Last Updated on 05.09.2023 by Илиян

Връх Белмекен се намира в Белмекенския дял на Рила планина с височина 2626 метра. Най-популярният маршрут до върха започва от паркинга до едноименния язовир. Върхът е сравнително лесно достъпен, макар че е един от най-високите в България.

Как се стига до язовир Белмекен?

До паркинга на язовир Белмекен се стига по асфалтов път откъм Юндола, разположен в югозападната му част. Язовирът е разположен на 1923 метра надморска височина по течението на Сестримска река в Рила планина. Интересното е, че това е най-високият язовир с насипна язовирна стена на Балканския полуостров.

Маршрут язовир Белмекен – връх Белмекен

Още щом стигнете на паркинга и излезете от автомобила ще видите гордо извисяващия се връх Белмекен точно над язовира. До паркинга има голяма указателна табели с карта на национален парк Рила, парков участък Белово. Точно оттам започва и пътеката за връх Белмекен. Маркировката, която трябва да следвате е с червен цвят, въпреки че не е много начесто.

В началото на маршрута се върви по утъпкана пътека с малък наклон. Преобладава ниска растителност – трева, храсти и клекове, като на места пътеката преминава през тях. През цялото време към връх Белмекен се върви на открито, така че задължително си носете слънцезащитен крем и шапка, особено ако изкачвате върха през летните месеци. Теренът е предимно почвен и много рядко каменист.

Началото на пътеката към връх Белмекен
Началото на пътеката към върха
Язовир Белмекен
Язовир Белмекен

Маршрут язовир Белмекен - връх Белмекен

Изкачване на връх Белмекен
Гледка по пътя към върха

В един момент пътеката се разделя на две, но вие трябва да продължите надясно. Оставяте червената маркировка и продължавате плавно към подножието на върха. Просто следвайте утъпканата пътека и няма как да се изгубите или да объркате пътя. Маршрутът е само нагоре с постоянна гледка към язовира.

По пътя към връх Белмекен

Гледка към язовир Белмекен
Гледка към язовир Белмекен

Последната част от пътеката е значително по-стръмна, но се преодолява почти неусетно. Първите признаци, че наближавате върха са отделни купчини камъни и скали, които сочат нагоре.

Малко преди върха
На метри от металната конструкция на върха

Веднъж щом стигнете върха ще видите метална конструкция с надпис връх Белмекен, която маркира най-високата точка.

Връх Белмекен
Връх Белмекен
Връх Белмекен
Връх Белмекен

От върха се откриват красиви гледки, но най-живописната и спираща дъха е гледката към язовир Белмекен, който се вижда в целия му блясък.

Гледка към едноименния язовир

Върхът е далеч от бляскавите Мусала, Мальовица или Голям Купен в Рила, но определено си заслужава изкачване му. Генерално може да се обобщи, че изкачването на връх Белмекен от едноименния язовир е сравнително лесно. Общата денивелация, която трябва да се преодолее е малко над 700 метра, но тя почти не се усеща. Целият маршрут (отиване и връщане) се преминава за около 3 часа и 30 минути.

Автор

Напиши коментар