Следващата спирка от моето пътешествие в Югоизточна Азия беше Хошимин. До 1976 г. градът носи името Сайгон, когато е преименуван на името на лидера на Виетнамската комунистическа партия Хо Ши Мин. Пристигнах в най-многолюдния град във Виетнам и директно се отправих към т.нар. „backpacker area“, където са по-голямата част от местата за настаняване. Главната улица в тази област се нарича Bui Vien Street и служи за основен ориентир. В района има голямо разнообразие от заведения, ресторанти, барове и определено нощния живот кипи с пълна пара. Тъй като времето ми беше ограничено нямах възможност да посетя от известните rooftop барове, но успях да се поразходя и да усетя атмосферата вечерно време.

Кметството в Хошимин през нощта

На другия ден реших първо да се поразходя из града, след което към обяд да посетя организирано тунелите Ку Чи. Първото ми впечатление от Хошимин е, че градът е много различен от Ханой. Оказа се един модерен мегаполис, който умело съчетава модерното строителство с красиви колониални постройки. През 1859 година французите са завладели Сайгон и това е довело до елегантната архитектура и широките булеварди. Днес градът е популярна туристическа дестинация поради своята интересна култура, класическата френска архитектура и лъскави небостъргачи, както и с богато украсени храмове и пагоди.

Тук може да срещнете и фантастични ресторанти, които предлагат комбинация от френски, китайски и разбира се местна виетнамска кухня. Това е и финансовият бизнес център на Виетнам и един от най-бързо развиващите се градове в Югоизточна Азия. Самите колониални сгради наистина изглеждаха впечатляващо, напомняйки ти за Европа. Една от най-старите забележителности в Хошимин е пазарът Ben Thanh Market, където може да откриете ръчно изработени сувенири, дрехи, картини. Освен това се предлагат и вкусни местни гозби на достъпни цени.

People’s Committee Building

Сградата на народния комитет е отличен пример за френската колониална архитектура. Построена е през 1898 година и първоначално е използвана като хотел. В днешно време сградата функционира като кметство.

Статуята на Хо Ши Мин в Хошимин
Статуята на Хо Ши Мин на фона на кметството

Кметството не е отворено за обществеността, но си заслужава да се разходите до него.

Централната поща

Централната поща е друга интересна забележителност. Намира се в съседство с катедралата Нотр Дам и предлага на посетителите възможност да си представят живота във Виетнам през времената на Индокитай. Сградата е проектирана от Густав Айфел – известният инженер, който също е проектирал Статуята на свободата и Айфеловата кула. Пощата е построена между 1886 и 1891 г., а интериорът е особено красив. Телефонните кабини вътре напомнят за важността в онези дни, когато не е имало мобилни телефони.

Saigon Central Post Office
Централната поща в Хошимин

Катедралата Норт Дам

Катедралата Норт Дам е построена между 1863 и 1880 г. от френски колонизатори и е един от малкото бастиони на католицизма в будистки Виетнам. Намира се на площад Париж, а името Нотр Дам е дадено след монтирането на статуята „Peaceful Notre Dame“ през 1959 г. Три години по-късно Ватикана дава статут на катедралата като базилика и днес пълното име е Notre-Dame Cathedral Basilica of Saigon.

Notre-Dame Cathedral Basilica of Saigon

Операта

В непосредствена близост се намира друга красива и елегантна колониална сграда – тази на Операта, която е известна и като Общински театър (Municipal Theater). Застанала в сърцето на града тя се откроява както през деня, така и през нощта. За съжаление точно в този ден операта беше затворена за посещения и нямах възможност да разгледам прекрасния интериор, с който се слави.

The Saigon Opera House

Тунелите Ку Чи

Тунелите Ку Чи представляват една уникална архитектурна структура, система от дълбоко подземни тунели, които имат няколко етажа и много разклонения като паяжина, дълга повече от 250 км. с места за хранене, живеене, срещи и места за преработване на паднали американски снаряди. Тази система от тунели въплъщава силната воля, интелект и гордостта на хората Ку Чи, които са символ на революционния героизъм на виетнамския народ.

Те се намират на 75 км. северозападно от Хошимин. Поразително е, че предвид голямата им дължина, тунелите са били изкопани с голи ръце или с много прости инструменти по време на френската окупация през 1940 година и доразвити по време на Виетнамската война през 1960 г. Построени са в продължение на период от 25 години и първоначално са били използвани най-вече за комуникация между селата, за да се избегне френската армия в околността.

A hole around Cu Chi Tunnel

Тайните тунели често са преминавали дори под американските бази и не са били използвани само за партизаните, а са били и център на обществен живот. Имало е училища, двойки са се венчали и специални частни места, където влюбените са се срещали. Имало е дори театри, където изпълнители са забавлявали хората с песни, танци и традиционни истории.

Тунелите Ку Чи

A booby trap in Cu Chi Tunnels

A booby trap with punji sticks in Cu Chi Tunnels

Cu Chi Tunnels traps
Различни видове капани
Traps in Cu Chi Tunnels
И още…
Enemy bombs in Cu Chi Tunnels
Място за преработка на вражески бомби
Enemy bombs being cut in half in Cu Chi Tunnels
Рязане на паднал американски снаряд

Полудневна екскурзия е всичко, от което се нуждаете, за да видите тунелите Ку Чи. Горещо препоръчвам да се посетят, ако някога пътищата ви отведат до Хошимин.


Прочетете още: Остров Фу Куок – изгряващата звезда на Югоизточна Азия

Автор

Напиши коментар