Last Updated on 26.06.2020 by Илиян

Изминаха почти 10 години, откакто мобилната социална мрежа Инстаграм беше представена на потребителите. За няколко години тя стана любимо мобилно приложение на хората по света. С течение на времето, Инстаграм се превърна в чудесен източник за намиране на красиви дестинации. Предполагам всеки един от вас има няколко любими Инстаграм профила на български пътешественици, които следва в ежедневието си и от които черпи вдъхновение.

Вярвам, че Инстаграм е идеалното място за споделяне на вълнуващи снимки и истории. A пътешествията са за колекционерите на спомени. Именно заради това избрах за вас великолепна дузина от 12 Инстаграм профила на български пътешественици, които си заслужава да последвате. Селекцията се оказа по-трудна от очакваното, но държах те да са от моята кръвна група: родени пътешественици, да публикуват регулярно, да качват красиви снимки в комбинация със смислени послания.

Анна | @wholesomeboholife

Вече 3 години Анна е ухапана от „буболечката на пътешествията“ и оттогава пътуванията стават неизменна част от нейния живот, опитвайки се да „хваща пътя“ колкото се може по-често. За нея всичко започва с едно пътуване до Бали, което преобръща живота ѝ, отваряйки очите ѝ към света. След това съдбовно пътуване, тя започва да живее, за да пътува, да работи, за да може да си купи следващ билет, да отиде на ново и непознато вълнуващо място и да остане колкото се може по-дълго. Тя открива свят, изпълнен с нов вид радости – с приключения, с опознаване на нови култури, с опитване на нова храна, без ограничения, където всичко е възможно.

Анна е щастлива, че в лицето на нейния приятел намира сродна душа, защото той също е съпричастен със страстта ѝ. Двамата инвестират в техника, с която запечатват преживяванията си, споделят ги и се опитват да вдъхновяват хората да пътуват и откриват вълшебни места. Според тях, всеки човек може да си позволи да пътува, дори с минимални средства, стига да има достатъчно желание. 

12 Инстаграм профила на български пътешественици
Анна в Шри Ланка

Габриел | @gabrielgvadventures

Габриел е от опитните ловци на перфектния кадър. Използва въображението си, както и телефон, камера GoPro, а „отгоре на всичко“ поглежда с дрон. Пътешествията зареждат личните му батерии и затова грабва всяка възможност да си стегне багажа. Освен да се среща с нови хора, гориво му дава и природата, на която се любува. Историите, които разказва в Инстаграм успяват да ангажират вниманието на последователите му. И много често ги вдъхновяват да потеглят към място, на което е бил.

12 Инстаграм профила на български пътешественици
Габриел в Бали, Индонезия

Деси | @tales_from_earth

Деси стои зад един от най-интересните Инстаграм профила на български пътешественици, които съм разглеждал. От малка си е наумила да обиколи света. Дълго търси подходяща компания за пътешествия и докато чака, ѝ хрумва да потегли сама. Първата ѝ дестинация е далечна Австралия. Обикаля в продължение на един месец, който напълно променя живота ѝ. Изпитва несравнимо усещане за свобода и решава да следва детската си мечта. До момента е посетила 69 страни на 5 континента. А там ѝ се случва какво ли не – грижила се е за спасени пуми в Боливийска Амазония, танцувала е посред нощ на върха на планина до стария Персеполис, била е на импровизиран ирански купон, присъствала е по време на молитва на будистки монаси в Мианмар, преживяла е и невероятна любовна история на Великденския остров. Сърцето ѝ завинаги остава в Иран, където би се върнала отново и отново. Вярва, че повечето хора по света са гостоприемни, щедри и приятелски настроени.

Деси от Tales from Earth
Деси в Австралия

Диана | @travellingwithdiana

Диана е родена в Русия. Когато е на 13, родителите ѝ се местят в България. Толкова им харесва, че решават да останат за постоянно. Семейните екскурзии и почивки са първите ѝ приключения до непознати места. Големият тест, обаче, е моментът, в който лети до Дубай. Престоят ѝ там отключва напълно страстта за пътешествия. По време на обратния полет към дома, осъзнава, че не може да стои на едно място и да живее в кутия и се мотивира да опознае света. Прибавя в актива си няколко пътувания из Европа и САЩ. Само 2 континента изобщо не ѝ стигат и един ден грабва раницата и заминава на самостоятелно пътешествие из Югоизточна Азия. Там се ражда идеята не само да преживява моментите на път, а и да ги споделя с останалите. Създава свой блог, в който разказва за всичко, което я е впечатлило. Сравнява пътуването с наркотик – веднъж опитал, всеки се връща за още. Любимият ѝ цитат е „Не живейте една и съща година 75 пъти и го наричайте живот“.


Интервю с пътешественика, посетил 169 страни – Росен-Андрей Охеда


Диана и прекрасната гледка към язовир Въча
Диана и прекрасната гледка към язовир Въча

Димитър | @karanikolov

Димитър Караниколов е преди всичко архитект. Докато създава визуализации за проекти в своето студио Meshroom, се увлича по фотографията. Отначало любителски, а не след дълго и професионално. Получава му се толкова добре, че снимките му попадат в световни медии като National Geographic, Lonely Planet, Fubiz и Designboom. В последните години пътува на специализирани фотографски експедиции в Монголия, Мианмар, Ботсвана, Исландия, Мароко и много други страни. Стреми се да заснеме автентични места и хора, които да говорят повече от 1000 думи.

Български инстаграм пътешественици
Димитър в Мианмар

Любомира | @BulgarianOnTheGo

Любомира е позната още като Bulgarian On The Go. Стартира своята Инстаграм страница не просто за да качва красиви снимки от пътувания, а за да популяризира България сред чуждестранните туристи. Основната ѝ цел, докато пътува, е да опознава нови култури и да попива нови знания. За кратко Любомира работи във Виенския туристически борд. Там трупа опит, който впоследствие прилага и в България. Гледа на Родината с розови очила и преди всичко вижда уникалната природа.

Любомира от BulgarianOnTheGo
Любомира от BulgarianOnTheGo

Мариела | @mariela.onthego

Мариела има редкия шанс да съчетава работните си ангажименти с пътуванията по света. Грабва всеки момент, в който да се докосне до различни традиции, езици, неочаквани вкусове, както и да създава приятелства.
Споделя снимки, за да предизвика хората да напускат зоната си на комфорт. Убедена е, че материалните придобивки не носят удоволствието, което ѝ дават новите посоки. В тях инвестира своето време, средства и енергия, а в замяна получава безценен опит от спирки в 33 държави на общо 5 континента.

Мариела пред древния град Мачу Пикчу
Мариела пред древния град Мачу Пикчу

Мирена | @travelgirlbg

Профилът на Мирена е насочен към хората, които искат да оцветят сивото ежедневие. Да рестартират живота си, пътувайки. Фокусира се върху екзотични дестинации, местни екскурзии, отсяда в известни и бутикови хотели.
Мирена е “Solo Female Traveler” и някак по женски предпочита топлите дестинации, с палми, кристална вода и меки филтри. Неин фаворит е Тайланд, където идеална среща си дават климат, природа, парещо слънце и люта храна. Чест гост на снимките ѝ е кокосовият орех за разхлаждане.

Български инстаграм пътешественици - Мирена
Мирена в Пукет, Тайланд

Светлана | @traveldiary_by_anadi

Светлана попада точно в десетката на определението „гражданин на света”. Професията на стюардеса в Qatar Airways я отвежда в цели 73 държави.
Профилът ѝ в Инстаграм ще ви плени с гледки, които спират дъха. Ще ви потопи в “La dolce Vita” на северна Италия, ще ви гмурне чак до дълбините на тайландския гълф, ще ви спусне по заснежените склонове в Швейцария и ще ви потопи в културата на Rapa Nui на Великденския остров. Светлана е от спонтанните пътешественици, готови да потеглят на мига, понякога без точен план и ясен сценарий. Затова и социалните мрежи я следват много авантюристи. Любимите ѝ държави са Япония, Нова Зеландия и Занзибар, които подобно на магнит я връщат отново и отново там.

Български инстаграм пътешественици - Светлана
Светлана в Беладжо, Италия

Сиси | @sisiangelove

Сиси e учител по професия, а по душа – блогър и пътешественик. Обича природата, синьото море и позитивните хора. Инстаграм е нейното място – в профила ѝ ще откриете от всичко по малко: снимки, стилни визии, рецепти и всякакви вкусотии, съвети за обработка на снимки, видеа и IG сторита, забавни игри и предизвикателства.

В началото на миналата година с нейна приятелка създават проекта – #the12project2019, който включва 12 вълнуващи дестинации извън България. Пътуванията им ги обогатяват и до момента още разказват за всяко място, на което са попаднали. Другата голяма страст на Сиси са разходките из приказните кътчета на България, които умело запечатва в спомените си с вълшебни кадри.

Български инстаграм пътешественици - Сиси

Сияна | @thesiskaboo

Сияна е родена в Москва, живее в Лондон, но е кармично свързана със София! Най-ранните ѝ спомени за пътешествия са от задната седалка на семейния автомобил, прекосил Европа с много смях и незабравими мигове. Оттогава до днес е стъпила в 47 държави, а всяка следваща я доближава до усещането за пълноценност. Притежава таланта да намира себе си из хаоса на непознатото. Зареждат я широките усмивки и непринудената доброта на хората.
Тя е от ранобудните пътешественици, които стават в 5, за да види изгрева. Посрещала е слънцето в Узбекистан, Лаос, Камбоджа, Исландия, Словения, Йордания, Тайланд и много други.

Български инстаграм пътешественици - Сияна

Станимир | @stanleyistravelling

Станимир е последният от 12-те Инстаграм профила на български пътешественици. Той е от щастливците, които пътуват в двойка. Неговата половинка и travel buddy е @stelleesi. Двамата потеглят първо към Куба преди около 7 години. Там Станимир открива страстта си към пурите и рома и после ги превръща в хоби. Двойката обича и да си похапва. Експериментират с местни ястия и са опитали традиционните вкусове в над 56 страни. Във всяко пътуване редуват динамика и пълен релакс. Съчетават ги и при последните две дестинации – Шри Ланка и Малдиви
Според тях да пътуваш е преди всичко въпрос на приоритет, а не на възможности. И двамата са убедени, че след всяко пътуване са малко по-различни от преди.

Български инстаграм пътешественици - Станимир
Станимир и неговата половинка в Малдивите
Автор

Напиши коментар