Last Updated on 27.08.2023 by Илиян

Предстои ви пътуване до Белгия и все още се колебаете къде да отидете? Ако отговорът е да, то не пропускайте да вмъкнете в програмата си един от най-очарователните и привлекателни градове Льовен. В тази еднодневна програма ще ви заведа до най-популярните забележителности в Льовен – престижния Католически университет (Catholic University of Leuven), великолепното кметство, големия бегинаж и прекрасната църква „Свети Петър“. Освен това Льовен е дом на една от най-известните пивоварни в света – Стела Артоа.

Забележителности в Льовен

Кметството в Льовен

Кметството в Льовен е може би най-внушителната сграда в града. Зданието е истински шедьовър на архитектурата и най-голяма гордост сред местното население. Построено е през 15-ти век в късен готически стил, като строителството продължава цели тридесет години.

Забележителности в Льовен, Белгия
Кметството в Льовен

Фасадите са декорирани с 236 статуи на различни исторически личности, които олицетворяват откритата „Зала на славата“ на Льовен.

Забележителности в Льовен, Белгия
Кметството в Льовен

Статуята Фонс Сапиентиае (The Fons Sapientiae statue)

Тази причудлива статуя се намира в сърцето на Льовен. Тя изобразява момче, което държи книга с едната си ръка, а с другата налива вода (или бира) в главата си. Статуята олицетворява кипящия студентски живот в града. Предполага се, че символизира знанията, които се вливат в главите на студентите. Статуята носи името Фонс Сапиентиае или наричана от местните Фонске (Fonske), което буквално преведено означава „източник на мъдрост“ (Source of Wisdom).

Статуята Фонс Сапиентиае
Статуята Фонс Сапиентиае

Църквата Св. Петър (St Peter’s Church)

Църквата „Св. Петър“, един от най-добрите примери на брабантска готическа архитектура в Белгия. Тя е разположена в сърцето на Льовен на площад Гроте Маркт, точно пред кметството. Построена е през 15 век, а през 1999 г. църквата с камбанарията е призната за световно наследство на ЮНЕСКО.

Църквата Св. Петър в Льовен
Църквата Св. Петър

В централната част на олтара се намира известната картина „Тайната вечеря“ на големия фламандски художник Дирк Баут. Освен това на върха на църквата може да видите „Златния човек“ – механизъм, който периодично бие камбаната.

Големият бегинаж (Great Beguinage)

Големият Бегинаж е една от най-големите забележителности в Льовен. Бегинажите са подобни на манастири селища, в които жени водят монашески живот, само че с по-либерални правила от обикновените манастири. Те са характерни за Фламандския регион – в Белгия и Нидерландия, но може да срещнете и във Франция.

Големият бегинаж в Льовен
Големият бегинаж в Льовен

Този в Льовен датира от XIII век, а пикът му е през XVII в., когато живеят около 360 бегини.

Големият бегинаж в Льовен
Големият бегинаж в Льовен

Понастоящем Големият бегинаж е сплав от красиви алеи, градини, паркове, дворове и къщи в традиционна архитектура. Те са обитавани от студенти, чуждестранни преподаватели и служители на най-стария Католически университет в Европа, чиято собственост е бегинажът.

Големият бегинаж
Големият бегинаж

Льовенски католически университет

Льовенският католически университет е най-големият и най-стар университет на територията на Белгия. Основан е през 1425 година в центъра на историческия град Льовен. Освен основния кампус в Льовен, университетът има кампуси в още 11 белгийски града..

Библиотеката в Льовен
Университетската библиотека

Впечатляваща е неговата библиотека, която е сред основните атракции в града. Тя е унищожена по време на Първата световна война, но благодарение на финансиране от американски благотворителни фондации е построена наново в традиционен фламандски ренесансов стил през двадесетте години.

Университетската библиотека

Можете да посетите както Университетската библиотека, така и Камбанарията, откъдето да се насладите на красива панорамна гледка отвисоко. Препоръчително е да резервирате билетите си предварително от тук.

Достатъчен ли е един ден, за да разгледате всички забележителности в Льовен?

Да, един ден е напълно достатъчен. Основните забележителности в Льовен са разположени в централната част, като дори пивоварната на Стела Артоа се намира на около 20 минути пешеходно разстояние от центъра на града.

Заслужава ли си Льовен?

Да, Льовен заслужава да бъде посетен. Градът може и да не е толкова популярен и известен като Брюксел, Брюж, Гент или Антверпен, но определено има с какво да ви впечатли. Живописните калдъръмени улички, древните площади, старинните забележителности, както и десетките кафенета, пъбове и ресторанти ще направят вашето преживяване незабравимо.

Автор

Напиши коментар