Last Updated on 17.01.2024 by Илиян

Неапол е цветно блюдо в богатото меню, което Италия ни предоставя. Не бихме го нарекли семпло, каквато е традиционната пица на региона, а напротив, истинска мешавица и клокочене, заливащо тесните пространства между старинните сгради в историческия център на града, въздействащо на сетивата с аромати, типични музикални сюити и чаровно италианско бърборене на висок глас! Чувството да си горд южняк, партенопей, неaполитанец. Една стара италианска поговорка гласи, че Рим е туптящото сърце на Италия, а Неапол е нейната душа. За да разберем дали е така ще се разходим до някои от най-популярните места и забележителности в Неапол, но нека първо да разберем как да стигнем до града.

Contents

Как да стигнем от летище Неапол до центъра на града?

Международното летище Неапол – Каподичино (IATA: NAP) се намира на около 5 километра от центъра на града, като има няколко опции за придвижване. Най-популярният начин да стигнем от аерогарата до историческата централна част е с автобуси Алибус (Alibus). Те се движат на всеки 20-30 минути от 5:30 сутринта до полунощ. Можете да слезете на Пиаца Гарибалди (Piazza Garibaldi), където се намира жп гарата или да продължите към пристанището Имакотела Порта ди Маса (Immacolatella – Porta di Massa). Цената на еднопосочен билет е €5, като можете предварително да резервирате онлайн на уебсайта на Alibus или да си купите от вендинг автоматите на летището. Спирката на тези автобуси се намира на около 50 метра от входа му. Имайте предвид, че билетът е валиден само 90 минути след валидирането му. Пътуването от летището до жп гарата отнема около 15-20 минути и около 30-35 минути до пристанището.

Ако търсите по-бюджетно решение отлична опция е да пътувате с градски автобус от спирка Maddalena – Aeropoto Civile, разположена на улица Viale Comandante Umberto Maddalena на 10 минути пеша от летище Каподичино. За да стигнете до спирката трябва да излезете от летището и да продължите напред до първото кръгово кръстовище. Оттам завивате надясно и продължавате да вървите покрай оградата, докато стигнете улица Viale Comandante Umberto Maddalena. Пресичате я и леко вляво се намира автобусната спирка. Хванете автобус № 182, който ще ви отведе до Пиаца Данте. Цената на билета е само €1,30, но имайте предвид, че не можете да го купите от шофьора. Билети се продават на вендинг автоматите на летището, като може да платите както с карта, така и в брой. Не забравяйте да валидирате билета при качване в автобуса!

Друга опция за пътуване е с такси. Цената от летището до центъра на града обикновено варира между €18-20, докато до пристанището е €20-22. Пътуването отнема приблизително 10-15 минути в зависимост от трафика.

Как да се придвижим в Неапол?

Повечето от туристическите атракции и забележителности в Неапол се намират историческия център, който е много компактен за пешеходни разходки. До по-далечните забележителности в рамките на града можете да стигнете с метро, автобус или фуникуляр. Билети можете да закупите от вендинг автоматите на всяка гара като цената е еднаква за всички – €1,30.

Забележителности в Неапол

Неапол е може би един от най-подценяваните големи градове в Италия. Много често туристите дори го заобикалят, като директно се насочват към популярните Соренто, Позитано, Амалфи и остров Капри. Въпреки противоречивото мнение за града обаче, аз реших да му отделя няколко дни, за да разгледам основните атракции и забележителности, за които ще прочетете по-долу.

Историческият център на Неапол (Centro storico di Napoli)

За да опознаете Неапол трябва да посетите историческия център на града датиращ от 470 г. пр.н.е. Той е обект на световното наследство на ЮНЕСКО и един от най-големите автентични стари градове в Европа, ограден от улиците Via Toledo – Via Pessina (запад), Corso Umberto (юг), Via Carbonara (изток) и Piazza Cavour – Via Foria (север). В пределите му се намират някои от най-популярните забележителности в Неапол, културно-исторически паметници, църкви и катедрали, музеи, както и емблематичните улици Via dei Tribunali и Spacanаpoli.

Историческият център на Неапол
Историческият център на Неапол

Спаканаполи буквално означава „разделям Неапол“, като това е улицата, която разделя стария град на две части. Тя е с дължина около 2 км. и включва множество исторически сгради, магазини, ресторанти, църкви и т.н.

Виа Сан Грегорио Армено (Via San Gregorio Armeno)

Сан Грегорио Армено е една от най-посещаваните пешеходни улици в Неапол, известна още като Коледната алея. Разположена е в сърцето на историческия център между Виа дей Трибунали (Via dei Tribunali) и Спаканаполи (Spaccanapoli).

Виа Сан Грегорио Армено
Виа Сан Грегорио Армено

Тя е дом на редица занаятчийски работилнички и магазинчета за сувенири, където ще видите различни подаръци със сцени на раждането, известни като пресепе (presepe). Освен това, тук ще откриете всякакви ръчно изработени фигури на различна тематика – коледни, на футболисти, на известни личности, политици, актьори, дори и на папата.

Виа Сан Грегорио Армено
Сувенири на Виа Сан Грегорио Армено

Само на няколко минутки пеша от Сан Грегорио Армено се намира едно много специално място за футболните фенове – Бар Нило (Bar Nilo), известен с олтара на Диего Марадона.

Катедралата на Неапол (Duomo di Napoli)

Катедралата на Неапол, известна още и като Дуомо ди Наполи, е една от най-важните религиозни структури в града. Официалното ѝ название е Cattedrale di Santa Maria Assunta, но всички я знаят като Катедралата Сан Дженаро (Cattedrale di San Gennaro), посветена на покровителя на Неапол.

Забележителности в Неапол
Катедралата на Неапол

Построена е през 13 век в сърцето на стария град на улица Виа Дуомо (Via Duomo). Храмът е красиво украсен с грандиозен висок олтар и крипта с мощите на Сан Дженаро. Има два странични параклиса – от лявата страна е Санта Реститута, който стои върху оригинална палеохристиянска църква, а от дясно – Сан Дженаро, който се отличава с фино украсен олтар.

Капела Сансеверо (Museo Cappella Sansevero)

Капела Сансеверо е доста малък музей, разположен в историческия център на Неапол. Музеят е дом на известната скулптура на Забуления Христос (Cristo Velato), създадена от Джузепе Санмартино. Произведението е истински шедьовър, което изобразява Исус Христос, лежащ върху парче мрамор и увит с воал. Забуленият Христос е най-голямата атракция в параклиса, макар вътре да има и други умопомрачителни скулптури.

Капела Сансеверо
Капела Сансеверо

Горещо препоръчвам да си резервирате билети предварително, понеже това е една от най-посещаваните забележителности в Неапол. Цената за възрастни е €10, докато за лица от 10 то 25 години е €7. За деца до 9-годишна възраст посещението е безплатно. Музеят е отворен от сряда до понеделник от 9 до 19 часа. Вторник е почивен ден. Друга важна подробност е, че снимането в музея е абсолютно забранено.

Църква Сан Доменико Маджоре (Chiesa di San Domenico Maggiore)

Църквата Сан Доменико Маджоре е поредната зашеметяваща забележителност в Неапол. Представлява готическа, римокатолическа църква и някогашен манастир, основан през 1324 г. от монасите на Доминиканския орден.

Църква Сан Доменико Маджоре в Неапол
Църква Сан Доменико Маджоре

Намира се в историческия център на стария град на едноименния площад. Отвън църквата изглежда доста семпло, но веднага щом влезете вътре ще се уверите колко е впечатляваща. Интериорът е великолепен с прекрасните колони, стъклописи, скулптури, декорации и т.н.

Църквата Джезу Нуово (Chiesa di Gesù Nuovo)

Джезу Нуово (Новият Исус) е красива пищно украсена църква, разположена извън западната граница на историческия център на града. Смята се за една от най-важните и значими църкви в Неапол.

Забележителности в Неапол
Църквата Джезу Нуово

Сградата първоначално е построена през 1470 г. като дворец, но след това е продадена на йезуитите в края на 16 век, които са го преустроили из основи. Църквата има много необичайна фасада, обсипана с каменни, диамантени издатини. Интериорът е украсен с характерни черти на неаполитанската барокова архитектура с красиви картини и фрески. Всяка част от църквата е изящно декорирана с ярки мрамори, осеяни с разкошни статуи.

Посещението на храма е безплатно, но само в периода от 9 до 12:30 ч. и от 17:00 до 19:30 ч.

Манастир Санта Киара (Complesso Monumentale di Santa Chiara)

Манастирът Санта Киара е основан през 14 век и е една от най-големите забележителности в Неапол. Комплексът включва няколко структури, като най-впечатляваща е ярко декорираният двор (chiostro). Това е най-голямата атракция на манастира със своите цветно украсени стълбове с плочки стил майолика. Те са добавени през 1742 г. от Доменико Антонио Вакаро в стил рококо. Колоните са свързани с каменни пейки, които изобразяват сцени от ежедневието и различни средиземноморски пейзажи.

Манастир Санта Киара в Неапол
Манастир Санта Киара

На територията на комплекса съществува и музей Санта Киара, където може да видите интересна изложба. Освен това можете да се насладите и на археологически обект с останки от древни римски бани. Билетът е с цена от €6.

Кастел Нуово (Castel Nuovo)

Кастел Нуово, известен още и като Маскио Анджоино (Maschio Angioino), е средновековен замък, разположен пред площад Муничипио (Piazza Municipio) и кметството Палацо Сан Джакомо (Palazzo San Giacomo) в Неапол. Построен е между 1279 и 1282 г. от крал Карл I Анжуйски, който се възкачва на трона на Сицилия и премества столицата от Палермо в Неапол. През 1443 г. е замъкът е възстановен от Алфонсо V Арагонски, който завладява трона на Неапол. Оттук преобладава и характерния средновековен ренесансов стил на крепостта, който е запазен и до днес. Една от основните атракции е внушителната главна порта във формата на триумфална арка.

Кастел Нуово в Неапол
Кастел Нуово

Входната такса е €6, но включва само музея (Museo di Castel Nuovo) и параклиса. Срещу допълнителни €10 можете да посетите останалата част от замъка с екскурзовод.

Галерия Умберто I (Galleria Umberto I)

Галерия Умберто I е още една великолепна сграда в Неапол. Разположена е в близост до площад Плебишито и представлява търговска галерия, много подобна на Галерия Виторио Емануеле II в Милано. Зданието е построено през 1890 година и носи името на тогавашния крал на Италия Умберто.

Забележителности в Неапол
Галерия Умберто I

Галерията е издигната след обединението на Италия като част от процеса за възстановяване на Неапол, известен като Рисанаменто ди Наполи (Risanamento di Napoli).

Театър Сан Карло (Teatro di San Carlo)

Театър Сан Карло е една от най-популярните забележителности в Неапол. Всъщност това е най-старият действащ оперен театър в света, открит през 1737 г. при управлението на крал Карлос III де Бурбон (известен като Карло VII на италиански). Намира се до площад Плебишито и е свързан директно с Кралския дворец.

Театър Сан Карло в Неапол
Театър Сан Карло

Операта все още носи величието на времето с пищния си интериор, разкошните златни барокови декорации, червените завеси и седалки, както и със зашеметяващите рисунки на тавана.

За да посетите това прекрасно здание трябва да присъствате на някое представление или да се включите към организирана обиколка с екскурзовод. Разходките продължават около 45 минути и включват посещение на главната зала със сцената, кралската ложа и фоайето.

Гран кафе Гамбринус (Gran Caffè Gambrinus)

Само на един хвърлей разстояние от площад Плебишито се намира известното Гран кафе Гамбринус, основано през 1860 година. В миналото заведението е популярно като място за срещи на интелектуалци, художници, писатели, музиканти и т.н. Обзавеждането и декорът все още носят белега на една отминала величествена епоха, но с това се изчерпва всичко хубаво.

Гран кафе Гамбринус
Гран кафе Гамбринус

Площад Плебишито (Piazza del Plebiscito)

Площад Плебишито е сред най-популярните забележителности в Неапол. Това е най-големият площад в града, дом на впечатляващия Кралски дворец на Неапол, на Палацо Салерно, на базиликата Сан Франческо ди Паола, както и Двореца на префектурата (Palazzo della Prefettura). В средата на площада са изваяни статуи на два конника, изобразяващи Фердинанд I и Карл III.

Площад Плебишито
Площад Плебишито

Интересното тук е, че площадът наподобява на този във Ватикана, а пък базиликата Сан Франческо ди Паола на Пантеона в Рим.

Кралският дворец в Неапол (Palazzo Reale di Napoli)

Кралският дворец е една от най-известните и разпознаваеми забележителности в Неапол. Някога резиденция на Бурбоните, днес сградата е един от най-представителните музейни комплекси в града. Но още преди да се превърне в дом на династията на Бурбоните, резиденцията е била предназначена да посреща крал Филип III от Испания по време на посещенията му в Неапол.

Кралският дворец в Неапол
Кралският дворец в Неапол

Главната фасада на двореца (с лице към площад Плебишито) показва поредица от статуи на видни владетели на Неапол в хронологичен ред през цялата история. Веднага щом прекрачите прага на двореца ще останете изумени от великолепното мраморно стълбище, известно като Scalone d’Onore (Стълбище на честта), което води до много пищно декорирани стаи. Дворецът се състои от над 30 бляскави кралски стаи, представящи екстравагантния начин на живот на кралските семейства, включително Националната библиотека и близкия театър Сан Карло (Teatro di San Carlo).

Базилика Сан Франческо ди Паола (Basilica of San Francesco di Paola)

Базиликата Сан Франческо ди Паола е зашеметяваща неокласическа сграда, разположена на запад от площад Плебишито. Внушителната базилика впечатлява с високия 53 метра купол, статуите, колонади и портици.

Забележителности в Неапол
Базилика Сан Франческо ди Паола

Църквата изумително много напомня на кръглата базилика на Пантеона в Рим, докато портикът с триъгълна форма и колони имитира базиликата Свети Петър във Ватикана.

Кастел дел Ово (Castel dell’Ovo)

Кастел дел Ово е крепостен замък, известен още като Замъка на яйцето. Легендата разказва, че древноримският поет Вергилий поставил яйце в основата на замъка. Счупването на яйцето би причинило не само срутването на замъка, а и невиждана разруха на Неапол.

Забележителности в Неапол
Кастел дел Ово

Някога част от остров Мегарид (Megaride), понастоящем полуостров, замъкът датира от 6 век пр.н.е. и е най-старото останало укрепление в Неапол. Той е отворен за посещение безплатно и е предпочитано място за разходка както сред местните, така и сред чужденците.

Лунгомаре Карачоло (Lungomare Caracciolo)

Лунгомаре Карачоло е красива крайбрежна алея в Неапол. Началото ѝ започва от улица Via Acton и пресича много райони, вкл. Riviera di Chiaia, известна с множеството магазини, бутици и нощен живот. Последната част завършва с изкачване на квартала Посилипо (Posillipo). Една от основните атракции по протежението на алеята е гледката към вулкана Везувий и замъка Кастел дел Ово.

Фонтанът на великана (Fontana del Gigante)

Фонтанът на великана, известен още като фонтана на Имаколетела (Fontana dell Immacoletella), е разположен по протежението на Лунгомаре Карачоло. Монументът е изящно произведение на маниеристичното изкуство, проектиран през 17-и век. Той е пищно украсен с три арки, над които са поставени хералдически символи.

Фонтанът на великана
Фонтанът на великана

Виа Толедо (Via Toledo)

Виа Толедо е една от най-важните търговски улици в Неапол, дом на редица обществени и религиозни сгради, магазини, бутици, кафенета и т.н. Дължината ѝ е около 1.2 километра и се простира от Пиаца Данте (Piazza Dante) до Пиаца Триесте е Тренто (Piazza Trieste e Trento). Тази историческа отсечка датира от 1536 година, когато е създадена по заръка на испанския вицекрал Педро де Толедо и е едно от любимите места за разходка на местните жители.

Метростанция Толедо (Toledo Metro Station)

Една от най-новите атракции и забележителности в Неапол е градското метро. Проектът Стациони дел Арте (Stazioni dell’Arte) има за цел да превърне метростанциите в истински произведения на изкуствата. Група от съвременни художници и архитекти промениха тяхната визия, превръщайки ги в неповторим музей на открито. Черешката на тортата е ослепителната метростанция Толедо, която се смята за една от най-красивите в света. Разбира се, препоръчвам да посетите и другите спирки, които са част от маршрута на линия 1.

Метростанция Толедо в Неапол
Метростанция Толедо

Испанският квартал (Quartieri Spagnoli)

Испанският квартал е един от най-автентичните райони в Неапол. Този участък от града се намира до Виа Толедо, една от най-големите търговски улици в Неапол. Районът е създаден през 16 век като място за настаняване на испански войски по време на испанското управление. През годините е бил известен със своята печална слава, насилие, престъпност, проституция, наркотици и място, където оперират различни престъпни организации, вкл. Камората. В наши дни кварталът е далеч по-спокоен и безопасен, но винаги имайте едно наум, особено ако решите да се разхождате вечер.

Забележителности в Неапол
Испанският квартал

Испанският квартал е сред най-гъсто населените в града, доста оживен, хаотичен и колоритен. Преминаващите скутери, стръмните тесни улички, препълнените кафенета и ресторанти, глъчката и врявата от всички посоки, нанизаното пране по прозорците и т.н. правят това място абсолютно задължително за посещение от всеки запален турист.

Но това не е всичко – тук можете да видите световноизвестния стенопис на Диего Армандо Марадона на улица Виа Емануеле де Део.

Забележителности в Неапол
Стенописът на Диего Армандо Марадона

Кастел Сант Елмо (Castel Sant’Elmo)

Кастел Сант Елмо се намира на едно от най-стратегическите места в Неапол – на хълма Вомеро, откъдето се открива зашеметяваща панорамна гледка към залива на Неапол, историческия център и вулкана Везувий.

Забележителности в Неапол
Гледка от хълма Вомеро към залива на Неапол, историческия център и вулкана Везувий

Най-лесният начин да стигнете до замъка Сант Елмо е с фуникуляр. Има три фуникуляра, които се движат към хълма Вомеро, от които Funicolare di Montesanto е най-предпочитаният, защото последната спирка „Morghen“ е само на 5 минути пеша от входа на крепостта. Навръщане може да слезете пеша или да използвате отново финикуляр. Маршрутът е много живописен, а пред очите ви се откриват приказни гледки към морето.

Забележителности в Неапол
На слизане от хълма Вомеро

Освен прекрасните гледките можете да разгледате и замъка с неговата шестоъгълна звездообразна крепост. Той е построен през 13 век, но през годините е неколкократно преустрояван до сегашната си форма.

Археологически музей в Неапол (Museo Archeologico Nazionale di Napoli)

Ако се интересувате от археология и история, значи това е вашето място. Сградата първоначално е била построена за кралските кавалерийски казарми в края на 16 век. От 1616 до 1777 г. се използва за седалище на Неаполския университет. Когато университетът бива преместен другаде, зданието се превръща в музей, известен като Кралски музей на Бурбоните (Real Museo Borbonico), който след обединението на Италия е преименуван на национален археологически музей.

Археологически музей в Неапол
Археологическият музей

Музеят е една от най-популярните забележителности в Неапол, като е смятан е за един от най-добрите археологически музеи в света. Известен е с богатата си колекция от гръцки и римски артефакти от Помпей и Херкулан, както и реликви от Египет. Тя включва мраморни статуи и скулптури, изобразяващи сцени от древната митология, красиви мозайки, различни фрески, керамика, множество монети, както и специална експозиция посветена на еротичното изкуство от Помпей.

Катакомбите на Сан Дженаро (Catacombe di San Gennaro)

Катакомбите на Сан Дженаро са една от най-нетрадиционните забележителности в Неапол. Представляват антични подземни места за погребение и поклонение. Вероятно са били гробници на знатно семейство, издълбани от туфа и по-късно достъпни за християнската общност. Състоят се от две нива като долното датира от 2-ри век сл. н. е., последвано от горното разширение през 4-ти век сл. н. е. Горното пространство е известно още като гробницата на епископите.

Можете да посетите катакомбите на Сан Дженаро само и единствено с екскурзовод, като се предлагат обиколки на италиански и английски език. Билетите за възрастни струват €11, за студенти и лица над 65 години €7, а за лица под 18 години по €5. Катакомбите са отворени за посещение всеки ден от 10 до 17 часа.

Катакомбите на Сан Дженаро се намират точно до базиликата Madre del Buon Consiglio и на около 15 минути пеш от двореца Каподимонте.

Национален музей Каподимонте (Museo di Capodimonte)

Кралският дворец Каподимонте и прилежащите към него градини са едни от най-красивите и предпочитани от туристите забележителности в Неапол. Дворецът е бивша лятна резиденция и ловна хижа на членовете на Бурбонската династия.

Национален музей Каподимонте
Национален музей Каподимонте

Днес в него се помещава националният музей на изкуствата, който съдържа огромна колекция с картини от 13-ти до 18-ти век на Рафаело, Мазачио, Тициан, Ел Греко, Джовани Белини и др. Тук ще видите и зашеметяващия шедьовър „Бичуването на Христос“ от Караваджо. За разглеждането на музея на изкуствата е добре да предвидите около 2 часа. Ако нямате достатъчно време можете да се разходите само в градините, които са безплатни за посещение.

Подземията на Неапол (Napoli Sotterranea)

Подземията на Неапол са една от най-популярните за посещение забележителности. Представляват мрежа от тунели, площади, камери, акведукти и проходи, построени от гърците и римляните, които са били използвани като бомбоубежища по време на Втората световна война. Общата дължина на подземната мрежа се простира на 120 км., но в днешно време само 9 от тях са изследвани и реновирани.

Подземията на Неапол
Подземията на Неапол

Още по времето на Неаполис (древен Неапол) древните гърци са копаели туф, оставяйки след себе си пещери и тунели. След като идват римляните, те продължили да използват съществуващите тунели като акведукти за снабдяване на града с вода. А по време на Втората световна война тези тайни тунели са служили като бомбоубежища, където повече от 200 000 граждани са се укривали от бомбардировки.

В наши дни можете да се присъедините към някоя от подземните обиколки, но само с екскурзовод. Има няколко варианта за посещение, като всяка обиколка е различни и интересна по своему: Napoli Sotterranea, Galleria Borbonica (Бурбонския тунел) и La Neapolis Sotterrata (San Lorenzo Maggiore).

Наполи Сотеранеа (Napoli Sotterranea) е най-популярният маршрут с дължина от 1 км. Той започва на 40 метра под повърхността на земята и е с продължителност около 1 час. По време на тура ще можете да видите останки от гръко-римски акведукт, римски театър, както и да научите за легендата за Малкия монах (Monaciello). Цената на тази обиколка е 12 евро и може да се заплати само в брой на място.

Галерия Бурбоника или Бурбонският тунел е друг интересен маршрут. Тунелът е създаден през 19 век от Фердинанд II Бурбон и се простира от Кралския дворец до Пиаца Витория, близо до брега на морето. Построен е за да осигури път за бягство в случай на въстание. По време на войната тунелът е служил за убежище на хората от въздушна атака. Днес можете да видите фрагменти от огромни статуи заедно с антични коли и мотоциклети, заровени под отломките.

Под базиликата Сан Лоренцо Маджоре пък се крият останки от древногръцкия град Неаполис, основан от древните гърци през 470 г. пр.н.е. Това е бил географският център на тогавашния град, където се е помещавала агората и по-късно Римският форум.

Археологически обект Помпей (Parco Archeologico di Pompei)

Една от най-известните забележителности в Неапол е античният римски град Помпей, погребан под вулканичната пепел след изригването на вулкана Везувий през 79 г. Въпреки природното бедствие Помпей остава до голяма степен запазен, а след преоткриването му става световноизвестна атракция, която е обект на световното културно наследство на ЮНЕСКО. Днес древният град представлява музей под открито небе. Тук се намира най-старият амфитеатър в света, както и други забележителни места като като храмовете на Юпитер, Аполон, Веспасиан, Изида, стабианските бани, къщата на Менандър и много други.

В наши дни можете лесно да посетите останките на античния град под формата на еднодневна екскурзия от Неапол. Най-удобният начин да стигнете до Помпей е с местния влак, наречен Circumvesuviana, като най-близката станция до руините е Pompei Scavi – Villa Dei Misteri. Препоръчително е предварително да закупите билети, за да пропуснете опашката от хора.

Херкулан (Herculaneum)

Херкулан е друг древен римски град, погребан под пепелта и пемзата след изригването на вулкана Везувий през 79 г. Той е по-добре запазеният обект благодарение на вулканичната пепел, която е действала като щит, запазвайки къщите, дървени конструкции от сградите, обществените бани, храмовете, статуите, мозайките и т.н. Херкулан е много по-малък и по-лесен за разглеждане, а и доста по-малко претъпкан от Помпей. Той е известен и с това, че е бил много по-богат от другите градове в района, като богатите римляни са имали вили тук.
До Херкулан можете да стигнете с влак Circumvesuviana от жп гара Гарибалди в Неапол. Продължителността на пътуването е около 15 минути, като трябва да слезете на гара Ercolano Scavi и оттам да повървите около 10 минути пеша до входа.
Благодарение на огромното си историческо минало Херкулан е включен в световното наследство на ЮНЕСКО.

Изкачване на вулкана Везувий (Vesuvio)

Без съмнение една от най-големите атракции и забележителности в Неапол е изкачването на вулкана Везувий. Той се извисява на височина 1281 метра над морското равнище и е единственият активен вулкан в континенталната част на Европа. Въпреки това, можете да се качите до върха му както самостоятелно, така и с екскурзовод с организирана екскурзия. Най-удобният вариант е да го комбинирате с посещение на Херкулан. От гарата има шатъл автобуси – Vesuvio Express, които ще ви отведат до входа на парка, където се продават билети. След това продължавате пеша за около 15-20 минути до върха.

Къде и какво да хапнем в Неапол?

Антикуа Пицерия Порт Алба (Antiqua Pizzeria Port’Alba)

Неапол е родното място на пицата, така че няма по-добро място на света, където да опитате автентична неаполитанска пица. В града има много пицарии, но една от тях заслужава повече внимание. Антикуа Пицерия Порт Алба е най-старата пицария в света, разположена в историческия център на града.

Къде да хапнем в Неапол
Антикуа Пицерия Порт Алба

Официално е открита през 1830 г., но началото ѝ датира от 1738 г., когато уличните търговци правели пица в пещи, облицовани с вулканични скали от вулкана Везувий.

L’antica Pizzeria da Michele

Тук ще можете да опитате само 4 вида автентични неаполитански пици – Маргарита, Маринара, Косака и Марита, която представлявам микс между Маргарита и Маринара. Пицарията е изключително популярна и винаги има голям брой хора на опашка. Любопитното е, че тук Джулия Робъртс яде пица във филма „Яж, моли се и обичай“.

Antica Pizza Fritta da Zia Esterina Sorbillo

Няма как да отидете в Неапол и да не опитате вкусните хрупкави пържени пици при леля Естерина Сорбило. Има няколко вида с различни вкусове и пълнеж, но менюто в заведението е само на италиански. Имайте предвид, че това е едно от най-популярните места за пържени пици в Неапол и винаги има много народ на опашка. Плаща се предварително, а пиците се ядат на крак отвън.

Забележителности в Неапол
Antica Pizza Fritta da Zia Esterina Sorbillo

Сфолятела (Sfogliatella)

Сфолятелата е типична кифличка за областта Кампания. Прилича на многопластово тесто, запълнено с вкусен пълнеж. Ядат се обикновено на закуска, като се предлагат почти навсякъде.

Неаполитански бабà с ром (Neapolitan rum babà)

Баба̀ е един от символите на неаполитанската кухня. Представлява сиропиран десерт с цитросов аромат, като се среща още с шоколад, сметана или плодове. Едно от най-добрите места, където можете да опитате вкусна и автентична бабà е в сладкарница Скатуркио (Pasticceria Scaturchio), датираща от 1905 година.

Къде да отседнем в Неапол?

Най-подходящите райони за туристи в Неапол са историческия център (Centro Storico), Пиаца дел Плебишито (Piazza del Plebiscito), Киая (Chiaia) и Вомеро (Vomero). Ние наехме стая с включена закуска в частен апартамент Domus San Biagio 14, разположен в историческия център, като останахме изключително доволни от местоположението и гостоприемството. Този район е изключително безопасен, като тук се намират някои от най-популярните забележителности в Неапол. Пиаца дел Плебишито също е предпочитан район за отсядане, особено подходящ за семейства. Кварталът е със централно местоположение и досто по-тих от историческия център и испанските квартали.

Евтини билети до Неапол

Нискобюджетните авиокомпании WizzAir и RyanAir извършват регулярни полети от/до летище Каподичино. През по-слабия туристически сезон много често могат да се намерят международни евтини билети до Неапол, както и вътрешни от Торино, Милано, Бергамо, Катания, Рим и други. Освен със самолет, Неапол е лесно достъпен и с влак. От столицата Рим има множество влакове в рамките на деня, като цените на билетите започват от €13-14. Много туристи пътуват и от Болоня, заради евтините самолетни билети дотам и удобните връзки с влак до Неапол.

Кога да посетим Неапол?

Най-хубавото време за посещение на Неапол е между март – май и септември – октомври, когато климатът е по-мек. През тези месеци температурите са около 20-25°C. Освен това в тези периоди ще избегнете потока от туристи, който е най-осезаем през летните месеци от юни до август.

Колко дни да останем в Неапол?

Най-добрият вариант е да си предвидите между 3 и 4 дни за разглеждане на всички забележителности. Разбира се, всичко зависи от това какъв тип пътешественик сте и какво обичате да правите. Ако решите да отидете до съседните градчета, за които споменах, то със сигурност ще трябва да добавите още няколко дни към вашата почивка.

Опасно ли е в Неапол?

Мисля че в Неапол е много по-безопасно, отколкото хората смятат. Разбира се, това далеч не е най-безопасният град в Италия и винаги трябва да бъдете нащрек. Най-разпространеното престъпление е джебчийството и обикновено разсеяните туристи са мишена на уличните крадци. Съветвам ви да не носите ценни предмети като часовници или бижута, както и да държите телефоните си прибрани. Освен това е препоръчително да избягвате крайните квартали особено по тъмно.

Заслужава ли си Неапол?

Да, абсолютно! Има много противоречиви мнения за града и да, Неапол е мръсен, боклуците са навсякъде, стените са покрити с издраскани графити, сградите са неподдържани, но въпреки това не може да се отрече наличието на зашеметяващи археологически обекти, замъци, катедрали и разбира се вкусна кухня. Освен това Неапол е град с хилядолетна история, която датира от повече от 2000 години и е един от най-старите непрекъснато обитавани градове в света.

Автор

2 Коментара

  1. „Много туристи пътуват и от Болоня, заради евтините самолетни билети дотам и удобните връзки с влак до Неапол.“
    Хубаво е да се опитаме да опишем всичко, но дано някой не се подведе с тая „абсурдна идея“ …

    • На пръв поглед е абсурдна идея, но е опция и има хора, които го правят, особено през топлите месеци, когато цените на самолетните билети до Неапол са прекалено високи.

Напиши коментар