Last Updated on 03.04.2024 by Илиян

Предстои ви пътуване до Ротердам и се чудите кои места да посетите? Ако е така значи сте на правилното място. В този подробен пътеводител ще откриете най-популярните атракции и забележителности в Ротердам, които всеки един турист трябва да посети. Ротердам е изключително важен пристанищен град и втори по големина в Нидерландия след Амстердам. Градът впечатлява с очарователна смесица от футуристична архитектура, великолепни музеи, културно разнообразие, богата история, модерни кафенета, вкусни ресторанти, паркове и много места за забавление.

По време на Втората световна война Ротердам е подложен на тежки въздушни бомбардировки през 1940 г. и центърът му е почти напълно разрушен. След края на войната обаче Ротердам бавно се възстановява и се превръща в града с най-голямо морско пристанище в Европа. Освен него той се гордее с някои невероятни архитектурни шедьоври като моста Еразъм, Пазарната зала, Кубичните къщи и много други. Заради уникалния си облик и местоположение покрай бреговете на река Нова Маас (Nieuwe Maas) е наричан „Манхатън на Маас“. Но нека да не губим повече време и да се впуснем в разглеждането на най-популярните забележителности в Ротердам.

Как да стигнем до Ротердам?

До Ротердам можете да стигнете бързо, лесно и удобно от различни краища на Нидерландия и Европа. Градът има летище, което е третото най-натоварено в Нидерландия. Ако имате полет до летище Схипхол в Амстердам можете да вземете директен високоскоростен влак от летището до гарата в Ротердам за 25 минути. От почти всяка точка на Нидерландия можете да вземете влак до Ротердам, а същевременно има и много международни връзки от Антверпен, Брюксел и Париж. Ако предпочитате да пътувате с автобус, то можете да се придвижите от Париж, Амстердам, Антверпен и др.

Как да се придвижваме из Ротердам?

Придвижването в Ротердам е изключително лесно, като освен пеша можете да си наемете велосипед, да се качите на автобус, трамвай, метро или корабче. Градът има достатъчно пространство за пешеходци, а и повечето забележителности в Ротердам са разположени в централната част. За удобство на хората са изградени множество велосипедни алеи, които улесняват придвижването с колело. Ако предпочитате да се возите на метро също ще останете очаровани. Има 5 линии, които обслужват повече от 60 спирки.

Забележителности в Ротердам

В следващите редове ще разгледаме най-популярните атракции и забележителности в Ротердам, Нидерландия. Въпреки че градът дълги години остава в сянката на Амстердам, то определено има с какво да ви впечатли и вдъхнови. Ротердам притежава своя собствена харизма и съм убеден, че няма да останете разочаровани.

Централна жп гара (Central Station)

Централна жп гара в Ротердам е отлично място за начало на обиколката в града. Първоначално сградата е открита през 1957 г., но от 2004 година в продължение на 10 години беше направена цялостна реконструкция на гарата. Сегашното здание е открито през март 2014 година, за да се справи с нарастващия брой влакове и пътници.

Забележителности в Ротердам
Централна жп гара

След мащабния ремонт гарата се превръща в една от най-големите забележителности в Ротердам, открояваща се с впечатляващ модерен дизайн със стоманобетонен скатен ъглов покрив, който сочи към центъра на града.

Маркет Хол (Markthal)

Една от най-впечатляващите забележителности в Ротердам е покритият пазар Маркет Хол. Открит е през 2014 г. и разполага с голям закрит хранителен пазар, 228 апартамента, търговски площи и подземен четириетажен паркинг. Покритият пазар е изключително атрактивен както отвън, така и отвътре.

Забележителности в Ротердам
Маркет Хол

Проектът е дело на художника Арно Коен (Arno Coenen) и е известен като Рога на изобилието или Сикстинската капела на Ротердам. Фасадата на сградата наподобява формата на подкова, а отвътре таванът и стените са красиво проектирани с цветни рисунки на цветя, плодове, зеленчуци, риби и насекоми. Освен невероятният дизайн вътре ще откриете голям брой щандове и сергии със свежи плодове и зеленчуци, ароматни подправки, местни специалитети, кулинарни изкушения, магазини и т.н.

Маркет Хол
Маркет Хол

Кубичните къщи (Kijk-Kubus)

Кубичните къщи се намират на метри от Маркет Хол и са една от най-големите забележителности в Ротердам. Проектирани от нидерландския архитект Пиет Блом, те са са изключително разпознаваеми, благодарение на ярко жълтия си цвят и уникалните кубовидни горни етажи, балансирани в един ъгъл. Общият брой на къщите е 38 и въпреки че на пръв поглед изглеждат неудобни за живеене всички те са обитаеми. Една от къщите е превърната в музей – Kijk-Kubus Museum-house – който е отворен за посетители срещу цена от €3. Освен това можете да отседнете в една от кубичните къщи в хостел/ хотел Stayokay. Гарантирам ви, че ще ви хареса пренощуването в тези къщи.

Забележителности в Ротердам
Кубичните къщи в Ротердам

Църква Свети Лорънс (Grote of Sint-Laurenskerk)

Църквата Свети Лорънс е единствената средновековна структура, оцеляла след бомбардировките от 1940 г. Тя е построена между 1449 и 1525 г. като това е първата изцяло каменна сграда в Ротердам. През Втората световна война е силно разрушена, но впоследствие е спасена от разрушаване и реставрирана.

Църква Свети Лорънс
Църква Свети Лорънс

В наши дни можете да посетите църквата срещу символична такса от €3. Ако пък предпочитате гледките отвисоко, то непременно препоръчвам да се изкачите до върха на кулата на църквата. Тя е отворена за посетители от март до края на октомври. Имайте предвид, че изкачването на кулата е възможно само в дните сряда (14:00 ч.) и събота (12:00 ч. и 13:30 ч.) с водач. Цената на билета е €7,50.

Кметството на Ротердам (Stadhuis Rotterdam)

Кметството на Ротердам е една от малкото забележителности, оцелели след бомбардировките на 14 май 1940 г. То е разположено в централната част на града и е истинско бижу сред купищата модерни сгради наоколо. Кметството е построено между 1914 и 1920 г. от Хенри Еверс (Henri Evers) в неоренесансов стил с влияние на арт деко.

Кметството на Ротердам
Кметството на Ротердам

Ако искате да разберете как изглежда отвътре трябва да се регистрирате за организирана обиколка. Те се осъществяват с гид само в дните понеделник от 9:00 и 15:00 часа и в петък от 9:00 и 12:30 часа.

Белият дом (Witte Huis)

Белият дом се намира в Старото пристанище (Oude Haven) и е сред задължителните за посещение забележителности в Ротердам. Сградата е построена през 1898 г. в стил Арт Нуво и по това време е била най-високата в Европа със своите 43 м. височина. Твърде малко за днешните стандарти, но все още все така очарователна и впечатляваща. Тук е редно да отбележа, че това е една от малкото сгради, оцелели след тежките бомбардировки от Втората световна война. Благодарение на своя удивителен дизайн и история Белият дом е включен в националното наследство на Ротердам.

Забележителности в Ротердам
Белият дом

Мостът Вилемсбруг (Willemsbrug)

Мостът Вилемсбруг е емблематичен въжен мост в Ротердам, датиращ от началото на 80-те години. Построен е през 1981 г. с обща дължина от около 318 метра, като основната му роля е била да замени предишния мост, открит през 1879 г. и впоследствие разрушен. Мостът е кръстен на холандския крал Вилем III и е боядисан в червен цвят, за да контрастира с моста Еразъм.

Мостът Вилемсбруг
Мостът Вилемсбруг

Морски музей (Maritime Museum)

Морският музей в Ротердам е един от най-големите от този тип в света. Основан е през 1874 г. от принц Хенри и е посветен на военноморската история. Музеят съдържа огромна колекция, която обхваща шест века морска история, изложена както в сградата, така и около самото пристанище.

Морският музей в Ротердам
Морският музей в Ротердам
Морският музей в Ротердам
Част от експонатите на музея, които са на открито

Тук ще голямо разнообразие от исторически плавателни съдове, кораби, кранове, военноморски униформи, картография, морски сувенири и много други. Повече информация за цени и работно време можете да откриете на официалния сайт на музея.

Кулата Евромаст (Euromast Tower)

Кулата Евромаст е сред най-популярните забележителности в Ротердам. Някога беше най-високата сграда в Нидерландия със своите 185 метра, но през 2021 година беше изместена от небостъргача Де Залмхавен (De Zalmhaven). Кулата Евромаст е издигната в периода 1958 – 1960 г. и е отворена за достъп за посетители. Платформата за наблюдение е разделена на две зони, като първата и основна е на височина 98 метра. 6 метра надолу е разположен и ресторант, където можете да седнете и да се насладите на хубава гледка в комбинация с нещо за хапване.

Забележителности в Ротердам
Изглед от кулата Евромаст

От основната платформа има стълби, по които можете да се качите на друга платформа за наблюдение (112 м.) и да вземете въртящия се стъклен асансьор, който ще ви отведе до върха на кулата Euroscoop на 185 метра. Оттам ще имате възможност да се насладите на великолепни 360-градусови гледки към града, включително към пристанището, известния мост Еразъм, центъра на града и т.н. Препоръчвам да си вземете билети до върха на кулата, заради цялостното изживяване и невероятните гледки. Повече информация за кулата, работното време и цени можете да откриете на официалния сайт на Евромаст.

Делфшавен

Делфшавен е очарователен исторически район, който е останал запазен по време на бомбардировките през Втората световна война. Представлява типично старо холандско пристанище от златния век, сега част от мултикултурния Ротердам. Районът всъщност представлява една по-стара версия на града преди да бъде бомбардиран. Със своите стари традиционни сгради, тесни улички, канали и вятърна мелница, Делфшавен се откроява драстично от лъскавите и модерни квартали в Ротердам. Намира се само на около 15-20 минути пеша от кулата Евромаст.

Мостът Еразъм (Erasmusbrug)

Мостът Еразъм е без съмнение сред най-популярните забележителности в Ротердам. Той е известен с емблематичния си дизайн, като дори е част от официалното лого на града. Мостът е комбинирано подвижен и въжен с дължина от 802 метра и с висок 139 метра стоманен пилон, към който са закрепени 40 въжета. Официално е открит през 1996 г. от кралица Беатрикс и е вторият по големина в Нидерландия. Пресича река Nieuwe Maas в центъра на Ротердам, свързвайки северната и южната част на града.

Мостът Еразъм
Мостът Еразъм

Мостът е кръстен на великия хуманист Еразъм Ротердамски, но е наричан от местните с прозвището Лебедът, заради формата на пилона, която наподобява шията на лебед.

Де Ротердам (De Rotterdam)

Де Ротердам е поредният шедьовър на архитектурата в Ротердам. 149-метровата сграда е построена през 2013 година и разполага с 44 етажи на обща площ от около 160,000 m², което я прави най-голямата сграда в Нидерландия. Кулите са изместени на няколко метра в различни посоки, което подобрява устойчивостта на вятъра. В оригиналния проект не е трябвало да се допират една до друга, но за да бъде по-достъпна сградата са свързани на няколко места. В една от кулите Де Ротердам се намира брилянтният хотел nhow Rotterdam, от който се откриват прелестни гледки към града и моста Еразъм.

Де Ротердам
Де Ротердам

Хотел Ню Йорк (Hotel New York)

Хотел Ню Йорк е поредният диамант в короната на Ротердам. Намира се на брега на река Маас в стара красива сграда. Някога това място е било дом на известната холандска круизна линия Holland America Lijn – корабна и пътническа линия между Америка и Холандия.

Хотел Ню Йорк в Ротердам
Хотел Ню Йорк

Сградата е с огромна стойност, защото символизира подготовката и заминаването на много емигранти за Америка с надежда за по-добър живот. Повече информация за свободни стаи и цени можете да намерите тук. Хотелът все още е с непокътнат дизайн и автентична декорация.

Хотел Ню Йорк в Ротердам
Хотел Ню Йорк в Ротердам

Къде да хапнем в Ротердам?

Ако търсите отличен ресторант с вкусна храна и приятна атмосфера не пропускайте да посетите O’Pazzo Blaak. Той е традиционен италиански ресторант, в който можете да се насладите на изключително вкусна пица, паста и други кулинарни шедьоври. Ресторантът се намира в близост до Кубичните къщи и Маркет Хол. Ако сте любители на бирата, така както и аз, то не пропускайте да се отбиете за чаша студено пиво в Bar Restaurant Sijf. Атмосферата е много предразполагаща и приятелска, а интериорът наподобавя типичен стар холандски пъб. Освен богатата селекция от белгийски и нидерландски бири, тук ще можете и да хапнете вкусна храна.

Къде да отседнем в Ротердам?

Най-голяма концентрация на хотели и хостели има в централната част (Centrum) на Ротердам. Кварталът е особено подходящ ако пътувате за първи път тук или разполагате с малко време, а и по-голямата част от основните забележителности в Ротердам се намират именно тук. Освен това централната жп гара е на близко разстояние в случай, че ви предстоят пътувания до други места. На картата по-долу ще откриете още страхотни предложения за спане в Ротердам.

Booking.com

Колко дни да останем в Ротердам?

Препоръчвам да останете поне 2 дни, за да имате възможност да разгледате по-спокойно всички атракции и забележителности в Ротердам. Ако пък искате да се разходите и до някои близки градчета като Хага или Бреда, то обезателно трябва да добавите поне още няколко дни. И двете места се намират на около 25-30 минути с влак, което ги прави чудесен избор за еднодневно пътуване. Освен тези места можете да отидете и за един ден до Антверпен, Белгия. Има регулярни автобуси, като билети можете да закупите предварително от FlixBus. Продължителността на пътуването до Антверпен е около 1 час и 45 минути, а гарата Antwerp Rooseveltplaats (B5) се намира само на няколко минутки пеша от централната жп гара.

Заслужава ли си да посетим Ротердам?

О, да! Ротердам е прекрасен модерен град, който определено заслужава да бъде посетен. Той е известен със своята впечатляваща архитектура, разнообразна културна сцена и най-голямото пристанище в Европа.

Автор

Напиши коментар