Last Updated on 21.05.2023 by Илиян

Замъкът Кшьонж е една от най-големите забележителности в региона Долна Силезия, Полша. Той е третият по големина в страната след замъците в Малборк и Вавел в Краков. Зданието впечатлява със своята архитектура, история и живописно местоположение, разположено в сърцето на ландшафтен парк Кшьонж. През вековете замъкът е разрушаван и възстановяван много пъти, така както е имал и много собственици, но една фамилия е повлияла най-много за днешния му облик – Хохберг. Замъкът е една от най-популярните забележителности около Вроцлав, които могат да бъдат посетени в рамките на еднодневно пътуване.

Как да стигнем до замъка Кшьонж?

Най-удобният и бърз начин да стигнете от Вроцлав до замъка Кшьонж е с влак до град Валбжих, разположен в региона Долна Силезия. Пътуването трае около 1 час, а цената на еднопосочен билет е 22 PLN. Препоръчвам да използвате компанията Колейе Дольношльоуске (Koleje Dolnośląskie), която предлага различни отстъпки при пътуване през почивните дни. Така например може да пътувате двупосочно до замъка Кшьонж на цената на еднопосочен билет, като единствено е необходимо навръщане да покажете входния билет за замъка.

Най-близката жп гара и тази, на която препоръчвам да слезете е Валбжих Шчавиенко (Wałbrzych Szczawienko), разположена само на 4 километра от замъка. Оттам може да хванете автобус 9 или 12 от близката автобусна спирка Вроцлав-Стацейна (Wroclaw-Stacyina). Цената на еднопосочен билет е 4 PLN. Спирката, на която трябва да слезете е Вроцлавска-Шчавиенко (Wroclawska-Szczawienko). Като ориентир ще ви послужи близката палмова къща Walbrych Palm House (Palmiarnia), която се намира почти срещу спирката. Оттам до замъка се върви пеша около 2 км.

Другият вариант е да слезете на по-далечната гара – Валбжих Миасто (Wałbrzych Miasto) и оттам да се качите на директен автобус номер 8 до замъка. Спирката, на която трябва да застанете е Армий Крайовей – Двожец Миасто (Armii Krajowej – Dworzec Miasto) и се намира от другата страна на жп гарата. Понеже не всички автобуси спират близо до замъка трябва да бъдете внимателни преди да се качите и да се уверите, че крайната точка е Йеждецка Замек Кшьонж (Jezdziecka-Zamek Ksiaz).

Входна такса

Цените на билетите варират в зависимост от това какво искате да видите. Можете да посетите отделни атракции или да изберете целодневен билет. Пълният пакет струва 85 PLN и включва посещение на замъка, подземните тунели, палмовата къща, конюшните и мавзолея. Ние избрахме пакет, който включва самостоятелна (аудио гид) обиколка на замъка и палмовата къща, както и обиколка с екскурзовод на подземните тунели. Цената на тази обиколка е 75 PLN. Повече информация можете да намерите тук.

Замъкът Кшьонж
Замъкът Кшьонж

Замъкът Кшьонж (Zamek Książ)

Замъкът Кшьонж е построен през XIII век от Болко I, херцог на Швидница и Явор. През XIV век той става собственост на различни рицарски семейства. През 1509 г. замъкът е продаден на рицаря Конрад I фон Хоберг за неизвестна сума. Оттогава до превземането му от нацистите през 1941 г. семейството на Хохберг разширява замъка и значително допринася за неговото величие. Под тяхно управление замъкът се превръща от отбранителна структура в една от най-красивите резиденции в тази част на Европа. През XVII в. стените на замъка са съборени, като на тяхно място се появяват терасовидните градини.

Зеленият салон в замъка Кшьонж
Зеленият салон

През XVIII в. по време на бароковата реконструкция предната част на замъка е преустроена и е създадена най-величествената стая – Максимилианова зала. Тя е декорирана в стил, вдъхновен от имперската архитектура на хабсбургската столица Виена. Стените на залата са съчленени с дванадесет композитни пиластри, символизиращи дванадесетте месеца от годината, докато техните капители са украсени със съответните зодиакални знаци.

Залата на Максимилиан в замъка Кшьонж
Залата на Максимилиан
Залата на Максимилиан
Залата на Максимилиан
Залата на Максимилиан
Залата на Максимилиан

Първата световна война и последвалата икономическа криза са изключителни неблагоприятни за замъка. Личните проблеми на фамилия Хохберг не позволиха проектът за възстановяване, започнат от Ханс Хайнрих XV, да бъде завършен.

Белият салон в замъка Кшьонж
Белият салон
Златната стая в замъка Кшьонж
Златната стая

Именно голямата реконструкция на замъка е една от причините за финансовия колапс на семейството, които под натиска на кредиторите напускат замъка, който става собственост на Ваймарската република (название на германската държава от 9 ноември 1918 г. до 23 март 1933 г.).

По време на Втората световна война замъкът е превзет от нацистите при нахлуването им в Полша. Той е използван като военна база, като част от него е драстично разрушена, а обзавеждането и ценностите му са изнесени.

Замък Кшьонж
Замък Кшьонж

През 1945-46 г. съветската армия допълнително нанася щети и поражения върху замъка. Над 64 хиляди тома книги са разграбени от богата колекцията на библиотеката в Кшьонж, като повечето от тях са изнесени в Съветския съюз. Драматичната история на замъка продължава и в следвоенните години, когато голямата част от стаите са обект на вандализъм от местните жители.

Едва през 50-те години на миналия век замъкът получава закрила от държавата, като първите ремонтни дейности започват през 70-те години.

Подземните тунели под замъка Кшьонж

Подземните тунели под замъка са издълбани на дълбочина от 15 до 50 метра. Те са създадени по идея на нацистите, но до ден-днешен тяхната функция все още остава загадка. Една от версиите е, че през тези тунели замъкът Кшьонж е трябвало да бъде включен в проекта Рийзе (Riese Project) – строго секретен нацистки военен комплекс, скрит под околните планини. Другите хипотези са, че са строени като бомбоубежище за Хитлер или като химическа и биологична лаборатория. Предвидено е било да бъде монтиран голям асансьор, вероятно за осигуряване на личните автомобили на фюрера, като за това свидетелства свързващата шахта, изкопана на дълбочина около 50 метра. В горната си част тя е дълга 25 метра и широка 19 метра.

Подземните тунели под замъка Кшьонж
Подземните тунели

С наближаването на Червената армия много от подземните структури са разрушени, а свързващите тунели са покрити или дори взривени.

Сега обследваната подземна площ надхвърля 3000 квадратни метра. Според историците ценните експонати от замъка, които са изчезнали в суматохата на войната, са били скрити именно в покрити коридори.

Подземните тунели под замъка Кшьонж
Подземните тунели под замъка Кшьонж

Обиколката на тунелите е около 35-40 минути и включва различни аудио и видео инсталации. За съжаление е само на полски.

Подземни тунели
Подземните тунели

Проектът Рийзе

С нарастващата заплаха от съюзнически въздушни нападения през 1942 г. Хитлер решава да построи новата си щабквартира. Изборът му пада върху историческия замък Кшьонж в областта Долна Силезия. Освен това замъкът е трябвало да бъде седалище на Министерството на външните работи на Третия райх, заради близките мини и фабрики, които по това време са захранвали германската индустрия. Така се ражда идеята за създаването на подземна мрежа от тунели и бункери. Проектът е наименуван с криптонима Riese (гигант на немски език). За тази мащабна идея са използвани затворници от близкия концентрационен лагер Грос-Розен, които са работили при нечовешки условия.

Макет на подземните тунели под замъка Кшьонж
Макет на подземните тунели под замъка Кшьонж

Палмова къща (Palm House)

Красивата Палмова къща (Palm House) се намира на около 2 км. от замъка Кшьонж. Построена е по инициатива на принц Ханс Хайнрих XV за съпругата му Мари Тереза Корнуолис – Дейзи в началото на 1900 г. Тук ще откриете над 250 вида растения от цял свят.

Автор

Напиши коментар