Last Updated on 11.04.2024 by Илиян

Червеното езеро край село Елшица е една от най-необичайните забележителности, които привличат вниманието на родните туристи. Едно озадачаващо на пръв поглед зрелище, обединяващо чудна симбиоза от отровни кърваво червени и жълтеникави нюанси, обгърнали околовръст бакърено кафяви дълбини, в които съхнат корените на самотни иглолистни дървета.

Как да стигнем до Червеното езеро край село Елшица?

Червеното езеро е разположено на малко повече от километър от село Елшица, община Панагюрище, област Пазарджик. Заради удобната му локация в близост до автомагистрала Тракия, то е подходящо за еднодневно посещение както от Пловдив (на около 64 км.), така и от София (на около 108 км.). До Червеното езеро се стига много лесно, като малко преди влизане в селото откъм магистралата се прави ляв завой и след около километър в края на пътя има импровизиран паркинг. Оттам се тръгва пеш за около няколко минутки, като каменната стена в полето трябва да остане отдясно на вас.

Червеното езеро край село Елшица

Червеното езеро край село Елшица е известно с червения си цвят, откъде произлиза и прозвището му. Цветът му се дължи основно на замърсяване вследствие на добив на медна и пиритна руда, като водите на езерото са с високи нива на метални йони – мед, манган, желязо и никел. Заради това флората и фауната са напълно унищожени.

Червеното езеро край село Елшица
Червеното езеро край село Елшица
Червеното езеро
Червеното езеро
Червеното езеро край село Елшица
Червеното езеро

Тази червена лагуна е образувана посредством дренажни води, които са проникнали на повърхността след окончателната ликвидация на рудник Елшица през 1998 година.

Изсъхналите дървета в езерото
Изсъхналите дървета в Червеното езеро
Изсъхналите дървета в Червеното езеро
Изсъхналите дървета в Червеното езеро

Още през 1992 година миннодобивната дейност в Елшица е спряна, като няколко години по-късно е разработен проект за отвеждане и пречистване на дренажните води и рекултивация на хвостохранилището.

Влизането в Червеното езеро е строго забранено и трябва да бъдете с повишено внимание, когато се доближавате до него. При пряко съприкосновение с водата, тя може да причини изгаряния по тялото.

Езерото край село Елшица
Червеното езеро

Рудник Цар Асен

Рудникът Цар Асен се намира на близко разстояние от Червеното езеро, което е отлична предпоставка да посетите и двете места с едно пътуване. Рудникът е изключително популярна забележителност, която привлича все повече и повече туристи. Мината е служила за добиване на цветни метали по времето на социализма, но впоследствие е изоставена. В момента се е превърнала в огромен кратер със застояла вода.

Рудник Цар Асен
Рудник Цар Асен

В хубаво време тюркоазени води на езерото, заобиколени от жълто-оранжевите скали, изглеждат като извънземен пейзаж. Предполага се, че цветът на водата се дължи главно на високата концентрация на мед, както и на други химични вещества.

Водата е изключително токсична и в никакъв случай не трябва да влизате в досег с нея.

Ако тези две места са ви харесали, то не пропускайте да посетите друго подобно езеро – Мраморното езеро край село Православ.

Автор

Напиши коментар