Last Updated on 20.11.2022 by Илиян

Каньонът Сказка е една от най-големите забележителности в Киргизстан. Известен е още като приказния каньон и се намира на южния бряг на езерото Исък Кул в Киргизстан. Наименованието му идва от руската дума „сказка“, която означава „приказка“. Представлява спиращо дъха място със зашеметяващ скалист пейзаж и причудливи скални образувания в различни цветове. Каньонът Сказка се е образувал в продължение на милиони години следствие на ерозия. Благодарение на ерозионните процеси природата е изваяла невероятни скулптури и скални образувания в различни цветови нюанси. С малко повече въображение ще видите животни, хора, дракони, замъци и дори част, която прилича на Великата китайска стена.

„Великата китайска стена“
Забележителности в Киргизстан - каньон Сказка
„Замъкът“

Как да стигнете до каньона Сказка?

Посещението на каньона Сказка може да бъде предизвикателство за някои хора, които не говорят руски и не използват кирилица. Ние нямахме никакви проблеми да стигнем дотам, така че не мисля, че някой от нас, българите, би имал някакви затруднения.

Каньонът Сказка се намира на средата на пътя между Каракол и Баликчи. Можете да използвате както обществен превоз, така и такси. Ако идвате от Каракол може да хванете маршрутка #315 или #310 от автогара юг посока Боконбаево, като непременно трябва да предупредите шофьора да спре на каньона. Пътуването отнема около 1.45 часа на посока. Еднопосочният билет струва 150 киргизски сома (€1.5). Другият начин, по който можете да стигнете до Сказка, е да застанете някъде на главния път A363 и да хванете споделено такси. Това, разбира се, няма нищо притеснително, защото е често срещана практика в Киргизстан. Не е нужно да махате с ръка, напротив, шофьорите сами ще спрат и ще ви попитат за къде сте. В тези случаи можете да се договорите и за цена.

Упътваща табела за каньона Сказка
Упътваща табела за каньона Сказка

След като стигнете до табелата „Каньон Сказка“ ще трябва да повървите около 2.2 километра по черен път, който води до каньона. Входната такса е 50 киргизски сома (€0.50), като плащането става само в брой.

Забележителности в Киргизстан - каньонът Сказка
Каньонът Сказка

Разглеждане на каньона Сказка

Каньонът Сказка е едно от местата, които задължително трябва да посетите, ако планирате пътуване до Киргизстан. Подходящ е за еднодневна екскурзия от Каракол, Боконбаево или Тосор, като за разглеждането му са ви необходими няколко часа. Ние прекарахме около 3 часа, като добавихме и кратка разходка до езерото Исък Кул.

Езерото Исък Кул, от своя страна, е друга от големите забележителности в Киргизстан. Наричано е още като „перлата на Киргизстан“ и е второто по големина планинско езеро в света след Титикака.

Езерото Исък Кул в Киргизстан
Езерото Исък Кул

Но да се върнем на каньона Сказка. Хубавото е, че може да отидете където пожелаете, защото няма табели, пътека или конкретен маршрут, който да следвате. Гарантирам ви, че ще останете безмълвни от цветния скалист пейзаж.

Гледка към каньона и езерото Исък Кул
Гледка към каньона и езерото Исък Кул
Каньонът Сказка в Киргизстан
Каньонът Сказка
Каньон Сказка в Киргизстан
Цветните скали погледнати отвисоко
Каньонът Сказка
Каньонът Сказка

Най-добро време за посещение

Каньонът Сказка може да се посети по всяко време на годината. Най-благоприятните месеци за посещение са май, юни, септември и октомври. Летните месеци също са добър вариант, но може да е много горещо. Ние бяхме в началото на септември и времето беше адски горещо и сухо.

Автор

Напиши коментар