Last Updated on 15.06.2023 by Илиян

Планирате пътуване до Атина и се чудите кои забележителности да посетите? В тази статия ще откриете топ местата за посещение в гръцката столица, ако разполагате с толкова кратко време.

Забележителности в Атина

Всеизвестно е, че Атина е един от най-древните градове в света. Като такъв, той е обитаван от хора без прекъсване от поне 7000 години. Благодарение на богатото си културно-историческо наследство Атина е посещавана от  хиляди туристи годишно. Повечето от най-популярните забележителности в Атина са сравнително концентрирани на едно място и не е нужно да се отдалечавате твърде далеч от Акропола, който се явява своеобразен център.

Национален археологически музей

Започнете разглеждането на забележителности в Атина от Националния археологически музей. Разположен е извън центъра на града и е най-добре да пътувате с метро дотам (слезте на спирка Омония, където се пресичат зелената (1) и червената (2) линия.
Националният археологически музей е най-големият музей в Гърция и един от най-грандиозните в света.
Неговите многобройни и изключителни експонати (повече от 11 000) ви дават възможност да се върнете в древногръцката история – от началото на Праисторията до Късната античност. Първоначално ще забележите богатата и разнообразна колекция на статуи.
Забележителности в Атина
Една от залите на националния археологически музей в Атина
Статуя на император Октавиан Август
Статуя на император Октавиан Август
Бронзова статуя на Зевс или Посейдон
Бронзова статуя на Зевс или Посейдон
Бронзова статуя на кон и млад жокей
Бронзова статуя на кон и млад жокей
Статуя на Посейдон
Статуя на Посейдон
Статуя на Афродита
Статуя на Афродита

Праисторическата колекция включва произведения на великите цивилизации, които се развиват в Егейско море от 6-то хилядолетие пр.н.е. до 1050 г. пр.н.е. Започвайки с Неолита от 6000-3300 г. пр. н.е. ставаме свидетели на необикновени експонати, включително златни предмети и зашеметяващи глинени фигури.

Киликс и ритони
Киликс, декориран със стилизиран октопод и ритони с различна форма
Амфори
Амфори
Антична везна
Антична везна
Скъпи златни чаши
Скъпи златни чаши
Един от най-забележителните шедьоври в света се намира именно тук – Златната маска на Агамемнон. Въпреки че сега археолозите вярват, че маската е създадена няколко стотин години преди времето на Агамемнон.
Златната маска на Агамемнон
Златната маска на Агамемнон
В музея ще имате възможност да видите още много златни накити, бижута и артефакти.
Експонати в националния археологически музей
Експонати в националния археологически музей
Експонати в националния археологически музей
Експонати в националния археологически музей
Друг интересен експонат в музея е кана за вино/ваза, върху която е гравиран най-старият съществуващ надпис, написан на гръцки език: „Сега принадлежа на човека, който е най-добрият танцьор.“
Кана за вино в националния археологически музей
Кана за вино

Храмът на Зевс Олимпийски

От Националния археологически музей се върнете на метрото до спирката на Акропола и минете през Портата на Адриан (оригиналния вход за Атина) до храма на Зевс Олимпийски. Посветен е на Зевс и е един от най-големите храмове в Гърция.
Забележителности в Атина - храмът на Зевс Олимпийски
Храмът на Зевс Олимпийски
Строежът на този храм започва още през 520 г. пр.н.е., но строителството е спирано многократно. Накрая е завършен от император Адриан и е открит през 131-132 г. пр. Хр. Впоследствие през годините започна да се разпада. Само 16 от оригиналните 104 колони оцеляват, едната от които е паднала в буря през 1852 г. и продължава да се разлага на земята. Въпреки това оригиналните гигантски колони продължават да стоят запазени в цялото си великолепие.

Арката на Адриан

Точно пред храма на Зевс е разположена Арката на Адриан. Тя е издигната в чест на императора през 131 г. след като войските му превземат града.
Арката на Адриан в Атина
Арката на Адриан
Построена е за да почита Адриан за обществените му благодеяния за града и отбелязва границата между новия и стария град. На западната страна на арката на Адриан е изписано: „Това е Атина, древният град на Тезей“, а на източната страна – „Това е градът на Адриан, а не Тезей.“ 

Кварталите Плака и Монастираки

От Арката на Адриан прекосихме булевард Leoforos Vasilisis Amalias и влязохме в популярния квартал Плака. Това е старата част на Атина. Повечето улички в квартала са затворени за моторни превозни средства. Кварталът се намира в подножието на Акропола и е много живописен с малки тесни калдъръмени улички, стари сгради и страхотни малки ресторантчета. Гърците казват, че Плака е най-красивата част на Атина, а поради съседството му с Акропола често е наричан и „Квартал на боговете“. 
Търговска улица в района на Плака, Атина
Търговска улица в района на Плака
Квартал Плака, Атина
Квартал Плака, Атина
Ако продължите разходката си по улица Adrianou ще стигнете до друг интересен квартал – Monastiraki. Това е един главните търговски райони в Атина. Тук се продават сувенири, дрехи, антики, обувки и всякакви нови и втора употреба стоки, за които може да се пазарите. Районът е кръстен на площад „Монастираки“, който е един от най-красивите в гръцката столица. Има много кафенета и таверни, които сервират традиционна гръцка кухня.

Древната агора

Агората е сърцето на древния град в Атина, центърът на демокрацията и първият парламент в света. Освен това е била център на търговска и социална дейност.
Гледка към Древната агора
Гледка от Акропола към Древната агора
Тук е и музеят на древната агора, който се намира в Стоата на Аталос. Сградата е построена по времето на крал Атал II от Пергамон, управлявал в периода 159-138 г. пр. н. е. Стоата на Аталос е била реконструирана и сега тук се помещават артикули, открити в агората, включително артефакти, свързани с атинската демокрация, както и инструментите, използвани за остракизъм, акт за временно отстраняване на корумпирани политици от града.

Акрополът

Безпоспорно една от най-популярните забележителности в Атина, а и в цяла Гърция, е Акрополът. Акрополис на гръцки означава „град върху хълм“ и въпреки наличието на много такива в Гърция, то този е наричан накратко Акрополът. Историята на Акропола започва още от Микенската епоха и винаги е бил важен религиозен и обществен център.
Най-голямата постройка на Атинския Акропол е Партенонът. Посветен е на богинята Атина, покровителка на град Атина. Строителството му отнема само девет години – от 447 до 438 г. пр.н.е., въпреки че декорацията на сградата продължава до 432 г. пр.н.е. Партенонът се смята за шедьовър на древногръцката архитектура и символ на древна Гърция. От 1987 г. Акрополът се намира под закрилата на ЮНЕСКО.
Партенонът
Партенонът, посветен на богинята Атина
След като разгледате всички ъгли на Партенона и другите храмове на върха може да се насладите на прекрасната гледка. Акрополът осигурява впечатляваща 360-градусова панорама над столицата на Гърция. Особено приятно е да наблюдавате залеза, така че планирайте своето посещение на Акропола в края на деня.
Одеонът на Херод
Одеонът на Херод Атически
Гледка от Акропола в Атина
Гледка от Акропола в Атина
Гледка от Акропола в Атина
Гледка от Акропола в Атина

Нощен живот в Атина

Атина е град, в който определено нощния живот е на висота. Има голямо разнообразие на ресторанти, барове и клубове. Много популярни са местата с панорамна гледка над града. Благодарение на нашия приятел Lee Anduze имахме възможността да посетим два от най-хубавите бара в Атина. Лий Андюз е американски продуцент и DJ, който от няколко години живее и работи в гръцката столица.

Първият бар, който посетихме бе Couleur Locale и се намира в Монастираки. От терасата му се открива прекрасна гледка към Акропола.

Гледка от бар Couleur Locale в Атина
Гледка от бар Couleur Locale

Следващото заведение се оказа истинско бижу. Baba Au Rum попада в престижната класация на 50-те най-добри бара в света. Ако път сте любители на ром, то това е вашето място. Ще откриете страхотна колекция от различни видове  и може да опитате екзотични коктейли от цял свят. Мястото е малко, а атмосферата е много приятна. Горещо препоръчвам на всеки, който пътува до Атина, да посети Baba Au Rum.

Бар Baba Au Rum в Атина
Бар Baba Au Rum в Атина
Бар Baba Au Rum в Атина
Бар Baba Au Rum в Атина

Къде да отседнем в Атина?

Наред с големия брой забележителности в Атина, столицата разполага и с разнообразие от оживени квартали, където можете да отседнете в зависимост от вашите предпочитания и бюджет. Най-предпочитаните места за настаняване са в Плака, Монастираки и Синтагма, като всички те са на близко разстояние от историческите и културни забележителности.

Booking.com

Най-добро време за посещение на Атина

Всеки сезон има своите плюсове и минуси за посещение на Атина. Повечето хора смятат, че най-доброто време е през пролетта от април до юни и през есента от септември до ноември. През лятото температурите са много високи, но пък градът е по-празен, защото местните използват своите отпуски точно тогава.

Автор

Напиши коментар