Last Updated on 01.05.2023 by Илиян

Остров Нами (Nami Island) или „Namiseom“ е една от най-големите забележителности около Сеул. Той е разположен на 63 километра от корейската столица по средата на река Хан, заемайки площ от около 460 000 квадратни метра. Създаден е изкуствено след изграждането и последвалото наводнение от язовир Чонпьон (Cheongpyeong).

Остров Нами е добре известен като сцена на популярната корейска драма Зимна соната (Winter Sonata). Филмът пожъна феноменален успех в много азиатски страни, като след това островът се превърна в основна туристическа дестинация, поради близостта си със столицата Сеул. Остров Нами се гордее с красива и живописна природа през всички сезони. През пролетта всичко е покрито с цветя; през лятото може да се разхладите сред сенчестата гора; пред есента падналите листа образуват прелестен многоцветен килим; а през зимата бяла снежна покривка обгръща острова.

Като едно от най-уникалните места в Южна Корея, остров Нами дори обяви своята „културна независимост“ от държавата и се преименува на Република Наминара. Тази въображаема „страна“ дори е измислила и свой паспорт, както и гранична полиция.

Как да стигнем до остров Нами?

От Сеул до острова може да стигнем по няколко начина: с такси, автобус или метро. Аз използвах метро по следния маршрут:

Метро:

  • Dongdaemun Station (동대문역) → Hoegi Station (회기역)
  • Hoegi Station (회기역) → Sangbong Station (상봉역)
  • Sangbong Station (상봉역) → Gapyeong Station (가평역)

Когато пристигнете на последната метро спирка Gapyeong Station има три начина да се придвижите до кея Gapyeong Wharf, за да хванете ферибота: пеш, с автобус или такси. Най-бързо става с такси като цената е 6000 ₩.

След като стигнете пристанището трябва да закупите билет/виза. Регулярната цена е 16 000 ₩, но ако сте двама възрастни ще ви струва само 27 000 ₩. Билетът включва отиване и връщане с ферибот и вход за острова. Фериботът пътува по следния график:

07:30 – 09.00 – на всеки 30 минути
09:00 – 18:00 – на всеки 10-20 минути
18:00 – 21:40 – на всеки 30 минути до последния ферибот в 21:40 часа

Времетраене от Сеул до остров Нами: 120 минути

Ферибот до остров Нами
Ферибот до остров Нами

Забележителности на остров Нами

Островът е изключително живописен във всеки един сезон от годината, което го прави предпочитано място за посещение, когато сте в Сеул. Есента тук настъпва в края на октомври, обагрена от ярки нюанси. Бях именно по време на „Златния сезон“ и много туристи бяха решили да се разходят до острова. Затова препоръчвам да се отиде рано сутринта, за да се избегнат тълпите. За посетители от всички възрасти се осигуряват различни културни съоръжения и развлекателни дейности.

Карта на остров Нами
Карта на остров Нами
Крайречна горска пътека на остров Нами
Крайречна горска пътека на остров Нами
Малко мостче на остров Нами
Малко езеро с мост на остров Нами

Кленовата пътека (Maple Lane)

Започнах разходката си покрай реката по красива горска пътека. Малко след това преминах по кленовата пътека, която се пресича с друга пътека, известна като Кленовата пътека на истинската любов (The Maple Lane of True Love).

Кленовата пътека на остров Нами
Кленова пътека
Кленовата пътека на остров Нами
Кленова пътека
Градинка на остров Нами
Градинка на остров Нами

Градината Додамсамбон (Dodamsambong Garden)

Освен красиви пътеки има и много градини, където може да прекарате цял ден. Може да намерете спокойно място и да си направите пикник или просто да се наслаждавате на тишината. Градината Додамсамбон е много спокойно място, където може да седнете и да се наслаждавате на приказните цветове на дърветата.

Кленова градина на остров Нами, Южна Корея
Кленова градина
Градината Додамсамбон на остров Нами
Градината Додамсамбон
Градината Додамсамбон
Градината Додамсамбон

Съвсем близо до градината Додамсамбон се намира статуята на главните герои от драмата „Зимна соната“.

Статуя на героите от "Зимна соната"
Статуя на героите от „Зимна соната“

Има и други интересни статуи като тази:

Статуя на майка и син на остров Нами
Статуя на майка и син

Рециклираната градина Исеул (Iseul Recycling Garden)

Тази интересна градинка е създадена от рециклирани материали от някогашна клетка за маймуни.

Рециклираната градина Исеул
Рециклираната градина Исеул

Пътеката с Гинко билоба (Ginkgo Tree Lane)

В югозападната част на острова ще откриете красивата и романтична пътека с Гинко билоба. Пътеката е с дължина около 80 метра и е едно от най-фотографираните места в цяла Южна Корея.

Пътеката с Гинко билоба
Пътеката с Гинко билоба
Гинко билоба дървета
Гинко билоба дървета

Пътеката с метасеквои (Metasequoia Lane)

Едно от най-прекрасните места на острова е пътеката с гигантските метасеквои. Секвоята се счита за най-високото дърво в света, достигащо до 115 метра височина.

Пътеката с метасеквои на остров Нами
Пътеката с метасеквои

Величествените дървета са разположени от двете страни на пътеката. С елегантния си и великолепен външен това е един от най-популярните обекти на остров Нами. Пътеката също е част от много романтични сцени в „Зимна соната“.

Пътеката с метасеквои
Пътеката с метасеквои

Еко фермата и езерцето Йонрьонджи (Eco Farm Yeonryeonji Pond)

На остров Нами животните са много обичани от всички посетители. Тези щрауси, например, често излизат извън загражденията и се разхождат наоколо свободно. Освен това има много сърнички, катерички, зайци, патици, гъски и много видове птици.

Еко ферма на остров Нами
Еко ферма
Катеричка
Катеричка
Езерцето Йонрьонджи на остров Нами
Езерцето Йонрьонджи на остров Нами

Алеята на централно-корейските борове (Central Korean Pine Tree Lane)

Алеята на централно-корейските борове е една от най-живописните на острова. Тя е обградена от борови дървета, като през нощта висящите лампи превръщат мястото в приказна пътека.

Алеята на централно-корейските борове
Алеята на централно-корейските борове

Остров Нами е красив. Това е идеалното място за всеки, който иска да бъде далеч от забързаното ежедневие на града и да се наслади на красивата природа. Думите не могат наистина да опишат красотата и спокойната природа на този остров.

Автор

Напиши коментар