Last Updated on 15.01.2023 by Илиян

Голямата част от културно-историческите и природни забележителности в Пловдив могат да бъдат разгледани за 2 дни. С тази публикация се надявам, че повече хора ще научат за този красив град в България. Ето защо съм приготвил пълен маршрут за 2 дни с всички абсолютно задължителни места за посещение.

Защо трябва да посетим Пловдив?

Пловдив е вторият по големина град в България след столицата София. Има доказателства, че градът е един от най-старите в Европа, основан около 6000 г. пр. Хр. Всъщност, учените твърдят, че Пловдив е шестият най-стар непрекъснато обитаван град в света. Известен е още като „Градът на седемте тепета“, въпреки че в наши дни са останали само шест. Древна история, богато културно-историческо наследство и много забележителности в Пловдив, правят града един от най-очарователните за посещение в България.

Забележителности в Пловдив: ден 1

За разлика от София, в Пловдив можете да разгледате голяма част от архитектурно-историческото наследство на града пеша. Почти всички забележителности в Пловдив се намират в Стария град и централната част на града, като по този начин няма да ви се наложи да ползвате обществен транспорт.

 • Безплатна пешеходна обиколка на Пловдив (Free Plovdiv Tour)

Безплатни пешеходни обиколки на английски език се провеждат ежедневно в централната част на Пловдив. Те се организират от Сдружение 365. Обиколката е перфектен начин да се запознаете с основните забележителности в града, както и да научите исторически факти.

Обиколките се провеждат всеки ден от 11:00 и 18:00 часа (от май до септември) и от 14:00 часа (от октомври до април). Те започват пред сградата на кметството и са с продължителност около два часа.

Главната в Пловдив
Главната в Пловдив
 • Старият град, Пловдив

Старият град е една от основните забележителности в Пловдив, които ще ви върнат назад в епохата на Възраждането. Той е разположен на три от хълмовете Небет, Джамбаз и Таксим тепе в близост до главната пешеходна улица в града. Очарователната колоритна архитектура, римското наследство, гледките от Небет тепе, павираните улички, прекрасните музеи и галерии, църкви, занаятчийски и сувенирни магазини, както и многото ресторанти, правят тази част на града предпочитана за разходки. Отделете няколко часа, за да се изгубите и потопите в атмосферата на Стария град.

Старият град в Пловдив
Старият град в Пловдив
Забележителности в Пловдив - Старият град
Старият град
 • Балабановата къща

Къща-музей „Балабановата къща“ е една от емблематичните на Стария град. Архитектурата и структурата на къщата се впечатляващи. По подобие на повечето къщи в тази част на града се построени с по-големи горни етажи заради данъците. Тя е още един типичен пример за къща, построена от богат търговец. Стаите са отлично обзаведени със скъпи мебели, резбовани тавани и боядисани стени. Построена е в началото на XIX век, а през 30-те години е съборена до основи. През 1971 г. е проектирано пълното ѝ възстановяване.

Балабановата къща
Балабановата къща
Балабановата къща
Балабановата къща
Балабановата къща
Балабановата къща

Работно време и цени:

Понеделник – неделя – 9.00 – 17.30 часа

Входна такса: 5.00 лв.

 • Къща-музей Хиндлиян

Една от перлите на Стария град е къщата-музей Хиндлиян. Тя е една от малкото запазени в оригинал симетрични пловдивски сгради. Тази ослепително красива къща е богато декорирана с вкус и ярки цветове. Впечатление правят красиво изрисуваните стенописи и пейзажи от различни градове като Венеция, Санкт Петербург и други. Може би най-специалната стая в имението е банята. Тя е била оборудвана с подово отопление, както и с течаща топла и студена вода.

Забележителности в Пловдив - къща Хиндлиян
Къща Хиндлиян
Къща Хиндлиян
Къща Хиндлиян
Къща Хиндлиян
Къща Хиндлиян
Къща Хиндлиян
Къща Хиндлиян

Работно време и цени:

Понеделник – неделя – 9.00 – 17.30 часа

Входна такса: 5.00 лв.

 • Регионален етнографски музей

Регионалният етнографски музей се помещава в Куюмджиевата къща, паметник на културата от национално значение. Сградата е с четири етажа, всеки с площ от 570 кв. м., два големи салона и 12 стаи с уникални дърворезбовани тавани. Къщата притежава много красив екстериор и интериор с богата колекция от експонати. Тук е мястото, където може да научите за българската култура и обичаи.

Забележителности в Пловдив - Регионален етнографски музей
Регионален етнографски музей

Работно време и цени:

Ноември – март: понеделник – неделя – 9.00 – 17.00 часа
Април – октомври: понеделник – неделя – 9.00 – 18.00 часа

Входна такса: 6.00 лв.

 • Античен театър

  Забележителности в Пловдив - Античен театър

Най-голямата забележителност в Стария град безспорно е Античният театър. Трудно е да се повярва как римляните са изградили такова съвършенство, запазено в отлично състояние и до ден-днешен, правейки го сред най-незасегнатите в света. В наши дни той все още е арена на концерти, театрални постановки, включително опера и балет. От него се открива невероятна гледка към планина Родопи, която обхваща южната част на България и части от Гърция.

Работно време и цени:

Понеделник – неделя – 9.00 – 17.30 часа

Входна такса: 5.00 лв.

 • Цар-Симеоновата градина

Цар-Симеоновата градина е разположена в непосредствена близост до централната пешеходна улица. Тя е идеално място, където да се скриете от парещото слънце през летните дни. Там се намират популярните пеещи фонтани, а в дните четвъртък, петък и събота се провежда светлинно музикално шоу. През лятото атракцията започва своята музикална програма от 21.30 часа.

Забележителности в Пловдив: ден 2

 • Капана

Капана е бохемският квартал на Пловдив. Няма как да пропуснете тази част на града, разположена между главната пешеходна улица, Стария град и Римския стадион. Тесните павирани и доста колоритни улички са пълни с кафенета, ресторанти, барове и малки магазинчета. През нощта улиците оживяват с млади хора, за които Капана е предпочитано място за забавление. Няколко пъти в годината Капана е домакин на различни събития и фестивали, които през последните години добиват все по-голяма популярност.

Капана Пловдив Капана Пловдив

 • Plovdiv Arts & Crafts District Tour

С този тур ще имате възможност да се докоснете до туптящото сърце на Пловдив и да се потопите в историята на Капана. Ще научите защо кварталът е създаден като средище на занаятчии и как се променя с годините. По време на обиколката ще се запознаете и с модерното уличното изкуство и кой стои за него.

Улично изкуство в Капана

Улично изкуство в Капана

Обиколката на Капана се провежда всяка събота и неделя от 11.00 ч. (от май до септември), и от 14:00 ч. (от октомври до април). Също както безплатна пешеходна обиколка и тази започва пред сградата на кметството. Цената на билета е 18 лв. (€9).

 • Римски стадион

Античният стадион на Филипопол е построен в началото на ІІ в., по времето на император Адриан (117 – 138). Разположен е в сърцето на града под централната пешеходна улица, точно до Джумая джамия. Стадионът е още една запазена сграда от наследството на Древен Рим. Най-интересното е, че цялата пешеходна улица лежи върху древни римски руини. В наши дни може да видите само малка част от него.

Забележителности в Пловдив - Римският стадион
Римският стадион
Римският стадион
Римският стадион през нощта
 • Малка базилика

Малката базилика в Пловдив датира от V век. Открита е случайно по време на строителните работи през 1988 г. Тя е с богата архитектурна украса и много добре запазени мозайки, и прикрепен баптистерий. На многоцветната подова мозайка са изобразени християнски символи като гълъби и елен, който пие вода от извор. Намира се малко извън центъра на града, но разходката определено си заслужава.

Малката базилика Малката базилика

Работно време и цени:

Понеделник – неделя – 9.00 – 17.30 часа

Входна такса: 5.00 лв.

 • Голямата базилика (Епископската базилика на Филипопол)

На 18 април 2021 година беше открита една от най-големите забележителности в Пловдив и България – Епископската базилика на Филипопол (наричана още Голямата базилика в Пловдив). Тя е най-голямата раннохристиянска църква в България и изключителен архитектурен паметник от национално значение, датираща от IV-VI в. Градът под тепетата може да се гордее с този античен комплекс-музей, за който няма да е пресилено да се каже, че е от световна величина. Посещавайки музея ще се потопите в хилядолетната история на Пловдив и ще останете зашеметени от пъстроцветните шедьоври на майсторите от онова време.

Липсващият паун от Голямата базилика на Пловдив
Липсващият паун от Голямата базилика на Пловдив

Входна такса: 12.00 лв.

 • Форум – Античен одеон

Продължете разходката си по древните руини на Агората на Филипопол. Агората (I – IV в.) е най-значимият архитектурен ансамбъл във Филипопол с площ над 20 дка. В североизточния ъгъл на комплекса е разкрит Одеонът, който първоначално е служел за седалище на градския съвет, като впоследствие се използва за театрална сграда. По време на разкопките са открити изключително ценни находки, надписи, фрагменти от сградата, сребърни монети и т.н. Западно от Одеона е открита единствената библиотека от римско време в България. Подът е от мраморна настилка, а в стените са оформени ниши за съхранение на свитъците.

Форум - Античен одеон
Форум – Одеон
 • Разходете се по тепетата

Както вече споменах Пловдив е известен като „градът на седемте тепета“, въпреки че вече са останали само шест. Единият от хълмовете беше разрушен, а в момента там е разположен голям търговски център. Тепетата са основните природни забележителности в Пловдив, които не бива да пропускате. Разходете до върха на някое от тях, за да се насладите на прекрасните гледки отвисоко.

Гледка от Бунарджика в Пловдив
Гледка от Бунарджика

Къде да хапнем и пийнем в Пловдив?

 • Паваж

Ресторант Паваж е чудесно място с много интересно меню и вкусна храна. Намира се в оживената атмосфера на квартал Капана и едно от любимите места за хранене на пловдивчани и гостите на града. Менюто е достатъчно иновативно с традиционна българска храна и квалитетни местни ракии.

Ресторант Паваж
Печен цалапишки бабек с пържени картофи, сезонна салата и лютеница

Неслучайно за трета поредна година ресторант Паваж бива избран за „Ресторант на читателите“ на конкурса „Ресторант на годината“ на списание Бакхус.

Единственият недостатък на ресторанта е липсата на ПОС терминал, което е изключително странно на фона на толкова многото чуждестранни посетители, които го посещават.

Работно време: вторник – 16:30 – 23:00 ч.; сряда – неделя – 12:00 – 23:00 ч.; понеделник – почивен ден

 • Мулти Култи

В Мулти Култи може да се насладите на вкусна интернационална кухня, без да ви се налага да пътувате някъде надалеч. Намира се в Капана и едно от най-предпочитаните места в града. Мястото е приятно и комфортно с екстравагантен интериор. Храната е много вкусна и разнообразна от различни култури, поднесена с финес и приветливо обслужване! Освен това предлагат богата селекция от различни вина.

Въпреки че е само на няколко години, Мулти Култи вече се доказа на домашна сцена, печелейки наградата Брънч-ресторант на годината на годишните награди на списание Бакхус за 2018 година.

Работно време: 08:30 – 23:00 ч.

 • Гастро бар Айлякрия

„Айлякрия е изживяване“…Именно така звучи мотото на хората, които стоят зад едно от най-добрите места за хапване в Пловдив. Ресторантът отваря врати през март 2019 година и оттогава се превръща в любимо място за пловдивчани, гостите на града и за ценителите на хубавата кухня. Тук можете да се насладите на традиционни български ястия примесени с фантастични авторски предложения.

Работно време: Всеки ден от 12:00 – 23:00 ч. / петък и събота 12:00 – 00:00 ч.

 • Пекарна за кафе – Дюкянъ

Пекарна за кафе Дюкянъ е уютно местенце в Капана, рай за любители и ценители на истинското ароматно кафе. Тук ще ви бъде приготвено от бариста, професионално обучен точно за това. Не пропускайте да го посетите, когато сте в Пловдив. Кафето е 100% прясно изпечено всяка сутрин, като дори може да си поръчате онлайн за вкъщи или вашия офис.

Уебсайт: Кафе Крафтeкс

Работно време: от понеделник до петък – 08:00 – 18:00 ч.; събота и неделя – 09:00 – 18:00 ч.

 • Котка и мишка (Cat & Mouse)

Котка и мишка се намира се в Капана и е истински рай за ценителите на хубавата бира. Тук може да се насладите на огромно разнообразие от бири, включително и крафт. Мястото има неповторима атмосфера с много приятелски персонал.

Работно време: 10:00 – 00:00 ч.

Как да стигнем до Пловдив?

Най-лесният начин да стигнете до Пловдив е от София, където се намира най-голямото международно летище в България – Sofia Airport (SOF). Всеки ден от столицата тръгват множество автобуси и влакове, но най-бързо и удобно е с автомобил. Централната авто и жп гара в София се намират едно до друго, така че няма как да се объркате. Пътуването с автобус отнема малко повече от 2 часа, докато с влак около 3 часа.

Най-близкото летище до Пловдив – Plovdiv Airport (PDV) – се намира в с. Крумово, което е на 6 километра от града. За момента обаче има регулярни полети само от Лондон.

Ако идвате от Турция ще трябва да карате по Европейски път Е80. Разстоянието от граничния град Свиленград до Пловдив е около 150 км.

Кога да посетим Пловдив?

Най-доброто време за посещение на Пловдив е през пролетта и есента. Особено приятно е в началото на април до към средата на юни, както и от средата на септември до края на октомври. Последните години през пролетта се наблюдават обилни валежи, но в повечето дни ще се радвате на слънчево и приятно време за разходки.
През летните месеци става много горещо, а зимата обикновено е мека, но често температурите падат под нулата.

Къде да спим в Пловдив?

В Пловдив има голямо разнообразие от леглова база. В последните няколко години се построиха много хотели за всеки тип турист с различен бюджет. По-долу ще намерите огромен избор от места за настаняване в зависимост от региона, който търсите.

Booking.com

Автор

Напиши коментар