Last Updated on 12.09.2023 by Илиян

Връх Мальовица (2729 м.) се намира в северозападната част на планина Рила. Класическият и най-популярен маршрут до върха започва от централната планинска школа (ЦПШ) Мальовица. ЦПШ Мальовица се намира в местността Меча поляна, на около 13 километра от село Говедарци, община Самоков, като от селото се стига по хубав асфалтов път. Най-близкият по-голям град е Самоков на около 25 км., столицата София е на около 75 км., а Пловдив на около 145 км. 

Около ЦПШ Мальовица има голям платен паркинг, но съществуват и места за свободно паркиране, които са по протежението на пътя. По-долу в таблицата ще откриете цените за паркинг според вида на превозното средство.

 

Превозно средствоЦена на ден
Автомобил5.00 лв.
Микробус8.00 лв.
Автобус15.00 лв.
Кемпер10.00 лв.
Каравана15.00 лв.

 

Изкачване на връх Мальовица – маршрут ЦПШ Мальовица – връх Мальовица

След като прекосите Меча поляна ще се озовете на входа на национален парк Рила, откъдето започва пътеката за изкачване на връх Мальовица. Преходът от ЦПШ Мальовица до върха е много живописен, осеян с прекрасни гледки и красива природа. Маршрутът може да се раздели на четири етапа, като цялото разстояние е около 6.5 километра. Общата денивелация, която трябва да се премине, е около 1005 метра. Началото е около 1724 метра, а върхът е на височина 2729 метра.

Етап 1: от ЦПШ Мальовица до хижа Мальовица

Вход на национален парк Рила
Вход на национален парк Рила: начало на прехода към връх Мальовица

Първата част от маршрута започва от началото на табелата на национален парк Рила до хижа Мальовица. Малко след това ще видите голяма карта на национален парк Рила и парков участък Говедарци, на която са обозначени най-популярните маршрути, както и приблизителното времетраене на всеки един от тях. 

Карта на национален парк Рила - парков участък Говедарци
Карта на национален парк Рила – парков участък Говедарци

Пътеката преминава по широк път през гориста местност, като това е най-лесната и приятна част от прехода. В тази си част маркировката е синя, а разстоянието се взима за около един час. По пътя има две чешмички, откъдето можете да си налеете вода, като след хижата няма да срещнете повече чешми по пътя.

Пътеката към хижа Мальовица
Пътеката към хижа Мальовица
Преход към връх Мальовица
Живописна гледка по пътя към хижата

До хижа Мальовица има пейки и маси, където можете да направите кратка почивка и да хапнете преди да продължите към върха. Това е една от най-предпочитаните и посещавани хижи в Рила. Тук имате възможност да спите на палатка на поляната под хижата.

Хижа Мальовица и връх Мальовица
Хижа Мальовица и връх Мальовица

Етап 2: от хижа Мальовица до втора тераса

Оттук започва същинският преход до връх Мальовица. Пътеката продължава на юг, а наличната маркировка е в два цвята – син и червен. До върха ще следваме само червената. Основен ориентир трябва да ви бъде Мальовишка река, като на няколко пъти ще се наложи да я пресечете от единия на другия бряг. Препоръчително е да бъдете с подходящи туристически непромокаеми обувки. По време на прехода ще преминете през две тераси, които представляват равнинни участъци по протежението на реката, при които почти липсва наклон.

Първата тераса от прехода към връх Мальовица
Първата тераса от прехода към връх Мальовица
Балкански диви кози
Балкански диви кози

В тази част може да се насладите на живописната природа и високите скали в Рила. Ако имате късмет ще срещнете и много балкански диви кози, които обитават тази част от парка. В началото на втората тераса ще видите голяма скала с паметни плочи на загинали планинари и алпинисти. Вторият етап завършва в края на втората тераса, като разстоянието се изминава за един час.

Скалата с паметни плочи към връх Мальовица
Скалата с паметни плочи към връх Мальовица
На път към връх Мальовица
На път към връх Мальовица

Етап 3: от втора тераса до Еленино езеро

Втората тераса Мальовица
Втората тераса на маршрута

В третата част от прехода наклонът рязко се увеличава. В по-голямата си част пътеката е съставена от скали и сипеи. От този участък започва и зимната маркировка на маршрута, а ние продължаваме да си следваме тази с червен цвят. След около 40-45 минути изкачване ще стигнете до Елениното езеро, което се явява своеобразен край на третия етап от прехода до връх Мальовица. На езерото можете да си вземете кратка почивка преди финалния щурм към върха и да се насладите на прелестните гледки.

Еленино езеро
Еленино езеро

Етап 4: Еленино езеро – връх Мальовица

В последния етап от прехода започва стръмното изкачване до южното било на Мальовица. Върви се по тясна каменна пътечка. Веднъж щом стигнете билото пътеката става полегата и наклонът не е толкова сериозен.

Гледка към Еленино езеро
Гледка към Еленино езеро
Гледка от билото на Мальовица
Гледка от билото на Мальовица

От билото се откриват спиращи дъха гледки, като най-страхотната е към Рилския манастир.

Гледка към Рилския манастир от Мальовишкото било
Гледка към Рилския манастир от Мальовишкото било

Времето за изкачване на върха отнема около 45-50 минути. Въпреки сравнително трудния преход удовлетворението е изкачването на връх Мальовица е огромно. Гледките към околните върхове и планини са неописуеми, включително към първенеца на Рила – връх Мусала (2925.40 м.).

Връх Мальовица - 2729 метра
Връх Мальовица – 2729 метра
Гледка от връх Мальовица
Гледка от връх Мальовица
Гледка от връх Мальовица към езерата и хижата
Гледка от връх Мальовица към езерата и хижата

Общото време на четирите етапа от ЦПШ Мальовица до връх Мальовица е около 3.5 – 4 часа. Пътят наобратно отнема приблизително същото време, като може да се върнете обратно до планинската школа или да пренощувате в хижа Мальовица. 

Хижа Мальовица – цени и телефон за връзка

Хижа Мальовица е разположена на 1960 м. н.в. в долината на река Мальовица. Тя разполага с 85 места в масивна сграда и няколко бунгала. На първия етаж се намира просторна столова, а на втория и третия са спалните помещения. Хижата е водоснабдена и електрифицирана, а отоплението е електрическо. През летните месеци е препоръчително да се обадите предварително на телефона на хижата (0885 23 23 25), за да запазите легло. По-долу в таблицата ще откриете цени за нощувка:

Вид стаяЦени за нощувка
Стая с 2 или 3 легла30.00 лв. (на човек)
Стая с 4, 5, 6 или 8 легла25.00 лв. (на човек)
Бунгало с 2 легла60.00 лв.

Ако пътувате от София или Пловдив може да осъществите прехода и в рамките на един ден, но би било много уморително. Други опции за нощувка имате в село Говедарци или в Самоков. И на двете места има достатъчно хотели и къщи за гости. Ако решите да останете за една вечер през следващия ден можете да се разходите по екопътека Бели Искър, която е изключително живописна и красива.

 

 

Booking.com

 

Автор

Напиши коментар