Last Updated on 24.08.2023 by Илиян

Връх Братан е най-високият връх в Сърнена Средна гора. Той се издига на височина 1235,8 метра. Поради близостта му до Пловдив, изкачването на върха е отлична опция, ако искате да избягате от града за един ден. Връх Братан не е от най-популярните върхове за изкачване като Мусала, Вихрен, Ботев или Мальовица, но пък е идеален, ако искате да се разходите в планината и да направите плавен и лек преход за няколко часа.

Изкачване на връх Братан – маршрут

Преходът до връх Братан е сравнително лесен и ненатоварващ. Най-популярният маршрут до върха започва от разклона на пътя между селата Розовец и Турия по черен път, който някога е водил до хижа Братан. Малко след като подминете село Розовец ще видите вляво стар път, който продължава нагоре към планината. Препоръчително е да паркирате отстрани на главния път и да продължите пеш, защото пътят е в изключително лошо състояние. След около 25 минути има отбивка вляво, която води към друга интересна забележителност – древен култов комплекс, наречен „Кутела“.

Начало на пътеката към връх Братан

Кутела

Камъкът е открит в края на XIX век от братя Шкорпил, които открили следи от старо светилище и интересен жертвен камък, наречен от хората „Кутела“. Той представлява правилно издълбана гранитна скала във формата на огромен скален котел. Заедно с долмен Плочата са едни от най-интересните забележителности в района на Сърнена Средна гора. Кутелът прилича на голяма чаша с оформени дръжки от двете страни, като именно заради това е наричан още „чашата на великаните“. Височината на тази причудлива скала е 1,5 м., дълбочината ѝ е 1,1 м., а стените ѝ са дебели 0,40 м. Вдлъбнатината на кутела е с формата на пресечен конус, като на дъното е с диаметър 0,50 м.

Кутела близо до Розовец
Кутела

На съвсем близко разстояние от кутела е разположено мегалитно съоръжение, което най-вероятно е ползвано за култови цели от тракийските племена обитаващи района в древността.

Връщате се на главния черен път и продължавате да вървите само по него. След около един час и двадесет минути ще достигнете до изоставената хижа Братан.

Сърнена Средна гора
Сърнена Средна гора
Изкачване на връх Братан
Пътят към хижа Братан

Хижа Братан

Около нея заварихме множество изоставени балюстри, повече от които счупени, плочки и строителни материали. По сградата е имало някакъв ремонт преди години, защото дограмата е изцяло сменена, но в един момент всичко е спряло и в момента има провиснали кабели, откъсната изолация и липсваща мазилка.

Изоставената хижа Братан
Изоставената хижа Братан
Изоставената хижа Братан
Изоставената хижа Братан

Върнахме се обратно по пътя, защото маршрутът към връх Братан започва около 100 метра преди падната бариера. Пътеката минава през вековна букова гора като разстоянието до върха е около 7-8 минутки.

Връх Братан

Връх Братан е белязан със стара метална кула-наблюдателница с петолъчка на върха ѝ. Може да се качите по стълбите до върха, но за съжаление не се открива никаква гледка.

Изкачване на връх Братан
Кулата на връх Братан
Връх Братан
Петолъчката на кулата

Преходът до връх Братан е предимно лесен с лека денивелация около 435 метра. Целият маршрут (отиване и връщане) се преминава за около 4 часа. По пътя видяхме само една чешма, но не препоръчвам да разчитате на нея. Върхът определено не е от най-живописните, но пък

Автор

Напиши коментар