Last Updated on 19.11.2023 by Илиян

Кои са най-популярните забележителности в Узбекистан? Планувате да пътувате дотам и се чудите кои места да посетите? В тази статия ще ви разходя до най-големите атракции и забележителности, които трябва да бъдат включени във вашата програма. Страната разполага с богато културно-историческо наследство и изумителна архитектура, която ще ви остави без думи. Най-хубавата част от всичко това е, че страната все още е извън туристическия радар и няма да ви се наложи да се сблъсквате с тълпи от туристи.

Contents

Атракции и забележителности в Узбекистан

Започваме обиколката на най-популярните забележителности в Узбекистан, които смятам, че трябва да присъстват във всяка една програма. Повечето от местата, които ще посетим се намират в известните вече Ташкент, Самарканд, Шахрисабз, Хива и Бухара.

Базар Чорсу (Ташкент)

Базарът Чорсу е един от най-важните пазари в Централна Азия. Той е най-големият и най-известният не само в Ташкент, а в цял Узбекистан. На това завладяващо място може да видите и усетите ориенталската атмосфера и есенцията на някогашния път на коприната. Пазарът разполага както със стотици открити сергии, така и с покрита сграда с грандиозен син купол.

Базарът Чорсу в Ташкент
Базарът Чорсу

Комплекс Хазрат Имам (Ташкент)

Комплексът Хазрат Имам е сред най-популярните забележителности в Ташкент. Представлява духовно място за поклонение и център на религиозно и културно наследство. Комплексът включва няколко архитектурни паметника на медресета, джамии, мавзолеи и музей. Най-забележителната сграда е музеят на библиотеката Moyie Mubarek, в който се съхранява най-стария Коран в света. Друга впечатляваща постройка е джамията Хазрат Имам, построена през 2007 г. Тя е много красиво украсена с очарователни орнаменти.

Забележителности в Ташкент, Узбекистан
Таванът в джамията Хазрат Имам

Хотел Узбекистан (Ташкент)

Хотел Узбекистан е типичен масивен хотел от времето на Съветския съюз. Хотелът привлича погледите с интересната си фасада, така че е абсолютно невъзможно да го пропуснете. Освен това хотел Узбекистан е с превъзходно местоположение в до музея и паметника на Амир Тимур.

Забележителности в Узбекистан
Хотел Узбекистан

Площад на независимостта (Ташкент)

Площадът на независимостта е една от най-големите забележителности в Ташкент. По време на съветската епоха се е наричал площад Ленин. Намира се в много хубав и отлично поддържан район, заобиколен от градини, паркове, впечатляващи обществени сгради, фонтани и няколко паметника. Тук се намират още Арката на независимостта и Паметника на независимостта. Сребърната арка е с фигури на щъркели и маркира входа на площад „Независимост“.

Паметникът на независимостта на Узбекистан
Паметникът на независимостта

Метрото в Ташкент

Метрото в Ташкент е отворено през 1977 година, построено по времето на Съветския съюз. Като много други бляскави и красиви метросистеми в някогашния СССР и тази в Ташкент не прави изключение. Голяма част от метростанциите са впечатляващи и почти всяка от тях е декорирана с индивидуален архитектурен стил. Една от най-зашеметяващите метростанции определено е Космонавтлар, която е и моят фаворит в Ташкент. Тя е посветена на космонавтите на Съветския съюз с колони и мозайки с космическа тематика. Интериорът е украсен със сини керамични медальони с портрети на известни космонавти като Валентина Терешкова, Мирзо Улуг Бег, Юрий Гагарин и Владимир Джанибеков, а таванът наподобява Млечния път, който показва стъклени звезди.

Метростанция Космонавтлар
Метростанция Космонавтлар

Площад Регистан (Самарканд)

Площад Регистан е една от най-популярните забележителности в Самарканд. Заобиколен от три медресета, той е сред най-живописните и посещавани атракции в града. Медресетата са ислямски училища, като всяко едно от тях разполага с два етажа класни стаи и общежития за студенти и преподаватели. И трите са построени в периода между XV-XVII в., като са разположени по следния ред от ляво надясно: Улуг Бег, Тиля-Кори и Шер-Дор.

Площад Регистан в Самарканд
Площад Регистан

Джамията Биби Ханъм (Самарканд)

Впечатляващата джамия Биби Ханъм е една от най-големите забележителности в Самарканд, Узбекистан. Тя се намира точно срещу базара Сиаб. Според древните ръкописи джамията е построена при управлението на Амир Тимур през 1399-1405 г., като през XV в. е била една от най-великолепни джамии в света.

Джамията Биби Ханъм
Джамията Биби Ханъм

Мавзолеят на Амир Тимур – Гур Емир (Самарканд)

Удивителният мавзолей на Амир Тимур е едно от най-зашеметяващите места в Самарканд. Известен е като „Гур Емир“, което на персийски означава „гробницата на краля“. Тук е гробницата на Амир Тимур и част от семейството му.

Мавзолеят Gur-e-Amir в Самарканд
Мавзолеят на Амир Тимур – Гур Емир

Сградата е истински шедьовър на централноазиатската архитектура. Впечатлява както отвън, така и отвътре. Вътрешните стени и тавани са декорирани в хипнотизиращи златни и сини плочки. Без съмнение една от най-големите забележителности в Самарканд.

Мемориален комплекс Шахи Зинд (Самарканд)

Мемориалният комплекс Шахи Зинд е една от най-посещаваните забележителности в Самарканд. Представлява свещен некропол, включващ мавзолеи и други ритуални сгради. Името Шахи Зинд означава „Гробницата на живия крал“. Предполага се, че тук е погребан Кутам ибн Абас, който е братовчед на пророка Мохамед. Легендата гласи, че той е разпространил исляма в този регион през VII век.

Мемориален комплекс Шахи Зинд в Самарканд
Мемориален комплекс Шахи Зинд

Повечето от мавзолеите датират от 14-ти до 15-ти век, но има и такива, които са от 11-ти век. Ритуалните сгради са групирани от двете страни по протежението на великолепна тясна средновековна улица. В много от тях са погребани редица кралски особи и други знатни хора. Екстериорът на някои от гробниците е наистина зашеметяващ с хилядите сини плочки, мозайки и орнаменти. Тук е мястото да отбележа, че некрополът Шахи Зинд е бил много спорно ремонтиран и реставриран, като голяма част от мозаечните плочки не са оригинални.

Дворецът Ак-Сарай (Шахрисабз)

Дворецът Ак-Сарай е една от най-важните забележителности в Шахрисабз, Узбекистан. Всъщност той е почти изцяло разрушен, като единственото, което свидетелства за него е огромния гордо издигащ се вход. Дори и да е само наполовина по-малък от първоначалния си размер, все още можете да си представите предишното му величие.

Забележителности в Узбекистан
Дворецът Ак-Сарай

Джамията Кок Гумбаз (Шахрисабз)

Джамията Кок Гумбаз е построена през 1435 г. от внука на Тимур, Улуг Бег, в чест на неговия баща. Известна е като Петъчната джамия на Шахрисабз. Тя е изключително изящно декорирана с различни орнаменти, фигури и традиционните за региона синьо-зелени плочки. Тя е една от най-големите забележителности в Шахрисабз, която не трябва да пропускате.

Забележителности в Шахрисабз
Джамията Кок Гумбаз

Медресето Чор Минор (Бухара)

Чор Минор, известно още като медресето на халиф Нияз-кул, е част от вече разрушено медресе. То е издигнато през 1807 г. и е една от най-популярните забележителности в Бухара. Намира се на кратко пешеходно разстояние от главната туристическа зона на града. Самото име „Чор Минор“ буквално означава 4 кули, като интересното е, че те не са минарета. Три от тях са използвани за склад, а четвъртата кула е с вътрешна стълба, водеща към покрива. Всяка една от тези тюркоазени кули има различни декоративни мотиви и дизайн. Легендата гласи, че декорацията им представлява четирите различни религии, практикувани в Централна Азия християнство, будизъм, зороастризъм и ислям.

Забележителности в Узбекистан
Медресето Чор Минор

Минарето Калян (Бухара)

Минарето Калян е поредната зашеметяваща забележителност в Бухара. То е част от големия религиозен ансанбъл „Пои Калян“, заедно с джамията Калян и медресетата Мири-Араб, и Амир-Алимхан. Минарето Калян се извисява на близо 46 метра височина, доминирайки над останата част от древния град. Построено е през 1127 година, когато Бухара е била част от Караханидите. Минарето е известно и като кулата на смърта, защото престъпниците са били екзекутирани, като са ги хвърляли от върха.

Кулата минаре Калян
Кулата минаре Калян

Джамията Калян (Бухара)

Джамията Калян е една от най-популярните забележителности в Бухара. Построена е през 1515 година по времето на Бухарското ханство и е част от историческия комплекс Пои Калян. Архитектурният ѝ стил е вдъхновен от джамията Биби Ханъм в Самарканд. Джамията Калян има голям централен двор с впечатляващи 208 колони и 288 вътрешни купола. В наши дни медресето все още е действащ ислямски колеж.

Джамията Калян в Бухара
Джамията Калян

Цитадела на Арк (Бухара)

Цитаделата на Арк е сред най-величествените забележителности в Бухара, Узбекистан. Представлява масивна крепост, датираща от V в. след Хр. През годините крепостта е многократно разрушавана и възстановявана. В началото на XX век цитаделата все още е била обитавана от близо 3000 души, до момента, в който руските войски завладяват града.

Забележителности в Бухара
Пред крепостните стени на цитаделата

Джамията Боло Хауз (Бухара)

Джамията Боло Хауз е една от най-разкошните забележителности в Бухара, включена в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство. Тя се намира точно срещу главния вход на цитаделата пред малък басейн с вода. Входът ѝ изглежда зашеметяващо с 20 брилянтно декорирани дървени колони и красив резбован таван. Интериорът е по-семпъл, но въпреки това си заслужава да влезете вътре и да се насладите на изящната ислямската архитектура.

Джамията Боло Хауз
Джамията Боло Хауз

Медресето Абдулазиз Хан (Бухара)

Медресето Абдулазиз Хан се намира точно срещу медресето Улугбек. То датира от XVII в. и е едно от най-разкошните и колоритни здания в Бухара. Главният вход на медресето е изключително бляскаво с всичките сложни орнаменти, плочки и релефи.

Медресето Абдулазиз Хан в Бухара
Медресето Абдулазиз Хан

Ляби Хауз (Бухара)

Архитектурният ансамбъл Ляби Хауз е един от централните площади в Бухара, създаден през XVI-XVII век. В персийския език Ляби Хауз буквално се превежда катo „до водоема“, отнасяйки се за големия водоем в средата на площада. До преди около век такъв тип резервоари са били главен източник на вода за къпане и пиене на населението, и популярно място за събиране на местните. С течение на годините голям брой водоеми са били закрити, заради разпространението на редица болести. Ляби Хауз обаче е един от малкото, които са останали до днес.

Забележителности в Бухара
Ляби Хауз

Медресето Нодир Девонбеги (Бухара)

Медресето Нодир Девонбеги е част от архитектурния комплекс Ляби Хауз. Първоначално е построен като кервансарай, който впоследствие е превърнат в медресе. Сградата впечатлява със зашеметяваш екстериор украсен с традиционни сини плочки, като тук са са добавени различни флорални, растителни и животински мотиви.

Медресето Нодир Девонбеги в Бухара
Медресето Нодир Девонбеги

Минарето Калта Минор (Хива)

Минарето Калта Минор е една от най-впечатляващите забележителности в Хива, Узбекистан. Известно е още и като „недовършеното минаре“. То е истинско произведение на изкуството, изящно облицовано с брилянтни тюркоазени плочки и изглеждащо превъзходно от всеки ъгъл.

Минарето Калта Минор в Хива
Минарето Калта Минор

За него се знае, че е поръчано от владетеля на Хива Мохамед Амин Хан през 1851 година, като е трябвало да достигне височина от 70 метра. За съжаление той загива в битка през 1855 година и минарето остава недовършено. Легендата гласи, че владетелят е искал да построи толкова високо минаре, че да се вижда чак до град Букара, който се намирал на 400 километра разстояние. Така минарето Калта Минор завинаги остава с височина от 26 метра.

Минарето на Ислам Ходжа (Хива)

Със своите 57 метра височина минарето на Ислам Ходжа е най-високото в Узбекистан. То може да се види от почти всяко място в Стария град. Минарето датира от началото на XX в. от времето на Хиванското ханство. Някога е използвано като кула за молитви, а заради внушителните си размери е служило за навигиране на пътници към града.

Забележителности в Хива - Минарето на Ислам Ходжа
Минарето на Ислам Ходжа

Джума джамия (Хива)

Джума джамия е една от най-старите джамии в Хива, известна още като „петъчната джамия“. Тя се намира по средата на стария град на път, свързващ западната и източната порта. Джамията датира от X век, но е преустроена през 1788 г. Представлява голяма едноетажна тухлена сграда с плосък дървен покрив, поддържан от 218 красиво резбовани дървени колони. Заради специфичната си структура Джума джамия изглежда като музей по дърворезба от различни стилове и времена.

Джума джамия в Хива, Узбекистан
Джума джамия

Дворецът Таш Хаули (Хива)

Дворецът Таш Хаули е една от най-популярните забележителности в Хива, Узбекистан. Известен е още като Тош Хавли (Tosh Havli), което означава „каменна къща“. Дворецът е дом на някои от най-красиво декорираните стаи и дворове в Хива, с изумителните керамични плочки, прекрасна дърворезба и боядисани тавани.

Забележителности в Хива, Узбекистан
Дворецът Таш Хаули

Крепостта Куна Арк (Хива)

Крепостта Куна Арк е най-старата структура в Хива, първоначално построена през XII в. и след това разширена през XVII век. Служила е като резиденция на владетелите на Хива. Вътрешната част на крепостта е разделена на различни части – има лятна джамия, тронна зала, харем, монетен двор, конюшни, затвор и голям приемен двор. Лятната джамия е най-забележителна с изящна декорация с красиви синьо-бели глазирани плочки.

Крепостта Куна Арк в Хива
Крепостта Куна Арк

Корабното гробище в Аралско море (Муйнак)

Корабното гробище в Аралско море се намира в близост до сградата на регионалния исторически музей. Има изградени стълби, по които можете да слезете и да разгледате корабните скелети отблизо.

Забележителности в Узбекистан
Корабното гробище в Аралско море край Муйнак

Джамията BOSH Jome’ Masjidi (Андижон)

Джамията BOSH Jome’ Masjidi е най-голямата джамия в Андижон, открита през 2021 година. Тя е построена в античен стил с кули от двете страни с височина 54 метра. Джамията е истинско бижу, което задължително трябва да посетите.

Джамията BOSH Jome' Masjidi в Андижон
Джамията BOSH Jome’ Masjidi в Андижон

Надявам се, че този списък с 26 забележителности в Узбекистан ви е харесал и ще ви помогне с плановете за пътуване там. Ако имате някакви въпроси относно организацията и маршрута може да оставите коментар по-долу.

Автор

Напиши коментар