Last Updated on 21.05.2023 by Илиян

Вроцлав е един от най-очарователните и колоритни градове в Полша. Старата част, красивата архитектура, зелените пространства, спокойствието и приятелската атмосфера ще ви накарат да се влюбите в това място. Освен всичко това, Вроцлав е описван и като „Венеция на Полша“, заради многобройните мостове, които пресичат ръкавите на река Одер. Със своето богато културно-историческо наследство и многобройни забележителности, Вроцлав беше избран за Европейска столица на културата през 2016 година, а през същата година беше удостоен да бъде и Световна столица на книгата.

Contents

Как да стигнем от летище Вроцлав до центъра на града?

Летище Вроцлав се намира на около 14-15 км. от централната част на града. Най-евтиният начин да се придвижите до центъра е с обществен автобус №106. Пътуването е с продължителност около 40-50 минути, а цената на еднопосочен билет е 4.60 PLN. Можете да си купите билет от машината, която се намира до автобусната спирка, като след това трябва да го валидирате в превозното средство. Другият вариант е да си купите електронен билет, който може да платите директно с дебитна/кредитна карта в автобуса. Ако пътувате към Стария град трябва да слезете на спирка Ренома (Renoma) и оттам ще стигнете пеша за около 10 минути.

Ако пътувате за централната автобусна Dworzec Autobusowy (намира се под МОЛ Wroclavia) или жп гара (Wroclaw Główny) трябва да слезете на последната спирка Dworzec Główny (Dworcowa).

Ако трябва да пътувате от/до летището през нощта има специална нощна линия №206, която има сходен маршрут с линия №106.

Другите опции да стигнете до центъра на Вроцлав са с UBER, такси или автомобил под наем. Обикновено сумата, която ще трябва да платите за такси излиза между 60-70 PLN, докато с UBER около 50 PLN.

Как да се придвижим във Вроцлав?

Повечето от туристическите забележителности във Вроцлав са концентрирани в и около Стария град. Градът е много компактен и няма да ви се наложи да използвате градски транспорт. Ако все пак решите да ползвате обществен автобус има опция да си купите билет за 15 минути на цена от 3.20 PLN, който покрива всички линии или нормален билет на цена от 4.60 PLN.

Забележителности във Вроцлав

В тази публикация ще прочетете за всички популярни забележителности във Вроцлав, които може да посетите в рамките на два дни. Градът е изключително компактен и в хубаво време е истинска наслада да се разхождате из централните улички. Като ориентир може да ви послужи старата част на града, откъдето да започнете своята разходка.

Старият град (Old Town)

Старият град е сред най-популярните забележителности във Вроцлав. Цялата му територия е включена сред националните исторически паметници на Полша. Тук ще откриете редица забележителности като площада, старото кметство, солния пазар, катедралата Света Мария Магдалена, Вроцлавския университет и т.н. Центърът на Стария град е историческия пазарен площад, за който ще стане дума малко по-нататък. 

Площад в Стария град на Вроцлав
Площад в Стария град на Вроцлав

Площад Ринек (Rynek (Market Square))

Пазарният площад Ринек е вторият по големина площад в Полша след този в Краков. Той е сърцето и душата на Вроцлав, и място, което всеки турист трябва да посети. Разположен е в центъра на Стария град, заобиколен от великолепни архитектурни шедьоври. Построен е по време на основаването на града през XIII век и въпреки че е бил бомбардиран по време на Втората световна война е напълно възстановен в оригинален стил.

Площад Ринек
Площад Ринек
Площад Ринек Вроцлав
Площад Ринек

В днешно време пазарният площад е домакин на няколко интересни събития през годината, както и на традиционния коледен базар. Тук е разположен и паметникът на полския поет и драматург Александър Фредро.

Старото кметство във Вроцлав (Old Town Hall)

Старото кметство е една от най-големите забележителности във Вроцлав, разположена в сърцето на красивия пазарен площад. Строежът на сградата започва през XIII век и продължава около 250 години. Кметството е с богато украсена фасада, астрономически часовник и открояваща се визия, считана за чудесен пример за буржоазна готическа архитектура.

Старото кметство във Вроцлав
Западната страна на старото кметство във Вроцлав

Вътре има безплатен музей, в който ще откриете както подробна информация за историята на сградата, така и тематична изложба с аспекти от живота във Вроцлав.

Старото кметство във Вроцлав
Източната страна на старото кметство във Вроцлав

От южната страна на кметството – в сутерена – е разположен един от най-старите средновековни ресторанти в Европа – Piwnica Świdnicka, датиращ от 1273 година. Заведението продължава да съществува и е едно от най-предпочитаните места в града.

Старото кметство във Вроцлав
Южната страна на старото кметство във Вроцлав

Къщата на Хензел и Гретел (Hansel and Gretel Houses)

Къщата на Хензел и Гретел всъщност представлява две жилищни сгради в центъра на Вроцлав, свързани посредством барокова порта. По-ниската се нарича Хензел, докато по-високата сграда – Гретел. Имена Хензел и Гретел (Jaś i Małgosia на полски език) са дадени след Втората световна война от заселници, дошли във Вроцлав, според които къщите с портата приличат на хванати за ръце Хензел и Гретел от популярната приказка на братя Грим.

Къщата на Хензел и Гретел във Вроцлав
Къщата на Хензел и Гретел

Катедралата Света Мария Магдалена (St Mary Magdalene Church)

Катедралата Света Мария Магдалена е готическа църква, разположена близо до централния пазарен площад. Известна е с открия мост, който свързва двете кули на 45 метра височина. 

Катедралата Света Мария Магдалена във Вроцлав
Катедралата Света Мария Магдалена

Мостът на вещиците (The Penitent Bridge)

Познат е още като „моста на вещиците“. Легендата гласи, че мостът е бил използван за идентифициране на вещици през средновековието. Жените, които не са успели да запазят равновесие и са падали от моста са били оневинявани, докато тези, които са преминавали благополучно са считани за вещици и изгаряни на клада впоследствие.

Забележителности във Вроцлав - мостът на вещиците
Гледка от моста на вещиците

За да се качите на моста трябва да изкачите 247 стълби в една от църковните кули, но усилието определено си заслужава, заради прекрасните гледки към централния площад. Препоръчвам да се качите възможно най-рано през деня, докато все още няма хора. Входната такса е 12 PLN за възрастен и 8 PLN за деца, ученици, студенти до 25 години и пенсионери.

Вроцлавски университет и математическата кула (University of Wrocław and The Mathematical Tower)

Вроцлавският университет е един от най-старите в Централна Европа, основан през 1702 година. В него се намира величествената импозантна зала – Аула Леополдина (Aula Leopoldina), кръстена на император Леополд I. Тя е в бароков стил, ярък пример за невероятна симбиоза между архитектура, живопис, скулптура и дърворезба. Точно над подиума е разположена статуята на основателя на университета – Леополд I. 

Аула Леополдина Вроцлав
Аула Леополдина
Забележителности във Вроцлав - Аула Леополдина
Аула Леополдина

Друга открояваща се забележителност в сградата е 41-метровата математическата кула, стара астрономическа обсерватория, датираща от 1791 година. От върха ѝ се открива прекрасна 360-градусова гледка към целия град. 

За да стигнете до наблюдателната площадка ще минете по красивото императорско стълбище с богато украсени сводови рисунки от 1734 г., показващи земите на херцогствата в Силезия.

Гледка от математическата кула
Гледка от математическата кула

Мост Тумски (Tumski Bridge)

Пешеходният мост Тумски е една от най-големите забележителности във Вроцлав, които задължително трябва да посетите. Той свързва едноименния остров Тумски с остров Пиаскова (Wyspa Piaskowa). Построен на мястото на стар дървен мост през 1889 г. и основно реновиран през 1992 година.

Забележителности във Вроцлав - Мост Тумски
Мост Тумски

Остров Тумски (Cathedral Island)

Бившият вече остров Тумски е най-старата и според мнозина най-красивата част във Вроцлав. Откритите археологически разкопки ни показват, че тук е имало селище от X век. Този район е изключително тих и много приятен за разходка. Повечето от сградите тук са с религиозна насоченост, като една от най-забележителните е катедралата Св. Йоан Кръстител – Cathedral of St. John Baptist (Katedra Św. Jana Chrzciela).

Остров Тумски
Остров Тумски

Освен че е много приятно място за разходка през деня си заслужава да изчакате и до мръкване, когато ще видите една позабравена традиция, датираща от 1846 г. Всеки ден тук около 20-30 минути преди залез слънце ще видите истински фенерджия, който обикаля района, запалвайки 103 оригинални газени лампи.

Катедралата Св. Йоан Кръстител (Cathedral of St. John the Baptist)

Точно в сърцето на остров Тумски е разположена величествената катедрала Св. Йоан Кръстител. Тя представлява готическа църква с много нео-готически допълнения и с две 98-метрови кули. Според историците сегашната катедрала е четвъртата на това място. През Втората световна война почти 70% от храма е разрушен, като впоследствие възстановяването му отнема 40 години. Катедралата се състои от 20 параклиса, които са проектирани предимно в готически стил. Особено внимание заслужават четирите барокови параклиса – два от тях са разположени източно от галерията, а другите два край страничните кораби.

Забележителности във Вроцлав - Катедралата Св. Йоан Кръстител
Катедралата Св. Йоан Кръстител

Освен че катедралата Св. Йоан Кръстител е една от най-големите забележителности във Вроцлав, тя е и мястото, откъдето се открива внушителна гледка към града. В едната кула има изграден асансьор, с който може да се качите на 97 метра височина. 

Забележителности във Вроцлав - Катедралата Св. Йоан Кръстител
Гледка от кулата на катедралата Св. Йоан Кръстител

Билетите за кулата и бароковите параклиси струват по 15 PLN, но се предлага и комбиниран билет на цена от 26 PLN.

Ботаническата градина към Вроцлавския университет (Botanical Garden of the University of Wrocław)

Веднъж щом сте стъпили на остров Тумски не пропускайте да посетите Ботаническата градина във Вроцлав. Тя се намира от северната стана на катедралата Св. Йоан Кръстител върху площ от 7.4 хектара земя. Градината е истински оазис на тишина и спокойствие. Тук ще откриете очарователна смесица от зеленина, дървета, храсти, цветя, алеи за разходка, фонтани и езера в хармония с дървени пейки и маси. Тя е дом на повече от 11 500 различни растителни вида от разнообразни климатични зони и среди.

Градината е отворена за посещение само от април до октомври. Цената на билета е 25 PLN и може да бъде закупен както на място, така и предварително онлайн.

Джуджетата на Вроцлав (Wrocław’s dwarfs)

Джуджетата (гномите) на Вроцлав са една от най-големите атракции в града. Те представляват малки фигурки (около 20-30 см), които за пръв път се появяват по улиците на града през 2005 година. Оттогава насам броят им постоянно расте, като може да намерите специална карта с обозначенията им, както и мобилно приложение, където може да се включите в надпреварата „Лов на джуджета“.

Джуджетата на Вроцлав
Джуджетата на Вроцлав

Как обаче се е родила идеята и какво олицетворяват тези малки джуджета? Всичко започва с едно антикомунистическо протестно движение през 80-те години, което използвало хумор и сатира, за да се противопостави на тогавашния режим.

Движението било известно с името „Оранжева алтернатива“ (Pomarańczowa Alternatywa), а техните симпатизанти се обличали като приказни герои, включително гноми. През 2001 година местната община решила да отбележи борбата срещу комунистическото движение, като постави бронзова статуя на голямо джудже на улица Świdnicka, където са се събирали членовете на Оранжева алтернатива. Оттогава подобни скулптури на джуджета и гноми започнали да се появяват из целия град, благодарение на местния скулптор Томаш Мочек, който е авторът на много малки бронзови фигурки, представляващи различна част от историята и ежедневието на Вроцлав.

Закритият пазар (Market Hall)

Закритият пазар е построен в периода 1906-1908 година, когато Вроцлав е бил част от Германската империя. Погледната отвън сградата не се отличава по никакъв начин от класическата архитектура на града, но интериорът е тотално различен. Влизайки вътре ще попаднете в голяма бетонна зала с елипсовидни арки и високи тавани. Като все един голям пазар и този не прави изключение – тук ще откриете разнообразие от първокачествени плодове и зеленчуци, млечни и месни продукти, пекарни, кафе и ресторант.

Закритият пазар във Вроцлав
Закритият пазар

Зала на века (Centennial Hall)

Залата на века е сред най-големите забележителности във Вроцлав. Тя е включена в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство. Зданието е построено в периода 1911-1913 г. и все още впечатлява със своята железобетонна конструкция и външен вид. По това време залата е разполагала с най-големия стоманобетонен купол в света с диаметър 69 метра и височина 42 метра.

Забележителности във Вроцлав - Залата на века
Залата на века

Проектирана е като многофункционална сграда за провеждане на изложби, концерти, театрални представления и спортни събития.

Японската градина (Japanese Garden)

Съвсем близо до Залата на века се намира едно от най-популярните места за разходка – живописната японска градина. Попадайки там поне за кратко ще се пренесете в страната на изгряващото слънце с всичките автентични далекоизточни растения, дървета, цветя, храсти, чаен павилион и традиционен дървен мост, свързващ двата бряга на езерото. 

Японската градина във Вроцлав
Японската градина

Препоръчвам да отидете рано сутрин, когато няма много хора. Цената на билета е 21 PLN.

Кулата Скай Тауър (Sky Tower)

Кулата Скай Тауър е сравнително една от най-новите забележителности във Вроцлав, предлагаща неповторимо изживяване и възможност да се насладите на приказни гледки от най-високата сграда в града. На предпоследния 49-и етаж (200 метра) има обособено място, откъдето може идеално да видите западната и северната част на града. Със своите 212 метра небостъргачът Скай Тауър се нарежда на четвърто място по височина в Полша.

Гледка от кулата Скай Тауър
Гледка от кулата Скай Тауър

Посещението на кулата става на всеки 30 минути, като времето, което може да прекарате горе е само 20 минути. Билети се продават както на място, така и онлайн на сайта на Скай Тауър. Входната такса е 25 PLN от 1 октомври до 30 април и 30 PLN от 1 май до 30 септември. Силно препоръчително е да бъдете там поне 5 минути по-рано, защото ако изпуснете своя час за качване ще трябва да си купите нов билет. Всички билети важат за конкретен час и са без право на анулиране или замяна.

Паметник на анонимните пешеходци

Паметникът на анонимните пешеходци изобразява група от 14 души (по 7 от всяка страна на улицата), които потъват в земята от едната страна на улицата и се появяват отново от другата страна. Монументът е открит в нощта на 12 срещу 13 декември 2005 г., когато се навършват 24 години от началото на военното положение в комунистическа Полша.

Паметник на анонимните пешеходци
Паметник на анонимните пешеходци

Той символизира гражданите, които са били убити или изчезнали по време на периода, а също и анонимните хора, които са воювали срещу комунизма.

Шопинг във Вроцлав фешън аутлет (Wrocław Fashion Outlet)

Едно от най-добрите места за пазаруване във Вроцлав е във Вроцлав фешън аутлет. Той е разположен на около 4 км. от летището и на 7-8 км. от центъра на града. Дотам може да стигнете с автомобил или с автобус №106. Ако пътувате с автобус разстоянието от/до летището е около 15-20 минути, а от/до централната част на града около 35-40 минути. Тук ще откриете голяма селекция от местни и чуждестранни марки с отстъпки до 70% през цялата година.

Вроцлав фешън аутлет
Вроцлав фешън аутлет

Еднодневна екскурзия до замъка Кшьонж (Książ Castle)

Замъкът Кшьонж се намира на около 80 км. югозападно от Вроцлав. Той е най-големият замък в областта Долна Силезия и трети по големина в Полша. Разположен е върху огромна скала до брега на река Пелчница, заобиколен от гъста гора. 

Замъкът Кшьонж
Замъкът Кшьонж

Интересното е, че през Втората световна война замъкът Кшьонж е превзет от нацистите, като впоследствие са изградили огромна мрежа от подземни тунели. За целта те са използвали затворници от концентрационния лагер Грос-Росен при нечовешки условия на труд.

След края на войната замъкът е реставриран и в момента е отворен за посещения целогодишно. Повече за замъка Кшьонж може да прочетете тук.

Какво да ядем във Вроцлав? 

Един от най-добрите начини да опознаем културата на дадено място е като опитаме местната кухня. Не може да отидете в Полша и да не опитате една от най-разпознаваемите храни тук – пирогите (pierogi). Пирогите са от рода на дъмплингите и представляват хапки тесто увито около пълнеж. Има няколко вида пироги с различен пълнеж – със сирене, месо, зеле, картофи, гъби и т.н. 

Друго традиционно ястие в Полша е супата Журек (Zurek). Тя съдържа свинско месо, наденица, бекон, картофи, зеленчуци и яйце. Понякога се сервира в паничка от хляб. Освен този вид супа може да опитате популярните още доматена супа (Zupa pomidorowa), супа от цвекло (Barszcz czerwony), супа от гъби (Zupa Grzybowa) и т.н.

Ако сте почитатели на сладоледа не пропускайте да посетите Przełam Lody, където може да опитате вкусни и разнообразни вкусове.

Сладолед от Przełam Lody
Сладолед от Przełam Lody

Къде да спим във Вроцлав?

Във Вроцлав има голям избор от места за настаняване от всякакъв тип. Предпочитани за наемане са апартаменти, особено, ако пътуване група от хора. Най-добрата локация за престой е в района на Стария град, особено ако искате всичко да ви е на една ръка разстояние. Ние нощувахме в хотел Hotel Dikul Market Square Wroclaw и останахме изключително доволни от всичко в него. Може да използвате картата по-долу, за да намерите най-добрите места за спане спрямо вашите индивидуални желания.

Booking.com

Автор

Напиши коментар