Last Updated on 25.11.2023 by Илиян

Предстои ви пътуване до Бухара, Узбекистан? Чудесно! В тази статия ще прочетете за най-популярните забележителности в Бухара, които трябва да посетите. Бухара (на узбекски Бухоро) е един от най-древните градове в Узбекистан, Централна Азия. Разположен е по някогашния търговски път на коприната между Изтока и Запада. В продължение на много години градът е служил като център на търговия, наука, култура и религия. Историческият център на Бухара е включен в списъка на ЮНЕСКО като обект на световното наследство със стотици великолепни джамии, медресета, паметници и базари. Той е истински музей на открито, в който се допускат само пешеходци.

Забележителности в Бухара, Узбекистан

Бухара е поредният диамант в короната на Узбекистан. Тук ще видите около 140 архитектурни паметника, включително множество джамии и медресета. В тази публикация ще разгледаме най-популярните забележителности в Бухара, които задължително трябва да посетите, когато сте там.

Медресето Чор Минор (Chor Minor Madrasah)

Чор Минор, известно още като медресето на халиф Нияз-кул, е част от вече разрушено медресе. То е издигнато през 1807 г. и е една от най-популярните забележителности в Бухара. Намира се на кратко пешеходно разстояние от главната туристическа зона на града. Самото име „Чор Минор“ буквално означава 4 кули, като интересното е, че те не са минарета. Три от тях са използвани за склад, а четвъртата кула е с вътрешна стълба, водеща към покрива. Всяка една от тези тюркоазени кули има различни декоративни мотиви и дизайн. Легендата гласи, че декорацията им представлява четирите различни религии, практикувани в Централна Азия християнство, будизъм, зороастризъм и ислям.

Чор Минор
Медресето Чор Минор

Можете също така да се изкачите до покрива на кулата срещу допълнително заплащане.

Минарето Калян (Kalyan Minaret)

Минарето Калян е поредната зашеметяваща забележителност в Бухара. То е част от големия религиозен ансанбъл „Пои Калян“, заедно с джамията Калян и медресетата Мири-Араб, и Амир-Алимхан. Минарето Калян се извисява на близо 46 метра височина, доминирайки над останата част от древния град. Построено е през 1127 година, когато Бухара е била част от Караханидите. Минарето е известно и като кулата на смърта, защото престъпниците са били екзекутирани, като са ги хвърляли от върха.

Кулата минаре Калян
Минарето Калян
Забележителности в Бухара
Минарето Калян и джамията Калян

Джамията Калян (Kalyan mosque)

Джамията Калян е една от най-популярните забележителности в Бухара. Построена е през 1515 година по времето на Бухарското ханство и е част от историческия комплекс Пои Калян. Архитектурният ѝ стил е вдъхновен от джамията Биби Ханъм в Самарканд. Джамията Калян има голям централен двор с впечатляващи 208 колони и 288 вътрешни купола. В наши дни медресето все още е действащ ислямски колеж.

Джамията Калян в Бухара
Джамията Калян
Забележителности в Бухара, Узбекистан
Гледка към медресето Мири-Араб

Медресето Мири-Араб (Mir-i-Arab Madrasah)

Медресето Мири-Араб е разположено точно срещу джамията Калян. То е построено през XVI век и до ден-днешен функционира като действащо религиозно училище. Поради тази причина туристи не се допускат вътре, но може да хвърлете един бърз поглед от главния вход. Отвън медресето е доста впечатляващо с великолепните тюркоазени куполи.

Медресето Мири-Араб в Бухара
Медресето Мири-Араб

Цитадела на Арк (Ark Citadel)

Цитаделата на Арк е сред най-величествените забележителности в Бухара, Узбекистан. Представлява масивна крепост, датираща от V в. след Хр.

Забележителности в Бухара
Пред крепостните стени на цитаделата

През годините крепостта е многократно разрушавана и възстановявана. В началото на XX век цитаделата все още е била обитавана от близо 3000 души, до момента, в който руските войски завладяват града.
В наши дни цитаделата е туристическа атракция, като в нея се помещават няколко музея, джамия и тронна зала.

Забележителности в Бухара, Узбекистан
Тронната зала в крепостта

Джамията Боло Хауз (Bolo Khauz Mosque)

Джамията Боло Хауз е една от най-разкошните забележителности в Бухара, включена в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство. Тя се намира точно срещу главния вход на цитаделата пред малък басейн с вода. Входът ѝ изглежда зашеметяващо с 20 брилянтно декорирани дървени колони и красив резбован таван. Интериорът е по-семпъл, но въпреки това си заслужава да влезете вътре и да се насладите на изящната ислямската архитектура.

Джамията Боло Хауз
Джамията Боло Хауз
Джамията Боло Хауз в Бухара, Узбекистан
Джамията Боло Хауз

Медресето Абдулазиз Хан (Abdulaziz Khan Madrasah)

Медресето Абдулазиз Хан се намира точно срещу медресето Улугбек. То датира от XVII в. и е едно от най-разкошните и колоритни здания в Бухара. Главният вход на медресето е изключително бляскаво с всичките сложни орнаменти, плочки и релефи.

Забележителности в Бухара - Медресето Абдулазиз Хан
Медресето Абдулазиз Хан

Във вътрешния двор на медресето има много антикварни и сувенирни магазини, така че е препоръчително е да го посетите рано сутрин, докато не са отворили.

Медресето Улугбек (Ulugbek Madrasah)

Медресето Улугбек е разположено фронтално срещу това на Абдулазиз Хан. Построено е през 1417 г. от тимуридския владетел, астроном и математик Улуг Бег. По време на неговото управление медресето е било централно място за култура, наука и образование, като по този начин е искал града да се превърна в люлка на знания.

Медресето Улугбек в Бухара
Медресето Улугбек

Ляби Хауз (Lyabi Khauz)

Архитектурният ансамбъл Ляби Хауз е един от централните площади в Бухара, създаден през XVI-XVII век. В персийския език Ляби Хауз буквално се превежда катo „до водоема“, отнасяйки се за големия водоем в средата на площада. До преди около век такъв тип резервоари са били главен източник на вода за къпане и пиене на населението, и популярно място за събиране на местните. С течение на годините голям брой водоеми са били закрити, заради разпространението на редица болести. Ляби Хауз обаче е един от малкото, които са останали до днес.

Забележителности в Бухара
Ляби Хауз

В наши дни площадът е едно от любимите места на местните, заобиколен от медресе, джамия, няколко ресторанта и магазини със сувенири.

Медресето Нодир Девонбеги (Nodir Devonbegi Madrasah)

Медресето Нодир Девонбеги е част от архитектурния комплекс Ляби Хауз. Първоначално е построен като кервансарай, който впоследствие е превърнат в медресе. Сградата впечатлява със зашеметяваш екстериор украсен с традиционни сини плочки, като тук са са добавени различни флорални, растителни и животински мотиви.

Медресето Нодир Девонбеги в Бухара
Медресето Нодир Девонбеги
Медресето Нодир Девонбеги
Медресето Нодир Девонбеги

През 1993 г. медресето Нодир Девонбеги, заедно с редици други исторически забележителности в Бухара, е включено в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство.

Мавзолей на Исмаил Самани (Samanid Mausoleum)

Мавзолеят на Исмаил Самани е построен през X век от могъщата и влиятелна ислямска династия, управлявала Саманидската империя. Това е най-старият паметник на ислямската архитектура, известен още като най-древната погребална сграда на централноазиатската архитектура. Този древен паметник е оцелял след инвазията на Чингис хан в Бухара, благодарение на това, че е бил заровен в кал и пясък вследствие на наводнения. Открит е едва през 1934 г. от съветски археолози.

Мавзолей на Исмаил Самани
Мавзолей на Исмаил Самани

Мавзолеят на Исмаил Самани се намира в средата на парк, само на 20 минути пеша от историческия център.

Автор

Напиши коментар