Last Updated on 28.08.2023 by Илиян

Ако планирате пътуване до Малмьо, Швеция от Копенхаген, Дания и се чудите какъв маршрут да изберете, то тук ще откриете полезна информация и съвети. Посещението на двата града е изключително лесно и удобно, и трябва да бъде комбинирано по време на едно пътуване. Ние прекарахме общо 3 цели дни в Копенхаген и 1 ден в Малмьо. Малмьо е третият по големина град в Швеция, макар че се усеща като сравнително малък град. Въпреки това в Малмьо има редица интересни забележителности, които определено биха грабнали вниманието ви.

Как да стигнем от Копенхаген до Малмьо?

От Копенхаген до Малмьо може да се стигне като се премине по моста Йоресунд, който свързва Дания и Швеция. Мостът е комбиниран автомобилно-железопътен мост, открит през 2000 година. Той преминава почти 8 км. от Швеция до изкуствения остров Пеберхолм, който е разположен в средата на протока. Останалата част от съоръжението е 5 км. тунел от остров Пеберхолм до датския остров.
През моста Йоресунд няма официални гранични проверки, но винаги носете със себе си документ за самоличност.

  • Влак

Най-бързият и лесен начин за пътуване между двата града е с влак. Влаковете тръгват от централната жп гара на Копенхаген ( København H) на всеки 20 минути, като пътуването отнема около 35 минути. Еднопосочен билет за влак от Копенхаген до Малмьо струва 91 DKK и може да бъде закупен на гарата. Ако пътувате със семейството има намаление, като тогава цената става 146 DKK за двама души.

  • Автобус

Най-евтиният вариант е пътуване от Копенхаген до Малмьо е с автобус. Най-удобният начин е да резервирате билет директно от сайта на Flixbus. Пътуването отнема около 1 час и 15 минути. Цените варират от 59 DKK до 149 DKK.

  • Автомобил

Третият и последен вариант е с автомобил. Шофирането в Скандинавия е истинско удоволствие, но за да преминете моста ще трябва да платите тол такса. Повече информация за цените и отстъпките ще намерите на сайта на Oresund Bridge.

Забележителности в Малмьо

Времето, което е необходимо за разглеждане на основните забележителности в Малмьо е точно един ден. Всички те са на близко пешеходно разстояние, което е изключително удобно.

Площад Сторторгет (Stortorget)

Сторторгет е главният площад в Малмьо, създаден през 1540 г. Разположен е на по-малко от 5 минути пеш от централната жп гара и може да бъде начална точна за разглеждане на забележителностите в Малмьо. Това е най-големият и най-старият площад в града, заобиколен от няколко исторически сгради, между които кметството на Малмьо (Malmö Rådhus), Lejonet – най-старата аптека в Швеция, основана през 1571 г. и Kocksa Huset, бившият дворец на кмета Jörgen Kock, построен през 1522-24 г. В средата на площада ще видите огромна конна статуя на крал Карл X Густав.

Забележителности в Малмьо - Площад Сторторгет
Кметството на площад Сторторгет
Статуята на крал Карл X Густав в Малмьо
Статуята на крал Карл X Густав
Забележителности в Малмьо, Швеция
Apoteket Lejonet – най-старата аптека в Швеция
Малмьо, Швеция
Интересна арт инсталация встрани от площад Сторторгет

Църквата Свети Петър (Sankt Petri kyrka)

На около 210 метра на изток (зад кметството) ще попаднете на най-старата църква в Малмьо. Тя представлява отлично запазена тухлена сграда, построена в готически стил преди повече от 700 години. Интериорът на църквата е много семпъл, без много орнаменти, но като основна туристическа атракция препоръчвам да я посетите.

Църквата Свети Петър в Малмьо
Църквата Свети Петър

Гамла Вaстер (Gamla Väster)

Ако продължите да се разхождате из историческия център на Малмьо, ще попаднете в квартала Гамла Вaстер, който се намира в западната част на града. Този исторически квартал е дом на много очарователни стари къщи и тесни калдъръмени улички.

Гамла Вaстер
Живописна улица в квартал Гамла Вaстер

Лила Торг (Lilla Torg)

Само на няколко крачки от Сторторгет е малкият площад Лила Торг. Създаден е през 1590 г. и дълго време е служил като пазар за хората с павилиончета за хранителни стоки, месарници и пекарни. Днес има много кафенета, ресторанти и магазини.

Площад Лила Торг
Площад Лила Торг

Градска библиотека Малмьо (Malmö stadsbibliotek)

Градската библиотека в Малмьо се намира на около 10 минути пеша от площад Лила Торг. Сградата е изключително красива както отвътре, така и отвън и неслучайно е една от най-посещаваните забележителности в Малмьо. Състои се от три свързани секции – Castle, Calendar of Light и Cylinder. Замъкът (Castle) е историческата част на библиотеката, докато Календарът на светлината (Calendar of Light) представлява модерна стъклена сграда с прекрасен изглед към парка, проектирана от датския архитект Хенинг Ларсен и открита през 1997 г. Тези две основни секции са свързани с друга сграда, наподобяваща цилиндър (Cylinder), където се намират входът, регистратурата и кафенето.

Градската библиотека в Малмьо
Градската библиотека в Малмьо
Градската библиотека в Малмьо
Изглед от новата секция на градската библиотека

Кралският парк (Kungsparken) & Slottstradgarden

След като напуснахме библиотеката се насочихме към замъка Малмьо, но преди това преминахме през кралския парк (Kungsparken). Той е разположен точно до замъка и градината Slottstradgarden. Паркът е истински оазис в сърцето на Малмьо, любимо място както за местни, така и за туристи, които предпочитат тишината и спокойствието за разходка или пикник.

Градината Slottstradgarden
Градината Slottstradgarden

Градината Slottstradgarden също е приказно красиво място с много цветя, растения, мостчета и малки езерца с гъски и патици. В близост до градината има живописна вятърна мелница, както и малко кафене, ако искате да се насладите на чаша кафе или чай.
Паркът и градината са истински бижута, особено когато времето е топло и слънчево.

Замъкът Малмьо (Malmö Castle)

Замъкът Малмьо е една от основните забележителности в Малмьо. Построен е около 1530-те години от датския крал Кристиан III върху руините на стар замък. Исторически погледнато това е най-старият запазен ренесансов замък в Скандинавия. Ние не влязохме вътре, но ако искате да го посетите ще видите аквариум, природонаучен музей и музей на изкуството.

Замъкът Малмьо
Замъкът Малмьо

Turning Torso

Turning Torso е една от най-новите модерни забележителности в Малмьо. Този невероятен небостъргач е проектиран от испанския архитект Сантяго Калатрава и официално открит през 2005 г. Калатрава е автор на много знакови шедьоври, между които и града на изкуствата и науката във Валенсия.

Сградата достига височина от 190 м и представлява формата на усукано човешко тяло. Вътре се помещават жилищни и офис площи и поради това няма обществен достъп.

Небостъргачът Turning Torso
Небостъргачът Turning Torso

До септември 2022 година Turning Torso беше най-високата сграда в Скандинавия, но беше надмината от небостъргача Karlatornet в Гьотеборг. Зданието в Гьотеборг вече надмина 193 метра, а когато бъде завършено ще достигне 245 метра височина.

Автор

Напиши коментар