Last Updated on 01.05.2023 by Илиян

Имате на разположение само един ден в Шумен и се чудите как да го оползотворите? Тук се намира най-големият исторически монумент в България, за който ще прочетете в публикацията. Многото паметници, исторически и археологически забележителности в Шумен го правят изключително интересна дестинация за туристите, която не можете да си позволите да пропуснете.

Забележителности в Шумен

В тази публикация ще прочетете за топ 3 забележителности в Шумен, които не бива да пропускате, ако за пръв път посещавате града. Разбира се, Шумен се гордее с още много атракции, които не успях да посетя, но ще го направя при следващото си пътуване дотам. Това са регионалния исторически музей, заедно с къщите-музеи на Панайот Волов, Панчо Владигеров, Добри Войников и Лайош Кошут.

Паметник Създатели на българската държава

Паметникът Създатели на българската държава е една от най-популярните забележителности в Шумен и е посветен на 1300-годишнината от създаването на българската държава. Извисява се гордо над града на около 450 м. надмрска височина. Посетителите ще имат възможност да видят няколко вида изкуство – архитектура, скулптури, мозайки, надписи от старобългарски хроники, символи. Мемориалът представя важни моменти от българската история от VII до Х в., а редица скулптори изобразяват владетелите на първата българска държава – хан Аспарух, хан Тервел, хан Крум и хан Омуртаг. Другите известни статуи са на княз Борис I и на цар Симеон. Около фигурата на цар Симеон са изобразени книжовници, боляри и войници.

Хан Аспарух - паметник Създатели на българската държава
Хан Аспарух
Паметник Създатели на българската държава
Скулптурите на хан Тервел, хан Крум и хан Омуртаг

На останалите бетонни тела е монтирана мозайка-триптих. Те са конструирани под различен ъгъл и пресъздават идеята за създаването, развитието и възхода на България. Фигурите на мозайките са съчетани с шрифтова композиция над тях. На първото пано са изобразени воините приветстващи хана, заедно с руническата писменост с черти и резки, използвана от славяни и прабългари. На второто пано е изобразено приемането на християнството, заедно с глаголицата, създадена от Кирил и Методий. Третото пано пресъздава книжовниците и будителите – братята Кирил и Методий, техните ученици Наум, Климент, Ангеларий, Сава и Горазд, заедно с кирилицата.

Мемориален комплекс Създатели на българската държава
Мозайка-триптих с трите пана
  • Работно време: 08:30 – 19:30 ч. целогодишно;
  • Входна такса: възрастни – 4 лв.; учащи и пенсионери – 1.5 лв.; Ако посетите комплекса преди и след работно време няма такса, но няма да можете да използвате екскурзоводско обслужване при ваше желание и допълнително доплащане.

Томбул джамия

Шериф Халил паша джамия, известна повече като Томбул джамия, е построена през 1744 г. в Шумен. Някога се е намирала в централна част на града, но вследствие на разрастването му днес е по-скоро в югозападния район. Томбул джамия е най-голямата джамия в България, като дори се смята, че е втората по големина на Балканския полуостров след джамията Султан Селим II в град Одрин. 

Томбул джамия в Шумен
Томбул джамия

Томбул джамия се откроява с неповторима архитектура, включваща барокови елементи, понеже строителят е бил повлиян от зародилия се през XVIII в. архитектурен стил „лале“. Любопитното е, че присъстват и високи аркади в мавритански стил, откъдето се влиза в молитвената зала.

Забележителности в Шумен - Томбул джамия
Томбул джамия отвътре
Забележителности в Шумен - Томбул джамия отвътре
Томбул джамия отвътре

Комплексът Томбул джамия включва храм с минаре, медресе (духовно училище), начално училище (мектеб), библиотека и шадраван. Всички тези части са свързани вътрешни дворове.

Основното тяло на джамията представлява квадрат, докато над нея лежи осемстенна призма, над която се намира масивния купол. Именно от формата на купола идва и името на джамията Томбул – тумбест, издут. Интериорът е впечатляващ с богата украса, орнаменти и надписи на арабски. 

Забележителности в Шумен - Томбул джамия
Таванът на купола в Томбул джамия

Минарето на Томбул джамия е с височина 40 м. и във вътрешността му има 99 спираловидно разположени каменни стъпала.

Томбул джамия е архитектурен паметник от национално значение е и един от 100-те национални туристически обекта на България.

  • Работно време: 09:00 – 18:00 ч. целогодишно;
  • Входна такса: възрастни – 4 лв.; учащи и пенсионери – 2 лв.;
  • Адрес: гр. Шумен, ул. Георги С. Раковски 21

Шуменска крепост

След посещението на мемориален комплекс Създатели на българската държава и Томбул джамия се отправихме към третата от големите забележителности в Шумен – историко-археологически резерват Шуменска крепост (Стария град). Тя се намира в местността Хисарлъка, на около 3 км. западно от град Шумен, като живописно се извисява на Шуменското плато. Дотам можете да стигнете с автомобил. Най-любопитното е, че тази местност е била открита едва през 1957 г., като преди това е било любимо място за разходка и пикник на шуменци. 

Първото нещо, което ще ви направи впечатление са добре запазените крепостни съоръжения и останки. Археологически изследвания сочат, че първото селище тук е основано от траките през XII в. пр. Хр. По-късно оттук преминават римляните, които го завладяват и издигат крепостни стени през II – IV в. 

Шуменска крепост
Шуменска крепост

През V – VI в. крепостта е използвана от византийците, бранейки подстъпите към Стара планина. Поради стратегическото си местоположение през Първото българско царство (IX – X в.) тя е военен център, свързан със столиците Плиска и Преслав. В периода на Втората българска държава (XIII – XIV в.) крепостта бележи най-големия си разцвет. Градът израства като икономически и производствен център, като се развиват земеделието, каменоделството, грънчарството и др. През 1388 г. османските войски я превземат, като се предполага, че това е станало без съпротива. Краят на шуменската крепост настъпва през 1444 г. по времето на кръстоносния поход на Владислав III Варненчик, когато крепостта е опожарена и разрушена, след което изоставена завинаги.

Забележителности в Шумен - Шуменска крепост
Шуменска крепост

В резервата има и малък музей, където можете да видите колекция от златни накити, монети, керамични съдове, сечива и т.н. 

Не пропускайте да се качите на кулата, откъдето можете да получите най-хубавата гледка към целия резерват Шуменска крепост.

Гледка от кулата в Шуменска крепост
Гледка от кулата в Шуменска крепост
Гледка към град Шумен
Гледка към град Шумен
  • Работно време: 9.00 – 19.00 ч. (април – октомври); 9.00 – 17.00 ч. (ноември – март).
  • Входна такса: възрастни – 3 лв.; учащи и пенсионери – 1 лв.;

Booking.com

Автор

Напиши коментар