Last Updated on 02.06.2024 by Илиян

Късноантична сграда Ирини (Ейрене) е една от най-новите забележителности в Пловдив, която беше открита преди по-малко от месец. Първоначално този паметник на културата е разкрит през далечната 1983 година при прокопаването на археологическия подлез в града под тепетата, след което е отдаден на концесия за дълго време. Поради различни причини едва през тази година бяха извършени редица реставрационни дейности и вече е официално отворен за посещение. Гордостта на късноантичната сграда Ирини са нейните мозайки, които по нищо не отстъпват на тези в Голямата базилика в Пловдив (Епископската базилика на Филипопол).

Къде се намира късноантична сграда Ирини?

Късноантичната сграда Ирини се намира в централната част на Пловдив на не повече от няколко минути пешеходно разстояние от Главната улица и на метри от Епископската базилика. Разположена е в т.нар. Археологически подлез на бул. Цар Борис III Обединител 89.

Исторически факти

Според учените късноантична сграда Ирини вероятно датира от IV в. като дом на виден и заможен гражданин на Филипопол на име Дезидерий. От разкопките става ясно, че сградата е била с впечатляващи мащаби, но в наши дни е разкрита само южната половина на сградата и представителната част, в която са живеели собствениците. Открояват се изумителните и изящно оформени мозайки от ІV – V век, заедно с части от античната улична мрежа. Тук е мястото да се отбележи, че това е единствената запазена и експонирана на място жилищна сграда от античен Филипопол с мозаечни подове.

Сграда Ирини в Пловдив
Фрагменти от мозаечни подове в сграда Ирини

В миналото тя е заемала почти цяла една „инсула“, т.е. сграда, заобиколена от четири антични улици. Разполагала е с открит двор, обграден с покрита галерия от колони (перистил), което е било едно от любимите места за прекарване на свободното време на богатите римляни.

Късноантична сграда Ирини

Разкошните мозайки вътре заемат площ от 160 кв.м и украсяват четирите представителни помещения в източната част на жилището. Те съдържат многоцветни (полихромни) подови мозайки, представящи геометрични, растителни и фигурални изображения. Още в началото поредица поздравителни надписи по мозайката насочват посетителя от входното помещение, през портика, към триклиния (залата за пиршества) и таблиния (приемно помещение). Най-пищна е залата за пиршества, която е с богато орнаментирана подова мозайка, чийто апотеоз е изображението на богинята на мира Ейрене (EIPHNH). Според епиграфи и лингвисти обаче е по-добре името да се произнася на новогръцки – Ирини.

Богинята на мира Ейрене (Ирини)
Изображение на богинята на мира Ейрене (Ирини)

Изображението на Ирини е постигнато с техниката opus vermiculatum с тесери (малки камъчета) от смалт (изкуствен камък), произведен на място във вътрешния двор на сградата. Във всички останали подови мозайки са изработени от естествен камък по класическата техника opus tessellatum.

Мозайките в късноантична сграда Ирини
Мозайките в късноантична сграда Ирини
Мозайките в късноантична сграда Ирини
Мозайките в късноантична сграда Ирини

Мозайките се отнасят към два основни периода: първият (зала за пиршества) е изграден към втората половина на IV в., докато вторият период (входното помещение, южен и източен портик, приемна зала) към края на IV в. или началото на V в. На малко по-късен етап в залата за пиршества е изградена осмостенна писцина (басейн), но се предполага, че може да е и баптистерий.

Мозайките в сграда Ирини
Мозайките в късноантична сграда Ирини и частта от осмостенната писцина

Учените допускат, че късноантичната сграда Ирини е функционирала и като резиденция на епископа на Филипопол. Те се базират на факта и от наличието на улица, допълнително трасирана по време на изграждането на базиликата, за да осигури директна връзка между двете сгради.

Работно време и цени за късноантична сграда Ирини в Пловдив

  • Възрастни – 5.00 лева
  • Възрастни при група над 10 души – 4.00 лева
  • Учащи – 2.00 лева
  • Учащи при група над 10 души – 1.00 лева
  • Фамилен билет (родители с деца от 7 г. до 16 г.) – 10.00 лева

Имате възможност да си закупите и различни видове комбинирани билет, които включва посещение на Голямата и Малката базилика на Пловдив, както и други обекти по избор.

Късноантичната сграда Ирини е поредният диамант във великолепната корона на Пловдив. Заедно с Голямата и Малката базилика се формира културен маршрут, който представя блестящото мозаечното наследство на Пловдив.

Автор

Напиши коментар