Bukhansan National Park

След няколко дни в бетонната джунгла на Сеул имах нужда от свежа разходка някъде в планината. Разгледах картата и реших да посетя Bukhansan National Park. Планината Bukhansan се намира в северната част на Сеул и е определена като национален парк през 1983 година. Името на планината всъщност означава: „Планина северно от река Хан“.

Карта на планината Bukhansan

Национален парк Bukhansan е известен още като Samgaksan (триъгълната планина), защото обхваща три върха Baegundae Terrace (836.5 м.), Insubong Peak (810.5 м.) и Mangyeongdae Terrace (799.5 м.). Паркът е богат на биоразнообразие – дом е на повече от 1300 вида растения и животни.

Маршрутът започва от западния вход на националния парк до връх Baegundae. Това е един от най-посещавани национални паркове в Южна Корея и винаги има много хора. Корейците са много запалени туристи и обикновено са много добре оборудвани с всичко, което може да си представите.

В началото на национален парк Bukhansan

Отидох да се разхождам сам и в началото малко се притеснявах дали ще мога да намеря пътя към върха, но се оказа, че има табели и стрелки и нямах проблеми да се кача до горе. В други случаи просто следвах местните по пътя.

В началото на парка има много добре направена пътека, но впоследствие се появяват много скалисти стъпала и големи парчета камъни и скали, така че трябва да се внимава. Най-добрият вариант е ако сте с туристически обувки, въпреки че и с маратонки става. Самият преход не е много лесен, но е възнаграждаващ.

Пътека в национален парк Bukhansan

Пътечка в национален парк Bukhansan

Красиви дървета в парк Bukhansan

Дървета в планината Bukhansan

Не знам как е през другите сезони, но есента в парка беше магическа. На няколко пъти спирах да снимам приказните цветове. Есента беше нарисувала по листата на дърветата с жълти, червени, зелени и златисти краски, превръщайки короните на дърветата в пъстър килим.

Insubong Peak
Insubong Peak

Последната част от планината е особено предизвикателна, защото трябва да се придържате за стоманените въжета и да вървите по тесни стъпала в скалите.

Гледка от връх Baegundae

Baegundae Peak

В националния парк има няколко върха, но най-високият и най-известният е Baegundae. Той е разположен на 836,5 метра, а гледката от него е спираща дъха. Стоях горе,  заобиколен от множество върхове и планини в един от най-големите градове в света. В такива моменти осъзнаваш колко величествена и грандиозна е природата.

На върха на Baegundae Peak
Baegundae Peak

По пътя има няколко места, където може да си направите пикник, но повечето от корейците го правиха на върха на планината. Те са много добрички и почти винаги биха ви предложили вода или нещо за ядене.

Пикник на върха на планината Bukhansan

Гледка над Сеул

Гледка от връх Baegundae

Паркът е посещаван средно от 5 милиона посетители и има честта да бъде в „Световните рекорди на Гинес“ за национален парк с най-голям брой посетители на квадратен метър. За да се предпази природата има периоди с ограничен достъп, а понякога е затворен за посетители, така че е хубаво да проверите преди да тръгнете за там.

Съвет: в долната част на планината има автомати за напитки и леки закуски в случай, че забравите да си вземете.

Времетраене: изкачих върха за около един час и тридесет минути, въпреки че обикновено отнема поне два часа.


Прочетете още: Bukchon Hanok Village – пътуване назад във времето

Автор

Напиши коментар