Last Updated on 30.07.2023 by Илиян

Една от най-популярните еднодневни екскурзии от Меделин (наричан от местните Медежин) е до Гуатапе. Този малък курортен град е разположен на около 80 километра източно от Меделин, провинция Антиокия, Колумбия. Гуатапе е известен със своите цветни сгради, подобни на тези в Саленто, с традиционното изкуство Сокалос (Zócalos), с изкуствените езера и гигантската скала, наречена Ел Пеньол де Гуатапе (El Peñól de Guatapé). Скалата Ел Пеньол е сред най-посещаваните забележителности в Гуатапе и място, което всеки трябва да посети, когато е в Колумбия. През последните години изкачването ѝ се превърна в изключително популярна атракция, заради прекрасните панорамни гледки, които се откриват от върха.

Как да стигнем от Меделин до Гуатапе?

Най-лесният и удобен начин да стигнете от Меделин до Гуатапе е с обществен автобус. За целта първо трябва да отидете до автогара Терминал дел Норте (Terminal del Norte) в Меделин. Най-бързият начин да стигнете дотам е като се качите на метро и хванете линия A (синята) до спирка Карибе (Caribe). Влаковете се движат всеки ден от 4.30 до 23.00 часа. Цената на еднократен билет за пътуване в метрото е 3300 COP. Другият вариант да стигнете до автогарата е с такси, но не го препоръчвам, заради трафика в града. Превозите от Меделин до Гуатапе се извършват от две транспортни фирми – Sotrapeñol и Sotrasanvicente, а билети се продават само на гишета 9 и 14. Цената на еднопосочен билет е 19 000 COP, а пътуването е с продължителност 2 часа. Ако пътувате в силния туристически сезон е препоръчително да си вземете билет за навръщане веднага щом стигнете Гуатапе, защото местата се изчерпват бързо.

Забележителности в Гуатапе

Гуатапе или Пуебло де Сокалос (Pueblo de Zocalos) е един от най-живописните и колоритни градове в страната. Един ден е напълно достатъчен, за да го разгледате, както и да се насладите на всички забележителности, включително и скалата Пиедра дел Пеньол.

Гуатапе, Колумбия
Гуатапе, Колумбия
Гуатапе, Колумбия
Гуатапе, Колумбия

Пиедра дел Пеньол (Piedra del Peñol)

Една от най-популярните забележителности в Гуатапе е скалата Пиедра дел Пеньол (Piedra del Peñol), като на места ще я срещнете още като Ел Пеньол де Гуатапе. Благодарение на нея, Гуатапе е изключително желана и предпочитана дестинация по време на всяко едно пътуване до Колумбия. Любопитното е, че има спорове относно собствеността на скалата между Гуатапе и съседния град Ел Пеньол, но в крайна сметка тя се води към Гуатапе. Тази гигантска гранитна скала е на повече от 65 милиона години. Издига се на височина над 200 метра, като са изградени 675 стъпала до нейния връх.

Скалата Ел Пеньол в Гуатапе, Колумбия
Скалата Ел Пеньол в далечината

От него се откриват прелестни панорамни гледки към долината и езерото Гуатапе.

Гледка от скалата Ел Пеньол
Гледка от скалата Ел Пеньол в Гуатапе
Гледка от скалата Ел Пеньол
Гледка от скалата Ел Пеньол в Гуатапе
Гледка от скалата Ел Пеньол
Гледка от скалата Ел Пеньол в Гуатапе

В основата на скалата има зона с ресторанти, паркинг и магазини за сувенири. Входната такса е 20 000 COP, като приемат плащане само в брой. Скалата Пиедра дел Пеньол всъщност е разположена на около 4 км. от центъра на Гуатапе. На около 10-15 минути пеш от нея има импровизирана спирка, на която може да слезете от автобуса. За целта просто предварително трябва да уведомите шофьора. След като изкачите скалата трябва да се върнете на същата спирка, за да хванете автобус или мото такси до Гуатапе. Цената на билета с автобус е 3000 COP. Мото такситата или Las motochivas са характерни за този град и може да ги срещнете навсякъде по улиците. Нямат определена тарифа за разстояние и всичко е по договорка.

Мото таксита в Гуатапе
Мото таксита в Гуатапе

Ако искате първо да разгледате града и след това скалата, то варианта е да слезете на централната автогара в Гуатапе (Terminal de Guatape) и оттам да тръгнете към Ел Пеньол. Повечето туристи предпочитат да слязат на скалата и след това да се разходят из колоритното градче.

Кайе дел Рекуердо (Calle Del Recuerdo)

Кайе дел Рекуердо е най-живописната уличка и най-популярна забележителност в Гуатапе. Известна е с калдъръмена настилка и шарените къщички по протежението ѝ. От двете страни на улицата има десетки магазини, откъдето може да купите различни сувенири.

Забележителности в Гуатапе - Кайе дел Рекуердо
Кайе дел Рекуердо
Гуатапе, Колумбия
Гуатапе, Колумбия

Пласолета де лос Сокалос (Plazoleta de Los Zócalos)

Пласолета де лос Сокалос е малък живописен площад в центъра на Гуатапе. Тук всяка една сграда е красиво боядисана, образувайки една цялостна феерия от цветовете на дъгата. Освен това, тук ще видите и така характерните за региона Сокалос. Те представляват барелефни изображения, изваяни директно върху стените. Сокалос не са просто декоративни картини, а някои от тях олицетворяват важни символи или значими моменти. Неслучайно Пласолета де лос Сокалос е едно от най-фотогеничните места и предпочитано място сред туристите за обяд или кафе.

Забележителности в Гуатапе - Пласолета де лос Сокалос
Пласолета де лос Сокалос
Забележителности в Гуатапе - Сокалос
Сокалос, Гуатапе
Забележителности в Гуатапе - Сокалос
Сокалос, Гуатапе
Забележителности в Гуатапе - Соколос
Сокалос, Гуатапе

Меренгон (Merengon Guatape)

Да, не е изненада, че десертът Меренгон попада в тази публикация. В края на деня, след като разгледате всички забележителности в Гуатапе, не пропускайте да опитате една от местните гордости. Десертът Меренгон включва бита сметана, ягоди и ванилов сладолед.

Меренгон в Гуатапе
Меренгон

Еднодневната разходка от Меделин до Гуатапе е едно от най-добрите неща, които може да направите. Страхотните гледки, които се откриват от скалата и стотиците барелефни изображения по къщите в Гуатапе ще ви оставят буквално без думи.

Автор

Напиши коментар