Last Updated on 18.12.2022 by Илиян

Следващата спирка от моето пътешествие в Югоизточна Азия беше Хошимин. До 1976 г. градът носи името Сайгон, когато е преименуван на името на лидера на Виетнамската комунистическа партия Хо Ши Мин. Градът е идеалната отправна точка за много места, но аз препоръчвам да си отделите поне 2 дни, за да разгледате всички забележителности в Хошимин.

Забележителности в Хошимин - кметството
Кметството в Хошимин

Забележителности в Хошимин

Хошимин е популярна туристическа дестинация поради своята интересна култура, класическата френска архитектура, лъскави небостъргачи, широки булеварди, автентични пазари и богато украсени храмове и пагоди. Градът е доста различен от столицата Ханой и по-скоро прилича на модерен мегаполис, който умело съчетава модерното строителство с красиви колониални постройки. Тук може да посетите много разнообразни ресторанти, които предлагат великолепна комбинация от френска, китайска и виетнамска кухня. Хошимин е и финансовият бизнес център на Виетнам и един от най-бързо развиващите се градове в Югоизточна Азия. В следващите редове ще прочетете за основните забележителности в Хошимин, които успях да посетя за 2 дни.

Улица Буй Виен (Bui Vien Street)

Главната улица в т.нар. „backpacker area“ се нарича Bui Vien Street и служи за основен ориентир в квартала. В района има голямо разнообразие от хостели, заведения, ресторанти и барове. Тук е раят на нощния живот в Хошимин и ако търсите забавление непременно трябва да дойдете.

Booking.com

Пазарът Бен Тхан (Ben Thanh Market)

Пазарът Бен Тхан е една от най-древните забележителности в Хошимин. С повече от 100 години история, той се е превърнал в един от символите на града и популярно място както сред местните, така и сред чуждестранните посетители. Пазарът Бен Тхан е отворен целогодишно, като вечерно време след 18 ч. сергиите отстъпват място на импровизирани ресторанти с прясна и вкусна кухня. За хората, които обичат да експериментират с различна улична храна, горещо препоръчвам да опитате някоя от вкусните гозби вечерно време.

Сградата на народния комитет (People’s Committee Building)

Сградата на народния комитет е отличен пример за френската колониална архитектура и една от най-големите забележителности в Хошимин. Построена е през 1898 година и първоначално е използвана като хотел. В днешно време сградата функционира като кметство. То не е отворено за обществеността, но си заслужава да се разходите до него.

Статуята на Хо Ши Мин в Хошимин
Статуята на Хо Ши Мин на фона на кметството

Централната поща (Saigon Central Post Office)

Централната поща е друга интересна забележителност в Хошимин. Намира се в съседство с катедралата Нотр Дам и предлага на посетителите възможност да си представят живота във Виетнам през времената на Индокитай. Сградата е проектирана от Густав Айфел – известният инженер, който също е проектирал Статуята на свободата и Айфеловата кула. Пощата е построена между 1886 и 1891 г., а интериорът е особено красив. Телефонните кабини вътре напомнят за важността в онези дни, когато не е имало мобилни телефони.

Забележителности в Хошимин - централната поща
Централната поща в Хошимин

Катедралата Нотр Дам

Катедралата Нотр Дам е построена между 1863 и 1880 г. от френски колонизатори и е един от малкото бастиони на католицизма в будистки Виетнам. Намира се на площад Париж, а името Нотр Дам е дадено след монтирането на статуята „Peaceful Notre Dame“ през 1959 г. Три години по-късно Ватикана дава статут на катедралата като базилика и днес пълното име е Notre-Dame Cathedral Basilica of Saigon.

Забележителности в Хошимин - катедралата Нотр Дам
Катедралата Нотр Дам

Операта

В непосредствена близост се намира друга красива и елегантна колониална сграда – тази на Операта, която е известна и като Общински театър (Municipal Theater). Застанала в сърцето на града тя се откроява както през деня, така и през нощта. За съжаление точно в този ден операта беше затворена за посещения и нямах възможност да разгледам прекрасния интериор, с който се слави.

Забележителности в Хошимин - операта
Операта в Хошимин

Финансовата кула Битекско (Bitexco Financial Tower)

Ако обичате гледките отвисоко, то най-добрата панорама над Хошимин се разкрива от наблюдателната площадка на финансовата кула Битекско. При хубаво време ще имате възможност да се насладите на 360-градусова гледка.
Имате две опции за посещение на кулата – може да се качите само до наблюдателната площадка срещу входна такса или да посетите бара на покрива и да изпиете по едно питие. И в двата случая ще получите еднаква гледка.

Тунелите Ку Чи

Тунелите Ку Чи представляват една уникална архитектурна структура, система от дълбоко подземни тунели, които имат няколко етажа и много разклонения като паяжина, дълга повече от 250 км. с места за хранене, живеене, срещи и места за преработване на паднали американски снаряди. Тази система от тунели въплъщава силната воля, интелект и гордостта на хората Ку Чи, които са символ на революционния героизъм на виетнамския народ.

Те се намират на 75 км. северозападно от Хошимин. Поразително е, че предвид голямата им дължина, тунелите са били изкопани с голи ръце или с много прости инструменти по време на френската окупация през 1940 година и доразвити по време на Виетнамската война през 1960 г. Построени са в продължение на период от 25 години и първоначално са били използвани най-вече за комуникация между селата, за да се избегне френската армия в околността.

A hole around Cu Chi Tunnel
Тунелите Ку Чи

Тайните тунели често са преминавали дори под американските бази и не са били използвани само за партизаните, а са били и център на обществен живот. Имало е училища, двойки са се венчали и специални частни места, където влюбените са се срещали. Имало е дори театри, където изпълнители са забавлявали хората с песни, танци и традиционни истории.

Тунелите Ку Чи

A booby trap in Cu Chi Tunnels

A booby trap with punji sticks in Cu Chi Tunnels

Cu Chi Tunnels traps
Различни видове капани
Traps in Cu Chi Tunnels
И още…
Enemy bombs in Cu Chi Tunnels
Място за преработка на вражески бомби
Enemy bombs being cut in half in Cu Chi Tunnels
Рязане на паднал американски снаряд

Полудневна екскурзия е всичко, от което се нуждаете, за да видите тунелите Ку Чи. Горещо препоръчвам да ги посетите, ако някога пътищата ви отведат до тази част на света. Както вече споменах, престоят ми в Хошимин беше точно 2 дни преди да отлетя за остров Фу Куок, но ако имате възможност си отделете малко повече време, за да се насладите максимално на този град.

Автор

Напиши коментар