Last Updated on 01.05.2023 by Илиян

На 18 април 2021 година беше открита една от най-големите забележителности в Пловдив и България – Епископската базилика на Филипопол (наричана още Голямата базилика в Пловдив). Тя е най-голямата раннохристиянска църква в България и изключителен архитектурен паметник от национално значение, датираща от IV-VI в. Градът под тепетата може да се гордее с този античен комплекс-музей, за който няма да е пресилено да се каже, че е от световна величина. Посещавайки музея ще се потопите в хилядолетната история на Пловдив и ще останете зешеметени от пъстроцветните шедьоври на майсторите от онова време.

Къде се намира Голямата базилика в Пловдив (Епископската базилика на Филипопол)?

Голямата базилика в Пловдив се намира в централната част на града на не повече от 10 минути пешеходно разстояние от Главната улица. Разположена е на оживения булевард Княгиня Мария Луиза 2, точно срещу католическата катедрала Св. Лудвиг.

Исторически факти за Епископската базилика на Филипопол

Според археолозите, между II и XIV в., в района на голямата базилика е кипял обществен живот. През II в. по времето на Римската империя тук се е намирал голям храм с овална структура, вероятно посветен на култа към императора. Той се намирал в централната част на Филипопол, като съчетавал елементи от гръцката и римската архитектура. В края на IV в. на мястото на езическия храм била построена Епископската базилика на Филипопол. В началото на VII в. голямата базилика била изоставена, а в руините ѝ някои граждани си построили жилища. 300 години по-късно, през X в., мястото се превърнало в некропол, като местните погребвали своите близки и познати до края на XIV в., след което потънало в забрава.

Основи на храм
Основите на храма, посветен на култа към императора
The oval structure of the temple
В далечината се вижда овалната структура на храма от II в. по времето на Римската империя
Следи от основи на къща
Следи от основи на къща

Голямата базилика в Пловдив е с внушителна архитектура. Общата дължина на базиликата е над 90 м., а ширината ѝ е 36 м. Включа централен и два странични кораба (южен и северен), апсида, нартекс (преддверие) и атриум с колонади. В централния кораб се издигал украсен с мрамор презвитериум (издигната платформа). Вътрешността на Епископската базилика на Филипопол е била красиво украсена с колони с капители с християнски символи, стенописи и разкошна мозайка. В наши дни мозайките са най-добре запазената част от сградата.

Мозайките в Голямата Базилика

Още с влизането си в Голямата базилика в Пловдив ще видите изящните мозайки, които буквално ще ви оставят със затаен дъх. Благодарение на специално изградените стъклени „мостчета“ ще имате възможност да се разходите свободно и да им се насладите от близко разстояние. Те имат обща площ от 2000 кв. м. Мозайките в Голямата базилика в Пловдив съществуват в два пласта, като редица учени предполагат, че заради земетресение подът е хлътнал и това е наложило да бъде положен втори пласт. В музея са експонирани на две нива. Те са изключително красиви с различни цветове и форми, като на много места присъстват геометрични орнаменти и птици.

Главният вход на Епископската базилика на Филипопол
Главният вход на Епископската базилика на Филипопол
Мозайка в Голямата базилика в Пловдив
Мозайка в Голямата базилика в Пловдив

Мозайките от първия пласт (IV в.) са геометрични, докато от втория пласт (V в.) съчетават геометрични орнаменти с птици, цветя и плодове. В централния кораб изобразяват геометрични форми и мотиви, обикновено в черно, бяло и охра. Те са били положени най-рано, понеже тук се намирала най-важната част от сградата: олтарът. Първият слой мозайки в страничните кораби представляват сложни геометрични мотиви и езически символи в невероятна комбинация от цветове като бяло, черно, синьо, зелено, кафяво, розово, охра и т.н. На една от мозайките в музея със светлинен лъч може да се види как е изглеждала в оригинален вид с пъстрите сложни орнаменти.

Мозаечен стил на дъгата в Голямата базилика на Пловдив
Мозаечен стил на дъгата
Надписът на епископа в Голямата базилика на Пловдив
Надписът на епископа
Мозайка в Епископската базилика на Филипопол
Мозайка в Епископската базилика на Филипопол
Кантарос - символ на Извора на живота
Кантарос – символ на Извора на живота
Мозайка с Хераклов възел
Мозайка с Хераклов възел, който символизира плодородие, а на по-късен етап станал символ на вечната любов

В централно пано на двата странични кораба е сцената „Изворът на живота“. Фонтанът в центъра символизира Исус и идеята, че онзи, който е пил от него, намира вечен живот.

Изворът на живота
Изворът на живота

Емблематичните мозаечни птици са символът на Епископската базилика. Изобразени са над 100 птици от 12 вида, като шипокрила и египетска гъска, индийски паун, папагал Малък Александър, колхидски фазан, тракийски кеклик, султанка, обикновена токачка и други. Голяма част от тях са били около олтара на Базиликата, заедно с плодове, цветя и кани с вода, образувайки картина на Райската градина. Пауните, от своя страна, олицетворяват безсмъртието на душата. Неслучайно именно паун е изобразен пред главния вход на базиликата. Той показвал на всички посетители, че християнството е пътят към вечния живот.

Мозайката с птиците в Голямата базилика на Пловдив
Мозайката с птиците
Мозайка с птици
Мозайка с птици
Епископска базилика на Филипопол
Бръшлянът – древен езически символ на безсмъртието

Работно време и входни такси за Голямата базилика в Пловдив

 • Възрастен – 12.00 лева
 • Възрастни при група над 10 души – 10.00 лева
 • Учащ – 5.00 лева
 • Учащи при група над 10 души – 3.00 лева
 • Фамилен билет (родители с деца от 7 г. до 16 г.) – 24.00 лева

Билет за Епископската базилика на Филипопол

Имате възможност да си закупите комбиниран билет, който включва посещение на Голямата и Малката базилика на Пловдив.

 • Възрастен – 15.00 лева
 • Учащ – 6.00 лева

Безплатни посещения: 

 • Всеки първи четвъртък от месеца за учащи и пенсионери
 • Деца до 7 години
 • Лица със специални потребности (степен на инвалидност над 50%).

*За посетителите има осигурени безплатни шкафчета, където могат да оставят на съхранение своите вещи. Пригответе си пари в брой, защото не приемат кредитни и дебитни карти.

Работно време

Голямата базилика в Пловдив е отворена за посетители всеки ден. Отделете си около 2 часа за разглеждането ѝ.

 • Ноември – март – 9.00 – 17.30 часа
 • Април – октомври – 9.00 – 18.00 часа

До преди няколко години Епископската базилика на Филипопол представляваше запустял обект, рушащ се под напора на времето. Благодарение на финансирането от страна на Фондация „Америка за България“ и Община Пловдив, днес модерният музей е забележителен културен център, до който могат да се докоснат всички жители на Пловдив и гостите на града. Сградата е оборудвана с интерактивни панели и виртуална реалност, като включва учебен детски кът, работилница за реставраторите и изложбено пространство. 

Автор

Напиши коментар