Last Updated on 01.05.2023 by Илиян

Ако искате да избягате от градския живот и да се насладите на кратка разходка в планината с вълнуващи гледки, то едни от най-очарователните места, намиращи се в Родопите, са местностите Бекови скали и Червената скала. Те се намират на близко разстояние от с. Равногор и от тях се открива прекрасна панорама към Родопите.

Равногор: начало на маршрута до Бекови скали

Местността Бекови скали се намира на около 60 минути пеша от центъра на с. Равногор. Селото е разположено на около 1340 м. н.в. в красивата и живописна планина Родопи. Дотам разстоянието е около 57 км. от Пловдив, около 40 км. от Пазарджик и на 155 км. от София. Веднъж щом стигнете до центъра на Равногор, можете да оставите автомобила си точно пред кметството на селото, където има безплатен паркинг. Освен това на мегдана има малко кафене и магазинче, където можете да ползвате тоалетна или да си купите вода и нещо за хапване. Има и друга опция за паркиране, която се намира в края на селото, откъдето започва маршрутът.

Равногор - карта на околността
Карта на околността край Равногор

Как да стигнем до Бекови скали?

За да стигнете до местността Бекови скали има два начина – пеша или с автомобил. Разбира се, не ви съветвам да тръгнете с кола, освен ако не е 4х4, а и на места пътят е осеян с остри камъни и дупки. Пък в крайна сметка нали идеята е да се разходите в планината. Преходът в едната посока е с продължителност около 55 минути нормално ходене, а разстоянието – 4.8 км. Пътеката започва от края на селото, като маршрутът е много лек и удобен, подходящ за хора от всички възрасти.

Равногор
Гледка към Равногор

Денивелацията от центъра на селото до Бекови скали е около 135 метра. На около 10-15 минути от началото на пътеката ще достигнете до параклиса „Свети Илия“. В двора му има много пейки, където можете да седнете и да вземете глътка въздух.

Параклис Свети Илия край Равногор
Параклис Свети Илия

Оттам до Бекови скали ще трябва да повървите още около 40 минути по широк и равен път.

Пътеката към Бекови скали
Пътеката към Бекови скали

Достигайки до Бекови скали ще останете изумени от прекрасната панорама към язовир Въча, както и към величествената природа на Родопите. Смайващата гледка ще ви накара да почувствате енергията и пулса на планината. На скалната платформа има изградени няколко пейки и голяма беседка с маса, където можете да хапнете или просто да седнете и да си починете, наслаждавайки се на природата.

Гледка към язовир Въча
Гледка от Бекови скали към язовир Въча
Гледка към язовир Въча
Гледка от Бекови скали към язовир Въча

Друго забележително място, откъдето може да се насладите на приказни гледки над язовир Въча е крайната точка на екопътека Чилингира, за която може да прочетете тук.

Как да стигнем до Червената скала?

В случай, че не сте се уморени и имате достатъчно време, можете да посетите и другата голяма забележителност край село Равногор – Червената скала. Тя се намира в обратната на Бекови скали посока. Лесно можете да стигнете дотам, като за ориентир може да ви послужи параклиса, тъй като разклона е точно там. За всеки случай има и поставена табела, на която е обозначено накъде да вървите. И тук маршрутът е доста приятен и ненатоварващ. Разстоянието от табелата до местността Червената скала е около 15-20 минути. 

Табела към Червената скала и Бекови скали
Табелата към двата маршрута

Интересното е, че преди няколко години, когато посетих Бекови скали за пръв път, нямаше никаква информация за тази забележителност. Може би и затова останах изненадан от великолепната гледка, която се откриваше от върха на скалата. Буквално можете да останете зашеметени от откриващата се необятна шир и приказна красота на Родопите. И тук, по подобие на Бекови скали, има изградени няколко пейки, където да седнете и да отдъхнете.

Червената скала
Гледка от Червената скала
Гледка от Червената скала край Равногор
Гледка от Червената скала

Други забележителности край Равногор

Ако разполагате с повече време, можете да посетите Фотинските водопади, близо до село Фотиново. Разстоянието от Равногор до Фотиново е 20 км., но заради планинския път ще ви отнеме около час с автомобил. Преходът до водопадите отнема около един час на посока.

Автор

Напиши коментар