Last Updated on 12.09.2023 by Илиян

Имате на разположение само един ден в Джакарта и искате да се възползвате максимално от него? Страхотно! В този маршрут за един ден ще видите най-добрите места и забележителности в Джакарта.


Прочетете повече за Индонезия:


Ако пътувате до Индонезия почти винаги ще спрете в този оживен мегаполис. Много хора използват Джакарта като хъб по пътя си към Бали или други места. Така направих и аз. Имах престой в продължение на един ден и нямах никакво време за губене, затова се впуснах в разглеждане на най-важните атракции и забележителности в Джакарта. Най-важното нещо беше, че всички тези места са на пешеходно разстояние едно от друго, което ми спести доста време.

Столицата на Индонезия не е от най-популярните места за посещения в страната, но тъй като имах дълъг престой до следващия полет реших да и дам шанс. Може би заради ранния час нямаше много пътници и проверката мина бързо. Веднага щом излязох няколко души се спуснаха към мен като орли към поредната си жертва. Оказаха се таксиметрови шофьори. Предложиха ми да ме закарат до централната част на града срещу сумата от 200 000 IDR (€ 12-13). Имаше и други, които ми предлагаха да ги наема за цял ден за около 950 000 IDR (€ 60). Отказах на всички и с лекота се засилих към автобусната спирка. Там оперира държавната автобусна компанията DAMRI, а цената на билета беше само 40 000 IDR (€ 2.5). Пътуването продължи един час, но все пак беше почивен ден и нямаше трафик. Спирката, на която трябваше да сляза беше Gambir Station. В този район се намират някои от основните забележителности в Джакарта, които можете да видите за няколко часа.

Забележителности в Джакарта

Има много места за посещение в столицата на Индонезия, но ако имате само един ден, подобно на мен, горещо препоръчвам да разгледате централната част на града – района около площад Мердека. Там са съсредоточени най-важните атракции и забележителности в Джакарта.

Джамията Истиклял

Джамията Истиклял или Masjid Istiqlal в Джакарта е най-голямата джамия в Югоизточна Азия и има най-голям капацитет – до 200 000 души. Построена е за отбелязване на индонезийската независимост и е наречена „Istiqlal“, арабска дума за „независимост“. Открита е за обществеността на 22 февруари 1978 година под надзора на първия президент на Индонезия Сукарно. Разположена е до площад Мердека и катедралата в Джакарта. Главната молитвена зала представлява правоъгълната сграда, покрита от централен сферичен купол с диаметър 45 метра. Куполът се поддържа от 12 колони и има много отворен дизайн – минималистичен и семпъл. Входна такса няма, но след обиколката има кутия за дарения, където може да оставите пари.

Забележителности в Джакарта
Джамията Истиклял
Джамията Истиклял
Джамията Истиклял

Точно до джамията се намира Неоготическата католическа катедрала. И това не е случайно. Първият президент на Индонезия Сукарно избрал място за джамията точно до катедралата, за да символизира философията на нацията за единство в многообразието, където всички религии могат да съществуват съвместно в мир и хармония. Така двете поклоннически места работят заедно в хармония – пример, от който може да се научи светът. Например паркингът на джамията се използва от посетителите на катедралата на Великден и Коледа и обратно – по време на големите мюсюлмански празници, паркирането се простира до паркинга на катедралата.

Площад Мердека

Това е сърцето на Джакарта. Много от най-важните правителствени сгради се намират около парка. По време на холандските колониални дни е бил известен като Koningsplein (Кралския площад). През 1949 година Сукарно променя името на площада на Medan Merdeka, което означава „Площад на независимостта“.

Градините на площад Мердека в Джакарта, Индонезия
Градините на площад Мердека
Монументът на принц Дипонегоро в Джакарта
Монументът на принц Дипонегоро

Статуята на принц Дипонегоро символизира непримиримия му дух в борбата срещу холандските колониални владетели по време на войната в Ява от 1825 – 1830 г. Разположена е в северната част на парка. В центъра на площада пък се издига националният паметник.

Националният паметник

Представлява висока 132 м. кула в средата на площад Мердека, символизираща независимостта на Индонезия. Строителството на паметника започва през 1961 г. под вещото ръководството на президента Сукарно, а е открит за обществеността през 1975 година. На върха му се намира изваян пламък, покрит със златно фолио. Всеки посетител може да се качи горе на площадката за наблюдение. Разстоянието от платформата за наблюдение до върха на пламъка е 17 метра.
Националният паметник в Джакарта, Индонезия
Националният паметник

Въпреки че съм привърженик на гледките отвисоко, този път не се качих до върха, защото опашката беше прекалено дълга, а жегата непоносима. Насочих се на север към президентството.

Дворецът Мердека

Това е един от шестте президентски дворци и се използва като официална резиденция на президента на Република Индонезия. По време на колониалната епоха е помещаван от генерал-губернатора на Нидерландски Източни Индии. Дворецът заедно с други сгради образуват комплекса Jakarta Presidential Palace Complex с площ от 6.8 хектара.

Дворецът Мердека
Дворецът Мердека

За съжаление успях да направя само една снимка, защото имаше някакво официално събитие, на което присъстваха министри, политици и официални гости. Районът около двореца беше отцепен от полицията и не допускаха хора. Погледах малко и се отправих към гарата, защото времето напредваше. По пътя попаднах на един интересен и много красив фонтан.

Статуя на колесницата с Арджуна

Статуя на колесницата с Арджуна в Джакарта
Статуя на колесницата с Арджуна

Скулптурата е част от класическа сцена от епоса Махабхарата. В колесницата са Кришна и Арджуна, държейки лък и стрела.

Джакарта определено не е от местата, които бих препоръчал за посещение. Столицата на Индонезия бледнее на фона на всички природни красоти в страната. Въпреки това, ако имате дълъг престой, то винаги може да се разходите за няколко часа.

Автор

Напиши коментар