Last Updated on 05.09.2023 by Илиян

Йокулсарлон (Jökulsárlón) е най-известната ледникова лагуна в Исландия. Тя е една от най-популярните забележителности в Исландия, заедно с Диамантения плаж. Пътувайки по околовръстния път 1 няма как да я пропуснете, защото на практика се намира на главния път между Skaftafell и Höfn. Тук посетителите могат да останат зашеметени от необятността и уникалната красота на това природно чудо.

Ледниковата лагуна Йокулсарлон
Ледниковата лагуна Йокулсарлон

Исландската дума Jökulsárlón всъщност означава „ледникова речна лагуна“. Ледниковото езеро Йокулсарлон се е образувало от топенето на изходния ледник Breiðamerkurjökull, който е част от най-големия ледник в Европа Ватнайокутл (Vatnajökull). До преди няколко века ледниковият език е достигал до брега на Атлантическия океан и всичко е било в лед. Постепенно, благодарение на глобалното затопляне, с топенето на ледовете се е образувало езерото. В наши дни то е с площ от 18 квадратни километра и е най-дълбокото в Исландия на около 248 метра дълбочина. Всяка година тази лагуна става все по-голяма, тъй като редица айсберги се откъсват от ледника Ватнайокутл и през летните месеци се отклоняват в морето.

Веднага щом пристигнахме бях буквално сразен от тази нереална и неподправена природна красота. Пейзажът беше умопомрачителен с кристално чистите води, разпокъсани от плаващи айсберги. Всички те са с различни форми, размери и цветове. Някои бяха бели, други черни, поради вулканични изригвания през годините, а други -кристално сини.

Ледниковата лагуна Йокулсарлон
Ледниковата лагуна Йокулсарлон

Няколко туристически компании предлагат и плаване по езерото, но ние лично пропуснахме. По-евтиният вариант е с амфибия, но имате възможност и с твърда надуваема лодка Zodiac, която е значително по-скъпа, но ще ви приближи максимално близо до ледника.

Когато айсбергите прекосят лагуната се отправят към морето или към близкия бряг. Поради начина, по който блестят срещу черния пясък тази част е наречена Диамантения плаж (Diamond Beach). Този плаж е почти толкова известен, колкото и лагуната. Намира се само на около 500-600 метра от ледената лагуна.

Диамантеният плаж
Диамантеният плаж
Диамантеният плаж в Исландия
Диамантеният плаж
Диамантеният плаж
Диамантеният плаж
Автор

Напиши коментар