Last Updated on 30.07.2023 by Илиян

Меделин е сред най-живописните градове не само в Колумбия, а в цяла Южна Америка. Някога смятан за един от най-опасните в света, днес Меделин е далеч по-безопасен, модерен, динамичен и привлекателен. Този космополитен град представлява изумителна смесица от модерна архитектура, улично изкуство, цветни квартали, бурен нощен живот, планини, зелени площи, невероятна кухня, оживени пазари и т.н. През последните няколко години все повече туристи пристигат в Меделин, за да се насладят на красивите забележителности, музеи, паркове, площади, катедрали, да изпият чаша ром на някой от многобройните открити rooftop барове или просто да се разходят до очарователното градче Гуатапе. Освен всичко това Меделин е известен и като градът на „Вечната пролет“ (La Primavera Eterna), като средната целогодишна температура е 24°C. Именно заради мекия климат столицата на Антиокия е предпочитано място както за живеене, така и за туризъм.

Атракции и забележителности в Меделин

Меделин е ярък пример за трансформацията и съживяването на един град. През 80-те и 90-те години той е обявен за „световната столица на убийствата“ с изключително високо ниво на убийства, престъпления и насилие. През 2016 година колумбийското правителство сключва примирие с ФАРК (Fuerzas Armadas Revolucionarias de Colombia), което слага край на дълго продължилата гражданска война. Оттогава досега са реализирани редица социалните проекти и подобрения в инфраструктурата, които допринесоха за развитието на туризма. Днес Меделин се смята за един от най-безопасните градове в Колумбия, в който е препоръчително да прекарате поне 3-4 дни, за да разгледате най-популярните атракции и забележителности.

Отидете на безплатна пешеходна обиколка

Един от най-добрите начини да видите част от най-популярните забележителности в Меделин, както и да научите за историята на града, е като се запишете на безплатна пешеходна обиколка. Компанията Real City Walking Tours предлага именно такива обиколки, като маршрутът е фокусиран главно върху централната част на Меделин (El Centro). Продължителността на разходката е около 4 часа.

Забележителности в Меделин
Групата от пешеходната обиколка на Меделин / Снимка: Real City Walking Tours
Забележителности в Меделин
Енория Веракрус (Parroquia de la Veracruz)

Препоръчително е да се запишете предварително и да бъде в началото на престоя ви, за да получите ценни съвети и информация.

Историческият център на Меделин

Историческият център на Меделин е дом на някои от най-значимите забележителности като площад Ботеро (Plaza Botero), музея на Антиокия (Museo de Antioquia) и двореца на културата (Palacio de la Cultura Rafael Uribe Uribe).

Площад Ботеро

Едно от най-оживените места и сред най-посещаваните забележителности в Меделин е площад Ботеро, наименуван на великия Фернандо Ботеро. Около площада има разпръснати 23 бронзови статуи, дарени от самия художник.

Площад Ботеро в Меделин, Колумбия
Мъж на кон (Hombre a Caballo)
Площад Ботеро в Меделин
Бронзовите статуи на площад Ботеро

Посещението на площад Ботеро беше част от безплатната пешеходна обиколка на града, така че не е необходимо да планирате отделно идване дотук.

Музей на Антиокия (Museo de Antioquia)

Музеят на Антиокия се помещава в бившата сграда на кметството и се намира на известния площад Ботеро. Музеят съхранява огромна колекция от творби на художника Фернандо Ботеро, както и няколко произведения от други колумбийски художници.

Забележителности в Меделин - Музей на Антиокия
Музей на Антиокия

Комуна 13 (Comuna 13)

В продължение на много години Комуна 13 е управлявана от картела Меделин начело с прочутия наркобарон Пабло Ескобар, като е бил най-опасния квартал с много убийства, отвличания, престъпления и разпространение на наркотици. Причината за това е стратегическото местоположение на квартала – разположен на стръмен хълм в края на града, точно до магистрала Сан Хуан. Това е бил идеалният маршрут за транспортиране на оръжия, наркотици и пари от близките райони до главния град Меделин. В наши дни обаче няма и помен от мрачното минало на Комуна 13, даже напротив, днес е известен като един от най-креативните квартали с оживена атмосфера, улично изкуство, красиви графити, музиканти и художници.

Забележителности в Меделин - Комуна 13
Комуна 13

Препоръчвам да направите обиколка на квартала с местен екскурзовод, който да ви разкаже за историята на Комуна 13 и какво стои зад всеки графит, както и за уникалната трансформация, настъпила в последното десетилетие. До голяма степен това се дължи на проекти като Escaleras electricas (ескалатори на открито), които свързаха района с останалата част от града, както и на повишеното присъствие на органите на реда.

Улично изкуство в Комуна 13
Улично изкуство
Забележителности в Меделин - Комуна 13
Улично изкуство в Комуна 13

Може да резервирате предварително пешеходна обиколка на Комуна 13 с компанията Zippy Tours, като е препоръчително да оставите бакшиш след края на разходката.

Паркът на светлините (Parque de las Luces)

Паркът на светлините е сравнително нова популярна туристическа забележителност в Меделин. Намира се на площад Сиснерос (Plaza Cisneros) и представлява „гора“ от 300 осветителни стълба. Площадът е основно реновиран през 2005 година в опит да се привлекат повече туристи и да стане по-привлекателно място.

Паркът на светлините в Меделин
Паркът на светлините

Ботаническата градина (Jardín Botánico)

Ботаническата градина в Меделин е перфектното място, ако търсите малко спокойствие и искате да избягате от шума на града. Тя обхваща 14 хектара площ и разполага с богато разнообразие от над 4500 цветя и 139 вида птици. Не пропускайте да се разходите в сектора с орхидеи, нар. Орхидеорама. В градина свободно живеят и много животни, които при малко повече късмет ще имате възможност да ги видите.

Забележителности в Меделин - Ботаническата градина
Ботаническата градина
Ботаническата градина в Меделин
Ботаническата градина

Входът за ботаническата градина е безплатен. Градината е лесно достъпна с метро, като спирката, на която трябва да слезете е Universidad Cll.73 #52-40.

Парк Експлора (Parque Explora)

Парк Експлора се намира близо до ботаническата градина и представлява интерактивен научен музей, комбиниран с най-големия аквариум в Южна Америка. Комплексът съдържа повече от 300 интерактивни атракции, 3D аудитория, планетариум и т.н. Горещо препоръчвам, особено ако пътувате с деца. Имайте предвид, че за да се насладите максимално на всичко трябва да отделите около 4 часа за разглеждане му.

Пазарът Плаза Минориста Хосе Мария Виля (Plaza Minorista José María Villa)

Това е един от най-оживените и популярни пазари в Меделин, Колумбия. Тук ще откриете голямо разнообразие от плодове, зеленчуци, месо, пресни сокове на ниски цени. Освен това има малки заведения, където може да хапнете набързо. Не пропускайте да опитате някои екзотични плодове като сапоте (zapote), мангустин (mangosteen), серуба (curuba) и други.

Пазарът Плаза Минориста Хосе Мария Виля
Пазарът Плаза Минориста Хосе Мария Виля
Пазарът Плаза Минориста Хосе Мария Виля
Пазарът Плаза Минориста Хосе Мария Виля

Хванете кабинков лифт (Metrocable) до парк Арви (Parque Arvi)

Една от най-големите забележителности в Меделин е да се качите на кабинковия лифт, за да се насладите на страхотни гледки отвисоко. Лифтът е един от символите на града като практически това е единственият начин за достъп на жителите до хълмистите квартали, където улиците са твърде стръмни и тесни за автобусите.

Гледка от кабинковия лифт

За да стигнете до парк Арви трябва да се качите от спирка Санто Доминго (Santo Domingo) / Линия L, като пътуването продължава около 15 минути. Парк Арви е обширен екологичен природен резерват, разположен на един от хълмовете в покрайнините на Меделин. Има много пешеходни туристически пътеки, по които да се разходите, да яздите кон, да карате велосипед или просто да си направите пикник. Входът на парка за чужденци е 50 000 COP.

Парк Арви в Меделин
Парк Арви

Пуеблито Пайса (Pueblito Paisa)

Пуеблито Пайса е възстановка на традиционно селище в Антиокия с централен калдъръмен площад, църква, фонтан и бели фасади на къщи с цветни украси. Разположено е на хълма Серо Нутибара (Cerro Nutibara), откъдете са откриват хубави гледки към града. Дотам може да стигнете пеша или с такси (опция Uber), защото няма обществен транспорт.

Ел Побладо (El Poblado)

Ел Побладо е един от най-предпочитаните квартали за гостите на града и вероятността да резервирате хотел в тази част на Меделин е твърде голяма. Районът е разположен на малък хълм с много зелени площи, кафенета, барове и нощни клубове. Местните го определят като столицата на нощния живот в Меделин. Най-популярното място за срещи и забавления е Parque Lleras, който е по-скоро площад, отколкото парк.

Посетете някой от откритите барове в Меделин

Ако искате да се насладите на хубава гледка над Меделин горещо препоръчвам да посетите открит бар на покрива на някоя сграда. Едно от местата, които са най-предпочитани е хостел Los Patios. Входната такса е 10 000 COP, но ако решите да спите в хостела ще получите безплатен достъп.

Отидете на футболен мач на Индепендиенте или Атлетико Насионал

Посещението на футболен мач в Колумбия е една от най-вълнуващите емоции, които може да изживеете. Индепендиенте и Атлетико Насионал са два от най-популярните отбори в страната и всеки техен мач се играе пред пълни трибуни и невероятна атмосфера. Ние имахме късмет да хванем мач от местното първенство между Индепендиенте – Санта Фе.

Фенове на Индепендиенте Меделин
Фенове на Индепендиенте Меделин в мач срещу Санта Фе Богота

Повече за посещението ми на двубоя може да прочетете тук.

Организирайте еднодневна екскурзия до Гуатапе

Гуатапе е малък курортен град, разположен на около 80 километра източно от Меделин, провинция Антиокия, Колумбия. Известен е със своите цветни сгради, традиционното изкуство Сокалос (Zócalos), изкуствените езера и гигантската скала, наречена Ел Пеньол де Гуатапе (El Peñól de Guatapé). През последните години изкачването ѝ се превърна в изключително популярна атракция, заради прекрасните панорамни гледки, които се откриват от върха. Повече за разходката до Гуатапе може да прочетете тук.

Посетете Ресторант Аламбик (Alambique)

Аламбик е невероятен бар-ресторант, разположен близо до парк Ел Побладо. Дизайнът е зашеметяващ – от растения и цветя до книги по рафтове, и красиво наредени чинии по стените.

Ресторант Аламбик
Ресторант Аламбик

Менюто представлява колекция от местни вдъхновени ястия, приготвени по неподражаем стил. Порциите са доста големи и спокойно може да ги споделите с още един човек.

Забележителности в Меделин - ресторант Аламбик
Skirt Steak Casserole

Къде да спим в Меделин?

Един от най-популярните райони за престой в Меделин е Ел Побладо. Той е сред най-предпочитаните квартали за туристи и чужденци. Именно заради това цените са малко по-високи от останалите места, така че е хубаво предварително да резервирате хотел/хостел. Друг спокоен район е Лауралес (Laureles), където може да намерите по-бюджетни места за настаняване.

Booking.com

Автор

Напиши коментар