Last Updated on 25.11.2023 by Илиян

Знаете ли, че някога Аралско море е било четвъртото най-голямо езеро в света с площ от 68 000 квадратни километра? Бедствието за езерото, разположено в пределите на Казахстан и Узбекистан, започва през 60-те години на миналия век, когато двете страни са били част от Съветския съюз. Оттогава насам размерът му намалява драстично в резултат на отклоняването на двете реки – Амударя и Сърдаря – които са основен източник за захранване на Аралско море. Тогава учени от СССР вземат решение да отклонят две реки чрез специално построени напоителни канали, които да захранват нарастващото памукопроизводство в региона. Така постепенно нивото на морето започва да се понижава с главоломна скорост, като през 2014 г. източната част на езерото напълно пресъхва.

Именно тази интересна, но тъжна история провокира желанието ни да посетим Муйнак и корабното гробище в Аралско море. Разстоянието от Хива е около 800 км. отиване и връщане, а времетраенето около 14-15 часа.

Как да стигнем до корабното гробище в Аралско море?

Най-лесният начин да стигнете до корабното гробище е с организиран транспорт от Хива. Има различни агенции, които предлагат както еднодневни, така и двудневни екскурзии. Ние ползвахме услугите на Islambek Travel, като цените варират в зависимост от колата и броя на хората.

Забележителности по пътя към корабното гробище в Аралско море

Чилпик Кала (Chilpik Kala)

Чилпик Кала беше първото място, което посетихме по време на еднодневното ни пътуване до корабното гробище в Аралско море. Намира се на около 2 часа с автомобил от Хива на брега на река Амударя и е един от най-известните археологически паметници в Каракалпакстан. В наши дни са изградени стълби, които водят към върха, откъдето се откриват страхотни гледки към река Амударя и красивия пейзаж.

Чилпик Кала
Чилпик Кала

В миналото Чилпик Кала е служил като зороастрийски паметник и като сигнална кула след завладяването на някогашната държава Хорезъм от арабите. През втората половина на I в. пр. н. е. на върха на хълма е изградено заграждение с кръгла форма с диаметър 65 метра. Има сведения, че зороастрийците са поставяли тук телата на починалите. Те са оставяни на показ на птиците и слънцето, докато плътта нe се отдели от костите. След това семейството на мъртвия прибира костите в керамична или каменна урна за погребение. Тази традиция е свързана със зороастрийската философия, чиято цел е да не се замърсява земята с останките на починалия.

Гледка от Чилпик Кала към река Амударя
Гледка от Чилпик Кала към река Амударя

До монголското нашествие в началото на XIII век, Чилпик Кала служи като наблюдателна и сигнална кула.

Гледка от Чилпик Кала
Гледка от Чилпик Кала

Зороастрийската крепост Чилпик Кала е паметник с изключително значение, като дори присъства на герба на автономната република Каракалпакстан.

Некропол Миздахан (Mizdakhan Necropolis)

Некрополът Миздахан е втората спирка по време на пътуването към Муйнак. Представлява голямо гробище, разположено на склона на един хълм. Създаден е в древността и повторно използван през Средновековието до XIV век. На три малки хълма са разположени различни паметници и стари гробници, като комплексът включва цитадела, външен град и некропол. Има сведения, че най-старото селище е създадено около IV век. Едни от най-важните места тук са мавзолеите на Мазлум Хан Сулу и Шамун Наби.

Некропол Миздахан
Некропол Миздахан

Мавзолей на Мазлум Хан Сулу (The Mausoleum of Mazlum Khan Sulu)

Мавзолеят на Мазлум Хан Сулу не е от най-внушителните отвън, но вътре е с изключително фино декорирани подземни стаи. Вътрешните стени на купола са покрити с изумително красиви тюркоазеносини плочки.

Мавзолей на Мазлум Хан Сулу
Мавзолей на Мазлум Хан Сулу

Мавзолей Шамун Наби (Shamun Nabi Mausoleum)

Мавзолеят на Шамун Наби е с правоъгълна конструкция и голямо помещение, покрито със 7 последователно разположени купола. Гробницата прави впечатление с огромните размери – 30 метра дължина и 1.40 м. ширина.

Мавзолей Шамун Наби
Мавзолей Шамун Наби
Мавзолей Шамун Наби
Мавзолей Шамун Наби

Гяур-кала (Gyaur-kala)

Гяур-кала е друга популярна забележителност, която се намира в близост до Миздаханския некропол. В миналото е бил голям център на търговия и занаяти, недалеч от Древния път на коприната. Според руския археолог Сергей Толстов това място е едно от родните места на зороастризма.

Регионален исторически и музей на Аралско море (The Regional History and Aral Sea Museum)

Историческият музей Муйнак се намира до корабното гробище в Аралско море. Музеят е доста малък, но пък има доста интересни исторически снимки от Аралско море, както и няколко препарирани животни. След обиколката не пропускайте да изгледате краткия документален филм за Аралско море.

Паметник Аралско море – Муйнак (Muynak Aral Sea Monument)

Паметникът Аралско море край Муйнак се намира на около 100 м. от музея и е издигнат, за да маркира оригиналната брегова линия. Той има за цел да отбележи най-голямата екологична катастрофа, причинена от човешка ръка. Точно зад него има поставени сателитни изображения на Аралско море през годините, показващи как за няколко десетилетия водата почти е изчезнала.

Паметник Аралско море - Муйнак
Паметник Аралско море – Муйнак

Корабното гробище в Аралско море край Муйнак (Muynak Aral Ship Graveyard)

Корабното гробище в Аралско море беше последното място, което посетихме по време на екскурзията от Хива. То се намира в близост до сградата на регионалния исторически музей. Има изградени стълби, по които можете да слезете и да разгледате корабните скелети отблизо.

Корабното гробище в Аралско море край Муйнак
Корабното гробище в Аралско море край Муйнак
Корабното гробище в Аралско море
Корабното гробище в Аралско море
Корабното гробище в Аралско море край Муйнак
Корабното гробище в Аралско море
Корабното гробище в Аралско море край Муйнак
Корабното гробище в Аралско море

Последиците за природата и хората са катастрофални, а хиляди души напускат близкото градче Муйнак в търсене на по-добър живот. Блaгoдapeниe нa pибoлoвa и paзвивaщoтo се ĸoнcepвнo пpoизвoдcтвo, Муйнак е бил един от най-процъфтяващите градове, докато сега една дузина pъждяcaли и изоставени в пясъка кораби ни напомнят, че няĸoгa тyĸ e имало вода и поминък. Гробището е добър пример за това как едно такова бедствие може да унищожи не само риболовната индустрия, но и цяла една екосистема.

Имате нужда от помощ при организацията на пътуване до Узбекистан? Прочете още за най-популярните забележителности в Ташкент, Самарканд, Бухара и Хива.

Автор

Напиши коментар