Last Updated on 25.11.2023 by Илиян

Посещението на античния град Хива беше поредната спирка от вълнуващото ми пътешествие в Узбекистан. Градът е център на историческата област Хорезъм и последния град в страната, който е разположен на древния път на коприната. Той е разделен на две части, като вътрешната представлява великолепен музей на открито. Дичан Кала (Dichan Kala) е външната част, която в миналото е била защитена от стена с 11 порти. Ичан Кала (Itchan Kala) е вътрешната част, която е оградена от тухлени стени, а зад тях се крие лабиринт от тесни улички с ярко оцветени мозайки, джамии и медресета. Именно там са разположени и най-зашеметяващите исторически забележителности в Хива.

Забележителности в Хива, Узбекистан

Най-популярните забележителности в Хива се намират в пределите на Стария град (Ичан Кала), известен още и като Оградения град. Той е истински музей на открито, град с древна култура и неповторима атмосфера. В него има над 50 исторически паметника, над 350 къщи и около 2 500 души, които живеят там, оградени от 10-метрови крепостни стени.

Древна карта на Стария град в Хива
Древна карта на Стария град

Също както Самарканд и Бухара, Хива е била важна спирка по прословутия път на коприната и неслучайно е обект на световното наследство на ЮНЕСКО.

Минарето Калта Минор (Kalta Minor Minaret)

Минарето Калта Минор е една от най-впечатляващите забележителности в Хива, Узбекистан. Известно е още и като „недовършеното минаре“. То е истинско произведение на изкуството, изящно облицовано с брилянтни тюркоазени плочки и изглеждащо превъзходно от всеки ъгъл.

Минарето Калта Минор в Хива
Минарето Калта Минор

За него се знае, че е поръчано от владетеля на Хива Мохамед Амин Хан през 1851 година, като е трябвало да достигне височина от 70 метра. За съжаление той загива в битка през 1855 година и минарето остава недовършено. Легендата гласи, че владетелят е искал да построи толкова високо минаре, че да се вижда чак до град Букара, който се намирал на 400 километра разстояние. Така минарето Калта Минор завинаги остава с височина от 26 метра.

Mедресето Мохамед Амин (Mohammed Amin Madrasah)

Медресето Мохамед Амин е една от основните забележителности в Хива, разположено в историческия стар град. То е свързано с минарето Калта Минор посредством дървен мост, като е трябвало да бъде център на нов грандиозен религиозен ансамбъл. Това е било най-голямото медресе със 125 худжри (килийни общежития), осигуряващи стаи за живеене и подготовка на 250 ученици.

Mедресето Мохамед Амин в Хива
Mедресето Мохамед Амин

Минарето на Ислам Ходжа (Islam Khoja Minaret)

Със своите 57 метра височина минарето на Ислам Ходжа е най-високото в Узбекистан. То може да се види от почти всяко място в Стария град. Минарето датира от началото на XX в. от времето на Хиванското ханство. Някога е използвано като кула за молитви, а заради внушителните си размери е служило за навигиране на пътници към града.

Забележителности в Хива - Минарето на Ислам Ходжа
Минарето на Ислам Ходжа

Минарето на Ислам Ходжа е отворено за посетители след кратко затваряне, така че ако желаете може да се качите по стръмното и тясно стълбище до върха. Входът не е включен към стандартния билет и струва 100 000 SUM.

Джума джамия (Juma Mosque)

Джума джамия е една от най-старите джамии в Хива, известна още като „петъчната джамия“. Тя се намира по средата на стария град на път, свързващ западната и източната порта. Джамията датира от X век, но е преустроена през 1788 г. Представлява голяма едноетажна тухлена сграда с плосък дървен покрив, поддържан от 218 красиво резбовани дървени колони. Заради специфичната си структура Джума джамия изглежда като музей по дърворезба от различни стилове и времена.

Джума джамия в Хива, Узбекистан
Джума джамия

Дворецът Таш Хаули (Tash Khauli Palace)

Дворецът Таш Хаули е една от най-популярните забележителности в Хива, Узбекистан. Известен е още като Тош Хавли (Tosh Havli), което означава „каменна къща“. Дворецът е дом на някои от най-красиво декорираните стаи и дворове в Хива, с изумителните керамични плочки, прекрасна дърворезба и боядисани тавани.

Забележителности в Хива, Узбекистан - дворецът Таш Хаули
Дворецът Таш Хаули

Построен е през 1830 г. от Алакули Хан и е пример за архитектурното величие на Хорезмия от онези времена. В двореца има над 150 стаи и 9 двора, представлявайки истински лабиринт с множество малки входове, свързани с коридори.

Забележителности в Хива, Узбекистан - дворецът Таш Хаули
Дворецът Таш Хаули

Стените на Стария град

Ако искате да се насладите на прекрасни гледки отвисоко, то задължително трябва да се разходите по древните 10-метрови стени на Стария град. Това е едно от нещата, които може да направите напълно безплатно.

Забележителности в Хива, Узбекистан
Гледка към Стария град на Хива

Крепостта Куна Арк (Kuhna Ark Fortress)

Крепостта Куна Арк е най-старата структура в Хива, първоначално построена през XII в. и след това разширена през XVII век. Служила е като резиденция на владетелите на Хива. Вътрешната част на крепостта е разделена на различни части – има лятна джамия, тронна зала, харем, монетен двор, конюшни, затвор и голям приемен двор. Лятната джамия е най-забележителна с изящна декорация с красиви синьо-бели глазирани плочки.

Крепостта Куна Арк в Хива
Крепостта Куна Арк
Тронната зала в крепостта Куна Арк
Тронната зала в крепостта Куна Арк

Крепостта разполага и с наблюдателна кула, откъдето се открива страхотна панорамна гледка към Стария град.

Мавзолеят на Пахлавон Махмуд (Pahlavon Mahmud mausoleum)

Мавзолеят на Пахлавон Махмуд е сред най-посещаваните забележителности в Хива. Разположен в сърцето на Стария град, той се откроява с уникалния си огромен син купол. Мавзолеят е построен през 1701 година върху гробницата на великия ирански поет, философ и легендарен борец Пахлавон Махмуд, провъзгласен за покровител на Хива.

Мавзолеят на Пахлавон Махмуд
Пред мавзолея на Пахлавон Махмуд

Базарът в Стария град

Посещението на някой от базарите в Хива е уникално изживяване, което не бива да пропускате. Най-оживеният от тях се намира в Стария град и се простира по цялата главна улица. Много местни жители осигуряват прехраната си като продават занаятчийски стоки, сувенири, керамика, музикални инструменти, бижута, текстил, традиционни кожени шапки и т.н.

Традиционни шапки на базар в Узбекистан
Традиционни шапки на базара в Хива
Забележителности в Хива, Узбекистан
Сувенири

Работно време и входни такси на Стария град

Старият град е отворен за посещение 24/7, което го прави перфектното място за разходка в ранна утрин или късна вечер, когато няма много туристи. Все пак трябва да се отбележи, че повечето музеи и забележителности в Хива са отворени от 08:00 до 18:00 ч. Билетите за Стария град се продават на западната порта, като има три типа:

  • ВИП билет – цената на този тип билет е 150 000 UZS и ще ви даде достъп до всички музеи, включително наблюдателната кула, минарето и градските стени;
  • Стандартен билет – цената му е 100 000 UZS, като той ще ви даде достъп до Стария град и музеите, но не включва наблюдателната кула, минарето и градските стени;
  • Икономичен билет – цената му е 50 000 UZS. С този билет може единствено да влезете в пределите на Стария град.

Пътуване до корабното гробище в Аралско море

Пътуването до корабното гробище в Аралско море е една от най-популярните еднодневни екскурзии от Хива. Някога Аралско море е било четвъртото най-голямо езеро в света с площ от 68 000 кв. км., разположено на тepитopиятa нa двe дъpжaви – Kaзaxcтaн и Узбeĸиcтaн. Бедствието за Аралско море започва през 1960 година, когато Узбекистан е била част от Cъвeтcĸия cъюз. Тогава властите решават да отклонят реките Амударя и Сърдаря, които се вливат в езерото, с цел да захранват отглеждането на памук в този твърде сух за такава дейност регион. Така постепенно водата намаляла с над 40%, оставяйки зад себе си солена пустиня.

Корабното гробище в Аралско море
Корабното гробище в Аралско море

Тези действия не само, че доведоха до пресушаването на част от Аралско море, но засегнаха милиони души, живеещи в тази част на света. Там, където някога е имало вода, сега е просто пресъхнала пустиня с ръждясали кораби.

Автор

Напиши коментар