Last Updated on 01.05.2023 by Илиян

Беловската базилика и средновековният град Левке са две от местата в България, които оставиха траен отпечатък в мен. Това отчасти се дължи на факта, че когато тръгнахме натам дори не подозирах какво ще видя и какво да очаквам. В следващите редове ще прочетете малко повече информация за разходката ни дотам.

Къде се намират Беловската базилика и средновековният град Левке?

Беловската базилика се намира в местността „Свети Спас“, близо до с. Голямо Белово, както и на 10 километра южно от град Белово, област Пазарджик. От Пловдив до с. Голямо Белово разстоянието е около 70 км., от София около 95 км., а от Пазарджик на 31 км. Средновековният град Левке, от своя страна, се намира на 15 минути пешеходно разстояние от руините на Беловската базилика.

Как да стигнем до Беловската базилика и средновековния град Левке?

Има два варианта да стигнете до Беловската базилика и средновековния град Левке. Първият вариант е с високопроходим автомобил от гр. Белово, като разстоянието оттам е около 8-9 км. и се минава по черен път, който е достъпен само в сухо време. Другият вариант е от село Голямо Белово, като оттам разстоянието е около 50-60 минути пеш.

Село Голямо Белово
Село Голямо Белово

Най-удобно е да паркирате в централната част на селото, точно срещу пощата, откъдето да тръгнете пеша. Без да преминавате моста, продължавате покрай реката, като трябва да завиете наляво, точно срещу дървения мост със зелени метални парапети. Веднага след това ще видите указателна табела с надпис „Вазова пътека Алабак“, както и информационна табелка, гласяща, че къщата е посетена от Иван Вазов през 1882 г., както и от Алеко Константинов през 1897 година. Продължавате по улицата и след около максимум 10 минути ще стигнете до Хаджи Николовата чешма, където има изграден навес и информационна табела с карта на местността.

Карта на местността около Беловската базилика
Карта на местността около Беловската базилика

Маршрутът продължава по коларския път в продължение на 30 минути, след което ще видите жълта информационна табела с надпис “Св. Спас” и ще трябва да поемете по горската пътека. По протежение на пътеката на няколко места има жълти указателни стрелки, които да ви напътстват.

Горска пътека към Беловската базилика и средновековния град Левке
Горска пътека към Беловската базилика и средновековния град Левке

След около 25 минути ще излезете отново на черен път, който ще ви отведе до голяма поляна със зона за отдих и малък параклис. Мястото е отлично поддържано и има чешмичка, барбекю и много маси и пейки. На един хвърлей разстояние, отляво на параклиса, са разположени останките на някогашната Беловска базилика. 

Зона за отдих до Беловската базилика
Зона за отдих до Беловската базилика

Според историците Беловската базилика датира от периода V-VІ в. и е била част от разрушения късноантичен и средновековен укрепен град Левке. Просъществувала е до XVII век, когато била разрушена от османците при потурчването на българите. Представлява трикорабна, триапсидна базилика, с триконхален баптистерий.

Беловската базилика
Руините на Беловската базилика
Руините на Беловската базилика
Руините на Беловската базилика
Останки от Беловската базилика
Руините на Беловската базилика

Средновековен град Левке

Само на около 15 минути пеша от базиликата е разположен античния град Левке или поне това, което е останало от него. Пътеката започва покрай входа на базиликата, като има жълта указателна стрелка, показваща посоката. Веднъж щом стигнете до руините на античния град Левке ще останете безмълвни от мястото. Могат да се видят останки от частично запазени крепостни стени, зидове от сгради, какти и няколко  вкопани в земята делви за съхранение. Най-добре запазена е голямата полукръгла щерна (резервоар), която буквално може да ви остави без думи.

Крепостна стена от средновековния град Левке
Крепостна стена от средновековния град Левке
Останки от античния град Левке
Останки от античния град Левке
Левке - помещения
Различни помещения от античния град Левке
Голямата полукръгла щерна
Голямата полукръгла щерна

За съжаление както Беловската базилика, така и руините от средновековния град Левке са оставени на произвола на съдбата. Останах силно разочарован от факта, че такива внушителни културно-исторически забележителности за неподдържани и занемарени. Въпреки че през далечната 1994 година базиликата е консервирана и частично реставрирана, тя определено има нужда от по-добра поддръжка. Останките от Левке, от своя страна, имат крещяща нужда от сериозна реставрация и най-вече от премахване на растителността, която бавно превзема всичко. 

Автор

Напиши коментар