Last Updated on 25.10.2022 by Илиян

Планирате пътуване до Копенхаген? Чудесно! Магнетичният и колоритен Копенхаген е известен като най-щастливия град в света. Столицата на Дания е перфектната дестинация ако търсите богата история, невероятни музеи, галерии, дворци, красива архитектура, живописни канали и паркове. Неслучайно Дания е страната с най-голяма гъстота на музеите в целия свят. В следващите редове ще ви представя най-популярните забележителности в Копенхаген, които трябва да видите, но преди това как да се придвижим от летището до центъра на града.

Как да стигнете от летище Копенхаген до центъра на града?

Пътуването от летище Копенхаген до центъра на града не е никак сложно. Летището се намира в Каструп, остров Амагер, само на 10 км. южно от центъра на столицата. Има 3 свързани един с друг терминала. Има безплатен шатъл автобус, който свързва жп гарата с терминали 1, 2 и 3 и се движи на всеки 10-20 минути.

  • Влак

Влаковете свързват летище Копенхаген с централната жп гара на града (Københavns Hovedbanegård) или Nørreport, като и двете гари са централно разположени. Влаковете се движат приблизително на всеки 10 минути до Централна гара, а пътуването отнема по-малко от 15 минути. Всички влакове тръгват от Терминал 3 на летището. Еднопосочен билет струва 36 DKK (≈ 4.82 €).

Повече информация за маршрутите и разписанията на влаковете може да намерите на DSB Train | Discover Denmark by train

  • Метро

Най-лесният начин за придвижване от летището до центъра на Копенхаген е с метро. Пътуването отнема 15 минути до някоя от централните спирки в града – Nørreport, Kongens Nytorv или Christianshavn. Метрото се движи 24 часа в денонощието – на всеки 5 минути през деня и на 15-20 през нощта.
Билети се продават на автоматите на DSB на Терминал 3 или от метростанциите. Еднопосочен билет струва 36 DKK (≈4.82 €).

  • Автобус

Друг вариант да стигнете до централната част на Копенхаген е с автобус. Това е най-бавният начин като пътуването отнема около 35 минути до централната гара. Автобусите се движат на интервал от 10-20 минути. Спирката е разположена точна пред Terminal 3.

  • Такси

Вземането на такси е един от най-удобните варианти за трансфер от летището до центъра на града. Те са популярни за места, до които няма близка метро или жп гара. Приблизителната сума, която ще трябва да платите до центъра на града ще бъде около 300-350 DKK.

Booking.com

Забележителности в Копенхаген

Както вече споменах Копенхаген е дом на страхотни забележителности, които просто няма как да не посетите. Повечето от местата са на близко пешеходно разстояние, а освен това в града има десетки места, от които да си наемете велосипед. Ние разполагахме с точно 3 дни за разглеждане на Копенхаген и 1 ден за Малмьо, Швеция, като не ни стигна времето единствено за замъците Фредериксборг и Кронборг. Може да си направите програма по ваше усмотрение и да комбинирате различните забележителности според местоположението им, но първото нещо, което ще видите веднага щом излезете от централната жп гара е паркът Тиволи.

Парк Тиволи

Увеселителният парк Тиволи е сред най-известните забележителности в Копенхаген. Удобното местоположение в центъра на града го прави изключително популярно място както за местни, така и за туристи. Паркът е открит през 1843 г., което го прави третия най-стар действащ увеселителен парк в света след Бакен (Dyrehavsbakken), също в Дания, и Wurstelprater (Пратер) във Виена, Австрия. По време на нашето пътуване до Копенхаген паркът беше затворен, но вие не пропускайте да го посетите, ако имате време и възможност.

Парк Тиволи
Парк Тиволи

Кметство Копенхаген (Københavns Rådhus)

Веднага след парк Тиволи се намира друга емблематична сграда в Копенхаген – кметството. То е разположено в централната част на града на огромен площад (Rådhuspladsen). Сградата е проектирана от архитекта Мартин Нироп, вдъхновен от кметството на Сиена в Италия и е открита през 1905 г. Кметството е отворено за посетители безплатно, но има платени турове, които включват обиколката му с екскурзовод (City Hall Tour) и посещение на кулата (City Hall Tower Tour). Кулата се издига на 105.6 метра височина и предлага страхотни 360-градусови гледки над Копенхаген. Цената на тура е 40 DKK (≈ 5.40 €).

Кулата на кметството в Копенхаген
Кулата на кметството

*Не пропускайте да видите световния часовник на Йенс Олсен, който е изложен в кметството на Копенхаген. Намира се в стая точно пред входа. Това е най-прецизният механичен часовник в света. Едно от зъбчетата в него извършва само едно завъртане на всеки 25 753 години.

Световният часовник на Йенс Олсен
Световният часовник на Йенс Олсен

Стрьогет (Strøget)

От площада пред кметството може да излезете директно на улица Стрьогет. Тя е една от най-дългите пешеходни търговски улици в Европа с дължина 1.1 км. Стрьогет започва от площада пред кметството и приключва до новия кралски площад (Kongens Nytorv). По протежението на улицата ще откриете някои от най-известните международни марки, вкл. датски марки, хранителни магазини, сувенири, ресторанти и барове.

Стрьогет в Копенхаген
Стрьогет

Кръглата кула (Rundetårn)

Кръглата кула е още една интересна забележителност в Копенхаген, разположена в сърцето на старата част, само на 400 метра от фонтана с щъркелите (Stork Fountain) на централната улица Стрьогет. Кулата е построена е през XVII век от крал Кристиан IV като астрономическа обсерватория.
В наши дни в нея се провеждат изложби, концерти и различни атракции за малки и големи. Кръглата кула е с височина 34,8 метра и може да се качите до върха по спираловидна рампа. Входната такса за кулата е 40 DKK (≈ 5.40 €) за възрастни и 10 DKK (≈ 1.35 €) за деца от 5 до 15 години.

Забележителности в Копенхаген - Кръглата кула
Кръглата кула

*Ако погледнете нагоре фасадата над входа ще видите няколко думи на латински и иврит, както и изображение на меч и червено сърце, известен като ребусът на крал Кристиан IV. Има различни интерпретации и тълкувания какво точно означава това, но според редица учени текстът гласи „Doctrinam et justitiam dirige, Jehova, in Corde coronati regis Christiani Quarti“, който може да се преведе като „Води, Боже, учение и справедливост в сърцето на коронования крал Кристиан IV“.

Нюхавън (Nyhavn)

Нюхавън е едно от най-популярните места в Копенхаген. Цветните сгради, водните канали и малките тесни калдъръмени улички привличат хиляди души всеки ден. Някога тук е било оживено търговско пристанище с кораби от цял свят. Колоритните стари къщи са приютявали бирарии, кръчми и стаи за гости за моряци и леки жени. Днес всички сгради са реновирани, а изисканите ресторанти доминират в старото пристанище. Единственият минус е, че при хубаво време и през почивните дни е много пренаселено и трудно може да си намерите място за сядане.

Нюхавън Копенхаген
Нюхавън

Посещение на футболен мач на Копенхаген на Паркен

Ако сте фенове на футбола и обичате да посещавате мачове на различни отбори по света, то не бива да пропускате да посетите стадион Паркен в Копенхаген. ФК Копенхаген е най-популярният клуб в Дания, а на домакинските им срещи е истински празник по трибуните. Освен дом на Копенхаген, Паркен се използва и от националния отбор по футбол на Дания. На него се провеждат още редица важни събития и концерти в столицата.
Повече за посещението ми на двубоя Копенхаген – Норшеланд може да прочетете тук.

Копенхаген - Норшеланд
Копенхаген – Норшеланд

Църквата на Спасителя (Vor Frelsers Kirke)

Църквата на Спасителя е една от най-интересните забележителности в Копенхаген. Тя е много популярна със своята барокова архитектура, както и с външното спираловидно стълбище, което води до върха на църквата. За да стигнете до горе трябва изкачите около 400 стъпала, като малко повече от половината са вътрешни, а другите външни.

Църквата на Спасителя в Копенхаген
Църквата на Спасителя

Кулата е висока около 90 метра и предлага зашеметяващи гледки над Копенхаген. Посещението в храма е безплатно, но за кулата трябва да платите билет. Цената е 65 DKK (≈ 8.75 €) за възрастни, 50 DKK (≈ 6.74 €) за пенсионери и студенти и 20 DKK (≈ 2.70 €) за деца от 5 до 14 години.

Забележителности в Копенхаген - гледка от кулата на църквата
Гледка от кулата на църквата
Църквата на Спасителя в Копенхаген
Гледка от кулата на църквата

Кристияния (Christiania)

Свободен град Кристияния (Freetown Christiania) е една от най-противоречивите забележителности в Копенхаген. Кварталът възниква през 1971 г., когато група хипита незаконно се заселва в изоставените военни казарми в Копенхаген.

Кварталът Кристияния в Копенхаген
Кристияния

Днес приблизително 900 души живеят в Кристияния, която има свои собствени правила и разпоредби, напълно независими от датското правителство. Най-известната улица в квартала е Pusher Street, позната още и като Green Light District. Тук ще видите множество сергии, на които свободно се продава различни видове канабис и други наркотици. В тази част е абсолютно забранено да се правят снимки с изключение на някои графити.

Улично изкуство в квартала Кристияния
Улично изкуство в квартала Кристияния

Статуята на Малката русалка (Den Lille Havfrue)

Грациозната бронзова статуя на Малката русалка е сред най-големите забележителности в Копенхаген и вероятно най-емблематичното място в Дания. Скулптурът Едвард Ериксен създава русалката през 1913 г., вдъхновен от известната приказка на Ханс Кристиан Андерсен. Статуята се намира в Lanegline, заобиколена от хубави градини и паркове. Горещо препоръчвам да отидете рано сутринта, защото е твърде пренаселено с туристи.

Статуята на Малката русалка
Статуята на Малката русалка

Кастелет (Kastellet)

Кастелет е цитадела, разположена в близост до статуята на Малката русалка в Копенхаген. Тя е една от най-впечатляващите и добре запазени крепости в Северна Европа. Изградена е под формата на петоъгълник с укрепителни стени и бастиони, заобиколени от ров. На територията на Кастелет са разположени редица сгради като църква, вятърна мелница и стари военни бараки. Мястото е отлично поддържано с много зеленина, дървета и алеи за разходки.

Кастелет
Кастелет

Църквата Фредерик (Frederiks Kirke)

Църквата Фредерик, наричана още Мраморна църква (Marmorkirken), е една от основните забележителности в Копенхаген. Тя е лесно разпознаваема с внушителния си зелен купол. Според легендата строежът ѝ е вдъхновен от базиликата Свети Петър във Ватикана. Църквата се намира срещу двореца Амалиенборг, където можете да наблюдавате смяната на караула всеки ден в 12 часа на обяд.

Църквата Фредерик в Копенхаген
Църквата Фредерик

Замъкът Розенборг и кралските градини (Rosenborg Slot)

Замъкът Розенборг е една от най-популярните забележителности не само в Копенхаген, а в цяла Дания. Построен е през XVII век от един от най-известните датски крале Кристиан IV. Замъкът е отворен за посещение, а в него се помещава музей на кралските съкровища и датската корона Регалия. Цената на билета е 125 DKK (≈ 16.85 €).

Забележителности в Копенхаген - замъкът Розенборг
Замъкът Розенборг

Кралската градина (Kongens Have), която заобикаля замъка, е най-старият и посещаван парк в центъра на Копенхаген. Градината е в ренесансов стил и е създадена от крал Кристиан IV в началото на XVII век като частна градина към замъка. Днес можете да се разхождате безплатно или да си направите пикник през лятото.

Кралската градина на замъка Розенборг
Кралската градина на замъка Розенборг

Национална галерия на Дания (Statens Museum for Kunst, „SMK“)

Националната галерия на Дания е едно от местата в Копенхаген, които ме оставиха без думи. Невероятната колекция от шедьоври на редица майстори на четката ще ви позволи да пътувате във времето от XIV в. до наши дни. Музеят разполага с богата гама от датско и международно изкуство, включваща повече от 700 години история. В галерията ще видите превъзходна колекция от Златния век на датското изкуство. В допълнение към това, музеят разполага и с една от най-добрите колекции на Матис в света.

Национална галерия на Дания
Себастиан Вранкс – Празник в италианска вила, 1620 г.
Забележителности в Копенхаген - национална галерия
Йохан Кристиан Дал – Замъкът Фредериксборг на лунна светлина, 1817 г.
Национална галерия на Дания
Фредерик Сьодринг – Изглед към мраморния площад с руините на незавършената църква на Фредерик, 1835 г.

Националната галерия се намира в центъра на Копенхаген, близо до Ботаническата градина. Входна такса e 120 DKK (≈ 16.13 €).

Нова глиптотека на Карлсберг (Ny Carlsberg Glyptotek)

Нова глиптотека на Карлсберг е музей на изкуството, основан през 1888 г. от пивовара Карл Якобсен, син на основателя на пивоварна Carlsberg. Тя е построена около личната колекция на Карл Якобсен. Музеят е отворен за обществеността от 1897 г. и включва над 10 000 произведения на изкуството. Една от най-известните картини в глиптотеката е тази на Майка Дания (Mother Denmark) на художничката Елизабет Йерихау Бауман (Elisabeth Jerichau Baumann).

Майка Дания - Елизабет Йерихау Бауман
Елизабет Йерихау Бауман – Майка Дания, 1851 г.

Галерията е известна с невероятната си колекция от мраморни скулптури и очарователната зимна градина.

Нова глиптотека на Карлсберг
Нова глиптотека на Карлсберг

Горещо препоръчвам да посетите музея във вторник, тъй като е с безплатен вход. Във всеки друг ден цената е 125 DKK (≈ 16.86 €).

Дворецът Кристиансборг (Christiansborg Slot)

Дворецът Кристиансборг е разположен на остров Слотсхолмен, като в него се помещават датският парламент, върховният съд и държавното министерство. Следователно дворецът е дом на трите върховни власти: изпълнителната, законодателната и съдебната. Дворецът има повече от 800 години история като център на властта на Дания. Първият замък на това място е Абсалон, построен през 1167 г.
Кристиансборг е отворен за обществеността, като могат да се посетят различни места, но има и комбиниран билет, който струва 160 DKK (≈ 21,51 €) и включва: руините, кралските приемни с голямата зала и гоблените, кралските конюшни и кралската кухня.

Забележителности в Копенхаген - дворецът Кристиансборг
Дворецът Кристиансборг
  • Кулата на двореца Кристиансборг

Кулата на двореца е с височина от 106 метра или с 40 см. повече от кулата на кметството. Тя е затворена единствено в понеделник, а през останалите дни е отворена от 11.00 до 21.00 ч., като само в неделя затваря в 17.30 ч. Входът е безплатен.

Гледка от кулата на двореца Кристиансборг
Гледка от кулата на двореца Кристиансборг към старата фондова борса

Бьорсен (Børsen)

Бьорсен е една от най-старите сгради в Копенхаген. Построена е през 1625 година Кристиан IV като фондова борса. Зданието се намира на един хвърлей разстояние от двореца Кристиансборг. В момента сградата е в реконструкция и не е отворена за посещение.

Бьорсен
Бьорсен

Ботаническата градина (Botanisk Have)

Ботаническата градина се намира в центъра на Копенхаген, само на няколко минутки пеш от пазара Torvehallerne. Градината обхваща площ от 10 хектара и е отворена за посетители безплатно, като се заплаща само входа за оранжерията. Цените на билетите са по 60 DKK (≈ €8.07)/възрастен и 40 DKK (≈ €5.38)/деца.

Ботаническата градина в Копенхаген
Ботаническата градина

Ботаническата градина е истински оазис в столицата, като съдържа повече от 13 000 вида различни разстения. Колекциите са очарователни и много интересни, но най-пленителните места са несъмнено Palm House и Butterfly House.

Ботаническата градина в Копенхаген
Ботаническата градина

Пазарът Торвехалерне (Torvehallerne Market)

Ако сте гладни и търсите нещо вкусно и бюджетно за хапване на крак, то пазарът Торвехалерне е задължителна спирка, когато сте в Копенхаген. Тук ще откриете както открит пазар с плодове и зеленчуци, така и две затворени зали с различни видове храни и алкохолни напитки. Ние избрахме да опитаме традиционните отворени сандвичи smørrebrød и популярните датски кюфтенца frikadeller. Пазарът не е отворен до късно, така че планирайте по-ранно ходене.

Smørrebrød и датски кюфтенца frikadeller
Smørrebrød и датски кюфтенца frikadeller
Автор

2 Коментара

Напиши коментар