Льовен е много малко градче, което лесно може да разгледате пеша. Градът е доста приятен и е дом на престижния огромен Католически университет KU Leuven (Catholic University of Leuven), великолепно кметство и една от най-известните пивоварни в света – Стела Артоа. Освен това тук ще имате възможност да се разходите по прекрасните калдъръмени улички, да видите древни площади и да се насладите на чаша студена бира в десетките кафенета, пъбове и ресторанти.

Забележителности в Льовен

Кметството на Льовен

Идвайки от жп гарата се отправих към централната част на града. Първата спирка от моята разходка беше кметството на града, което е най-голямата гордост тук. Това внушително здание е истински шедьовър на архитектурата. Построено е през 15-ти век в късен готически стил. Фасадите са декорирани със статуи на различни исторически личности, между които и Еразъм Ротердамски. Тези 236 статуи олицетворяват откритата „зала на славата“ на Льовен.

Leuven Town Hall Leuven Town Hall

Статуята Fons Sapientiae

Преди да стигнете кметството обаче ще видите една много причудлива статуя. Тя изобразява момче, което държи книга с едната си ръка, а с другата налива вода (или бира) в главата си. Статуята олицетворява кипящия студентски живот в града. Предполага се, че символизира знанията, които се вливат в главите на студентите. Статуята носи името Fons Sapientiae или наричана от местните Fonske,  което буквално преведено означава „източник на мъдрост“ (Source of Wisdom).

Fons Sapientiae

Sint-Pieterskerk (St Peter’s Church)

Точно срещу великолепното кметство се намира друг символ на Льовен – църквата „Свети Петър“, която датира от 15 век.

Църквата "Св. Петър" в Льовен

Построена е в типичния за града готически стил. В централната част на олтара се намира известната картина „Тайната вечеря“ на големия фламандски художник Дирк Баутс. Тук може да видите „златния човек“ на върха на църквата, който периодично удря камбаната, предполагам на всеки кръгъл час.

Големият бегинаж / Groot Begijnhof (Great Beguinage)

Продължете вашата разходка към едно от местата, което е обект на Световното културно наследство на ЮНЕСКО – Големият бегинаж. Бегинажите са подобни на манастири селища като вид анклав, в които жени водят монашески живот, само че с по-либерални правила от обикновените манастири. Те са характерни за Фламандския регион – в Белгия и Холандия, като този в Льовен датира от 13 век.

Големият бегинаж в Льовен Големият бегинаж в Льовен Големият бегинаж в Льовен Големият бегинаж в Льовен

В наши дни Големият бегинаж е сплав от красиви алеи, градини, паркове, дворове и къщи в традиционна архитектура. Те са обитавани от студенти, чуждестранни преподаватели и служители на най-стария Католически университет в Европа.  Понастоящем бегинажът е собственост именно на Католическия университет.

Големият бегинаж в Льовен Големият бегинаж в Льовен Големият бегинаж в Льовен

Льовенски католически университет

Льовенският католически университет е най-големият и най-стар университет на територията на Белгия. Основан е през 1425 година в центъра на историческия град Льовен. Впечатляваща е неговата библиотека, която е сред основните атракции в града. Тя е унищожена по време на Първата световна война, но благодарение на финансиране от американски благотворителни фондации е построена наново в традиционен фламандски ренесансов стил през двадесетте години.

Библиотеката в Льовен
Университетската библиотека

Библиотеката в Льовен

Съвет:

Може да се възползвате от закупуването на един общ билет, който включва няколко от най-важните забележителности в Льовен – посещение на кметството (трябва да изберете конкретна дата), университетската библиотека + кулата, както и музея M-Museum. Можете на закупите предварително билети на цена от 16 евро директно оттук.


Прочетете още: Антверпен – диамантът в белгийската корона

Автор

Напиши коментар