Изминаха почти 10 години, откакто мобилната социална мрежа Инстаграм беше представена на потребителите. За няколко години тя стана любимо мобилно приложение на хората по света. С течение на времето, Инстаграм се превърна в чудесен източник за намиране на красиви дестинации. Предполагам всеки един от вас има няколко любими Инстаграм профила на български пътешественици, които следва в ежедневието си и от които черпи вдъхновение.

Вярвам, че Инстаграм е идеалното място за споделяне на вълнуващи снимки и истории. A пътешествията са за колекционерите на спомени. Именно заради това избрах за вас великолепна дузина от 12 Инстаграм профила на български пътешественици, които си заслужава да последвате. Селекцията се оказа по-трудна от очакваното, но държах те да са от моята кръвна група: родени пътешественици, да публикуват регулярно, да качват красиви снимки в комбинация със смислени послания.

Анна | @wholesomeboholife

Вече 3 години Анна е ухапана от „буболечката на пътешествията“ и оттогава пътуванията стават неизменна част от нейния живот, опитвайки се да „хваща пътя“ колкото се може по-често. За нея всичко започва с едно пътуване до Бали, което преобръща живота ѝ, отваряйки очите ѝ към света. След това съдбовно пътуване, тя започва да живее, за да пътува, да работи, за да може да си купи следващ билет, да отиде на ново и непознато вълнуващо място и да остане колкото се може по-дълго. Тя открива свят, изпълнен с нов вид радости – с приключения, с опознаване на нови култури, с опитване на нова храна, без ограничения, където всичко е възможно.

Анна е щастлива, че в лицето на нейния приятел намира сродна душа, защото той също е съпричастен със страстта ѝ. Двамата инвестират в техника, с която запечатват преживяванията си, споделят ги и се опитват да вдъхновяват хората да пътуват и откриват вълшебни места. Според тях, всеки човек може да си позволи да пътува, дори с минимални средства, стига да има достатъчно желание. 

12 Инстаграм профила на български пътешественици
Анна в Шри Ланка

Габриел | @gabrielgvadventures

Габриел е от опитните ловци на перфектния кадър. Използва въображението си, както и телефон, камера GoPro, а „отгоре на всичко“ поглежда с дрон. Пътешествията зареждат личните му батерии и затова грабва всяка възможност да си стегне багажа. Освен да се среща с нови хора, гориво му дава и природата, на която се любува. Историите, които разказва в Инстаграм успяват да ангажират вниманието на последователите му. И много често ги вдъхновяват да потеглят към място, на което е бил.

12 Инстаграм профила на български пътешественици
Габриел в Бали, Индонезия

Деси | @tales_from_earth

Деси стои зад един от най-интересните Инстаграм профила на български пътешественици, които съм разглеждал. От малка си е наумила да обиколи света. Дълго търси подходяща компания за пътешествия и докато чака, ѝ хрумва да потегли сама. Първата ѝ дестинация е далечна Австралия. Обикаля в продължение на един месец, който напълно променя живота ѝ. Изпитва несравнимо усещане за свобода и решава да следва детската си мечта. До момента е посетила 69 страни на 5 континента. А там ѝ се случва какво ли не – грижила се е за спасени пуми в Боливийска Амазония, танцувала е посред нощ на върха на планина до стария Персеполис, била е на импровизиран ирански купон, присъствала е по време на молитва на будистки монаси в Мианмар, преживяла е и невероятна любовна история на Великденския остров. Сърцето ѝ завинаги остава в Иран, където би се върнала отново и отново. Вярва, че повечето хора по света са гостоприемни, щедри и приятелски настроени.

Деси от Tales from Earth
Деси в Австралия

Диана | @travellingwithdiana

Диана е родена в Русия. Когато е на 13, родителите ѝ се местят в България. Толкова им харесва, че решават да останат за постоянно. Семейните екскурзии и почивки са първите ѝ приключения до непознати места. Големият тест, обаче, е моментът, в който лети до Дубай. Престоят ѝ там отключва напълно страстта за пътешествия. По време на обратния полет към дома, осъзнава, че не може да стои на едно място и да живее в кутия и се мотивира да опознае света. Прибавя в актива си няколко пътувания из Европа и САЩ. Само 2 континента изобщо не ѝ стигат и един ден грабва раницата и заминава на самостоятелно пътешествие из Югоизточна Азия. Там се ражда идеята не само да преживява моментите на път, а и да ги споделя с останалите. Създава свой блог, в който разказва за всичко, което я е впечатлило. Сравнява пътуването с наркотик – веднъж опитал, всеки се връща за още. Любимият ѝ цитат е „Не живейте една и съща година 75 пъти и го наричайте живот“.


Интервю с пътешественика, посетил 169 страни – Росен-Андрей Охеда


Диана и прекрасната гледка към язовир Въча
Диана и прекрасната гледка към язовир Въча

Димитър | @karanikolov

Димитър Караниколов е преди всичко архитект. Докато създава визуализации за проекти в своето студио Meshroom, се увлича по фотографията. Отначало любителски, а не след дълго и професионално. Получава му се толкова добре, че снимките му попадат в световни медии като National Geographic, Lonely Planet, Fubiz и Designboom. В последните години пътува на специализирани фотографски експедиции в Монголия, Мианмар, Ботсвана, Исландия, Мароко и много други страни. Стреми се да заснеме автентични места и хора, които да говорят повече от 1000 думи.

Български инстаграм пътешественици
Димитър в Мианмар

Любомира | @BulgarianOnTheGo

Любомира е позната още като Bulgarian On The Go. Стартира своята Инстаграм страница не просто за да качва красиви снимки от пътувания, а за да популяризира България сред чуждестранните туристи. Основната ѝ цел, докато пътува, е да опознава нови култури и да попива нови знания. За кратко Любомира работи във Виенския туристически борд. Там трупа опит, който впоследствие прилага и в България. Гледа на Родината с розови очила и преди всичко вижда уникалната природа.

Любомира от BulgarianOnTheGo
Любомира от BulgarianOnTheGo

Мариела | @mariela.onthego

Мариела има редкия шанс да съчетава работните си ангажименти с пътуванията по света. Грабва всеки момент, в който да се докосне до различни традиции, езици, неочаквани вкусове, както и да създава приятелства.
Споделя снимки, за да предизвика хората да напускат зоната си на комфорт. Убедена е, че материалните придобивки не носят удоволствието, което ѝ дават новите посоки. В тях инвестира своето време, средства и енергия, а в замяна получава безценен опит от спирки в 33 държави на общо 5 континента.

Мариела пред древния град Мачу Пикчу
Мариела пред древния град Мачу Пикчу

Мирена | @travelgirlbg

Профилът на Мирена е насочен към хората, които искат да оцветят сивото ежедневие. Да рестартират живота си, пътувайки. Фокусира се върху екзотични дестинации, местни екскурзии, отсяда в известни и бутикови хотели.
Мирена е “Solo Female Traveler” и някак по женски предпочита топлите дестинации, с палми, кристална вода и меки филтри. Неин фаворит е Тайланд, където идеална среща си дават климат, природа, парещо слънце и люта храна. Чест гост на снимките ѝ е кокосовият орех за разхлаждане.

Български инстаграм пътешественици - Мирена
Мирена в Пукет, Тайланд

Светлана | @traveldiary_by_anadi

Светлана попада точно в десетката на определението „гражданин на света”. Професията на стюардеса в Qatar Airways я отвежда в цели 73 държави.
Профилът ѝ в Инстаграм ще ви плени с гледки, които спират дъха. Ще ви потопи в “La dolce Vita” на северна Италия, ще ви гмурне чак до дълбините на тайландския гълф, ще ви спусне по заснежените склонове в Швейцария и ще ви потопи в културата на Rapa Nui на Великденския остров. Светлана е от спонтанните пътешественици, готови да потеглят на мига, понякога без точен план и ясен сценарий. Затова и социалните мрежи я следват много авантюристи. Любимите ѝ държави са Япония, Нова Зеландия и Занзибар, които подобно на магнит я връщат отново и отново там.

Български инстаграм пътешественици - Светлана
Светлана в Беладжо, Италия

Сиси | @sisiangelove

Сиси e учител по професия, а по душа – блогър и пътешественик. Обича природата, синьото море и позитивните хора. Инстаграм е нейното място – в профила ѝ ще откриете от всичко по малко: снимки, стилни визии, рецепти и всякакви вкусотии, съвети за обработка на снимки, видеа и IG сторита, забавни игри и предизвикателства.

В началото на миналата година с нейна приятелка създават проекта – #the12project2019, който включва 12 вълнуващи дестинации извън България. Пътуванията им ги обогатяват и до момента още разказват за всяко място, на което са попаднали. Другата голяма страст на Сиси са разходките из приказните кътчета на България, които умело запечатва в спомените си с вълшебни кадри.

Български инстаграм пътешественици - Сиси

Сияна | @thesiskaboo

Сияна е родена в Москва, живее в Лондон, но е кармично свързана със София! Най-ранните ѝ спомени за пътешествия са от задната седалка на семейния автомобил, прекосил Европа с много смях и незабравими мигове. Оттогава до днес е стъпила в 47 държави, а всяка следваща я доближава до усещането за пълноценност. Притежава таланта да намира себе си из хаоса на непознатото. Зареждат я широките усмивки и непринудената доброта на хората.
Тя е от ранобудните пътешественици, които стават в 5, за да види изгрева. Посрещала е слънцето в Узбекистан, Лаос, Камбоджа, Исландия, Словения, Йордания, Тайланд и много други.

Български инстаграм пътешественици - Сияна

Станимир | @stanleyistravelling

Станимир е последният от 12-те Инстаграм профила на български пътешественици. Той е от щастливците, които пътуват в двойка. Неговата половинка и travel buddy е @stelleesi. Двамата потеглят първо към Куба преди около 7 години. Там Станимир открива страстта си към пурите и рома и после ги превръща в хоби. Двойката обича и да си похапва. Експериментират с местни ястия и са опитали традиционните вкусове в над 56 страни. Във всяко пътуване редуват динамика и пълен релакс. Съчетават ги и при последните две дестинации – Шри Ланка и Малдиви
Според тях да пътуваш е преди всичко въпрос на приоритет, а не на възможности. И двамата са убедени, че след всяко пътуване са малко по-различни от преди.

Български инстаграм пътешественици - Станимир
Станимир и неговата половинка в Малдивите
Автор

Напиши коментар