Last Updated on 04.09.2023 by Илиян

Исландия е място като никое друго на света. Тази земя не е дом само на огън и лед, а и на безброй приказно красиви водопади. Високи, ниски, мощни, всички те имат една обща черта: великолепни са по свой си начин. Благодарение на красивата природа страната е като магнит за фотографи и природолюбители. По-долу ще намерите списък с 6 от най-красивите и популярни водопади в Исландия, които посетихме по време на шестдневното ни пътешествие в страната.

Водопади в Исландия

Гутлфос (Gullfoss)

Гутлфос е един от най-емблематичните водопади в Исландия и Европа. Името му на местен език означава „Златните водопади“. Намира се в югозападната част на страната и е част от „Златния кръг“ (Golden Circle). Водата в река Hvítá се движи от ледника Langjökull и се спуска на два етапа с обща височина 32 метра. Първата каскада е 11 метра, а втората – 21 метра. Страните на каньона от двете страни на водопада достигат височини до 70 метра. Гутлфос е най-посещаваният водопад в Исландия.

Водопади в Исландия
Гутлфос
Гутлфос
Гутлфос

Селяландсфос (Seljalandsfoss)

Eдин от най-известните и фотографирани водопади в Исландия e Селяландсфос. Разположен е в южната част на страната и е част от река Селяландс, произхождаща от ледника Ейяфятлайокутл (Eyjafjallajökull). Той е лесно достъпен от главния път и има изграден паркинг с гледка към водопада. От двете страни на водопада са разположени светлини, които го осветяват през нощта.
Това е единственият водопад в цялата страна, където може да се разходите зад него и да усетите грациозно падащата водна каскада. Имайте предвид, че може да бъде хлъзгаво и доста мокро. Падът на водата е с височина около 60 метра, което го нарежда сред най-високите в страната. Гледката зад водопада към цялата област е много живописна и очарователна.
Водопади в Исландия
Селяландсфос
Селяландсфос
Селяландсфос

Скогафос (Skogafoss)

Недалеч от емблематичния Селяландсфос се намира Скогафос. До там може да се стигне много лесно на кратко разстояние от главния път Ring Road. Има удобен паркинг, където може да се паркира. Водопадът може да се види и от далечно разстояние, но колкото повече се приближавате, толкова гледката става по-добра и по-добра. Когато стигнете до него ще видите перфектно пропорционална мощна 60-метрова водна завеса с ширина около 25 метра.
Водопадът Скогафос е разположен на река Skógá в южната част на Исландия над бивша морска скала. Точно до него (от дясната страна) са поставени стълби в хълма, откъдето имате възможност да се изкачите до самия му връх за по-различна гледка. Горе може да се насладите на просторния изглед към южната исландска плажна ивица. Освен това може да се разходите по хълма, където ще видите още от великолепната природа на Исландия.
Скогафос
Скогафос

Свартифос (Svartifoss)

Свартифос е един от най-неповторимите водопади в Исландия. Името му буквално означава „Черният водопад“. Намира се в национален парк Скафтафел (Skaftafell), който пък е част от национален парк Ватнайокул (Vatnajökull). Свартифос е истински бижу, чиято водна каскада пада от 20 метра от скала, съставена от великолепни хексагонални черни базалтови колони. Тези колони са вдъхновили исландските архитекти за архитектурата на църквата Халгримур (Hallgrímskirkja) в Рейкявик.
Информация как да стигнете до водопада може да получите в центъра за посетители в Скафтафел. Близо до него е разположен и голям паркинг, за който се заплаща такса. На нас ни отне около 40 минути в една посока, като по пътя има още 3 водопада, които може да видите.
Свартифос
Свартифос

Детифос (Dettifoss)

Детифос е водопадът на водопадите в Европа. Има репутацията на най-мощния със среден воден поток от 193 куб. метра вода в секунда. Водите падат от височина от 45 метра, а ширината му е около 100 метра. Този воден звяр се намира в северната част на Исландия и е част от национален парк Jokulsargljufur. Водата идва от близкия ледник Ватнайокул (Vatnajökull) по река Йокулса (Jökulsá á Fjöllum) и пада в каньона Jökulsárgljúfur с невъобразим тътен. С около 25 километра дължина, 500 метра ширина и близо 100 метра дълбочина това е най-големият и впечатляващ речен каньон в Исландия. Детифос присъства в много челни класации с най-зaбележителните водопади в Европа и в света.
Водопади в Исландия
Детифос

Годафос (Goðafoss)

В страна, пълна с красиви и невероятни водопади, е много трудно да си изберете любим, Годафос се нарежда на челно място в моя списък. Водопадът е един от най-грандиозните водопади в Исландия. Наричан е още „водопада на боговете“. Легендата разкарва, че когато християнството е било обявено за официална религия, местния законодател Þorgeir Ljósvetningagoði изхвърлил всички статуи на старите скандинавски богове във водопада. Намира се в североизточната част на Исландия в близост до основния път Ring Road. Водата на река Skjálfandafljót пада от височина 12 метра и над с 30 метра ширина. Има формата на подкова с голяма скала по средата, която разделя потока.
Водопади в Исландия
Годафос
Автор

Напиши коментар