Last Updated on 05.09.2023 by Илиян

Древният воден град Джуджаджао се намира само на 55 км. от суетата и забързания начин на живот в Шанхай. Представлява древен воден град на повече от 1700 години. Това е най-добре запазеното селище от четирите древни градове в Шанхай. Преди Джуджаджао е бил важен търговски център в околността и много от къщите датират от времето на династиите Мин и Цин. Много от каналите са били използвани за превоз на стоки с лодки и шлепове.
Древният воден град Джуджаджао е известен още и като „шанхайската Венеция“, заради многото си каменни пътеки, мостове и лодки. В днешно време може да се качите на някоя от многобройните лодки, които подобно на венецианските са управлявани от гондолиер.


Забележителности в Шанхай: как да прекараме 2 дни


Как да стигнем от Шанхай до Джуджаджао?

Древният воден град Джуджаджао е достъпен по три начина: с метро, автобус или такси. Най-удобният и лесен начин е с метро.

  • Метро

Джуджаджао е лесно достъпен с метро. Трябва да хванете линията Metro Line 17 и да слезете на гара Zhujiajiao, която е предпоследната спирка. Линията започва от спирка Hongqiao, като пътуването отнема около 35-40 минути. Оттам трябва да вървите около 15 минути до града.

  • Автобус

Друг удобен начин да стигнете до Джуджаджао е с автобус. Можете да хванете Huzhu Express Line от автобусната спирта Pu’an Road, която се намира близо до People’s Square в Шанхай. Автобусът ще ви закара директно до автогарата Джуджаджао за около 60 минути.

Забележителности в Джуджаджао

Будисткият манастир Юнджин
Будисткият манастир Юнджин

Античните мостове са най-голямата атракция в Джуджаджао. Има 36 каменни моста с различни форми и размери – повечето от тях са дълги само няколко метра и достатъчно широки за една ръчна количка. Много от тях датират още от времената на династията Мин. Най-емблематичен е 70-метровият Fangsheng Bridge.

Fangsheng Bridge

Първоначално е построен през 1571 г. по време на династията Мин, а след това възстановен през 1812 година. Мостът е най-дългият, най-големият и най-високият мост от този вид в района на Шанхай. Лежи на пет симетрични арки, а отгоре на моста има 4 каменни лъва.

Fangsheng Bridge
Fangsheng Bridge

Kezhi Garden

След кратка разходка под жаркото слънце потърсихме разхлада в градината Kezhi Garden. Историята ѝ датира от 1912 година, когато е построена по китайско и европейско влияние. Комплексът се състои от три части – основна зала, градина и изкуствен хълм. Самата градина предлага прекрасни пътеки, двор, павилиони, езера и мостове, които са перфектно добавени към красотата на природния пейзаж. Безспорно Kezhi Garden едно от местата, където можете да избягате от шума и тълпите.

Nine Zigzag Bridge
Nine Zigzag Bridge – мостът е имитация на същия мост от градината Ю Юан в Шанхай
Древният воден град Джуджаджао - градината Кежи
Градината Кежи в древния воден град Джуджаджао

Древният воден град Джуджаджао - градината Кежи

Bei Dajie

Разходете се по най-запазената уличка в древния воден град Джуджаджао Bei Dajie. Много от сградите от двете ѝ страни са доста стари, датиращи от времената на династиите Мин и Цин.

Древният воден град Джуджаджао - Bei Dajie

Малките китни улички в Джуджаджао създават неповторима и чаровна атмосфера. В допълнение с каналите, лодките, красивите стари къщи с черни плочки и семейните ресторанти, правят пътуването много приятно и разтоварващо.

Автор

Напиши коментар