Last Updated on 15.10.2023 by Илиян

Шахрисабз е предпочитано място за посещение сред туристите в Самарканд. Градът е основан преди повече от 2700 години и е известен като родното място на Амир Тимур. Той е искал да направи града столица на своята империя вместо Самарканд и по негова заповед е построен дворецът Ак-Сарай. Със своите впечатляващи паметници от династията на Тимуридите Шахрисабз е включен в списъка на световното наследство на ЮНЕСКО. Продължете с четенето, за да разберете кои са най-популярните забележителности в Шахрисабз, които трябва да посетим.

Забележителности в Шахрисабз

Дворецът Ак-Сарай (Ak-Saray Palace)

Дворецът Ак-Сарай е една от най-важните забележителности в Шахрисабз, Узбекистан. Всъщност той е почти изцяло разрушен, като единственото, което свидетелства за него е огромния гордо издигащ се вход. Дори и да е само наполовина по-малък от първоначалния си размер, все още можете да си представите предишното му величие.

Забележителности в Шахрисабз
Дворецът Ак-Сарай

По времето, когато е функционирал масивният портал е бил покрит с невероятни златисто-позлатени плочки и лазурни цветове на височина над 38 метра. Амир Тимур е искал да построи най-величествения и разкошен дворец в родния си град. Строежът му започва през 1380 г. и продължава цели 24 години до 1404 г. За съжаление, той умира скоро след завършването му.

Макет на величествения дворец Ак-Сарай можете да видите в обсерваторията Улуг Бег в Самарканд, където има малък музей.

Макет на Ак-Сарай
Макет на двореца Ак-Сарай в обсерваторията на Улуг Бег в Самарканд

Веднага щом преминете през грандиозните порти ще видите голяма статуя на Амир Тимур. Тя се намира по средата на огромен комплекс, който някога е бил в пределите на двореца. Сега тази централна част е превърната в един огромен парк с красиви градини, тревни площи, фонтани и предимно празни помещения.

Статуята на Амир Тимур в Шахрисабз
Статуята на Амир Тимур и руините на двореца Ак-Сарай на заден план

Медресето Чубин – музей на Амир Тимур (Medrese Chubin – Amir Timur Museum)

Малко след като подминете статуята на Тимур ще попаднете на малък музей. Всъщност това е реновираното медресе Чубин, в което се помещава музеят на Амир Тимур. Известен е още като Исторически музей и материална култура на Шахрисабз.

Музей на Амир Тимур
Музей на Амир Тимур

Музейната експозиция включва археологическа, етнографска и нумизматична колекция, както и няколко прекрасни картини на различни периоди от историята.

Музей на Амир Тимур
Картина на Ибн Халдун и Амир Тимур по време на обсадата на Дамаск

Комплекс Дорут Тиловат (Dorut Tilovat Complex)

Дорут Тиловат е мемориален комплекс, който включва два мавзолея и една джамия. Той е отлично запазен с красива фасада с тюркоазени куполи, типични за ислямската архитектура от периода. Построен е през 1370 г. в чест на религиозния шейх Шамсидин Кулола, който е бил духовен наставник на бащата на Тимур Амир Тарагай, както и на самия Тимур.

Комплекс Дорут Тиловат в Шахрисабз
Комплекс Дорут Тиловат

Джамията Кок Гумбаз (Kok Gumbaz Mosque)

Джамията Кок Гумбаз е построена през 1435 г. от внука на Тимур, Улуг Бег, в чест на неговия баща. Известна е като Петъчната джамия на Шахрисабз. Тя е изключително изящно декорирана с различни орнаменти, фигури и традиционните за региона синьо-зелени плочки. Тя е една от най-големите забележителности в Шахрисабз, която не трябва да пропускате.

Забележителности в Шахрисабз
Джамията Кок Гумбаз
Джамията Кок Гумбаз в Шахрисабз
Джамията Кок Гумбаз

Комплекс Дор-Ус Сиядат (Dor-Us Siyadat Complex)

Мемориалният комплекс Дор-Ус Сиядат е бил предназначен да бъде некропол за цялата Тимуридска династия. Построен е след смъртта на най-големия син на Тимур Джаконгир през 1376 г.

Комплекс Дор-Ус Сиядат в Шахрисабз
Комплекс Дор-Ус Сиядат в далечината

Вторият син на Тимур, Умаршайх, е убит при обсада в Иран през 1393 г. и също е погребан в комплекса, но в мавзолея на Омар Шейх. Гробницата, предназначена за Амир Тимур, останала празна, защото е погребан в Гур Емир в Самарканд.

Как да стигнем от Самарканд до Шахрисабз?

Единственият начин да стигнете от Самарканд до Шахрисабз е с автомобил. Пътуването отнема около 2 часа в едната посока. Горещо препоръчвам да си наемете такси, което да ви закара пред входа на двореца Ак-Сарай, да ви изчака и да ви вземе на паркинга от другата страна. Цената обикновено е по договаряне, като ние платихме 400 000 UZS.

Заслужава ли си да посетим Шахрисабз?

Заслужава си да посетите Шахрисабз, но само ако разполагате с повече свободно време. В противен случай можете да го пропуснете в полза на друго място. Ние успяхме да разгледаме всички популярни забележителности в Самарканд за 2 дни и затова решихме да отидем до Шахрисабз. Като цяло останахме доволни от еднодневното пътуване, още повече, че се минава през планински проходи с красиви панорамни гледки.

Автор

Напиши коментар