Last Updated on 16.03.2024 by Илиян

Лятната вила на Пенчо Семов е едно от най-известните места за урбекс туризъм в България. През последните години много фотографи посетиха тази спираща дъха постройка и благодарение на техните снимки тя стана изключително популярна сред туристите. Изоставената вила е в окаяно състояние и тъне в разруха в продължение на десетилетия, като само солидните основи на сградата не позволяват да рухне.

Това архитектурно бижу е построено в периода от 1928 – 1933 г., като лятна вила на  габровския предприемач и индустриалец Пенчо Семов по проект на архитект Никола Гръблев. Има сведения, че фабрикантът е ръководил около 28 предприятия в цялата страна с над 15 000 души персонал. Освен това е бил акционер в 3 банки и 2 застрахователни компании.

Гледка към задната част на лятната вила на Пенчо Семов
Гледка към задната част на лятната вила на Пенчо Семов

Пенчо Семов е бил известен в цяла България като изключително щедър човек с благ характер. Благотворителните му инициативи възлизат на стойност около 55 милиона лева, като в това число подпомага манастири, църкви, училища. Основава фонд за борба с туберкулозата, поддържа първия в България приют за бездомни, осигурява безплатни трапезарии за ученици, като това са само малка част от всичките му начинания.

Лятната вила на Пенчо Семов е разположена е до стария индустриален квартал в Габрово, където днес тъне в забвение. В миналото красивата четириетажна сграда е била наричана „перлата на Габрово“. Пред постройката е имало изкуствено малко езеро с красив поддържан парк около него, като всичко това е било разпростряно на внушителните 240 декара земя.

Някогашното езеро сега тъне в храсти и боклуци

В основите на вилата в близост до езерото е изградена чешма. Там още се виждат надписите по стените: „Любов, труд, постоянство“, които са били основните принципи на Пенчо Семов.

Чешмата във вилата на Пенчо Семов в Габрово
Чешмата с надпис: „Любов, труд, постоянство“

В приземния етаж на зданието е имало параклис с изключителен мраморен иконостас, който след кончината на Семов е разглобен и използван за паметна плоча на местен партизанин. Друга част от него е спасена ​и е превърната в парапет на стълбище на черква.

Лятната вила на Пенчо Семов
Лятната вила на Пенчо Семов

В наши дни няма и помен от някогашната гордо издигаща се красавица. Из притихналите коридори и стаи на сградата могат да се видят падналите тухли, изпочупените прозорци и плочки. На места мазилката е паднала, а покривът изцяло липсва…

Кухнята във вилата
Разрушено помещение
Изглед от вътрешната част на вилата на Пенчо Семов
Изглед от вътрешната част на вилата
Последният етаж на вилата с падналия покрив
Последният етаж на вилата с падналия покрив
Гледка от терасата на вилата на Пенчо Семов в Габрово
Гледка от терасата на вилата
Инициалите на Пенчо Семов
Все още личат инициалите на Пенчо Семов
Окаяното стълбище във вилата на Пенчо Семов
Окаяното стълбище във вилата

На върха на сградата може да се види прекрасната запазена скулптура на възрастни мъж и жена, закриляни над главите си от ангел пазител.

Скулптурата на върха на вилата на Пенчо Семов
Запазената скулптура на възрастни мъж и жена, закриляни над главите си от ангел пазител

Приживе Пенчо Семов завещава половината си имущество за благотворителност и след смъртта си оставя капитали на стойност 1 082 582 000 лева – около 9 милиона тогавашни долара. Сградата на лятната му вила е трябвало да бъде превърната в старопиталище за писатели, журналисти и бедни работници от неговите фабрики, но това никога не станало. След идването на власт на комунистите цялото имущество е конфискувано и национализирано, а през втората половина на ХХ век тя е била използвана като инфекциозно отделение на местната болница.

Ако ви е харесала тази статия или просто обичате такъв тип изоставени места препоръчвам да посетите най-голямата изоставена белодробна болница на Балканите в село Радунци, изоставената вила Момина в Хисаря, училището в село Свежен и т.н. За съжаление в страната има страшно много красиви исторически сгради, които по една или друга причина са оставени на произвола на съдбата.

Автор

Напиши коментар