Last Updated on 25.11.2023 by Илиян

Планирате пътуване до Самарканд, Узбекистан? Страхотен избор! Попаднали сте на правилното място. В тази статия ще научите кои са най-популярните забележителности в Самарканд, колко време престой е необходимо и друга важна информация за тази интересна дестинация.

Самарканд е един от най-древните градове в Централна Азия, а в наши дни заема второ място по големина в Узбекистан след столицата Ташкент. Той е разположен по протежението на стария Път на коприната между Китай и Запада, и дълги години е бил пресечна точна на много народи, които са преминавали оттам. Самарканд е известен с богатата си история и великолепна архитектура, като неслучайно е включен в световното наследство на ЮНЕСКО като „Самарканд – кръстопът на култури“. Заедно с Бухара и Хива са най-популярните места, които трябва да бъдат посетени от всеки турист.

Забележителности в Самарканд

Площад Регистан (Registan)

Площад Регистан е една от най-популярните забележителности в Самарканд. Заобиколен от три медресета, той е сред най-живописните и посещавани атракции в града. Медресетата са ислямски училища, като всяко едно от тях разполага с два етажа класни стаи и общежития за студенти и преподаватели. И трите са построени в периода между XV-XVII в., като са разположени по следния ред от ляво надясно: Улуг Бег, Тиля-Кори и Шер-Дор.

По времето на Тимуридската династия Регистан е бил сърцето на страната. По това време той е използван за място за кралски прокламации, празненства и публични екзекуции.

Забележителности в Самарканд
Светлинно-звуково шоу на площад Регистан

В наши дни на площад Регистан се провежда светлинно-звуково шоу, което е една от най-големите атракции не само за местните, но и за всички туристи в града.

Медресето Улуг Бег (Ulugh Beg Madrasah)

Медресето Улуг Бег е най-старото в Самарканд. Построено е през XV век по време на Тимуридската империя. То е било център за обучение и култура, където великият учен и астроном Улуг Бег е изнасял лекции по математика и астрономия.

Забележителности в Самарканд
Медресето Улуг Бег

Медресето Шер-Дор (Sher-Dor Madrasah)

Медресето Шер-Дор е част от зашеметяващия архитектурен ансамбъл Регистан. Построено е през XVII век от Шайбанидите. Фасадата му е украсена с два тигъра, преследващи два елена, човешки лица, слънчеви символи и блестящи цветни плочки в красиви шарки. Интересното е, че според ислямската архитектура е невъзможно да се изобразяват животни или хора на свещени места, но изглежда медресето Шер-Дор е изключение.

Медресето Шер-Дор
Медресето Шер-Дор

Медресето Тиля-Кори (Tilya-Kori Madrasah)

Медресето Тиля Кори е построено през XVII в. от Шайбанидите и е последната от трите постройки на световноизвестния комплекс на площад Регистан. Името му означава „декориранo в злато“, като почти всяка повърхност от вътрешната страна на купола е позлатена. Стените и таванът на джамията също са изящно декорирани със златни детайли. Неслучайно интериорът на медресето Тиля-Кори е смятан за един от най-прелестните в цялата страна.

Медресето Тиля-Кори в Самарканд
Медресето Тиля-Кори

Базар Сийоб (Siyob Bazaar)

Базарът Сийоб е сред най-посещаваните атракции в Самарканд. Той е най-големият и най-старият базар в града. Намира се в близост до джамията Биби Ханъм, което го прави удобен за посещение. Базарът е предимно за хранителности стоки, но може да откриете и доста сувенири. Тук се предлага изобилие от пресни плодове, зеленчуци, ядки, подправки и традиционни вкусни хлебни изделия. Продавачите са изключително любезни и гостоприемни и ще ви накарат да опитате от цялата им продукция. Ако решите да купите нещо не пропускайте да се пазарите за цената.

Джамията Биби Ханъм (Bibi-Khanym Mosque)

Впечатляващата джамия Биби Ханъм е една от най-големите забележителности в Самарканд, Узбекистан. Тя се намира точно срещу базара Сиаб. Според древните ръкописи джамията е построена при управлението на Амир Тимур през 1399-1405 г., като през XV в. е била една от най-великолепни джамии в света.

Джамията Биби Ханъм
Джамията Биби Ханъм

За съжаление част от нея се срутва при земетресение през 1897 година. Реконструкцията по нейното възстановяване започва през 70-те години на миналия век, когато страната е била част от СССР. В наши дни ремонтните дейности все още продължават, но те няма да ви попречат да се насладите на тази прекрасна историческа забележителност.

Мавзолеят на Амир Тимур – Гур Емир (Amir Timur Mausoleum Gur-e-Amir)

Удивителният мавзолей на Амир Тимур е едно от най-зашеметяващите места в Самарканд. Известен е като „Гур Емир“, което на персийски означава „гробницата на краля“. Тук е гробницата на Амир Тимур и част от семейството му.

Мавзолеят Gur-e-Amir в Самарканд
Мавзолеят на Амир Тимур – Гур Емир

Гробницата е завършена през 1404 г. и първоначално е била предназначена да бъде за внука на Тимур. Но когато легендарният пълководец Амир Тимур неочаквано умира през 1405 г., той е погребан именно тук вместо в родния си град Шахрисабз.

Забележителности в Самарканд
Мавзолеят на Амир Тимур – Гур Емир

Сградата е истински шедьовър на централноазиатската архитектура. Впечатлява както отвън, така и отвътре. Вътрешните стени и тавани са декорирани в хипнотизиращи златни и сини плочки. Без съмнение една от най-големите забележителности в Самарканд.

Мавзолеят на Амир Тимур - Гур Емир
Мавзолеят на Амир Тимур – Гур Емир

Мавзолеят Рухабад (Mausoleum Rukhabad)

Мавзолеят Рухабад е една от първите сгради, издигнати по време на управлението на Амир Тимур. Построен е върху гроба на ислямския теолог и мистик Шейх Бурханедин Сагараджи. Мавзолеят се смята за най-старата каменна сграда в Самарканд.

Мавзолеят Рухабад
Мавзолеят Рухабад

Джамията Хазрат Хизр (Hazrat Khizr Mosque)

Оригиналната джамия Хазрат Хизр е една от най-старите в света, като според учените датира от VII век. През XIII век е опожарена, но след това е възстановена в първоначалния си вид. Намира се вляво от мавзолея на бившия президент на Узбекистан Ислам Каримов. Най-хубавата част от джамията е фасадата, която може да видите отвън. Ако все пак искате да я посетите отвътре трябва да платите входна такса.

Джамията Хазрат Хизр в Самарканд
Джамията Хазрат Хизр

Мемориален комплекс Шахи Зинд (Shah-i-Zinda Necropolis Complex)

Мемориалният комплекс Шахи Зинд е една от най-посещаваните забележителности в Самарканд. Представлява свещен некропол, включващ мавзолеи и други ритуални сгради. Името Шахи Зинд означава „Гробницата на живия крал“. Предполага се, че тук е погребан Кутам ибн Абас, който е братовчед на пророка Мохамед. Легендата гласи, че той е разпространил исляма в този регион през VII век.

Мемориален комплекс Шахи Зинд в Самарканд
Мемориален комплекс Шахи Зинд

Повечето от мавзолеите датират от 14-ти до 15-ти век, но има и такива, които са от 11-ти век. Ритуалните сгради са групирани от двете страни по протежението на великолепна тясна средновековна улица. В много от тях са погребани редица кралски особи и други знатни хора. Екстериорът на някои от гробниците е наистина зашеметяващ с хилядите сини плочки, мозайки и орнаменти. Тук е мястото да отбележа, че некрополът Шахи Зинд е бил много спорно ремонтиран и реставриран, като голяма част от мозаечните плочки не са оригинални.

Забележителности в Самарканд
Мемориален комплекс Шахи Зинд

Обсерваторията Улуг Бег (Ulugh Beg Observatory)

Обсерваторията Улуг Бег е построена около 1420 година от внука на Амир Тимур – Улуг Бег. Някога тя е била една от най-добрите обсерватории в ислямския свят, която за съжаление е разрушена през 1449 г. и преоткрита през 1908 г. Обсерваторията е разположена на върха на хълм в края на Самарканд. По-голямата част от нея вече не съществува, но пък най-важният инструмент е все още е там – изкопът с долната част на дъгата на меридиана.

Обсерваторията на Улуг Бег
Долната част на дъгата на меридиана

Едно от най-големите постижения на Улуг Бег като астроном е звездният каталог с над 1000 звезди и точното им местоположение в небето. Този каталог е създаден 200 години преди дори да съществуват телескопи. Улуг Бег също изчислява точната продължителност на една година до 365 дни, 6 часа, 10 минути и 8 секунди, което е само с по-малко от минута разлика от съвременните изчисления.

В наши дни обсерваторията Улуг Бег представлява много малък музей, в който се изложение различни експонати за неговия живот, открития и модел на древната обсерватория.

Макет на обсерваторията на Улуг Бег
Макет на обсерваторията на Улуг Бег

Забележителности около Самарканд

Еднодневно пътуване до Шахрисабз

Шахрисабз е предпочитано място за посещение сред туристите в Самарканд. Той е основан преди повече от 2700 години и е известен като родното място на Амир Тимур. Той е искал да направи града столица на своята империя вместо Самарканд и по негова заповед е построен дворецът Ак-Сарай.

Дворецът Ак-Сарай

Със своите впечатляващи паметници от династията на Тимуридите Шахрисабз е включен в списъка на световното наследство на ЮНЕСКО.

Заслужава ли си Самарканд?

О, да! Самарканд е един от най-красивите градове в Узбекистан и определено заслужава вашето внимание. Той се гордее с богата история, древна култура и впечатляващи исторически паметници.

Колко дни да останем в Самарканд?

Препоръчвам да предвидите 2 дни в Самарканд и 1 ден за Шахрисабз. В рамките на това време ще може да посетите най-популярните атракции и забележителности в двата града.

По кое време да посетим Самарканд?

Силно препоръчвам да отидете през пролетта (април и май) или есента (септември до ноември). Ние бяхме в средата на септември, като температурите не паднаха под 30ºC.

Къде да спим в Самарканд?

Самарканд е сравнително популярна туристическа дестинация, която разполага с богат набор от хотели и къщи за гости за всякакъв бюджет. Най-добрият район за престой е в центъра на града близо до площад Регистан. По-долу на картата ще откриете най-добрите предложения за настаняване в Самарканд.

Booking.com
Автор

Напиши коментар