Last Updated on 17.03.2024 by Илиян

Планирате пътуване до Брюксел и се чудите кои атракции да посетите? Не се притеснявайте, попаднали сте на правилното място. В тази статия ще откриете най-популярните забележителности в Брюксел, които трябва да включите във вашия маршрут.

Столицата на Белгия е завладяващо място с пленителна архитектура, древна история, невероятни места за хранене, паркове, музеи, църкви и т.н. Доста често Брюксел е подценяван за сметка на Брюж и Гент, но тук определено има какво да се види и аз горещо препоръчвам да си отделите поне 2-3 дни, за да го разгледате спокойно и да му се насладите максимално.

Contents

Как да стигнем от летище „Шарлероа-Брюксел-юг“ до Брюксел?

Летище „Шарлероа-Брюксел-юг“ се намира на около 50 км. от центъра на Брюксел. През годините е обявено за едно от най-добрите летища за нискотарифни полети, което го прави доста натоварено в определени периоди от годината. Най-удобният начин да стигнете от летището до централната част на Брюксел е с шатъл автобуси Flibco, които ще ви оставят на автогара Миди (Gare du Midi). Билети можете да закупите директно от сайта или на място след кацане. Друг вариант (по-бюджетен) е да хванете местен автобус TEC, който да ви закара до жп гара Шарлероа юг (Charleroi-South) и оттам да се качите на влак до Брюксел. Препоръчително е предварително да направите справка за разписанието както на влаковете, така и на автобусите, които обслужват летището.

Как да се придвижим в Брюксел?

Брюксел е с изключително добре развита инфраструктура и градски транспорт. Централната част на града е много компактна и подходяща за пешеходни разходки. До по-далечните забележителности можете да стигнете с трамваи, автобуси, метро и т.н. Освен с обществен транспорт хората масово се придвижват и с велосипеди.

Забележителности в Брюксел

Най-популярните атракции и забележителности в Брюксел са разположени в централната част на града. Започваме обиколката именно оттам, като постепенно ще се отдалечим и ще разгледаме и по-отдалечените места.

Гран Плас (Grand-Place)

Първото място, което ще посетим е величественият централен площад Гран Плас. Това е един от най-красивите площади, които някога съм виждал и който винаги посещавам, когато отида в Белгия. Ограден е от пищни барокови сгради, нар. къщи на търговските гилдии (подобно на тези в Антверпен), както и от неповторимата готическа сграда на кметството и неоготическото здание, наречено Домът на краля (Maison du Roi), в което се помещава градския музей на Брюксел. Освен всичко това, всяка година тук на този площад се провежда световноизвестния цветен килим (Flower Carpet). Заради историческото си минало и великолепната архитектура, Гран Плас е част от Списъка на световното наследство на ЮНЕСКО.

Гран Плас
Гран Плас
Гран Плас
Гран Плас

Кралските галерии Свeти Хуберт (Royal Saint-Hubert Galleries)

Кралската галерия Свeти Хуберт е една от най-популярните забележителности в Брюксел. Тя представлява комплекс от три остъклени търговски аркади в центъра на столицата. Във всяка една ще откриете редица модни бутици, лъскави витрини с вкусни шоколадови изкушения, бляскави магазини за бижута, кафенета, ресторанти и т.н.

Кралските галерии Свeти Хуберт в Брюксел
Кралските галерии Свeти Хуберт

Тези от вас, които са били в Милано веднага могат да направят сравнение с галерия Виторио Емануеле II, която обаче е открита 30 години по-късно или с галерия Умберто I в Неапол.

Пикаещото момченце (Manneken Pis)

Нито едно посещение на Брюксел не би било пълноценно, ако не видите статуята на пикаещото момченце. Световноизвестната забележителност представлява миниатюрна бронзова фигура на голо момченце, пикаещо във фонтана под него. Доста често ще видите статуята облечена в необичайни костюми, които се съхраняват в градския музей на Брюксел. Освен костюмите в музея се съхранява и оригиналната бронзова статуя, датираща от началото на 17 век.

Забележителности в Брюксел
Пикаещото момченце

Пикаещото момиче (Jeanneke Pis)

И докато пикаещото момченце трупаше слава, през 1987 година е издигнат фонтан и фигура на пикаещо момиче. 50-сантиметровата статуя изобразява голо момиченце, клекнало и уриниращо.

Забележителности в Брюксел
Пикаещото момиче

Скулптурата е дело на местен бизнесмен, който притежавал няколко ресторанта в региона. Дали за да се възстанови равенството между мъжете и жените или просто, за да насочи вниманието на туристите в друга посока, историята мълчи.

Пикаещото куче (Het Zinneke / Zinneke Pis)

И за да е пълна картинката имаме и пикаещо куче. Представлява бронзова скулптура на пикаещо улично куче в естествен размер, вдигнало крак на тротоарна колонка на ъгъла на Rue des Chartreux и Rue du Vieux Marché aux Grains. За разлика от момчето и момичето, тук липсва фонтан.

Пикаещото куче
Пикаещото куче

Брюкселската борса (Brussels Stock Exchange)

Бившата сграда на Брюкселската фондова борса е един от архитектурните шедьоври в столицата на Белгия. Внушителното здание датира от 1873 г. и е служило като важен икономически и търговски център до 1996 г. Години след това сградата е реновирана и в момента в нея се помещава музей на белгийската бира (Belgian Beer World museum). Освен това тук се провеждат временни изложби, концерти и различни събития.

Брюкселската борса
Брюкселската борса

Сградата Олд Ингланд (Old England Building)

Сградата Олд Ингланд е бивш универсален магазин, построен през 1899 година в забележителен Арт Нуво стил. Днес сградата е дом на музея на музикалните инструменти. В него ще откриете повече от 10 000 различни музикални инструмента с историческа стойност.

Сградата Олд Ингланд в Брюксел
Сградата Олд Ингланд

Църквата Дева Мария от Саблон (Church of Our Blessed Lady of the Sablon)

Църквата Дева Мария от Саблон е забележителна готическа катедрала, датираща от 15 век. Два века по-рано на същото място е имало малък параклис, основан през 1304 година и използван от гилдията на стрелците в града. Намира се в живописния исторически квартал Саблон в Брюксел.

Църквата Дева Мария от Саблон
Църквата Дева Мария от Саблон

Църквата изглежда зашеметяващо както отвън, така и отвътре. Впечатление правят грандиозните витражи, двата барокови параклиса и великолепно резбования амвон от 1697 г. Основата му е оформена от четири скулптури, символизиращи евангелистите: ангел, орел, лъв и вол.

Градината Монт дес Артс (Mont des Arts Garden)

Градината Монт дес Артс е поредното забележително място в Брюксел, което ще ви остави без дъх. Представлява отворена градина в красив френски аристократичен стил. Стратегическото ѝ местоположение осигурява несравними гледки към централната част на града и гордо извисяващата се конна статуя на крал Албер I.

Градината Монт дес Артс
Градината Монт дес Артс

Кралски дворец (Royal Palace)

Кралският дворец е сред най-големите и важни забележителности в Брюксел. Дворецът е официалната административната резиденция и основното работно място на белгийския крал. Освен това тук се провеждат важни приеми, организират се работни срещи, кръгли маси, концерти и т.н. Важно е да се отбележи, че кралското семейство всъщност живее в Лакенския дворец, разположен в брюкселския квартал Лакен.

Забележителности в Брюксел
Кралският дворец

Кралският дворец е отворен за посещение напълно безплатно само в периода от 23 юли до 28 август. Можете да го посетите всеки ден с изключение на понеделник. По време на обиколката ще имате възможност да се насладите на разкошните декорации и изкуство, на приемни зали, тронната зала и т.н. Ако не сте в Брюксел по това време, то можете да разгледате двореца виртуално с информация на 4 езика.

Катедралата Свети Михаил и Света Гудула (Cathedral of St. Michael and St. Gudula)

Катедралата Свети Михаил и Света Гудула е невероятен шедьовър на архитектурата и изкуството. Посветена е на светците-покровители на Брюксел и се смята за един от най-добрите примери на брабантския готически стил. Строежът ѝ започва през 11-ти век и приключва през 1519 г., когато е открита. През следващите векове интериорът ѝ е често променян, като някои от витражите датират от 19 в. по време на реставрационни процеси.

Катедралата Свети Михаил и Света Гудула
Катедралата Свети Михаил и Света Гудула

През годините катедралата Свети Михаил и Света Гудула е била домакин на много кралски сватби, държавни погребения и други официални церемонии. Именно заради това не успях да я разгледам внимателно, защото по време на престоя ми в Брюксел имаше някакво значимо събитие.

Парк Брюксел (Brussels Park)

Ако се уморите от разглеждане на забележителности в Брюксел, едноименният парк е идеалното място за глътка въздух. Известен още и като Кралския парк, това е най-голямата градска градина в центъра на белгийската столица. Местоположението му го прави любимо място както за местните, така и за чужденците. Проектиран е в неокласически стил с голямо езеро, фонтан, скулптури, широки алеи и пейки за отмора.

Парк Брюксел
Парк Брюксел

Съдебната палата (Palace of Justice)

Съдебната палата е една от най-внушителните сгради в Брюксел. Построена е в неокласически стил на върха на малък хълм, от който се откриват страхотни гледки към града.

Гледка от хълма до Съдебната палата

Впечатляващото здание е открито официално през 1883 г., като строителството продължило цели 17 години. По това време Съдебната палата е била най-голямата сграда в света, а в наши дни продължава да заема челни позиции със своите 26 000 кв. м площ. Сградата е отворена за посещение безплатно, но не всички етажи и зали могат да се посетят.

Забележителности в Брюксел
Съдебната палата

Църквата Св. Яков на Куденберг (The Church of St. James on Coudenberg)

Църквата Св. Яков на Куденберг не е сред най-известните забележителности в Брюксел, но по мое мнение заслужава да ѝ се отдели внимание. Разположена е на историческия кралски площад и е посветена на свети Яков, един от дванадесетте апостоли. Подобно на почти всички сгради наоколо и тази е построена в неокласически стил с портик и хексастилни колони, както и с фронтон със сцени с поклонението на младенеца Христос.

Забележителности в Брюксел
Църквата Св. Яков на Куденберг

Атомиум (Atomium)

Едва ли има човек, който да не е чувал за Атомиума в Брюксел. Това е една от най-големите забележителности в Брюксел и един от символите на града. Построен е през 1958 година за световното изложение Експо’58, като значението му е да се отпразнуват научните открития. Конструкцията представлява композиция от 9 стоманени сфери, съединени така, че да образуват модел на единична клетка от железен кристал, увеличен 165 милиарда пъти.

Забележителности в Брюксел
Атомиум

В наши дни можете да се разходите из вътрешната на Атомиума, като в една от сферите има постоянна експозиция за историята му. За удобство на посетителите са вградени ескалатори и асансьор. В най-горната сфера (на 92 метра височина) се разкрива уникална 360° гледка към столицата на Белгия, като при хубаво време може да се види дори Антверпен. Над панорамната площадка на около 100 метра височина има ресторант, където можете да се насладите на белгийски специалитети, чаша хубаво вино и прекрасни гледки.

Парк Мини Европа (Mini-Europe)

Мини-Европа представлява миниатюрен парк, в който са изложени над 350 мини забележителности, повечето от които от страни-членки на ЕС. Някои от най-бележитите макети са на Айфеловата кула, Акропола, Бранденбургска врата, фонтанът ди Треви, вулкана Везувий и т.н.

Парк Мини Европа
Парк Мини Европа

Парламентариум

Парламентариумът е официалният посетителски център на Европейския съюз в Брюксел. Представлява информативен и интерактивен център, където можете да се запознаете с процесите в ЕС, неговата история, функциониране, включително всички важни решения и текущи проблеми, които засягат ежедневието на гражданите на ЕС. Информацията е достъпна на всеки един от 24-те официални езика на ЕС.

Можете да посетите Парламентариума напълно безплатно, но е препоръчително да се регистрирате онлайн предварително.

Парк Сенкантенер и Триумфалната арка (Cinquantenaire Park)

Паркът е изграден за националното изложение през 1880 година под патронажа на крал Леополд II. Наречен е Сенкантенер (от френски език 50 годишнина) по повод половин век от независимостта на Белгия. Със своите великолепни градини във френски стил, езерца и огромни зелени площи, паркът е предпочитано място за разходка, тичане, релакс или пикник.

Освен градините тук се намират и няколко музея, които може да посетите. Тук се намира и една от най-посещаваните забележителности в Брюксел – Триумфалната арка, като на по-късен етап е добавена бронзовата квадрига.

Посещение на мач на Андерлехт

За феновете на футбола посещението на мач на Андерлехт би било страхотно преживяване. Футболен клуб Андерлехт е базиран в едноименния квартал, разположен западно от центъра на Брюксел. Това е най-успешният белгийски футболен отбор, известен с прозвището „лилаво-белите“ (от френски език „Les Mauves et Blancs“). Мачовете на отбора почти винаги се играят пред пълни трибуни, а атмосферата е повече от страхотна.

Посещение на мач на Андерлехт в Брюксел
По време на мача Андерлехт – Мехелен

Идеи за разходки около Брюксел

Абатство Вилерс

Абатство Вилерс се намира на около 45 км. южно от Брюксел, което я прави перфектна дестинация, ако искате да избягате от шума и суетата на столицата. На север от Вилерс ла Вил са разположени впечатляващите руини на абатство Вилерс, което е било едно от най-важните цистерциански абатства в Европа. Ако сте от хората, които обичате  древната история и искате да се докоснете до частица от нея, то непременно трябва да посетите изоставените руини на абатство Вилерс в Белгия. Повече информация и подробен пътеводител можете да намерите тук.

Льовен

Льовен се намира само на около 30 минути от Брюксел и може да го посетите в рамките на един ден. Това е един от най-очарователните и привлекателни градове в Белгия. Тук се намират престижния Католически университет, великолепното кметство, големия бегинаж и прекрасната църква „Свети Петър“. Освен това Льовен е дом на една от най-известните пивоварни в света – Стела Артоа. Повече информация за пътуването ми до Льовен можете да откриете тук.

Мехелен

Мехелен е малко градче, разположено по средата на двата най-големи града в Белгия – Брюксел и Антверпен. Това е едно от най-подценяваните места в страната и доста често пренебрегвано като дестинация в полза на Брюж, Гент, Брюксел и Антверпен. Благодарение на отличното си местоположение и инфраструктура, Мехелен е чудесен вариант за еднодневна екскурзия. Тук ще откриете една от най-впечатляващите катедрали в Белгия, много църкви, музеи, очарователни площади, великолепна архитектура, пивоварни, кафенета и няколко обекта от световното наследство на ЮНЕСКО. Повече за Мехелен ще може да прочетете тук.

Антверпен

Антверпен се намира само на около 40 минути с влак от Брюксел. Близостта му до столицата го прави идеален за еднодневна екскурзия, като в рамките на един ден ще може да се насладите на почти всички забележителности в града. Знаете ли, че централната железопътна гара на Антверпен присъства в челните позиции на абсолютно всички класации за най-красиви гари в света? Наричана е катедралата на железопътните гари и е нещо повече от обикновена гара. Тя е символът и най-голямата забележителност в Антверпен.

Къде да хапнем и да пием бира в Брюксел?

Не можете да отидете в Брюксел и да не опитате поне една белгийска биричка. В града има стотици заведения, където да се насладите на пенливата течност, но едно от тях се откроява със своя легендарен статут – Delirium Café. Това е мястото, което държи световния рекорд на Гинес за най-много предлагани бири – 2004 вида през 2004 година.

Друго знаково място е бар Poechenellekelder, известен със своите накацали по външната стена велосипеди. Интериорът също заслужава внимание със своя еклектичен стил. Намира се близост до статуята на пикаещото момче и е сред най-желаните места за посещение.

Бар Poechenellekelder
Бар Poechenellekelder

Освен бирата, Белгия е световноизвестна и със своите вафли и шоколад. Има много различни разновидности на вафли, като повечето са кръстени на мястото, откъдето произхождат. Неслучайно можете да чуете наименованията „брюкселска“ или „лиежка“ вафла.

Белгийска вафла
Белгийска вафла

Къде да спим в Брюксел?

Най-предпочитано място за спане в Брюксел е без съмнение централната част. Центърът действа като магнит за туристи с великолепната си архитектура и богат избор на заведения за хранене. Освен всичко това, централната железопътна гара се намира само на няколко минутки пеша от изумителния Гран Плас. Друга предпочитана част е квартал Иксел (Ixelles). Това е един от най-модерните квартали с голям избор на магазини, ресторанти и барове. В района се намират два университета, което го прави предпочитан сред по-младото население. Въпреки че това са двата най-популярни квартали за настаняване, аз почти винаги отсядам в MEININGER Hotels Bruxelles City Center. Хотелът е дизайнерски, разположен в стара фабрика. Намира се на около 20 минути пешеходно разстояние от Гран Плас. Тук има голямо разнообразие от стаи, като можете да отседнете както в стая от смесен тип, така и в двойна, тройна или четворна.

Евтини полети до Брюксел

Нискобюджетните авиокомпании WizzAir и RyanAir извършват регулярни полети от/до летище Брюксел Юг – Шарлероа (Brussels South Charleroi Airport – CRL). През по-слабия туристически сезон много често могат да се намерят евтини билети дотам. Освен със самолет, Брюксел е лесно достъпен и с влак, поради прекрасното си местоположение в сърцето на Европа.

Кога да посетим Брюксел?

Най-приятното време за посещение и разглеждане на забележителности в Брюксел е през пролетта и есента. Това са периодите, в които има доста по-малко туристи, цените са по-ниски, а и в повечето случаи времето е прекрасно за дълги разходки. Лятото е топло и приятно, но през юни, юли и август цените се увеличават многократно, а улиците се изпълват с хора от цял свят.

Колко дни да останем в Брюксел?

Това е един от най-често срещаните въпроси, които всеки турист си задава преди да посети Брюксел. За да разгледате основните атракции и забележителности в Брюксел препоръчвам да отделите 3 дни, като така ще имате възможност дори да се разходите до някоя от близките дестинации, ако ви остане свободно време.

Опасно ли е в Брюксел?

Брюксел е смятан за доста безопасен град, подходящ както за група приятели, така и за самостоятелни пътешественици. Хората са гостоприемни и приятелски настроени. И тук като навсякъде другаде по света трябва да внимавате за джебчии и да избягвате крайните квартали по тъмно.

Автор

Напиши коментар