Last Updated on 01.02.2024 by Илиян

Лято е! Не можете да дойдете до Пловдив, без да опитате един хубав джелато сладолед. През последните няколко години кулинарната сцена в града под тепетата се разрасна изключително бързо с появата на нови ресторанти с оригинални менюта, барове и джелатерии. Ако искате да опитате най-добрия джелато сладолед в Пловдив, трябва да знаете къде да отидете. Затова направих списък с топ 5 места за сладолед в Пловдив, където можете да се насладите на истинско джелато. Всички места са фокусирани върху използването на качествени продукти и свежи съставки.

Топ 5 места за джелато сладолед в Пловдив

След много дегустации на различни видове и места за джелато сладолед в Пловдив, направих кратък справочник с петте най-добри джелатерии в града. Препоръчвам всяка една от тях, като всички те са разположени в централната част на града, което ги прави доста популярни и удобни за гостите на града.

Сладоледена къща Афредо

Джелатерия Афредо е първото заведение за истински джелато сладолед в Пловдив, създадено през 2004 г. Сладоледената къща е разположена до Централна поща, като местоположението винаги е било изключително важно за марката. Афредо предлага голямо разнообразие от вкусове и благодарение на своето мото „качество, обслужване, чистота“, се е превърнало едно от любимите места за сладолед в Пловдив за много хора, включително и за мен. Освен това, Джелатерия Афредо получава специален сертификат за високо постижение от TripAdvisor, издаден за отличните отзиви от клиенти през последните 5 години.

Афредо е известен с невероятното си разнообразие от плодови сорбета като кибана (оригинална комбинация между киви и банан), малина, ягода, манго и други. Те създават едни от най-добрите сладоледи в Пловдив, но емблематичните вкусове са: сахер, джандуя (шоколад с лешникова паста), шамфъстък. Други вкусове, които винаги ще намерите във витрината на Афредо, са: натурален шоколад, лимонов пай, страчатела и малина. Съставките са висококачествени; всичко се прави на място. Горещо препоръчвам да се отбиете и да опитате няколко вкуса, като всички са много впечатляващи.

  • Адрес: гр. Пловдив, ул. Гладстон 2
Джелатерия Афредо
Джелато сладолед с вкус на малина и шоколад

Джелатерия Вивалди

Джелатерия Вивалди е едно от най-любимите ми места за джелато сладолед в Пловдив. За много хора, Вивалди е сред най-добрите джелатерии в града под тепетата. Те се отличават с редица авторски вкусове и линии като гурме, различни видове шоколад, без захар, алкохолни, кето сладолед, както и линия от овче, краве, биволско и козе мляко. 

Гордостта на джелатерия Вивалди са суровините от най-висок клас, натуралните продукти, повечето от които био сертифицирани, ръчна подготовка на всички видове сладка, ръчна карамелизация на всички ядки и прясно изпечени фунийки на място. За приготвянето на джелато се използва натурално фермерско мляко от породи крави Холщайн и Джърси, както и мляко от порода овце Лакон, внесени от Южна Франция. Емблематични вкусове са карбонара и синьо сирене със сладко от цитруси, но любимецът на клиентите е сертифицираното PISTACCHIO BRONTE D.O.P. (шамфъстък). Въпреки многобройните прекрасни вкусове, бих препоръчал невероятната българска роза дамасцена. Опитвал съм повече от десет различни вкуса, и, въпреки че всички бяха страхотни, най-предпочитаният за мен си остана роза дамасцена.

Сладолед в Пловдив - Вивалди
Джелато сладолед с вкус на роза дамасцена и каноло сицилиано

Ще откриете джелатерия Вивалди на две места в Пловдив:

  • Адрес: гр. Пловдив, ул. Княз Александър I Батенберг 24 (Търговски център Екселсиор)

Долче Мела

Долче Мела е друго страхотно място за любителите на истински джелато сладолед в Пловдив. Посещавал съм няколко пъти сладкарницата и никога не съм оставал разочарован.

Долче Мела е едно от уютните местенца в Пловдив, които ви пренасят в духа на Италия с вкусните си сладки изкушения. Преди седем години бутиковата сладкарница запознава клиентите под тепетата с термина “джелато” или т.н. италиански занаятчийски сладолед. Той се отличава по автентичната си рецепта, която изисква основно мляко, пълномаслена сметана и естествени овкусители. 

Тук ще намерите широка гама от различни вкусове, като някои от най-популярните са: сицилиански шамфъстък, различни разновидности шоколад, сметана със смокини и карамелизирани орехи, както и плодовите вкусове манго, горски плодове, ананас и касис, които не съдържат никакви изкуствени нотки. За пръв път в Пловдив Долче Мела представят и черен сладолед, чийто цвят се постига с черен сусам. Освен това, само тук можете да опитате екзотичния вкус на ванилия със семена от коноп.

Сладолед в Пловдив - Долче Мела
Сицилиански шамфъстък и сметанов с карамелизиран орех и смокини

Адрес: гр. Пловдив, ул. Преслав 34

Савини Джелато Пловдив

Ако искате да опитате друг невероятно вкусен сладолед в Пловдив, то трябва да посетите Савини Джелато. Те отварят врати в хилядолетния град през 2018 година, като неин създател е участничката в MasterChef Bulgaria, Савина Николова. Савини предлагат изцяло занаятчийски сладолед, приготвен със 100% натурални съставки от България и чужбина, както и биосертифицирано краве мляко с първокласна животинска сметана. Част от продуктите, които внасят директно са био бурбонска ванилена шушулка от о. Мадагаскар, френски шоколад Valhronа, шамфъстък от Сицилия и био лешник от Пиемонт. Сорбетата пък са приготвени с пресни сезонни плодове.

Сред най-популярни вкусове са френски млечен шоколад, джандуя, крема Савини, био лавандула, био роза, кисело мляко, малина с личи и пъпеш, и други. Тук можете да опитате още различни веган вкусове като шамфъстък и солен карамел. Кето кокос и кето лешник пък са вкусове без захар с био ксилитол, разработени за хора със специални нужди.

Савини - сладолед
Френски млечен шоколад със синя френска сметана

Адрес: гр. Пловдив, ул. Найден Геров 17

Джелатерия Леонардо

Джелатерия Леонардо е друго емблематично място за сладолед в Пловдив. Магазинът стъпва за пръв път в античния град през 2018 година и оттогава се превръща в любимо място за редица пловдивчани и гости на града. Сладоледът се приготвя изцяло по италианска технология, като се използват само суровини от Италия с изключение на млякото. Консистенцията на сладоледите от джелато Леонардо е кремообразна и мека. Само тук може да опитате прословутия черен сладолед (черен диамант) с въглен. Освен него има различни вкусове с лешник и шамфъстък със стевия, които са кето сладоледи предназначени за хора, които не консумират захар, диабетици и т.н. Във витрината на джелато Леонардо присъстват и авторски вкусове като Леонардо, Микеланджело, Рафаело и Донатело.

Адрес: гр. Пловдив, ул. Райко Даскалов № 25

Сладолед в Пловдив - Леонардо
Черен диамант и страчатела
Автор

Напиши коментар