Last Updated on 10.08.2023 by Илиян

Картахена е една от най-популярните туристически дестинации в Колумбия. Градът е разположен в северната част на страната на брега на Карибско море и е първата първата испанска колония на територията на Южна Америка, основана през 1533 година. Благодарение на това Картахена е била важен търговски и пристанищен център, откъдето испанските конкистадори са изнасяли злато.

За разлика от модерните Богота и Меделин в Картахена се потапяме в невероятна тропическа атмосфера и значително колониално наследство. Заради разположението си на карибското крайбрежие и високите температури тук темпото на живот е доста по-бавно.

Днес Картахена се гордее с богатото си културно-историческо минало, пъстрата колониална архитектура, очарователните острови Росарио, бурният нощен живот, фиестите и още десетки атракции, които действат като магнит за милиони туристи. По-долу в публикацията ще прочетете за най-популярните забележителности в Картахена, които всеки един човек трябва да посети. Започваме обиколката на Картахена с историческата част на града.

Забележителности в Картахена
Историческият център на Картахена

Историческият център (Centro Histórico)

Историческият център на Картахена се намира в Оградения град (La Ciudad Amurallada), заобиколен от величествените отбранителни стени. Тук ще се насладите както на прелестната колониална архитектура, така и на някои от най-големите забележителности в Картахена като часовниката кула (Monumento Torre del Reloj), площад Сан Педро Клавер (Plaza San Pedro Claver), театър Ередия (Teatro Heredia), катедралата Санта Каталина де Алехандрия (Catedral de Santa Catalina de Alejandría), площад Боливар с неговия монумент (Plaza De Bolivar у Monumento a Simón Bolivar), площад Адуана (Plaza de la Aduana) и много други.

Площад Адуана в Картахена
Площад Адуана
Монументът на Симон Боливар в Картахена
Монументът на Симон Боливар

Най-добрият начин да опознаете историята на това място е като се запишете на някоя от безплатните пешеходни обиколки на града. По време на разходката екскурзоводите ще ви покажат всички тези безценни културно-исторически съкровища, ще ви дадат ценни съвети и ще ви препоръчат места за хапване. Ние резервирахме обиколката с хората от BeyondColombia и останахме много доволни от избора.

Отбранителните стени на Картахена (Murallas de Cartagena)

Отбранителните стени на Картахена са изградени около стария колониален град и някога са действали като защитно укрепление. Те са най-добре запазеното укрепление в Южна Америка, простирайки се на 11 км. дължина. Стените са сред най-големите забележителности в Картахена с голямо историческо значение и неслучайно са обявени за обект на световното наследство на ЮНЕСКО.

Пуерта дел Релох
Пуерта дел Релох – главната порта на историческия център

Най-доброто време за посещение на отбранителните стени е по време на залез слънце, когато температурите паднат. Има няколко места, откъдето може да се качите на върха и да се насладите на страхотни гледки към морето и новата част на града.

Забележителности в Картахена
Гледка от отбранителната стена на Картахена

Църквата Сан Педро Клавер (Santuario de San Pedro Claver)

Църквата Сан Педро Клавер се намира в пределите на Оградения град. Светилището носи името на Педро Клавер, испански йезуитски свещеник и мисионер, посветил живота си в защита на робите.

Църквата Сан Педро Клавер
Църквата Сан Педро Клавер

Смята се, че е изслушал изповедите на повече от 5000 роби годишно. Светилището включва и музей, съдържащ религиозни произведения на изкуството от колониалния период. В близост до църквата има и монумент на светеца. Църквата е включена в маршрута по време на безплатната пешеходна обиколка и не е необходимо да я посещавате специално.

Кварталът Хетсемани (Barrio Getsemani)

Кварталът Хетсемани се намира в близост до историческия център на Картахена, но извън пределите му. Тази част на града е популярна с колоритното си улично изкуство, многобройните ресторанти, улична храна, кафенета и оживен нощен живот.

Кварталът Хетсемани в Картахена
Кварталът Хетсемани
Кварталът Хетсемани в Картахена
Улично изкуство в квартала Хетсемани

Вечер улиците на квартала се изпълват с хора от всички възрастови групи – както местни, така и туристи. По централните улички ще видите много талантливи улични музиканти, танцьори и артисти. В сърцето на квартала – Пласа де Сантисма Тринидад (Plaza de Santisma Trinidad) – почти всяка нощ има различни представления.

Пласа де Сантисма Тринидад
Танцьорки на Пласа де Сантисма Тринидад

Някога кварталът Хетсемани е бил известен с наркотиците и проституцията, а днес е най-доброто място, където може да останете по време на престоя ви в Картахена. Тук ще откриете както голям набор от хостели, така и малки чаровни бутикови хотели. Използвайте картата по-долу, за да намерите най-добрите места за спане спрямо вашите индивидуални желания.

Booking.com

Замъкът Сан Фелипе де Барахас (Castillo de San Felipe de Barajas)

Замъкът-крепост Сан Фелипе де Барахас е поредната забележителност в Картахена с огромно културно-историческо значение. Построен е стратегическо място през 1536 година на хълма Сан Лазаро, доминиращ подходите към града по суша и вода. В периода 1639-1657 крепостта е разширена след множество опити за нападения. Смятана като една от най-забележителните крепости, строени някога от испанците в една от техните колонии, замъкът е обект на световното наследство на ЮНЕСКО.

Замъкът Сан Фелипе де Барахас в Картахена
Замъкът Сан Фелипе де Барахас
Замъкът Сан Фелипе де Барахас
Гледка от замъка Сан Фелипе де Барахас

Замъкът е много близо до квартала Хетсемани и може да бъде посетен пеша. Входната такса за крепостта е 30 000 COP. Не пропускайте да посетите една от най-интересните части от обиколката на замъка – тунелите, които са специално проектирани да позволяват дори леки звуци да се чуват добре, така че всеки нарушител да бъде разкрит лесно.

Плая Бланка (Playa Blanca – Isla Barú)

Плажът Плая Бланка е един от най-популярните плажове край бреговете на Картахена. Като такъв не очаквайте идилична обстановка, напротив, плажът е претъпкан с хора. Тук определено не е мястото, където може да се отпуснете и да релаксирате спокойно. Наглите търговци и масажистки, които обикалят по плажа, силната музика от баровете, мръсотията, лодките и джетовете, които са буквално на 5 метра от плажа, както и миризмата на изгорели газове биха отвратили всеки един турист. Абстрахирайки се от всичко това не може да се отрече прекрасния фин бял пясъчен плаж и кристално чистата вода.

Плая Бланка в Колумбия
Плая Бланка

Ако все пак решите да посетите Плая Бланка най-удобният начин е с такси. Цената е по договаряне, като може да се разберете да ви изчака някъде и да ви върне обратно. Винаги бъдете внимателни и ако трябва по няколко пъти уточнявайте сумата преди да платите. Пътуването от старата част на Картахена до Плая Бланка е около един час.

Островите Росарио

Една от най-популярните забележителности край Картахена са островите Росарио. Този архипелаг се намира на около 100 км от бреговете на града, разположен в кристално чистите карибски води. Островите Росарио са обявени за национален парк в Колумбия, за да защити едни от най-важните коралови рифове в Карибите. В Картахена има изобилие от туристически агенции, които предлагат различни еднодневни екскурзии до островите. За съжаление ние не успяхме да ги посетим и не мога да препоръчам конкретна агенция.

Жените паленкерас (Las palenqueras)

Един от символите на Картахена са жените паленкерас. Те са афро-латиноамериканки, облечени в цветни традиционни дрехи и носещи огромни купи с тропически плодове. Името им се дължи на произхода им – те са родом от първия град, освободен от роби, Сан Басилио де Паленке (San Basilio de Palenque). В наши дни е твърде вероятно да ги срещнете в историческия център, както и сред другите забележителности в Картахена.

Жените паленкерас в Картахена
Жените паленкерас
Автор

2 Коментара

  1. Кварталът се казва Хетсемани, и не е ПлаЗа, а ПлаСа де Сантисима Тринидад, както и Сан БаСилио. А пък тези жени , Паленкерас, си изкарват парите от снимки с чужденците и са ужасно досадни!

    • Благодаря за поясненията. Правилно сте отбелязали и направих необходимите редакции.

Напиши коментар