Last Updated on 05.07.2023 by Илиян

Планирате пътуване до Саленто, Колумбия и се чудите кои места да посетите? В тази публикация ще откриете всичко, което трябва да знаете преди да отидете в този живописен град. Саленто е едно от най-посещаваните места в страната и част от всеки туристически маршрут. Той е основна забележителност в региона, известен като „триъгълника на кафето“ (Eje Cafetero) в Колумбия. В Саленто ви очакват редица забележителности като долината Кокора с най-високите палмови дървета в света, многобройните ферми за кафе, както и очарователната колониална архитектура на града.

Забележителности в Саленто, Колумбия
Очарователни врати на къщи в Саленто

Как да стигнем до Саленто, Колумбия?

Саленто е сравнително лесно достъпен град като може да стигнете дотук с автобус от Меделин или Богота. Пътуването от Меделин отнема около 6 часа и 30 минути, но имайте предвид, че в Колумбия автобусите почти никога не стигат навреме. Ако решите да пътувате от Богота трябва да отидете първо до Армения и след това до Саленто, защото няма директен автобус. Ако не искате да губите време най-удобният и бърз начин е да хванете самолет от Богота или Меделин до някой от близките градове Перейра или Армения. След това ще трябва да отидете до автогарите и да хванете автобус до Саленто. Ние заложихме на по-алтернативен маршрут, като първоначално взехме автобус от Нейва до Армения. Пътуването беше с продължителност около 6 часа и 30 минути, а цената на билета – 65 450 COP. Препоръчително е да си купите предварително онлайн билет, за да сте сигурни, че ще има свободни места. От Армения хванахме друг автобус, който ни закара до Саленто.

При напускане на Саленто се качихме на автобус до Перейра. Пътуването беше с продължителност 1 час, а за билет платихме 10 500 COP. От Перейра хванехме друг автобус до Меделин, като компанията, която осъществява превози е Flota Occidental. Цената на билета е 53 000 COP и приемат както карти, така и плащане в брой.

Забележителности в Саленто

Както вече споменах, Саленто е един от най-посещаваните и предпочитани места в Колумбия. Градът е отправна точка за разкошната долина Кокора и за многобройните кафе плантации, които привличат хиляди туристи целогодишно.

Кафе плантация в района на Саленто, Колумбия
Кафе плантация в района на Саленто

Посетете ферма за кафе

Историческият център на Саленто и заобикалящата го природа са вписани в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство като част от културния пейзаж на кафето. В околността има много ферми за кафета, наречени финка. Една от най-предпочитаните за посещение с екскурзовод на английски език е Финка Ел Окасо (Finca El Ocaso).

Забележителности в Саленто, Колумбия
Ферма за кафе – Финка Ел Окасо
Различни видове кафе

По време на тура ще имате възможност да научите всичко за производството на кафе – от растежа и производството до пълната чаша ароматно кафе. Хубавото колумбийско кафе е предназначено масово за износ, но тук във всяка една ферма може да си закупите различни видове както на зърна, така и смляно. До фермата Ел Окасо може да стигнете пеш за около 1 час и 30 минути или с джип за около 20 минути. Цената на билета е 3000 COP. Ние предпочетохме в една посока да отидем пеша, а в другата с джип. По пътя се откриват множество прекрасни пейзажи, които ще ви оставят без думи.

Пейзаж в района на Саленто
Пейзаж в района на Саленто
Пейзаж в района на Саленто
Пейзаж в района на Саленто

Разходка до долината Кокора (Valle de Cocora)

Долината Кокора е една от най-големите природни забележителности в Саленто, Колумбия. Намира се в централните Кордилери на Андите и е част от национален природен парк Лос Невадос. Тук е основното място на националното дърво и символ на Колумбия – восъчната палма Киндио (Quindío wax palm). Цялата долина предлага удивителна природни гледки с гигантските восъчни палми, които са най-високите палми в света.

Долината Кокора край Саленто, Колумбия
Долината Кокора

За да стигнете до долината Кокора трябва да се качите на популярните джип-таксита Willy, които потеглят всяка сутрин от площад Плаза де Боливар в Саленто, Колумбия. Колите обикновено тръгват след като се напълнят, като понякога има и правостоящи. Продължителността на пътуването е около 20-25 минути, а цената на билета – 4500 COP на посока. Колите спират на паркинга в близост до входа на парка, но все пак ще трябва да повървите малко пеша. Входната такса за долината Кокора е 10 000 COP.

Долината Кокора край Саленто
Долината Кокора
Забележителности в Саленто - долината Кокора
Долината Кокора

На територията на парка има няколко туристически пътеки. Ако искате да видите само гигантските восъчни палми може да отидете директно до долината за около 30 минути. Можете да направите и класическия маршрут по посока на часовниковата стрелка, като цялата обиколка отнема около 5-6 часа.

Забележителности в Саленто - долината Кокора
Долината Кокора

Кайе Реал (Calle Real)

Кайе Реал е най-известната и популярна улица в Саленто. Тя се намира на североизточния ъгъл на площад Плаза Боливар. Улицата е дом на много красиви сгради с цветно декорирани врати и прозорци, магазини за сувенири, автентични занаятчийски дюкяни и ресторанти. Препоръчително е да я посетите рано сутринта, когато всичко е затворено.

Кайе Реал, Саленто, Колумбия
Кайе Реал

Мирадор де Саленто (Mirador de Salento)

Мирадор де Саленто е най-доброто място, откъдето може да видите града отвисоко. Дотам се стига като стигнете до края на Кайе Реал, откъдето започват стъпалата, които трябва да изкачите. След около 5-10 минути изкачване ще се озовете на сравнително широка местност, откъдето се откриват страхотни гледки към града и планините. Мирадор де Саленто е една от най-големите забележителности в Саленто и място, което всеки трябва да посети. Най-доброто време за посещение е по време на залез слънце.

Мирадор де Саленто
Мирадор де Саленто

Площад Боливар (Plaza de Bolívar)

Площад Боливар е туптящото сърце на Саленто. Това е мястото, където може да усетите автентичния начин на живот на местните.

Площад Боливар в Саленто
Площад Боливар

Площадът е разположен в центъра на града, заобиколен от палмови дървета, църквата Парокия Нуестра Сеньора дел Кармен (Parroquia Nuestra Señora del Carmen) и красиви сгради в колониален стил. Около него пък има множество магазини за сувенири и ресторанти.

Църквата Парокия Нуестра Сеньора дел Кармен в Саленто
Църквата Парокия Нуестра Сеньора дел Кармен

Къде да спим в Саленто?

Саленто е един от най-посещаваните градове в Колумбия и като такъв има голямо разнообразие от хотели и хостели, в които да отседнете. Градът е доста малък, така че където и да изберете да нощувате ще сте близо до централния площад. Ако търсите уединение и спокойствие извън градската среда има зони с глампинг и еко вили.

Booking.com

Автор

Напиши коментар