Last Updated on 22.07.2023 by Илиян

След няколко дни в разглеждане на забележителности в бетонната джунгла на Сеул, имах нужда от свежа разходка някъде в планината. Отворих картата и реших да посетя национален парк Букхансан (Bukhansan National Park). Едноименната планина се намира в северната част на Сеул и е определена като национален парк през 1983 година. Името ѝ всъщност означава: „Планина на север от река Хан“.

Карта на национален парк Букхансан
Карта на национален парк Букхансан

Букхансан е известен още като Самгаксан (Samgaksan) или триъгълната планина, защото обхваща три върха: Бегунде (Baegundae Terrace – 836.5 м.), Инсубонг (Insubong Peak – 810.5 м.) и Мангьонде (Mangyeongdae Terrace – 799.5 м.). Районът е богат на биоразнообразие с повече от 1300 вида растения и животни.

Маршрутът до връх Бегунде започва от западния вход на националния парк. Това е едно от любимите места на корейците и неслучайно е сред най-посещавани национални паркове в Южна Корея.

Отидох да се разхождам сам като в началото малко се притеснявах дали ще мога да намеря пътя към върха, но се оказа, че има много указателни табели и нямах проблеми да се кача до горе. В други случаи просто следвах местните по пътя.

В началото на парка има много добре направена пътека, но впоследствие се появяват много скалисти стъпала и големи парчета камъни и скали, така че трябва да се внимава. Най-добрият вариант е ако сте с туристически обувки, въпреки че и с маратонки става. Самият преход не е много лесен, но е възнаграждаващ.

Пътека в планината Букхансан
Пътека в национален парк Букхансан
Национален парк Букхансан
Национален парк Букхансан
Национален парк Букхансан
Национален парк Букхансан

Не знам как е през другите сезони, но есента в парка беше магическа. На няколко пъти спирах да снимам приказните цветове. Есента беше нарисувала по листата на дърветата с жълти, червени, зелени и златисти краски, превръщайки короните на дърветата в пъстър килим.

Връх Инсубонг
Връх Инсубонг в национален парк Букхансан

Последната част от планината е особено предизвикателна, защото трябва да се придържате за стоманените въжета и да вървите по тесни стъпала в скалите.

Гледка от връх Бегунде
Гледка от връх Бегунде

В националния парк има няколко върха, но най-високият и най-известният е Бегунде. Той е разположен на 836,5 метра, а гледката от него е спираща дъха. Стоях горе,  заобиколен от множество върхове и планини в един от най-големите градове в света. В такива моменти осъзнаваш колко величествена и грандиозна е природата.

Национален парк Букхансан в Сеул
Връх Бегунде

По пътя има няколко места, където може да си направите пикник, но повечето от корейците го правиха на върха на планината. Те са много добрички и почти винаги биха ви предложили вода или нещо за ядене.

Връх Бегунде в Корея
Връх Бегунде
Гледка над Сеул
Прекрасна гледка над Сеул
Гледка от връх Бегунде
Гледка от връх Бегунде

Национален парк Букхансан е посещаван средно от 5 милиона посетители и има честта да бъде в „Световните рекорди на Гинес“ за национален парк с най-голям брой посетители на квадратен метър. За да се предпази природата има периоди с ограничен достъп, а понякога е затворен за посетители, така че е хубаво да проверите преди да тръгнете за там.

Съвет: в долната част на планината има автомати за напитки и леки закуски в случай, че забравите да си вземете.

Времетраене: изкачих върха за около един час и тридесет минути, въпреки че обикновено отнема поне два часа.

Автор

Напиши коментар