Last Updated on 16.05.2023 by Илиян

Сеговия е малко спокойно градче на по-малко от 100 км. от Мадрид. С един от най-величествените римски акведукти, приказен замък и Римокатолическа катедрала в готически стил, Сеговия е едно от най-популярните места за еднодневна екскурзия от столицата Мадрид. В миналото Сеговия е един от най-значимите градове, което личи от многобройните църкви и исторически сгради. Освен това историческият център на града е обявен за част от световно наследство на ЮНЕСКО през 1985 г. В тази публикация ще намерите най-значимите топ 3 забележителности в Сеговия, заради които си струва да се посети това градче.

Как да стигнем до Сеговия

Обикновено туристите посещават Сеговия под формата на еднодневна екскурзия от Мадрид. Има няколко опции за пътуване: с автомобил, автобус, влак или организирана екскурзия от туристическа агенция.

 • Автомобил

Тази опция ще ви осигури предимство да разполагате с пълна свобода. Пътуването с кола отнема около 1.20-1.30 часа в зависимост от трафика.

 • Влак

Без съмнение това е най-бързият и удобен начин да стигнете от Мадрид до Сеговия. Пътуването с влак отнема точно 27 минути, а цената е 22.20€ (към дата 20.02.2022 г.) за двупосочен билет. Влаковете по това направление тръгват от гара Чамартин. Билети можете да закупите директно на място или с предварителна онлайн резервация. Имайте предвид, че през уикенда билетите свършват много бързо, така че е препоръчително да го купите по-рано.

ЖП гарата Guiomar в Сеговия е разположена на около 8 км. от централната част на града. Оттам ще трябва да хванете автобус #11 или #12, които водят до центъра. Еднопосочен билет струва 2€, а пътуването отнема около 20 минути до спирката срещу акведукта.

 • Автобус

Това е най-евтиният начин да стигнете от Мадрид до Сеговия. Двупосочният билет струва 12.64€ (към дата 20.02.2022 г.), а превозите се изпълняват от автобусната компания Avanza Bus. Пътуването с автобус отнема около 1.20-1.30 ч.

 • Организирана екскурзия

Ако не се чувствате достатъчно уверени и способни да организирате пътуването си самостоятелно, то има различни туристически агенции, които могат да се погрижат за това. Просто попитайте във вашия хотел или хостел и ще ви предложат различни оферти.

Забележителности в Сеговия

В Сеговия има три основни забележителности, които задължително трябва да посетите: Римският акведукт, замъкът Алкасар и катедралата.

Римски акведукт

Римският акведукт е най-разпознаваемата структура и една от основните забележителности в Сеговия. Построен е в края на I в. сл. Хр., като предназначението му е да пренася вода от река Асебеда до града в продължение на 17 км. Изграден от гранитни блокове, акведуктът е с височина 28.10 метра и дължина 728 м. Има 167 арки, които са разделени на две нива.

Римският акведукт в Сеговия
Римският акведукт в Сеговия

Близо до Римския акведукт има малка статуя на Капитолийския вълк. Монументът е подарък от Рим по повод две хиляди години от изграждането на акведукта.

Статуята на Капитолийския вълк в Сеговия
Статуята на Капитолийския вълк в Сеговия

Можете да посетите Римският акведукт целогодишно, като посещението е безплатно.

Замъкът Алкасар

Замъкът Алкасар е другата от трите основни забележителности в Сеговия. Той е построен през XII век и се смята за един от най-необичайните в Европа. Разположен е на ръба на хребет над мястото, където се сливат двете реки Ересма и Кламорес. Със своите гигантски назъбени кули, дълбок ров и прекрасен изглед към останалата част от града, той прилича на замък от приказките. По този случай местните жители казват, че Алкасар е вдъхновил Уолт Дисни за декор от филма на Пепеляшка. Освен отвън, вътрешната част на замъка също заслужава внимание. Интериорът е доста добре поддържан, като в повечето стаи с красиви мудехарски касетъчни тавани ще откриете богата колекция артефакти от оръжия, доспехи, знамена, униформи и т.н.

Замъкът Алкасар
Замъкът Алкасар
Залата на монарсите в замъка Алкасар
Залата на монарсите
Залата с оръжия в замъка Алкасар
Залата с оръжия

Не пропускайте да се изкачите до върха на кулата Хуан II, откъдето ще бъдете възнаградени с невероятни гледки към околните райони.

Гледка от кулата Хуан II в замъка Алкасар
Гледка от кулата Хуан II в замъка Алкасар

Работно време на замъка Алкасар

 • 1 април – 31 октомври – 10:00 – 20:00 часа
 • 1 ноември – 31 март – 10:00 – 18:00 часа

Обикновено обиколката на замъка и музея отнема около 45 минути. Посещението на кулата става в присъствието на служител на замъка в определени часове.

Входни такси

Има няколко вида входни такси в зависимост от това дали искате да се качите до върха на кулата.

Замък + музей

 • Възрастни: 6€
 • Деца от 6 до 16 г., учащи, пенсионери, лица със специални потребности (степен на инвалидност над 33%) и безработни: 4€

Замък, музей + Кулата Torre de Juan II

 • Възрастни: 9€
 • Деца от 6 до 16 г., учащи, пенсионери, лица със специални потребности (степен на инвалидност над 33%) и безработни: 7€    

Безплатно посещение

 • Деца до 5 години
 • Лица със специални потребности (степен на инвалидност над 65%).

Бонус: само на 15 минути пеша от замъка Алкасар се намира голямо поле, наречено Mirador de la Pradera de San Marcos. Оттам ще имате възможност да видите замъка в целия му блясък.

Забележителности в Сеговия - замъкът Алкасар
Гледка към замъка Алкасар от Mirador de la Pradera de San Marcos

Катедралата в Сеговия

Катедралата в Сеговия е последната от трите топ забележителности в Сеговия. Тя се намира встрани от Пласа Майор и е видима почти от всяка точка на града. Представлява римокатолическа катедрала в готически стил. Строителството ѝ започва през 1525 г. в късен готически стил, след като предишната катедрала е била разрушена, и продължава близо 50 години до 1577 г. Известна е и с името Дамата на катедралите заради фината и елегантна структура, която притежава.

Забележителности в Сеговия - Катедралата в Сеговия
Катедралата в Сеговия

Катедралата притежава много красива кула, която можете да посетите срещу допълнително заплащане.

Часове за посещение на катедралата и кулата

 • от понеделник до неделя – 09:30 – 18:30 ч.
 • за кулата: само в часовете 10:30 / 12:00 / 13:30 / 15:00 / 16:30

Входни такси

Катедрала

 • Възрастни: 3€
 • Групи от 20 + души; многодетни семейства и лица над 65 години: 2.5€

Кула

 • Възрастни: 7€
 • Учащи под 25 години и многодетни семейства: 5€

Безплатно посещение

 • за катедралата – деца до 10 години
 • за кулата – деца до 6 години

Сеговия е прекрасен вариант, ако искате да избягате от Мадрид за няколко часа. Освен основните топ 3 забележителности можете да насладите още на историческата атмосфера, тесните улички и старинна архитектура.

Ако търсите и други варианти за еднодневни екскурзии от испанската столица, то не пропускайте да посетите Толедо. Градът на трите култури е изключително живописен,разположен на скалист хълм, заобиколен от река Тахо.

Автор

Напиши коментар