Last Updated on 23.02.2020 by Илиян

Ел Нидо е истински тропически рай. Тук ще имате възможност да се насладите на изобилие от пясъчно бели плажове, коралови рифове и тайни лагуни. В Ел Нидо има невероятни скални образувания, заобиколени от бистри тюркоазени води и е изключително популярен заради 4-те вида туристически маршрута, наречени Tour A, B, C и D.

Entalula beach
Entalula beach

Къде се намира Ел Нидо?

Това приказно място се намира в северния край на остров Палаван във Филипините. Мястото е едно от най-достъпните във Филипините и една от най-популярните дестинации. Друго приказно място в Палаван е Корон.

Как да стигнем до Ел Нидо?

Има три начина да стигнете до тази дестинация:

  • От Пуерто Принсеса

Международното летище Пуерто Принcеса е мястото, докъдето летят повечето хора, когато се отправят към Ел Нидо. Най-популярният начин да стигнете от летището до Ел Нидо е с миниван. Пътуването отнема около 5 часа. Цената е PHP 700 (€ 12.22). Алтернатива на минивана е автобусът. Пътуването е с продължителност между 6-7 часа и цените варират между PHP 515-865 (€ 9-15.11). Има две автобусни компании, които оперират по този маршрут: Roro Bus и Cherry Bus. Можете да резервирате билети онлайн на 12GoAsia или да закупите директно на терминала.

  • От Корон

Придвижването между Ел Нидо и Корон е много по-лесно и по-бързо, отколкото преди. Най-популярният начин е да хванете ферибот. Между двата острова ежедневно се движат два ферибота, управлявани от две различни компании: Montenegro Fast Ferry и Phimal Fast Ferry. И двата кораба взимат разстоянието за около 4.30 часа. Цената на билета е PHP 1815 (€ 32.43).

  • Със самолет

Това е най-лесният и бърз начин да стигнете до Ел Нидо, но значително по-скъп. Компанията AirSwift извършва много полети на ден между Ел Нидо и други популярни туристически дестинации във Филипините. Летището се намира на около 4 километра от града.

Как да се придвижим в града?

Придвижването в града е много лесно и достъпно. Навсякъде има триколки, които да ви закарат от едно място до друго, а цените са стандартни. Винаги можете да наемете мотоциклет за дните, в които искате да разгледате острова. Цените варират около PHP 400-600 (€ 7.15-10.72).

Какво да правим в Ел Нидо?

Пригответе се да видите едно от най-красивите, изумителни и невероятни места в света. Туровете A, B, C и D са най-популярната причина да посетите този малък град. Близките острови и плажове са абсолютно зашеметяващи. Разберете за тях в моя кратък пътеводител.

  • El Nido Island Hopping Tour

Island Hopping е най-голямата атракция тук. Обиколките A, B, C и D посещават различни острови, като всички от тях са очарователни и завладяващи. Обикновено започват около 09:00 ч. и приключват към 16:00 ч., като включват вода и обяд. Повечето хора правят тур А, който включва посещение на голямата или малка лагуна. Със своите зашеметяващи лагуни, красиви острови и подводен свят, този тур е задължителен във всеки пътеводител за Филипините.

Snake Island Ел Нидо
Snake Island El Nido
  • Каякинг

Наемете каяк и разгледайте тайните плажове около остров Кадлао, както и около остров Минилок, голямата и малка лагуна. Има много туристически агенции, откъдето да наемете каяк и да вземете карта, както и да получите съвети.

  • Nacpan Beach

Nacpan Beach е един от най-красивите плажове в Ел Нидо. Представлява дълга плажна ивица със златист пясък, гарнирана с безброй палми. Плажът е много чист и почти празен.

Aerial View of Nacpan Beach
Nacpan Beach
  • Las Cabanas Beach

От друга страна, Las Cabanas Beach е един от най-известните плажове. Той предлага всичко, което може да искате: бели пясъци, бистра вода и палми. Това е място, където можете да наблюдавате наистина запомнящ се залез.

  • Посетете обществения пазар

Всяка сутрин около 05:30 ч. пазарът отваря за посетители. Тук ще намерите пресни плодове, зеленчуци, риба и месо. Отбийте се за порция свежи плодове или зеленчуци. Пазарът се намира близо до плаж Corong-Corong, отстрани на главния път.

Ел Нидо не е чак толкова евтино място

Всъщност вероятно е едно от най-скъпите места във Филипините. Настаняване, ресторанти, барове, сувенири, транспорт ще ви струват повече, отколкото на други места в страната. Това е така, защото Ел Нидо многократно е споменаван като една от най-красивите дестинации в света.

Носете пари в брой

Винаги носете със себе си достатъчно пари в брой. В Ел Нидо има няколко банкомата, но не винаги функционират и много често са празни.

Къде да отседнем в Ел Нидо?

В градчето можете да намерите всякакъв тип настаняване – хотели, хостели, глампинг места, както и уютни и изискани комплекси. Първите две нощувки отседнах в Outpost Beach Hostel, а след това в Big Paul за една нощ. Горещо препоръчвам Big Paul на всеки, който пътува бюджетно. Хостелът е идеален за социализация и среща с нови хора. Всяка вечер има безплатен ром с кола, което е чудесно допълнение за мястото.

Booking.com

Кога да посетим Ел Нидо?

Най-доброто време за посещение е от декември до май. Април и май са много горещи, но също така и отлични месеци за туризъм. Дъждовният сезон обикновено започва от юни и продължава до ноември. Имайте предвид, че през силния сезон цените са почти двойни.

Автор

Напиши коментар