Last Updated on 03.09.2023 by Илиян

Планирате пътуване до Исландия? Страхотен избор! В тази публикация ще откриете всички атракции и забележителности, които посетихме в рамките на 6 дни. Тази приказно красива страна притежава изобилие от зашеметяващи гледки и ненадмината природна красота. Удивителни водопади, ледници, планини, гейзери, горещи извори, малки чаровни градчета, зашеметяващи национални паркове и северното сияние са само малка част от всички спиращи дъха забележителности в Исландия.

Contents

Исландия – маршрут за 6 дни

Когато започнахме да правим план за Исландия набързо осъзнахме, че има толкова много места за посещение, които искахме да видим, а разполагахме само шест дни. Именно заради това беше изключително трудно да решим къде да отидем и какво да пропуснем. В крайна сметка съставихме доста амбициозна програма, която изпълнихме отлично и успяхме да посетим най-популярните забележителности в Исландия. За този маршрут наехме кемпер, който да бъде наш дом на колела. Повече за това какво е да пътуваш с кемпер в Исландия може да прочетете тук.

Ден 1 – Златният кръг

Започнахме пътешествието веднага щом се качихме на кемпера, като първият ден беше посветен на Златния кръг.

Национален парк Тингветлир (Thingvellir National Park)

Тук може да се насладите на чудесни пътеки за разходка, езера и водопади. Входът за парка е безплатен, но трябва да заплатите такса престой на паркинга. Името се асоциира и с Алтинг (Althing), националния парламент на Исландия, който е създаден през 930 година. Най-впечатляващото място за мен, обаче, е долината, където се разделят Северноамериканската и Евразийската тектонска плоча.

Забележителности в Исландия
Дрехкингархилюр (Drekkingarhylur )

Водопадът Оксарафос (Öxaráfoss) беше първият от много следващи, които щяхме да посетим по време на пътуването. Той е само около 20 метра висок, но е важна част от националния парк и любимо място на местното население. Според легендата водопадът е направен изкуствено, за да се отводнява водата, която е трябвало осигури вода за членовете и посетителите на исландския парламент Алтинг.

Водопадът Оксарафос
Водопадът Оксарафос

Само в този парк имате уникалната възможност да плувате между двете тектонски плочи в пукнатината Силфра (Silfra). Това е единственото място в света, където може да практикувате гмуркане и шнорхелинг директно между двете плочи, които пък се отдалечават около 2 см. годишно. Смята се, че водата в Силфра е най-чистата на света и неслучайно това е едно от топ петте места за гмуркане в целия свят.

Силфра
Силфра

Геотермална долина Хаукадалур (Haukadalur)

Долината Хаукадалур е известна със своите гейзери. Тук ще забележите ярко оцветената земя и бликащата пара по полето. Долината е дом на двата най-големи гейзери в Исландия – Строккур и Гейзер (Strokkur and Geysir).

Геотермална долина Хаукадалур
Геотермална долина Хаукадалур

Строккур е най-посещаваният активен гейзер в Исландия. Намира се в геотермалната зона Гейзер, като изригва на всеки 6-10 минути, достигайки 30 метра височина.

Строккур
Строккур

Близо до Строккур се намира и спящия Гейзер, който е първият известен гейзер в света.

Гейзер
Гейзер

Гутлфос (Gullfoss)

На кратко разстояние от гейзерите се намира друга спираща дъха забележителност – водопада Гутлфос. Той е един от най-емблематичните не само в Исландия, а в цяла Европа. Името му на местен език означава „Златните водопади“. Водата в река Hvítá се движи от ледника Langjökull и се спуска на два етапа с обща височина 32 метра. Първата каскада е на височина от 11 метра, а втората – 21 метра. Освен това, водопадът Гутлфос е част и от най-красивите водопади в Исландия, които задължително трябва да посетите.

Забележителности в Исландия
Гутлфос

Кратерът Керид (Kerið)

Вулканичното кратерно езеро Керид се намира в южна Исландия по протежението на Златния кръг. Керид е на повече от 3000 години и заради това склоновете му са в червен цвят, а не както на другите във вулканично черен. Кратерът е приблизително 55 м. дълбок и около 170 м. широк. Таксата за посещение е 400 ISK, но ние го посетихме след 21.00 ч. и не платихме нищо.

Забележителности в Исландия
Кратерът Керид

Това беше всичко, което успяхме да посетим през първия ден от престоя ни в Исландия. След кратерното езеро се отправихме към водопада Селяландсфос, където останахме да пренощуваме.

Ден 2 – От Селяландсфос до Рейнисфяра

Селяландсфос (Seljalandsfoss)

Селяландсфос е един от най-известните и фотографирани водопади в Исландия. Разположен е в южната част на страната и е част от река Селяландс, произхождаща от ледника Ейяфятлайокутл (Eyjafjallajökull). Той е единственият водопад в цялата страна, където може да се разходите зад него и да усетите грациозно падащата водна каскада. Имайте предвид, че може да бъде хлъзгаво и доста мокро. Падът на водата е с височина от около 60 метра, което го нарежда сред най-високите в страната. Гледката зад водопада към цялата област е много живописна и очарователна.

Селяландсфос
Селяландсфос
Съвсем близо от Селяландсфос се крие друг изключително живописен водопад, който горещо препоръчвам да посетите.

Глюврафос (Gljúfrafoss)

Водопадът Глюврафос е тайнствено скрит в пещера, разположен в напукана скала, която му придава мистична аура. Пещерата е почти изцяло покрита с тънка мъхеста зеленина, благодарение на постоянно влажната среда.
Глюврафос
Глюврафос
След като посетихме тези два водопада се отправихме към следващия. По пътя спряхме на няколко пъти, за да се насладим на спиращата дъха природа на Исландия. Гледките бяха умопомрачителни и на моменти изобщо не ни се искаше да си тръгваме оттам.
Исландски коне

Скогафос (Skogafoss)

Скогафос е следващият фантастичен водопад, който се намира на около 40 минути с автомобил от предишните два. Тук ще видите мощна 60-метрова водна завеса с ширина около 25 метра. Може да се разходите почти до него, но бъдете внимателни, защото рискувате да се намокрите.

Забележителности в Исландия
Скогафос

Разбитият самолет на плажа в Солхаймасандур (The Sólheimarsandur airplane wreck)

През 1973 г. самолетът на американския военноморски флот Douglas DC-3 C 117 се разбил на черния плаж в Солхаймасандур на южния бряг на Исландия. За щастие всички в самолетa оцелели. С течение на времето падналия самолет се превърнал в една от най-големите туристически забележителности в Исландия. За да стигнете дотам ще трябва да повървите около 45 минути в посока.

Разбитият самолет на плажа в Солхаймасандур
Разбитият самолет на плажа в Солхаймасандур

Киркюфяра (Kirkjufjara)

Този плаж е много очарователен и красив, но също така и много опасен. В момента достъпа дотам е затворен, заради опасни вълни, силен вятър и опасения от срутване на земна маса. Все пак гледките от върха на скалата са достатъчно красиви и си заслужава да се посети.

Забележителности в Исландия
Киркюфяра

Арката Дирхолей (Dyrhólaey)

Дирхолей е естествено оформена арка, разположена само на брега на морето. Мястото е известно и със 120-метровата си крайбрежна алея и прекрасните гледки към южното крайбрежие на Исландия. Тук може да се насладите на удивителни скални образувания и безкрайни черни пясъчни плажове.

Арката Дирхолей в Исландия
Арката Дирхолей

Черният плаж Рейнисфяра (Reynisfjara) и базалтовите колони Рейнисхверфи (Reynishverfi Basalt Column)

След кратко пътуване ще стигнете до Рейнисфяра (Reynisfjara). Този плаж е смятан за най-красивия пример за черни пясъчни плажове в Исландия. През 1991 г. National Geographic гласува Рейнисфяра за един от 10-те не-тропически плажове, които да бъдат посетени на планетата. Когато пристигнете на плажа първото нещо, което ще видите са зашеметителните шестоъгълни базалтови колони Рейнисхверфи. Създадени са в резултат на охлаждането на лавата след изригване на вулкана.

Базалтовите колони Рейнисхверфи
Базалтовите колони Рейнисхверфи

Скалните образувания Рейнисдрангар (Reynisdrangar)

Скалните образувания Рейнисдрангар са базалтови останки от внушителни скали. Те са разположени в океана, придавайки невероятно красив изглед.

Скалните образувания Рейнисдрангар
Скалните образувания Рейнисдрангар

Ден 3 – Национален парк Скафтафел (Skaftafell National Park)

Национален парк Скафтафел е лесно достъпен от път №1 (Ring Road). Разположен е между Kirkjubæjarklaustur и Höfn в югоизточното крайбрежие на Исландия. Той е част от по-големия национален парк Ватнайокул (Vatnajökull National Park). Живописни пейзажи, пешеходни пътеки, зашеметяващи ледници, черни плажове и някои от най-високите върхове в Исландия правят това място желана дестинация за всички туристи. Всъщност тук се намира и най-високият връх в Исландия – Хваннадалснукур (Hvannadalshnúkur).

Като всички останали национални паркове и забележителности в Исландия, достъпът до парка е безплатен. След като се ориентирахме с маршрута веднага направихме кратка разходка до един от най-красивите водопади в Исландия – Свартифос.

Свартифос (Svartifoss)

Водопадът Свартифос е една от най-популярните забележителности в Исландия, част от национален парк Скафтафел. Големите черни базалтови колони, образувани зад него го правят уникален и неповторим. Тези колони са вдъхновили исландските архитекти за архитектурата на църквата Халгримскиркя (Hallgrímskirkja) в Рейкявик. Водата идва от ледника Svinafellsjokull и пада от 20 метра височина.

Забележителности в Исландия
Свартифос

Преходът до водопада отнема около 45 минута в една посока. По пътя към Свартифос ще видите три други водопада: Þjófafoss (Thieves’ Fall)Hundafoss (Dogs’ Fall) и Magnúsarfoss (the Falls of Magnús).

Скафтафелсьокутл (Skaftafellsjökull)

На разстояние от около 2 км. от информационния център на парка се намира поредното изключително красиво в място в Исландия. Ледниковият език Скафтафелсьокутл идва от най-големия ледник в Европа – Ватнайокутл (Vatnajökull). Преходът до ледниковата лагуна е изключително живописен, като буквално може да останете безмълвни пред величието на природата.

Забележителности в Исландия
Ледниковият език Скафтафелсьокутл

За съжаление ледникът лека-полека се оттегля и оставя зад себе си нарастваща ледникова лагуна. Гледката към него беше спираща дъха, карайки ме да се замисля как през следващите години ще се отдръпне още повече заради изменението на климата.

Църквата Хофскиркя (Hofskirkja church)

Продължихме по пътя си с кратка отбивка до църквата Хофскиркя. Тя е построена през 1884 г. и е последната торфена църква, построена в стария стил. Църквата е една от последните шест, които все още стоят и са запазени като исторически паметници.

Забележителности в Исландия
Църквата Хофскиркя

Йокулсарлон и Диамантеният плаж (Jökulsárlón and Diamond Beach)

Йокулсарлон е най-известната ледникова лагуна в Исландия. Това е едно от най-популярните и красиви места за посещение в югоизточната част на страната. Пътувайки по път №1 (Ring Road) няма как да я пропуснете, защото на практика се намира на главния път между Скафтафел и Хофн (Höfn).

Ледената лагуна Йокулсарлон
Ледената лагуна Йокулсарлон
Забележителности в Исландия
Диамантеният плаж

Ден 4 – Геотермалната зона Намафял Хверир (Namafjall Hverir)

След спиращите дъха гледки в парк Скафтaфел и ледената лагуна Йокулсарлон предния ден, трябваше да продължим напред с посещението на останалите природни забележителности в Исландия. Целта на днешния ден бе да видим грандиозните водопади Детифос и Годафос, а между тях оранжевата земя Намафял Хверир.

Водопад Рюканди (Rjúkandi)

Рюканди е един от онези водопади, които може да видите докато шофирате по живописния околовръстен път. Той се вписва прекрасно на фона на великолепния пейзаж в долината Йокулдалур (Jökuldalur).

Рюканди
Рюканди

Детифос (Dettifoss)

Водопадът Детифос е сред най-грандиозните природни забележителности в Исландия. Наричан е още като водопада на водопадите в Европа. Има репутацията на най-мощен със среден воден поток от 193 куб. метра вода в секунда. Водите падат от височина от 45 метра, а ширината му е около 100 метра. Този воден звяр се намира в северната част на Исландия и е част от национален парк Йокулсарглюфур (Jokulsargljufur). Водата идва от близкия ледник Ватнайокутл (Vatnajökull) по река Йокулса (Jökulsá á Fjöllum) и пада в каньона Jökulsárgljúfur с невъобразим тътен. С около 25 километра дължина, 500 метра ширина и близо 100 метра дълбочина това е най-големият и впечатляващ речен каньон в Исландия.

Забележителности в Исландия
Детифос

Селфос (Selfoss)

На кратко разстояние от масивния и чутовен водопад Детифос се намира неговия по-малък брат – Селфос. Той е очарователен, мощен и различен. Този живописен водопад се спуска в каньон, където земята се е отделила на две, образувайки тази красива природна феерия. Чудесно място, за да усетите силата и влиянието на природата.

Селфос
Селфос

Кратерът Крафла Вити (Krafla Viti crater)

Вити е огромен кратер с диаметър около 300 метра. Вити буквално означава „Ад“ и е един от двата Вити кратери в Исландия. Този се е формирал през 1724 година след масово изригване на вулкана Крафла. За съжаление когато го посетихме заварихме само лед, който беше сковал прозрачната синя вода. Не успяхме да му отделим много време, защото вятърът беше толкова силен, че беше невъзможно да се разходим спокойно.

Кратерът Крафла Вити
Кратерът Крафла Вити

На близко разстояние от кратера Вити се намира едно от най-забележителности места на планетата – геотермалната област Намафял Хверир.

Намафял Хверир (Namafjall Hverir)

Намафял Хверир е едно от най-увлекателните и впечатляващи места, които някога съм виждал. Едно истинско бижу сред невероятната исландска природа. Самата зона изглежда като картина от друга планета. Представлява високотемпературна геотермална зона с фумароли и кални кратери (mudpots). Намират се в подножието на планината и представляват спиращо дъха природно поле, в което земята буквално кипи и пуши. Тук на дълбочина 1000 м. температурата е над 200°C. Характерната миризма за тази област е на сероводород (hydrogen sulfide), а горещите извори произвеждат значителни серни залежи. В предишните векове добивът на сяра в Исландия се е използвал за производство на барут.

Геотермалната зона Намафял Хверир
Геотермалната зона Намафял Хверир

Терените и пейзажите са нереални. Почвата се откроява с нюанси на червено, зелено, жълто, оранжево, бежово и бяло. Има толкова много различни горещи извори, кални кратери и скални образувания с прекрасни цветове и форма. Друга интересна подробност е пълната липса на растителност. Газовете са направили почвата абсолютна стерилна и киселинна, неподходяща за флора и фауна.
Може да се разходите по маркираните пътеки и не е препоръчително да се отклонявате или да прескачате над ограждащите въжета.

Грьотагя (Grjótagjá)

Исландия е пълна със скрити скъпоценни камъни и следващото място е точно такова. Грьотагя e малка пещера с термален извор в района на езерото Mývatn. До 70-те години тази лагуна е била популярно място за къпане. През 1975 г. всичко свършило поради изригването на един от вулканите и покачването на температурата на водата до петдесет градуса. Но след това пещерата отново започнала да се охлажда.

Грьотагя
Грьотагя

В момента обаче е забранено да се влиза във водата, въпреки че жадувахме да се потопим вътре. Тя е безплатна и отворена за обществеността за посещение и снимки. Влизането е на собствен риск, заради опасност от падане на някоя скала

Годафос (Goðafoss)

Водопадът е един от най-грандиозните водопади в Исландия. Наричан е още „водопада на боговете“. Намира се в североизточната част на Исландия в близост до основния път Ring Road. Водата на река Skjálfandafljót пада от височина 12 метра и над с 30 метра ширина. Има формата на подкова с голяма скала по средата, която разделя потока.

Забележителности в Исландия
Годафос

Водопадът Годафос е една от най-любимите ми забележителности в Исландия и неслучайно посещението ѝ беше черешката на тортата в четвъртия ден от нашето пътуване. След него се установихме в къмпинг на няколко километра от водопада, където останахме да пренощуваме.

Ден 5 – Акурейки и Блондус

Първите четири дни от нашето пътуване бяха повече от страхотни, като успяхме да видим максимално много от невероятните природни забележителности в Исландия. Имахме голяма доза късмет и с времето, което нито за миг не ни попречи. Не така обещаващо обаче започна петия ни ден от престоя. След закуска закъсахме с кемпера, който потъна в меката почва. Наложи се собственика на фермата да ни издърпа с трактор, при което загубихме ценно време. Планът беше да тръгнем по-рано и да преминем последователно през градовете Акурейки и Блондус (Akureyri and Blönduós) и да достигнем до крайната точка – планината Киркюфел (Kirkjufell) на полуостров Snæfellsnes на около 430 км.

Фиордът Ейяфьордур (Eyjafjörður)

Акурейки е малко спокойно градче, което буквално може да бъде разгледано за няколко часа. След кратка почивка се насочихме към крайбрежната ивица на града, откъде се открават живописни гледки към най-дългия фиорд в Исландия – Ейяфьордур. Той не е сред най-посещаваните забележителности в Исландия, но ако минавате близо до Акурейки не пропускайте да го посетите.

Фиордът Ейяфьордур
Гледка от Акурейки към най-дългия фиорд в Исландия – Ейяфьордур

Блондускиркя (Blönduóskirkja)

Блондускиркя е енорийска църква в град Блондус. Строежът ѝ започва през 1982 г., а церемонията по откриването е на 1 май 1993 г. В нея могат да се настанят 250 души, а в сутерена има стаи за различни църковни дейности.

Църквата Блондускиркя
Църквата Блондускиркя

През следващите часове преминахме през всички атмосферни условия – слънце, вятър, дъжд, суграшица, сняг по безкрайния път към величествената природа на Исландия.

И така до момента, в който отново закъсахме. Този път при отбивка на пътния банкет гумите заседнаха в ситните камъчета и чакъла. След няколко неуспешни опита да продължим се наложи да извикаме пътна помощ. По този начин загубихме още няколко часа и се наложи да обърнем и да продължим към столицата Рейкявик, защото стана твърде късно. Така стигнахме до някакво малко градче, където останахме да пренощуваме на една бензиностанция.

Ден 6 – Рейкявик

На шестия ден рано сутринта пристигнахме в столицата Рейкявик, която беше нашата последна дестинация по време на престоя ни в Исландия. Веднага се ориентирахме и паркирахме зад най-известната сграда в града – църквата Халгримур.

Църквата Халгримур

Халгримур е енорийска църква в Рейкявик и е много различна от всички други, които видяхме. Това е най-високата църква в Исландия с височина 74.5 метра. Стои в центъра на града и може да се види от почти навсякъде. Сградата е типичен пример за модерно религиозно изкуство. Твърди се, че архитектът на църквата е черпил вдъхновение за дизайна от елементите в исландската природа. Най-ярък пример са шестоъгълните базалтови колони, които заобикалят водопада Свартифос в Национален парк Скафтафел. Строителството на църквата продължило цели 41 години – от 1945 до 1986 година. Вътре може да се разходите напълно безплатно, но ако искате да се качите на върха се заплаща такса.

Статуята на Лейф Ериксон пред църквата Халгримур
Статуята на Лейф Ериксон пред църквата Халгримур

Непосредствено пред църквата гордо стои статуята на Лейф Ериксон. Смята се, че той пръв достига бреговете на Северна Америка, изпреварвайки Христофор Колумб с откриването на „новия свят“ почти 500 години по-рано. Статуята е подарък от Съединените американски щати през 1930 г., за да почете хилядолетната история на исландския парламент.

След като разгледахме църквата продължихме разходката в града. Това, което бързо прави впечатление е ниското строителство и красивото улично изкуство. Много от сградите в централната част са покрити с графити и рисунки, което прави града много цветен и живописен.

Скулптурата Слънчевия пътешественик (The Sun Voyager)

Скулптурата Слънчевия пътешественик е една от най-фотографираните забележителности в Исландия. Това красиво изваяно метално произведение на изкуството е дело на Йон Гунар Арнасон и е разположена до пътя Sæbraut в Рейкявик с живописна гледка към морето. Според автора тя символизира обещанието за неоткрита територия, мечта за надежда, прогрес и свобода.

Забележителности в Исландия
Слънчевият пътешественик

Синята лагуна

След разходката в центъра на града се отправихме към последната атракция от нашето пътешествие – Синята лагуна. Тя е сред най-известните и посещавани забележителности в Исландия. Поради големия наплив от хора е задължително да си направите предварително резервация за посещение от сайта им. В момента Синята лагуна е световно известен геотермален Спа комплекс.

След като пристигнете в комплекса ще трябва да предоставите своя билет и ще получите гривна за ръката, която ще бъде вашия ключ към всичко. С тази гривна ще може да отключвате/заключвате вашия гардероб в съблекалнята, както и да консумирате напитки в баровете и ресторантите само с едно маркиране. Преди да се потопите в Синята лагуна ще трябва да се изкъпете като обществените душове са разделени по пол.

Синята лагуна
Синята лагуна

Водата се добива от почти 2000 метра дълбочина с температура около 240 градуса. След това се преработва от геотермалната централа и излишъка се насочва към лагуната, в която хората се къпят. Тъй като топлата вода е богата на минерали тя помага на хора, страдащи от кожни заболявания като псориазис. Температурата на водата е 37-38 градуса, а водата се възобновява на 40 часа. Всеки един посетител ще има възможност да се намаже с лековитата силициева луга.

Посещението на Синята лагуна беше и нашата последна атракция, която посетихме в Исландия. Шестте невероятни дни на острова отлетяха светкавично бързо, но със сигурност един ден ще се върна отново на това прекрасно място.

Автор

2 Коментара

Напиши коментар