Last Updated on 13.04.2022 by Илиян

Троянският балкан е един от най-живописните райони в България, известен както с прекрасна природа и чист въздух, така и с исторически и културни забележителности. Освен многобройните маршрути в балкана, регионът може да се похвали и с древни антични останки. Едно такова място е крепост Состра, за което ще може да прочетете в публикацията.

Как да стигнем до крепост Состра?

Крепост Состра е разположена в землището на с. Ломец, на около 12 км. от Троян, почти по средата на античния път Виа Траяна. Дотам се стига лесно с автомобил, като има и малък паркинг за няколко коли. Крепостта се вижда ясно от главния път към Троян/Ловеч – на 12 км северно от Троян и на 28 км южно от Ловеч. Намира се на около 309 км. от Варна, на 155 км. от София и на 140 км. от Пловдив.

Крепост Состра

За пръв път името на Состра е отбелязано в т. нар. Певтингерова карта от края на IV век представяща по-важните римски градове и пътища от късната античност. Като част от древния път Виа Траяна, крепостта Состра се е явявала като основна пътна станция, свързвайки провинция Долна Мизия с Тракия и достигайки до Филипополис (дн. Пловдив).

Крепост Состра е изградена върху руините на тракийско селище в периода II–V век като укрепен лагер (крепост или римски кастел), цивилни селища, сгради, некрополи. Строителството ѝ започва през 147 г. по нареждане на император Антонин Пий, но през 249 г. крепостта е разрушена и опустошена от набезите на готите. Дълги години тя е служила като базов лагер на пехотна част, като капацитетът ѝ е достигал до хиляда войници.

Възстановка на източната порта и прилежащите кули
Възстановка на източната порта и прилежащите кули

Първото нещо, на което ще попаднете по време на посещението до крепостта са останките от древноримския път от Данубиос (р. Дунав) към Филипополис (Пловдив). Вляво от началото на римския път пък се виждат останките и очертанията на ранна крепостта стена от средата на II-ри век.

Крепост Состра - Римски път от първата половина на III век
Римски път от първата половина на III век

Веднага след като преминете по него ще видите източната порта на комплекса. Макар и частично възстановена ясно се виждат автентичните останки от нея. Изграждането на източната крепостна стена започва през 254 г. с решение на император Галиен и е продължило близо три десетилетия. По това време стените са достигали височина 10 метра, а кулите над 12 метра. В края на V в. стената, както и крепостта, са разрушени от хуните.

Източната стена на крепост Состра
Източната стена на крепостта
Източната порта на Состра
Източната порта на Состра

Малко след като преминете през източната порта ще трябва да пресечете ЖП линията Ловеч-Троян, която разделя крепостта. След нея се намират останките на други части от крепостта Состра, като складове, военни жилища и отбранителни кули.

Крепост Состра
Жилища на войници III-IV век
Хореум (склад за жито) III-IV век
Хореум (склад за жито) III-IV век
Крепостни стени Состра
Крепостни стени от южната страна
Югоизточната кула на крепостта Состра
Югоизточната кула
Югоизточната кула погледната отвисоко
Югоизточната кула погледната отвисоко

По време на разкопките и археологическите проучвания са открити много монети, предмети и исторически артефакти. Изследванията сочат, че в покрайнините на римския лагер е изградено малко селище, което във времето прераства в град. Освен това, в радиус от 4 км. около крепостта Состра са открити останки на няколко селища от периода ІІІ–ІV век.

Работно време и вход на крепост Состра

Можете да посетите крепост Состра абсолютно по всяко време като към момента няма входни такси и не се предлагат екскурзоводски услуги. Ако все пак имате някакви конкретни въпроси можете да се обърнете към музея на народните художествени занаяти и приложните изкуства в Троян или да посетите техния сайт.

Места за настаняване в района на Троян

В района на троянския балкан има голям набор от хотели и къщи за гости, предназначени за всеки вкус. Регионът е изключително популярен сред туристите като можете да си изберете да нощувате измежду Троян, Априлци, Шипково, Дебнево, Орешак и други. Ако сте почитатели на градския живот може да се отбиете до Ловеч, където да разгледате най-интересните забележителности, за които може да прочете тук и да останете да нощувате в града на люляците. По-долу ще откриете най-добрите оферти за настаняване спрямо вашите интереси и критерии.

Booking.com

Автор

Напиши коментар