Бергамо е скритото бижу на областта Ломбардия, пропуснато или забравено в полза на по-известния си съсед Милано. Градът е пренебрегван от туристите, които използват нискотарифните авиокомпании до летище Orio al Serio и веднага тръгват към модната столица на Европа. Но ако решите да се отправите към Бергамо, не пропускайте да се разходите по калдъръмените улички и да се насладите на историческата му атмосфера, и на красивата архитектура на горния и долния град. В края на краищата със сигурност няма да бъдете разочаровани!

Lower City

Топографията му е необичайна, тъй като модерната долна част на града (Città Bassa) е напълно равнинна, а по средата над нея се намира стария град, разположен върху хълм. Горният град (Città Alta), както го наричат на италиански език, е мястото, където са повечето туристическите атракции.

За да се качите до горе може да използвате един от двата фуникуляра, които свързват двете части на Бергамо. Въпреки това градът е с „идеални“ размери и при хубаво време може да се разходите пеша, особено ако сте съсредоточени единствено в стария град.

Уличка към Горния град в Бергамо

Бергамо има интересна история и голяма част от архитектурното му великолепие се дължи на влиянието на Венеция, която го управлява от XV до края на XVIII век. Двете части са разделени от венециански отбранителни стени, които са обект на световното културно наследство на ЮНЕСКО от 9 юли 2017 г.

Венецианска стена в Бергамо

Венецианска стена в Бергамо

Венецианска стена в Бергамо

Горният град представлява магически ансамбъл от тесни калдъръмени улички, средновековни къщи, дворци и площади, църкви, старомодни магазини и ресторанти, оградени от венецианските стени от XVI век.

Cobbled street Bergamo

Забележителности в Бергамо

Piazza Vecchia

Главният площад и сърцето на стария град е Piazza Vecchia. Построен е през XII век и в продължение на много години е бил арена на политическа власт. Днес площадът е едно от най-популярните места за разходка в града и популярна дестинация за туристите. Точно в средата на площада се намира очарователния фонтан Contarini, откъдето можете да пиете вода от устата на сфинкса.

Piazza Vecchia Bergamo

Площадът е ограден от още исторически сгради като Palazzo della Regione, Palazzo del Podesta, библиотеката Angelo Mai и градската часовникова кула, на която може да се качите и да се насладите на гледката отгоре.

*Palazzo Nuovo служи като кметството на Бергамо до 1873 г., но днес е седалище на библиотеката Angelo Mai.

Civic Tower (Campanone)

Кулата (Torre del Campanone) е построена между XI – XII век, когато аристократичните семейства са се състезавали в изграждането на най-високата кула в града, която по-късно дава на града прякора „Градът на една сто кули“.

Кулата (Torre del Camanone)
Кулата (Torre del Camanone)
Angelo Mai Library
Библиотеката Angelo Mai

На един хвърлей разстояние от Piazza Vecchia ще попаднете на Piazza del Duomo, където са разположени някои най-красивите сгради в Бергамо. Преминете под арките на Palazzo della Regione и срещу вас ще се изправят базиликата Санта Мария Маджоре и прилежащата Капела Колеони.

Palazzo della Regione
Palazzo della Regione

Santa Maria Maggiore

Базиликата Санта Мария Маджоре е построена през 1137 година на мястото на друга църква. Историята разказва, че през първите години на XII век се е разпространила ужасна чума, която причинила много смъртни случаи. Поради тази причина хората в Бергамо се помолили за помощ от Света Богородица да ги защити от заразяване и в нейна чест издигнали този храм.

Basilica of Santa Maria Maggiore and Cappella Colleoni
Basilica of Santa Maria Maggiore и Cappella Colleoni

Santa Maria Maggiore

Santa Maria Maggiore

Santa Maria Maggiore

Cappella Colleoni

Капелата Колеони е църква и мавзолей. Фасадата е истински италиански ренесансов шедьовър. Украсена е с многоцветен инкрустиран мрамор. Посветена е на светиите Вартоломей, Марк и Йоан Кръстител. Построена е между 1472 и 1476 г. като личен храм на кондотиера Бартоломео Колеони. Той и дъщеря му Медея са погребани именно в тази капела.

Cappella Colleoni
Cappella Colleoni
Със Светлана в Бергамо

Ресторанти в Бергамо

  • Il Fornaio

По препоръка на няколко души със Светлана решихме да посетим известната пицария – Il Fornaio. Заведението предлага голямо разнообразие от пици на парче с различни вкусове. Намира се в центъра на стария град, така че не пропускайте да се отбиете за парче пица. Те също имат страхотни тестени изделия и вкусни десерти. Ресторантът е на самообслужване, но персоналът е много чевръст и реагират бързо на поръчките.

Адрес: Via Bartolomeo Colleoni 3, 24129

Il Fornaio

Il Fornaio

Il Fornaio

  • Trattoria Camozzi da Claudio

Ресторантът Trattoria Camozzi da Claudio всяка година получава редица отлични отзиви и ревюта. Специализиран е в средиземноморски ястия, морски дарове и десерти, вдъхновени от домашни рецепти. Също така, ресторантът предлага богата гама от италиански вина.
Не забравяйте да направите резервация, особено през почивните дни.

Адрес: Via Gabriele Camozzi 73, 24121

Къде да спим в Бергамо?

Можете да намерите различни места за настаняване в Бергамо, но аз препоръчвам следващите два хотела, за които може да прочетете по-долу.

  • Mercure Bergamo Centro Palazzo Dolci

Хотелът се намира близо до гарата и спирката на автобуса за летището. Помещава се в красива историческа сграда.

  • GombitHotel

Разположен е в самия център на стария град, в непосредствена близост до кулата Гомбито. Отличава се с интересен модерен интериор. Цените започват от 300 лева (€ 150) на вечер с включена закуска.

Booking.com

След посещението ми в Бергамо мога да потвърдя, че градът е страхотно място за еднодневно посещение, което не бива да пропускате. Мястото е чудесна алтернатива на по-известните места в региона. Ако предпочитате по-дълъг престой, околностите на Бергамо също не са за изпускане. Там може да се насладите на живописни села, красива природа, средновековни замъци и архитектура.

Автор

Напиши коментар