Last Updated on 16.05.2023 by Илиян

Сингапур е една от най-популярните и модерни дестинации в Азия. Този град-държава е дом на впечатляващи архитектурни шедьоври, зелени паркове, някои от най-добрите ресторанти в света, вълнуващи атракции и интересен микс от култури. Повечето хора прекарват няколко дни в разглеждане на града по време на престой, тъй като летище Чанги е отлична точка за дестинации в цяла Азия. Ако посещавате Сингапур за първи път, 2 дни вероятно е оптималният период от време. И така, ето моят двудневен маршрут за тази красива страна в Югоизточна Азия. Но първо …

Olympic Walk Bayfront Ave

Факти за Сингапур

Сингапур е един от най-глобализираните градове в света. Китайците са най-голямата етническа група в Сингапур, но страната също е дом на малайзийци, индийци, американци и европейци. Официални езици са английски, малайски, мандарин и тамилски. Времето в Сингапур е горещо и влажно през цялата година.

Сингапур има някои уникални закони – продажбата на дъвки е незаконна, наркотрафикантите се наказват със смърт, а алкохол не може да бъде закупен след 22:30 ч.

Как да се придвижим в Сингапур?

В Сингапур придвижването е лесно, благодарение на добре свързаната и развита транспортна система. Можете да използвате MRT (Mass Rapid Transit), автобуси или таксита. Метрото (MRT) е най-бързият и евтин начин да стигнете от точка А до точка Б в Сингапур. Повечето райони в централната част са добре покрити с влакове.

  • MRT (Mass Rapid Transit)

Можете да използвате стандартен билет. Цената е за едно пътуване + S$ 0.10 (€ 0.06) депозит. Всеки път, когато искате да се качите на влака, трябва да заредите билета. Той може да се използва до 6 пъти в рамките на 30 дни. Билети се продават само от автомати. Цената на билета зависи от спирката, където искате да отидете, като може да я видите като кликнете върху името ѝ на автомата. Платите ли веднъж, трябва да пътувате в същия ден. Не може да се използва в други дни. Можете да поискате възстановяване на сумата в рамките на 3 дни от датата на закупуване от информационните центрове във всяка станция на МРТ.

Местата за хора с увреждания, бременни и майки с деца не могат да се заемат. Те винаги са свободни.

MRT

  • Singapore Tourist Pass

Тази карта е много изгодна, предоставяйки ви неограничено пътуване в MRT, LRT и някои основни автобусни линии. Еднодневната карта струва S$ 10 (€ 6.62), двудневната е S$ 16 (€ 10.60), а тридневната – S$ 20 (€ 13.25). Повече информация може да намерите на сайта www.thesingaporetouristpass.com.sg

  • Такси

Такситата в Сингапур са чисти, удобни и достъпни. Те са по-скъпи през пиковите периоди. Винаги плащайте в брой, тъй като плащането с кредитна/ дебитна карта налага 10% допълнителна такса. Тук всичко е регламентирано и няма начин да се пазарите или да бъдете измамени.

  • Grab

Приложението работи точно като Uber. За да го използвате ще трябва да имате интернет.

Сингапур – ден 1

Градините край залива

Градините край залива вероятно са първото място, което трябва да посетите в Сингапур. Те са може би най-емблематичната атракция в страната, заедно с хотел Марина Бей Сандс. Това е едно от любимите ми места в града и горещо препоръчвам да го посетите, ако разполагате с време. Градините имат изключителен „уау фактор“. Този креативен и зашеметяващ оазис от буйна зеленина тотално ще обърне представите ви за стандартна ботаническа градина. Градините край залива се състоят от три части: южен, централен и източен залив.

Започнете своята обиколка през деня. Няма как да пропуснете супердърветата, които представляват вертикални градини с височина от 25 до 50 метра. Всъщност, тяхната дейност е да събират дъждовна вода, да генерират слънчева енергия и да охлаждат сградите в района. След това трябва да изчакате залез слънце, когато започва светлинното шоу. Представлява очарователна феерия от светлини и ефекти, синхронизирана с музика. Шоуто е едно от най-популярните в Сингапур. Продължителността му е между 12 – 15 минути.

The Gardens by the Bay
Гледка към градините от хотел Марина Бей Сандс

The Gardens by the BayThe Gardens by the BayThe Gardens by the Bay

Supertrees

Запознайте се с Мерлион

Митичният Мерлион е официалният талисман на Сингапур. Изобразен е като митично същество с глава на лъв и тяло на риба. Намира се на брега на водата в парк Мерлион.

Статуята на Мерлион в Сингапур

Китайският квартал

Нито едно посещение в Сингапур няма да е пълноценно, ако не посетите това невероятно място. Кварталът е в рязък контраст с останалата част на града със своите ниски сгради. Цялостната архитектура на Китайския квартал съчетава различни елементи от викторианската и барокова архитектура. Ентусиазирани продавачи създават вълнуваща атмосфера из малките цветни улички с накацали магазини по тротоарите. Мястото е идеално за пазаруване, ако търсите евтини стоки. В допълнение тук може да намерите вкусни и евтини заведения за хранене.
Също така, тук има различни религиозни сгради като Masjid Jemane Chulia, The Buddha Tooth Relic Temple и Sri Mariamman Temple.

Spectra Light and Water Show

Светлинното музикално шоу е просто задължително, когато сте в Сингапур. Не пропускайте да му се насладите, при това абсолютно безплатно. Бих препоръчал да посетите шоуто от 21:00 ч., защото има по-малко хора в сравнение с това от 20:00 ч.

Spectra Light and Water Show

Нощувайте в Марина Бей Сандс

Престоят в Марина Бей Сандс ще ви струва скъпо, но ако имате възможност не пропускайте тази възможност. Гледките от басейна са спиращи дъха.

Сингапур – ден 2

Ботаническата градина

Ботаническа градина в Сингапур е единствената тропическа градина в света, която е включена в Списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО. Тя разполага с голямо разнообразие от дървета, храсти и растения, както и със спокойни горски пътечки. Те са безупречно поддържани, а персоналът е винаги приветлив и услужлив. Тук се намира и най-богатата колекция от орхидеи в света. Входът е безплатен.

Ботаническата градина в СингапурБотаническата градина в СингапурБотаническата градина в СингапурБотаническата градина в СингапурБотаническата градина в Сингапур

Орчард Роуд

Орчард Роуд (Orchard road) е истински рай за шопинг маниаците с множество молове и луксозни магазини, както и с голям избор от ресторанти и заведения за хранене. Няма нещо, което да не може да купите на тази улица. Имайте предвид, че цените тук са по-високи.

Малката Индия

В Сингапур има много етнически квартали, но най-очарователният е Малката Индия, който се намира в центъра на града. Има редица пазари, улиците са шумни и навсякъде се продава индийска кухня. Сърцето на Малката Индия е Serangoon Road. Пълно е с хора, магазини, ресторанти и няколко известни индуистки храмове. Не бива да се пропускате храмовете Sri Veeramakaliamman, Sri Vadapathira Kaliamman и Sri Srinivasa Perumal. Храмът Sri Veeramakaliamman е посветен на индуистката богиня Кали. Той е един от най-старите в града и с течение на времето се е превърнал в отправна точка за индийската общност и култура. Със своите цветни и сложни статуи, и орнаменти, храмът е един от най-зрелищните в Сингапур.

Serangoon Rd

Sri Srinivasa Perumal Temple
Храм Sri Srinivasa Perumal
Sri Veeramakaliamman
Храм Sri Veeramakaliamman

Разходете се до Bugis Street Market

Пазарът на Bugis Street е едно от най-големите и вероятно най-евтини места за пазаруване в Сингапур. Тук има всичко, от което се нуждаете – дрехи, подправки, обувки, храна и др.

Виенското колело в Сингапур

Виенското колело е чудесен начин да се насладите на 360-градусов изглед и на някои от най-зрелищните гледки към всички невероятни забележителности на Сингапур. Абсолютно задължително място за посещение за всички туристи. Колелото се движи с много бавна скорост и отнема 35-40 минути за едно пълно завъртане. Както при повечето популярни туристически атракции, бих препоръчал да дойдете по-рано, за да избегнете опашките. Цената на билета е S$ 33 (€ 21.91).

Виенското колело в Сингапур

Колко време да останем в Сингапур?

Бих казал, че между 2 и 4 дни в Сингапур е достатъчно. Ако обичате нощния живот, изисканите ресторанти и шопинга, и сте готови да похарчите много пари, то ще трябва да отделите повече време.

Къде да спим в Сингапур?

В Сингапур има огромно количество хотели, които ще задоволят и най-претенциозният турист.

Висок клас

Марина Бей Сандс е ултрамодерен хотел, сграда, изглеждаща от бъдещето. Състои се от три гигантски кули и платформа, върху която се намират инфинити басейн, наблюдателна площадка и ресторант. На върха на този 5-звезден хотел е световно известният SkyPark, на който се намира инфинити басейна. Само гостите на хотела могат да получат достъп до него.

The Marina Bay Sands

Хотелът предлага луксозни стаи с отлични удобства и услуги. Известен е като един от най-луксозните хотели в Сингапур. Сградата е историческа в колониален стил.

The Fullerton Hotel

Този емблематичен хотел е обявен за национален паметник през 1987 г. Сградата също е в колониален стил. Хотелът е кръстен на британския държавник сър Томас Стамфорд Рафълс, основателят на Сингапур. Задължително място поне за снимка.

Среден клас

Този прекрасен хотел е на централно място, точно до Орчард Роуд. Това е най-добрият избор в категория среден клас. Хотелът разполага с всички удобства, които бихте искали, включително басейн на покрива.

Бюджетен клас

  • Tree In Lodge Hostel

Това е хостелът, който избрах по време на престоя си в Сингапур. Персоналът е чудесен, полагайки всички грижи за своите гости. Местоположението на хостела е много достъпно, цените също.

Автор

2 Коментара

  1. Много благодаря! Бях в Сингапур 2012 г и сърцето ми остана там. Сентоса посетихте ли? Или вече не е така модна?

    • Здравейте! За съжаление нямах възможност да посетя Сентоса, но обезателно ще го направя следващия път, когато се върна в тази прекрасна страна.

Напиши коментар