Last Updated on 25.11.2023 by Илиян

Ташкент е столицата на Узбекистан и най-голям град в страната. Като такъв той е основен транспортен център с отлично изградена инфраструктура. В случай, че ви предстои пътуване до Узбекистан е твърде вероятно да го започнете или завършите именно оттук. Столицата доста често е пренебрегвана от туристите в полза на Самарканд, Бухара и Хива, но трябва да се отбележи, че Ташкент има свой собствен чар и определено си струва да му отделите няколко дни. Има много забележителности в Ташкент, които ще ни отведат от историческите места през времето на съветската епоха до оживената съвременна култура.

Забележителности в Ташкент

Голям белег в живота на хората оставя тежкото земетресение от 26 април 1966 г. То причинява огромни щети и разрушения в Ташкент, унищожавайки много исторически сгради, включително повече от половината от Стария град и оставяйки хиляди души без дом. След бедствието градът е възстановен и конструиран по съветски архитектурен стил. След колапса на СССР Ташкент започва да се развива много бързо. В наши дни е създаден специален бизнес район с небостъргачи, световни вериги хотели, молове, магазини и други развлечения. В следващите редове ще прочетете за най-големите забележителности в Ташкент, които не бива да пропускате.

Базар Чорсу (Chorsu Bazaar)

Базарът Чорсу е един от най-важните пазари в Централна Азия. Той е най-големият и най-известният не само в Ташкент, а в цял Узбекистан. На това завладяващо място може да видите и усетите ориенталската атмосфера и есенцията на някогашния път на коприната. Пазарът разполага както със стотици открити сергии, така и с покрита сграда с грандиозен син купол.

Базарът Чорсу в Ташкент
Базарът Чорсу

Тук буквално може да откриете абсолютно всичко, което пожелаете – плодове, зеленчуци, сушени плодове, ядки, месо, подправки, готвена храна, сладкиши, хляб, сувенири, ръчно изработени изделия, както и традиционната шапка – тюбетейка – така характерна за страните от Централна Азия. Търговците ще ви предложат да опитате колкото се може повече продукти, за да си купите от тях, като цената винаги се определя с пазарлък. Въпреки че е едно от най-популярните места в Ташкент тук пазаруват предимно местни жители, което му придава неповторима автентичност.

Базар Чорсу
Ядки и сушени плодове на базара Чорсу
Базар Чорсу
Сергия с ядки на базара Чорсу

Препоръчвам да си купите сувенири оттук, защото цените са по-ниски от туристическите градове Самарканд, Бухара и Хива.

Най-близка метростанция: Chorsu (синята линия Uzbekistan)

Медресето Кукелдаш (Kukeldash Madrasah)

Медресето Кукелдаш се намира точно до пазара Чорсу. То е едно от най-известните исторически места в Ташкент и една от малкото сгради, оцелели след земетресението от 1966 г. През годините сградата е била използвана за много цели. През XVIII век медресето е превърнато в кервансарай за търговци, търгуващи на местните базари, след което служи като крепост. През XX век е използвано за атеистични музейни експозиции, а по-късно и за народна музика. През 90-те години сградата отново е превърната в медресе.

Забележителности в Ташкент - Медресе Кукелдаш
Медресе Кукелдаш

Генерално медресето Кукелдаш не е нещо „уау“ в сравнение с тези в Бухара или Самарканд, но ако сте наблизо не пропускайте тази забележителност в Ташкент.

Комплекс Хазрат Имам (Hazrati Imam)

Комплексът Хазрат Имам е сред най-популярните забележителности в Ташкент. Представлява духовно място за поклонение и център на религиозно и културно наследство. Комплексът включва няколко архитектурни паметника на медресета, джамии, мавзолеи и музей. Най-забележителната сграда е музеят на библиотеката Moyie Mubarek, в който се съхранява най-стария Коран в света. Друга впечатляваща постройка е джамията Хазрат Имам, построена през 2007 г. Тя е много красиво украсена с очарователни орнаменти.

Джамията Хазрат Имам в Ташкент
Джамията Хазрат Имам
Забележителности в Ташкент, Узбекистан
Таванът в джамията Хазрат Имам

Друга важна сграда в комплекса Хазрат Имам е медресето Барак Хан. То датира от 16-ти век с отличителна цветна фасада, символ на величието на историята на града.

Медресето Барак Хан
Медресето Барак Хан

В наши дни класните стаи са превърнати в малки магазинчета за местни сувенири.

Най-близка метростанция: Chorsu

Хотел Узбекистан (Hotel Uzbekistan)

Хотел Узбекистан е типичен масивен хотел от времето на Съветския съюз. Хотелът привлича погледите с интересната си фасада, така че е абсолютно невъзможно да го пропуснете. Освен това хотел Узбекистан е с превъзходно местоположение в до музея и паметника на Амир Тимур.

Хотел Узбекистан
Хотел Узбекистан

На последния етаж на хотела има малък бар за кафе и бира, откъдето може да се насладите на зашеметяваща гледка към площад Амир Тимур.

Забележителности в Узбекистан
Гледка от хотел Узбекистан

Най-близкa метростанция: Amir Timur Xiyoboni (червена линия Chilonzor)

Площад Амир Тимур (Amir Temur Square)

Площад Амир Тимур е едно от най-популярните места в Ташкент. В центъра на площада е разположена голяма епична статуя на националния герой и завоевател Амир Тимур. Монументът изобразява Тимур, седнал върху кон, с щит и меч отляво и вдигната дясна ръка. Пиедесталът на паметника е гравиран с известното мото на Амир Тимур „Сила в справедливостта“ на четири езика.

Статуята на Амир Тимур в Ташкент
Статуята на Амир Тимур

Около площада има красиво поддържан парк с прекрасни градини и алеи. В близост се намират няколко други впечатляващи сгради като известния хотел Узбекистан, Двореца на международните форуми, Ташкентския държавен университет по право и Музея на Амир Тимур. Тук е и пешеходната улица Broadway Alley.

Най-близка метростанция: Amir Timur Xiyoboni (червена линия Chilonzor)

Държавен исторически музей на Тимуридите (State Museum of the Temurids)

Държавен исторически музей на Тимуридите

Държавен исторически музей на Тимуридите
Държавният исторически музей на Тимуридите

Площад на независимостта (Mustaqillik Maydoni)

Площадът на независимостта е една от най-големите забележителности в Ташкент. По време на съветската епоха се е наричал площад Ленин. Намира се в много хубав и отлично поддържан район, заобиколен от градини, паркове, впечатляващи обществени сгради, фонтани и няколко паметника. Тук се намират още Арката на независимостта и Паметника на независимостта. Сребърната арка е с фигури на щъркели и маркира входа на площад „Независимост“.

Паметникът на независимостта на Узбекистан
Паметникът на независимостта

За съжаление, някои от местата не бяха достъпни по време на моето посещение и нямах възможност да ги разгледам по-детайлно.

Най-близка метростанция: Mustaqillik Maydoni (червена линия Chilonzor)

Метрото в Ташкент

Метрото в Ташкент е отворено през 1977 година, построено по времето на Съветския съюз. Като много други бляскави и красиви метросистеми в някогашния СССР и тази в Ташкент не прави изключение. Голяма част от метростанциите са впечатляващи и почти всяка от тях е декорирана с индивидуален архитектурен стил. Една от най-зашеметяващите метростанции определено е Космонавтлар, която е и моят фаворит в Ташкент. Тя е посветена на космонавтите на Съветския съюз с колони и мозайки с космическа тематика. Интериорът е украсен със сини керамични медальони с портрети на известни космонавти като Валентина Терешкова, Мирзо Улуг Бег, Юрий Гагарин и Владимир Джанибеков, а таванът наподобява Млечния път, който показва стъклени звезди.

Метростанция Космонавтлар
Метростанция Космонавтлар

Метросистемата е една от най-големите забележителности в Ташкент, която не бива да пропускате.

Телевизионната кула в Ташкент

Ташкентската телевизионна кула е най-високата в Централна Азия и 12-ата най-висока кула в света. Цялата конструкция е висока 375 метра, а площадката за наблюдение е на 97 метра над земята. Не забравяйте паспорта си, който ви е необходим за купуването на билет.

Най-близка метростанция: Shahriston (зелена линия Yunubod).

Джамията Минор

Джамията Минор е една от най-новите забележителности в Ташкент. Построена е през 2014 г. по инициатива на първия президент на Република Узбекистан – Ислам Каримов. Джамията има особено значение поради богатата комбинация от модерни и традиционни архитектурни стилове със своя впечатляващ бял мрамор, фонтан и големи поддържани градини. Входът за джамията е безплатен.

Забележителности в Ташкент - джамията Минор
Джамията Минор
Джамията Минор в Ташкент
Джамията Минор
Автор

Напиши коментар