Last Updated on 11.09.2023 by Илиян

Без съмнение Виена е един от най-красивите градове в Европа. Благодарение на централното си местоположение в Европа, тя е много популярна дестинация за посетители от цял ​​свят, които пристигат, за да се насладят на всички забележителности във Виена. Столицата на Австрия е град, който препоръчвам поне веднъж за посещение, защото тук има нещо специално за всеки.

Забележителности във Виена

С богатата си история, красивите архитектурни паметници, безбройните паркове и места за отдих, Виена е идеалната дестинация за самостоятелно пътуване, романтична екскурзия или семейна почивка. Тя е благословена с много забележителности, архитектурни съкровища и великолепни постройки. Разхождайки се из историческия център на Виена, обект на световното наследство на ЮНЕСКО, вие пътувате във времето – от Средновековието през Барока до Грюндерцайт.

В следващите редове ще ви представя 6 забележителности във Виена, които не бива да пропускате, когато сте в този очарователен град.

Дворецът Шьонбрун (Schönbrunn Palace)

Забележителности във Виена - дворецът Шьонбрун
Дворецът Шьонбрун

Посещението на двореца Шьонбрун е задължително като част от световното културно наследство на ЮНЕСКО. Проектиран е в бароков стил от архитекта Йохан Бернхард Фишер фон Ерлах за император Леополд I, който поискал императорска ловна хижа за сина си – принц Хозеф.

Забележителности във Виена - дворецът Шьонбрун
Дворецът Шьонбрун
Градините на двореца Шьонбрун във Виена
Градините на двореца Шьонбрун

Преобразуван е през 17-ти век и завършен по времето на императрица Мария Терезия. По нейно време е и разцветът на двореца, който е приличал на малък град с множество прислуга, градинари и пазачи, които са се грижили за императорското семейство.

На територията на двореца впечатление правят великолепните градини, паркове, гори, павилиони. Всички те симетрично разположени до най-малкия детайл. Всъщност Schönbrunn означава „красива пролет“ и именно по това време, както и през лятото, градините са най-красиви.

Градините на двореца Шьонбрун във Виена
Градините на двореца Шьонбрун
Фонтанът Нептун в двореца Шьонбрун
Фонтанът Нептун

Стръмна и криволичеща пътека води до Глориета за наистина незабравими гледки. Построен през 1775 г. като последна постройка, построена в градината, тя се използвала като трапезария и фестивална зала, както и като зала за закуска на император Франц Хозеф I. Днес има кафене, а на покрива има платформа за наблюдение с изглед към Виена. ЮНЕСКО го включва заедно с градините в списъка на световното културно наследство като забележителен бароков ансамбъл, пример за съчетание с изкуството. Дворецът и градините отразяват вкуса, интересите и аспирациите на Хабсбургите.

Глориете
Глориете
View from Gloriette
Изглед към градините и двореца Шьонбрун от Глориете

Белведере, Виена (Belvedere, Vienna)

Дворецът Белведере е един от най-красивите не само във Виена, но и в цяла Австрия. Комплексът е в бароков стил и се състои от две сгради – долен и горен Белведере. Долният дворец е по-старият от двата.

Забележителности във Виена - Белведере
Дворецът Белведере

Днес в горната сграда може да посетите най-голямата колекция картини в света на Густав Климт. Помежду им е разположен прекрасен парк във френски стил с много статуи и водни извори. Разположени на терасовиден склон земите на Белведере са абсолютно великолепни и са чудесно място за разходка в хубаво време.

Красив фонтав в дворцовия комплекс Белведере във Виена
Красив фонтав в дворцовия комплекс Белведере
Градините на двореца Белведере във Виена
Градините на двореца Белведере
Градините на двореца Белведере във Виена
Градините на двореца Белведере

Хофбург, Виена (Hofburg)

Дворецът Хофбург е бивш императорски дворец в центъра на Виена. Строителството на това огромно здание е започнало през XIII-век. Използван е като резиденция на Хабсбургите до 1918 година. Днес тук е официалната резиденция и работно място на президента на Австрия.

Дворецът Хофбург във Виена
Дворецът Хофбург във Виена
Sculpture of Hercules fighting the Cretan Bull
Скулптура на Херкулес, борещ се с Критския бик

Историческото сърце на комплекса е старият императорски дворец – Алте Хофбург. С течение на времето дворецът е разширяван многократно с различни сгради помежду си. В резултат на това архитектурата на Хофбург е разнообразна – от готика до барок.

Statue Of Prince Eugene Of Savoy At Heldenplatz And Hofburg Palace
Статуята на принц Йожен Савойски
Дворецът Хофбург
Дворецът Хофбург
Статуята на Карл Австрийски във Виена
Статуята на Карл Австрийски
Парк Фолксгартен във Виена, Австрия
Парк Фолксгартен

Катедрала Свети Стефан (St. Stephen’s Cathedral)

Тази огромна готическа катедрала с невероятна архитектура се намира в сърцето на Виена, бележеща географския и духовен център на столицата. Благодарение на централното си местоположение в старата част, панорамната гледка от покрива е изключителна. Катедралата е сред най-големите забележителности на Виена и е лесно достъпна с метрото до метростанция Stephansplatz (Vienna U-Bahn).

Забележителности във Виена
Катедралата Свети Стефан
Катедралата Свети Стефан във Виена
Катедралата Свети Стефан

Дом Хундертвасер (Hundertwasserhaus)

Домът Хундертвасер e проект на ексцентричния австрийски художник и архитект Фриденсрайх Хундертвасер. В архитектурата той е смятан за бунтовник, а неговата визия е свободна архитектура за всички, без стандарти и спецификации. Ако сте фен на стила на Гауди, то не трябва да пропускате тази забележителност. Жилищният блок представлява феерия от цветове, мозайки и несъответстващ дизайн. Асиметричните очертания върху фасадата, керамичните плочки и грапави стени са основен елемент на декорацията. Подовете са непрактични, вълнообразни и покрити с разноцветни камъчета. Покривът е застлан с 900 тона пръст и трева, а големи клони на буйно растящите вътре дърветата излизат от стаите, растителността е в прекомерно изобилие. Сградата няма два еднакви прозореца, а тяхното почистване се осъществява с помощта на подемници единствено през нощта при спряно улично движение.

Забележителности във Виена - Дом Хундертвасер
Дом Хундертвасер

Прочетете още → Толедо, Испания – градът на трите култури

Дом Хундертвасер във Виена
Дом Хундертвасер

Музеят Хундертвасер , леко встрани, показва работата на художника. Мястото е колоритно, привлекателно, съчетаващо изкуството, екологията и градоустройството.

Дунавската кула (Danube Tower)

Дунавската кула се намира в средата на парк, малко по-далеч от сърцето на Виена. През средата на 60-те години това място е било сметище, а сега е превърнато в истинско райско кътче за любителите на зелените площи.

Забележителности във Виена - Дунавската кула
Дунавската кула

Кулата предлага прекрасна панорамна гледка и това е най-добрият начин да получите 360-градусов изглед към Виена, докато се наслаждавате на вкусна храна. Горе е разположен ресторант, който се върти много бавно и  така ще имате възможност да се насладите на различна гледка.

Гледка от Дунавската кула във Виена
Гледка от Дунавската кула
Гледка от Дунавската кула
Гледка от Дунавската кула

Тези 6 забележителности във Виена са само малка част от всичко, което може да видите. Градът изобилства с красиви исторически паметници на славното си минало преплетени с луксозни квартали, културни места и съвременна архитектура. Това е място, което съм убеден, че ще се хареса и на най-претенциозния турист. А вие, ако все още не сте били там, отидете!

*Снимка на корицата: сградата на австрийския парламент

Намери хотели във Виена
Автор

Напиши коментар