Last Updated on 25.03.2024 by Илиян

Бергамо е скритото бижу на областта Ломбардия, пропуснато или забравено в полза на по-известния си съсед Милано. Градът е пренебрегван от туристите, които използват нискотарифните авиокомпании до летище Orio al Serio и веднага тръгват към модната столица на Европа. Но ако решите да разгледате най-популярните забележителности в Бергамо не пропускайте да се разходите по калдъръмените улички на града и да се насладите на историческата му атмосфера, както и на красивата архитектура на горния и долния град. В края на краищата със сигурност няма да бъдете разочаровани!

Как да стигнем от летище Бергамо до центъра на града?

Най-лесният начин да стигнете до Бергамо е с полет до летище Орио ал Серио, известно още като Милано – Бергамо (IATA: BGY). То се намира на около 5 километра от центъра на града, като има няколко варианта за придвижване. Най-популярният начин да стигнете от аерогарата до центъра на града е с автобус. Те се движат на всеки 20 минути като пътуването отнема около 15-20 минути. Автобусите се движат в посока към Горния град, но минават и през централната жп гара. Цената на билета е €3,00 и важи 75 минути след неговото валидиране, като можете да го използвате за автобуси, трамваи и фуникуляри. На разположение има и туристически билет за 24 часа, който е на цена от €8,50.
Другите варианти за придвижване от летището до центъра на града са с такси или автомобил под наем. Последната опция е най-удачна, ако смятате да пътуване до други места извън Бергамо.

Долният град в Бергамо
Долният град в Бергамо

Топографията му е необичайна, тъй като модерната долна част на града (Città Bassa) е напълно равнинна, а по средата над нея се намира стария град, разположен върху хълм. Горният град (Città Alta), както го наричат на италиански език, е мястото, където са повечето туристическите атракции.

За да се качите до горе може да използвате един от двата фуникуляра, които свързват двете части на Бергамо. Въпреки това градът е с „идеални“ размери и при хубаво време може да се разходите пеша, особено ако сте съсредоточени единствено в стария град.

Уличка към Горния град в Бергамо
Уличка към горния град в Бергамо

Забележителности в Бергамо

Повечето от популярните забележителности в Бергамо са разположени в Горния град, който представлява магически ансамбъл от тесни калдъръмени улички, средновековни къщи, дворци и площади, църкви, старомодни магазини и ресторанти, оградени от венецианските стени от XVI век. Но за да стигнем дотам първо трябва да преминем през някоя от древните порти.

Порта Сан Джакомо (Porta San Giacomo)

Портата Сан Джакомо е част от защитните стени, които обграждат горния град (Città Alta) и служи като негов главен вход. Тя е една от четирите порти, заедно със Сан Лоренцо, Сант’Агостино и Сант’Алесандро, през които можете да преминете към горната част на града. Построена през 1592 г. и е единствената от бял мрамор, добит от кариерата Зандобио.

Любопитното при тези порти е, че някога всяка вечер точно в 22 ч. са били затваряни, за да се гарантира безопасността на града.

Венецианските стени (Venetian Walls)

Бергамо има интересна история и голяма част от архитектурното му великолепие се дължи на влиянието на Венеция, която го управлява от XV до края на XVIII век. Двете части са разделени от венециански отбранителни стени, които са обект на световното културно наследство на ЮНЕСКО от 9 юли 2017 г. и са една от най-големите забележителности в Бергамо.

Забележителности в Бергамо
Венецианските стени в Бергамо

Стените са построени през епохата на Ренесанса и са едни от най-добре запазените от този период в света. Първоначалната им функция е била да защитават града от вражески сили, но интересното е, че никога не са били под обсада. Именно благодарение на това са останали почти непокътнати. Те се простират на повече от шест километра и включват бастиони, укрепления, оръжейни складове, порти и т.н.

Разходете се покрай впечатляващите венециански стени и не пропускайте да се насладите на невероятните гледки към Бергамо.

Забележителности в Бергамо
Венецианската стена в Бергамо

Горният град представлява магически ансамбъл от тесни калдъръмени улички, средновековни къщи, дворци и площади, църкви, старомодни магазини и ресторанти, оградени от венецианските стени от XVI век.

Кулата Гомбито (Torre del Gombito)

Една от първите забележителности в Бергамо, която ще видите, е кулата Гомбито. Тя е построена през 12 век като функцията ѝ е била да контролира достъпа до Пиаца Векия. Първоначалното кулата е издигната на височина 64 метра, но част от нея е била разрушена през 19 век, понеже се е смятала за опасна.
Кулата е временно затворена за посетители, но ако искате да се качите на върха трябва предварително да попитате в туристическия информационен център, който се намира в самата кула. За да стигнете до върха трябва да изкачите 263-те тесни стъпала, но пък ще останете възнаградени от прекрасните гледки, които се откриват.

Пиаца Векия (Piazza Vecchia)

Главният площад и сърцето на стария град е Пиаца Векия. Построен е през XII век и в продължение на много години е бил арена на политическа власт. Днес площадът е едно от най-популярните места за разходка в града и популярна дестинация за туристите. Точно в средата на площада се намира очарователния фонтан Контарини (Fontana Contarini), откъдето можете да пиете вода от устата на сфинкса.

Фонтанът Контарини
Фонтанът Контарини

Площадът е ограден от още исторически сгради като Palazzo della Regione, Palazzo del Podesta, библиотеката Angelo Mai и градската часовникова кула, на която може да се качите и да се насладите на гледката отгоре.

*Palazzo Nuovo служи като кметството на Бергамо до 1873 г., но днес е седалище на библиотеката Angelo Mai.

Кулата Кампаноне (Torre del Campanone)

Кулата е построена между XI – XII век, когато аристократичните семейства са се състезавали в изграждането на най-високата кула в града, която по-късно дава на града прякора „Градът на една сто кули“.

Забележителности в Бергамо
Кулата Кампаноне
Забележителности в Бергамо
Библиотеката Анджело Май

На един хвърлей разстояние от Piazza Vecchia ще попаднете на Piazza del Duomo, където са разположени някои най-красивите сгради в Бергамо. Преминете под арките на Palazzo della Regione и срещу вас ще се изправят базиликата Санта Мария Маджоре и прилежащата Капела Колеони.

Palazzo della Regione
Palazzo della Regione

Санта Мария Маджоре (Santa Maria Maggiore)

Базиликата Санта Мария Маджоре е сред най-известните забележителности в Бергамо. Построена е през 1137 година на мястото на друга църква. Историята разказва, че през първите години на XII век се е разпространила ужасна чума, която причинила много смъртни случаи. Поради тази причина хората в Бергамо се помолили за помощ от Света Богородица да ги защити от заразяване и в нейна чест издигнали този храм.

Забележителности в Бергамо
Базиликата Санта Мария Маджоре и капелата Колеони
Базилика Санта Мария Маджоре
Базилика Санта Мария Маджоре

Капела Колеони (Cappella Colleoni)

Капелата Колеони е църква и мавзолей. Фасадата е истински италиански ренесансов шедьовър. Украсена е с многоцветен инкрустиран мрамор. Посветена е на светиите Вартоломей, Марк и Йоан Кръстител. Построена е между 1472 и 1476 г. като личен храм на кондотиера Бартоломео Колеони. Той и дъщеря му Медея са погребани именно в тази капела.

Забележителности в Бергамо
Капела Колеони

Капела Колеони

Катедралата на Бергамо (Duomo di Bergamo)

Точно в сърцето на историческия център в близост до базиликата Санта Мария Маджоре и капелата Колеони се намира катедралата св. Александър (Cattedrale di Sant’Alessandro), която е сред най-разпознаваемите забележителности в Бергамо. Известна е още и като катедралата на Бергамо (Duomo di Bergamo). Сградата се откроява с приказно бяла фасада, но вътрешността ѝ не е толкова впечетляваща.

Храмът Санта Кроче (Tempietto di Santa Croce)

Храмът Санта Кроче не е от най-известните забележителности в Бергамо, но ако имате повече време не пропускайте да я видите. Храмът е построен през 11 век в романски стил и се намира точно зад базиликата Санта Мария Маджоре. Във вътрешността на храма има красиви фрески и стенописи, изобразяващи сцени от живота на Исус.

Идеи за разходки около Бергамо

Милано

Милано се намира на около 50 минути с влак от Бергамо и една от най-предпочитаните дестинации в Италия. Градът е признат в световен мащаб като столица на модата. Милано представлява уникален микс от древни сгради и модерни небостъргачи, а внушителната катедрала Дуомо е най-значимата забележителност – истински шедьовър и произведение на изкуството. Близостта му до Бергамо го прави идеален за еднодневна екскурзия, като в рамките на един ден ще може да се насладите на почти всички популярни забележителности в града.

Комо

Комо се намира само на около 2 часа с влак от Бергамо. Комо е известен като един от най-живописните градове в Италия, често обаче засенчван от красивото едноименно езеро, което се простира от северния край на града. Градът се намира в основата на езерото и е сърцето на региона. Езерото Комо е една от най-предпочитаните дестинации, а по бреговете му ще откриете смайващи градове, разкошни вили и тучни градини. Повече информация за Комо можете да прочетете тук.

Къде да хапнем в Бергамо?

  • Il Fornaio

По препоръка на няколко души със Светлана решихме да посетим известната пицария – Il Fornaio. Заведението предлага голямо разнообразие от пици на парче с различни вкусове. Намира се в центъра на стария град, така че не пропускайте да се отбиете за парче пица. Те също имат страхотни тестени изделия и вкусни десерти. Ресторантът е на самообслужване, но персоналът е много чевръст и реагират бързо на поръчките.

Адрес: Via Bartolomeo Colleoni 3, 24129

Пицария Il Fornaio
Пицария Il Fornaio
Пицария Il Fornaio
Пицария Il Fornaio

Il Fornaio

  • Trattoria Camozzi da Claudio

Ресторантът Trattoria Camozzi da Claudio всяка година получава редица отлични отзиви и ревюта. Специализиран е в средиземноморски ястия, морски дарове и десерти, вдъхновени от домашни рецепти. Също така, ресторантът предлага богата гама от италиански вина.
Не забравяйте да направите резервация, особено през почивните дни.

Адрес: Via Gabriele Camozzi 73, 24121

Къде да отседнем в Бергамо?

В Бергамо можете да намерите различни места за настаняване, но ако посещавате града за пръв път ви препоръчвам да останете в Горния град. Едно от местата, които се намират в самия център на стария град – в непосредствена близост до кулата Гомбито – е хотел Гомбит (GombitHotel). Хотелът се отличава се с интересен, модерен интериор и един от най-предпочитаните за нощувка.

Ако пък предпочитате да останете в долната част на Бергамо препоръчвам да нощувате в хотел Mercure Bergamo Centro Palazzo Dolci. Той се помещава се в красива историческа сграда, разположена близо до гарата и спирката на автобуса за летището.

Booking.com

Заслужава ли си Бергамо?

Бергамо е град, който определено заслужава да бъде посетен, независимо дали планирате да останете няколко часа, един ден или повече. Със своята неподправена харизма, красива архитектура и кулинарна сцена, Бергамо е чудесна алтернатива на по-известните места в региона. Ако пък предпочитате по-дълъг престой, околностите на Бергамо също не са за изпускане. Там може да се насладите на живописни села, красива природа, средновековни замъци и очарователна архитектура.

Автор

2 Коментара

  1. Хубава и интересна статия. Само да не бяха селфитата. Снимките трябва да са на обекти, сгради, природа, не лични снимки на хората, които ги правят

Напиши коментар