Last Updated on 08.09.2023 by Илиян

Какви са основните цени в Исландия и колко скъпо всъщност е там? Колко пари са необходими за там? Скъпи ли са нощувките, храната, музеите, националните паркове… Това са само част от въпросите, които всеки един човек си задава, когато стане дума за посещение в северната страна. Истината е, че Исландия е много скъпа държава и носи славата на една от най-скъпите в света, но също така и на една от най-красивите. Благодарение на невероятно красивата природа, удивителните пейзажи, Синята лагуна и Северното сияние, всяка година хиляди туристи посещават страната, оставяйки своите пари на острова.
Според Cost of Living Index 2023 Рейкявик е седмият най-скъп град в Европа, като преди него са цели 6 града от Швейцария. Понастоящем Исландия е петата най-скъпа страна в света. Де факто почти всички стоки трябва да бъдат внесени на този вулканичен остров, което определя и високи цени.
По-долу ще споделя основните разходи, за които трябва да бъдете подготвени, когато посетите Исландия.

Транспорт

Най-добрият начин да опознаете Исландия е да си наемете автомобил под наем, което ще ви даде повече гъвкавост. Много компании предлагат различен тип автомобили. Имайте предвид, че не всички са подходящи за второстепенните пътища. Ако пътувате повече хора препоръчвам наемане на кемпер и така ще имате възможност да спите в него, което ще ви спести доста пари от нощувки, а и ще можете да си приготвяте храна.

Градовете в Исландия се обслужват от няколко автобусни компании. Автобусите са удобни и предлагат безплатен Wi-Fi интернет. Основният проблем е, че автобусните разписания са значително намалени извън летния сезон. Другият минус са скъпите билети. Например:

Shuttle bus от летище Кефлавик до Рейкявик струва около 7185 ISK (~50€) за двупосочен билет, а пътуването е с продължителност около 45 минути.

Ако пътувате соло или с компания и не ви се шофира, то през летните месеци се предлагат Bus Pass, с който може да направите обиколка на острова.

Настаняване

Ако искате вашето пътуване да бъде бюджетно забравете за хотелите и потърсете алтернатива. За 3 или 4 звездни хотели цените варират от някъде между 7200 – 25 000 ISK (~50 – 174€) на човек на вечер, като повечето от тях предлагат безплатен Wi-Fi и закуска. Разбира се може да намерите и по-евтин вариант за настаняване като хостел в смесена стая. Друг популярен вариант в Исландия е наемането на моторхоум/кемпер и така ще може да спите където пожелаете, стига разбира се да не нарушавате закона. До момента къмпингуването е най-евтиният начин да спите в Исландия. Много къмпинги са безплатни, но някои имат такса. През лятото много туристи предпочитат именно този вариант като за целта си наемат или носят палатки.

Храна

Друг съществен разход, за който ще трябва да помислите е храната. Не се изненадвайте, че и тя е много скъпа в Исландия. Ако сте на хотел/хостел и имате включена закуска непременно се възползвайте. Има много сайтове, където може да сравните цените на основните хранителни продукти в Исландия с държавата, в която вие живеете. През целия период на пътуването не посетихме нито едно заведение, но обикновено едно хранене в непретенциозен ресторант ще ви струва между 1 800 – 2 900 ISK (~15 – 24€). По време на разходката в Рейкявик успях да проверя изнесените менюта пред заведения тип „бързо хранене“ и ето какво показаха цифрите:
 • Закуска – омлет, хляб, сирене, бекон, колбас, боб и плод – 1850 ISK (~15€)
 • Чийзбургер, пържени картофи и бутилка кока-кола 500 мл. – 1250 ISK (~10-11€)
 • Дюнер кебап – 1650 ISK (~14€)
 • Салата Цезар – 1850 ISK (~15€)
 • Супа – 1490 ISK (~12€)
 • Риба (Пикша) с пържени картофи – 1490 ISK (~12€)
 • Пица Маргарита 12″ – 2100 ISK (~17€)
 • Капучино – 550 ISK (~4.5€)
 • Чай – 400 ISK (~3.3€)

Дори ако пазарувате от супермаркет в Исландия цените пак са високи. В нашия случай ние си купувахме храна и си я приготвяхме в моторхоума. Пазарувахме основни продукти като хляб, мляко, нудъли, плодове, зеленчуци главно от веригата Bónus, а предварително си бяхме купили мюсли, ориз, кафе, чай и вино от Лондон, защото бяха по-евтини.

Хипермаркет Бонус в Исландия
Хипермаркет Бонус

Bónus е най-евтиният магазин за хранителни стоки. Повечето от по-евтините магазини са по-близо до Рейкявик, така че преди да тръгнете заредете нетрайни стоки. Единственото за което няма да ви се наложи да плащате в Исландия е водата. Тя е изключително чиста и питейна, така че може да си наливате и да пиете от чешми по пътя.

Цени в Исландия
Цени в Исландия
Цени в Исландия
Цени в Исландия
Prices for food in Bonus, Iceland Prices for food in Bonus, Iceland
Цени в Исландия на някои основни продукти в магазин Bónus:
 • Хляб (500 гр.) – 360 ISK (~3.0€)
 • Прясно мляко – 335 ISK (~2.8€)
 • Кисело мляко – 230 ISK (~1.9€)
 • Готова замразена пица – 398 ISK (~3.3€)
 • Ябълки (кг.) – 430 ISK (~3.5€)
 • Банани (кг.) – 410 ISK (~3.4€)
 • Яйца (10 бр.) – 600 ISK (~4.9€)
Food in Bonus Iceland Food in Bonus Iceland Food in Bonus Iceland
Noodles Bonus Iceland

Алкохол

Алкохолът в Исландия е много скъп. Ако искате малко по-евтин непременно се възползвайте от безмитния магазин на летището, където цените са по-поносими. Алкохол  се продава само в специализирани магазини с изключение на няколко вида местна слабоалкохолна бира, която може да намерите в Bónus. Тези магазини са под държавен монопол и са известни като Vínbúð. Имат и официален сайт, на който може да проверите цените, както и наличността в най-близкия до вас магазин. Естествено може да консумирате алкохол и във всеки един ресторант, бар или клуб, но на доста висока цена. Ако държите да опитате местна напитка може да пробвате Brennivín. Това популярно питие се дестилира от картофена каша и е ароматизирано с кимион. Може да се счита за аквавит със съдържание на алкохол 37.5 или 40%.

Туристически атракции

Има много неща, които може да видите и да правите в Исландия. Всички природни забележителности са безплатни като единствено за кратерното езеро Керид има такса от 400 ISK. Такса също така има и за прословутата Синя лагуна. Предлагат се различни опции за посещение, като резервацията е задължителна. В Рейкявик ако искате да се качите на върха на църквата Халгримур (Hallgrímskirkja) ще трябва да заплатите сумата от ISK 1000 (7€), която ние пропуснахме. Разбира съществуват още много различни дейности, които може да практикувате по време на вашето пътуване в Исландия, но много от тях твърде скъпи.
Автор

1 Коментар

Напиши коментар